Home Π.Ε. Φωκίδας «Προφανώς δεν έχουν ανάγκες»
Π.Ε. Φωκίδας - 31 Ιανουαρίου, 2021

«Προφανώς δεν έχουν ανάγκες»

Δραματικά ήταν τα λίγα λεπτά που αφιέρωσε το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο για να συζητήσει το ζήτημα των Κέντρων Υγείας Ιτέας και Λιδορικίου , όπου κανένα από τα δυο  δε συμμετείχαν στη χρηματοδότηση για επισκευή, με τους περιφερειακούς συμβούλους της μειοψηφία Χρ. Δούρο και Μπ. Φάκο να «πυροβολούν τον αγγελιοφόρο», τον Αντιπεριφερειάρχη να λέει ότι στοχοποιείται λόγω της μεγάλης παραγωγής έργου που παρουσιάζει και να τα ρίχνει στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας που “δεν έχουν ανάγκες για έργο”.

 

Παράλληλα, είδαμε τον κ. Δρόσο Παρασκευά στην πιο ώριμη πολιτικά στιγμή του να αφήνει πίσω του αντιπαλότητες και προσωπικές πικρίες, να απευθύνεται στον Περιφερειάρχη και να τον καλεί να αποκαταστήσει την αδικία για τη Φωκίδα, με τον κ. Σπανό να παραδέχεται το πρόβλημα, να το αποδίδει στην κακή σχέση περιφέρειας με την προηγούμενη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και να αφήνει ορθάνοικτο παράθυρο για τροποποίηση του προγράμματος! 

 

Οι απειλές Δούρου

 

 Ως ευθεία απειλή ακούστηκαν τα λόγια του κ. Χρήστου Δούρου, ο οποίος προέτρεψε τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό να ερευνήσει τι γίνεται μέσα στη ΝΔ αναφορικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΔΗΜ ΤΟ Δελφών κ. Αργύρη Δεδούση, ενώ μίλησε για «παραπληροφόρηση» και με νόημα είπε ότι οι «εξετάζοντες» έρχεται γρήγορα η Ώρα που θα γίνουν «εξεταζόμενοι», τονίζοντας σε αυστηρό ύφος ότι θα σηκώσει και την τελευταία πέτρα για να βρούνε (σ.σ. ποιοι άραγε και πόσοι είναι μαζί) τι συμβαίνει στη Φωκίδα. Ο κ. Δούρος για άλλη μια φορά κάνει χρήση της επαγγελματικής του ιδιότητας στο ΣΔΟΕ για να απευθυνθεί  στον κ Δεδούση λέγοντας :«Μπράβο που κομματικό στέλεχος του δήμου Δελφών προεξέχων κιόλας, έφτασε σε σημείο να κατηγορεί τον προσφάτως εκλεγέντα βουλευτή της παράταξής του, γιατί οι εκλογές έγιναν 7 Ιουλίου και 7 Αυγούστου μοιράστηκαν τα χρήματα, άρα στην ουσία κυνηγάει το Βουλευτή, τον υπουργό και κατ’ επέκταση τον πρωθυπουργό. Στην ουσία κατηγορεί τον προηγούμενο περιφερειάρχη γιατί η απόφαση είναι 7/8/2019. Βέβαια κατηγορεί και τον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό του κόμματός του που τον όρισε.  Κατηγορεί και το νύν Περιφερειάρχη  της παρατάξεως του. Οπότε κε Περιφερειάρχη πρέπει να δείτε τι συμβαίνει εκεί μέσα γιατί η Φωκίδα αυτή τη στιγμή παραμένει πάλι χωρίς χρηματοδότηση. Και επειδή πολλοί έτρεξαν στην παραπληροφόρηση κάνοντας τους εξετάζοντες, έρχεται πολύ γρήγορα η Ώρα να γίνουν εξεταζόμενοι από πολλά κέντρα! Το δεύτερο είναι ότι στη Φωκίδα άρχισαν οι ιθαγενείς να ξυπνάνε και ανοίγουν στόματα. Να είστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε πέτρα είναι θα τη σηκώσουμε και θα ψάξουμε τα πάντα για το τι συμβαίνει. Αυτά! Και το κακό είναι ότι ζητάει από τους προηγούμενους να δώσουν τα χρήματα που χάθηκαν»!

 

«Δε θα πληρώσουμε τη νύφη»,

τόνισε ο κ. Φάκος αποποιούμενος κάθε ευθύνη

 

Ο κ. Χαράλαμπος Φάκος ανέπτυξε την ερώτησή του στην κατεύθυνση ότι «δεν είναι αρμόδια η περιφέρεια για τα Κέντρα Υγείας, τα οποία ανήκουν στην 5η ΥΠΕ, παραβλέποντας το γεγονός προφανώς ότι με μια απλή προγραμματική σύμβαση η περιφέρεια μπορεί να εκτελέσει έργο με όποιο φορέα θέλει να χρηματοδοτήσει! Αναφερόμενος στην καταγγελία τόνισε ότι «έχει κάνει ένα λογαριασμό και ζητάει από εμάς τους σημερινούς Δημοτικούς Συμβούλους να δώσουμε 370.000 ευρώ. Βλέπουμε δημοσιεύματα, ακόμη και χθες που μας λένε να λουφάξουμε. Εμείς δε λουφάζουμε και θα βγουν σχετικές ανακοινώσεις. Δεν θα πληρώνουμε εμείς τη νύφη για Χ λόγους».

 

Να αποκαταστήσει την αδικία

ζήτησε από τον περιφερειάρχη ο κ. Παρασκευάς

 

Στην τοποθέτησή του ο γραμματέας του περιφερειακού Συμβουλίου κ. Δρόσος Παρασκευάς τόνισε πως «έχουμε την πανελλήνια πρωτοτυπία να ευθύνεται η αντιπολίτευση. Ζητάω από τον κ. περιφερειάρχη να βάλει χείρα βοηθείας να διορθωθεί η κατάσταση, κυρίως για τους ταλαίπωρους κατοίκους της Φωκίδας και για να βγει και άσπρος καπνός από αυτό το ταλαίπωρο κόμμα της ΝΔ στη Φωκίδα που λειτουργεί στη λογική μαλώνουν οι ελέφαντες και την πληρώνουν τα μυρμήγκια.

Τα εσωκομματικά προβλήματα της κάθε παράταξης θα τα λύσει μόνη της. Η περιφέρεια κάνει τη δουλειά της και η υπηρεσία δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Δε ρίχνω ευθύνες στην περιφέρεια για αυτό που συνέβη, αλλά θέλω η περιφερειακή αρχή να διορθώσει την αδικία. Όσον αφορά τη λάσπη που δεχτήκαμε τόσες μέρες από   τον κ. Δεδούση πρέπει να μάθει ότι τα πρακτικά σε όλο τον κόσμο τα υπογράφει ο πρόεδρος και ο γραμματέας. Το έργο θα έχει και συνέχεια», όπως ανέφερε.  

 

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης ο Περιφερειάρχης

 

 Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή διοίκηση είναι φυσική συνέχεια της προηγούμενης, ενώ άφησε ανοικτό παράθυρο να γίνει νέα τροποποίηση του προγράμματος περιλαμβάνοντας και τα έργα για   τη Φωκίδα  .

«Ο Περιφερειάρχης δεν έχει κανένα λόγο να μπει στη μέση σε όποιες τυχόν αντεγκλήσεις έχει ένα κομματικό στέλεχος με μέλη του περιφερειακού Συμβουλίου και αυτό είναι σαφές. Ακούω τους προβληματισμούς του κ. Δρόσου για τη χρηματοδότηση, αλλά αν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα με οποιαδήποτε τρίτο θα λυθεί ως τέτοιο. Στην ουσία του θέματος, όντως η απόφαση ελήφθη από την προηγούμενη περιφερειακή μας αρχή, στην οποία συμμετείχα και εγώ. Αυτό που θα πούμε είναι ο τρόπος, που αναδεικνύονται αυτές οι ανάγκες. Αφενός πρέπει να υπάρχουν, αφετέρου να ζητηθεί η επίλυσή τους από τους αρμοδίους, ενώ και όποιος πέρα από τους αρμοδίους μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να το κάνει. Εδώ αρμόδιος φορέας είναι η 5η ΥΠΕ. Τα αιτήματα μπαίνουν και η περιφέρεια εξυπηρετεί σε όποιο βαθμό επιτρέπουν οι δυνάμεις της. Ταυτόχρονα πρέπει να πω ότι οι αποφάσεις αυτές δεν μπορεί να είναι οριζόντιες. Όταν κάτι γίνεται για το σημείο Α δεν μπορεί να γίνεται για όλα τα σημεία, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα. Δεν υπάρχουν παντού οι ίδιες ανάγκες, δεν υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες. Όταν αυτές οι ανάγκες υπάρχουν οι αρμόδιοι Διευθυντές Κέντρων Υγείας και Διοικητές Νοσοκομείων πρέπει να τις δίνουν στο διοικητικό τους προϊστάμενο και αυτός με τη σειρά του να τις αναδεικνύει. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα Κέντρα Υγείας που δε μπήκαν στο πρόγραμμα δεν έχουν ανάγκες, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το κρίνουμε. Εμείς κάνουμε πολλά πράγματα πέρα από τις αρμοδιότητές μας.

Δεν είναι μόνο τα Κέντρα Υγείας της Φωκίδας, αλλά και Κ.Υ. της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Ευρυτανίας και τη Φθιώτιδας. Δεν ξέρω τι έγινε εκείνη την περίοδο, γιατί θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι με την προηγούμενη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ υπήρχαν προβλήματα. Για να δεχτεί τη χρηματοδότηση που διέθετε η περιφέρεια της πήρε δυο χρόνια να βρει τον τρόπο. Όταν αυτό λύθηκε μάλιστα, ο κ. Πολλάκης, ως υπουργός το πήρε και το εφάρμοσε σε όλη την επικράτεια. Δική μας πρόθεση είναι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων», τόνισε ο κ. Σπανός. 

 

Κ.Μπατζελή: «Διασύρονται περιφερειακοί σύμβουλοι»

 

Οι δημοσιογράφοι φταίνε κατά την κ. Κατερίνα Μπαζελή, στους οποίους καταλογίζει «λαϊκισμό», ενώ έδειξε και διάθεση να προστατεύσει τη ΝΔ από «πολλαπλασιαστικές συγκρούσεις» που δημιουργούνται. Μάλιστα ζήτησε από τους κκ Σπανό και Δελμούζο να απαντούν σε οτιδήποτε γράφεται υποστηρίζοντας ότι με δημοσιεύματα υποτιμήθηκε η ίδια για την επιλογή της και ο σύμβουλος της κ Φάκος. Αποστομωτικός ήταν στην συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης κ Δελμούζος που ορθά- κοφτά  της εξήγησε ότι αυτό η δημοκρατία. Αναλυτικά η κα Μπατζελή σημείωσε επί λέξει :

«Όταν το θέμα εκκρεμεί και διασύρονται περιφερειακοί μας σύμβουλοι -αναφέρομαι και στον κ. Φάκο-  όπου σε δημοσίευμα μου δίνει συγχώρεση ο Δημοσιογράφος γιατί τον έχω ως υποψήφιο και δηλώνω ότι είμαι υπερήφανη που είναι περιφερειακός μου σύμβουλος. Δεν μπορεί ο κ. Δελμούζος να μην ενημερώνει τους πολίτες με ξεκάθαρο τρόπο για αυτή τη διαδικασία- συμφωνούμε ή διαφωνούμε και δεν είναι αυτό το ζήτημα- και να δημιουργούνται πολλαπλασιαστικές συγκρούσεις στη ΝΔ, αλλά πάνω από όλα με το λαϊκισμό στους ίδιους τους συμπολίτες. Να ενημερώνουμε τους πολίτες για όλα όσα γνωρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο», είπε στην τοποθέτησή της, αδιαφορώντας αν λίγο νωρίτερα ο περιφερειάρχης είχε παραδεχτεί ότι αδικήθηκε η Φωκίδα και είχε πει πως υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης.

 

«Δεν έχουν ανάγκες τα Κέντρα Υγείας»

 

Στοχοποιείται εξ αιτίας του “μεγάλου έργου” που κάνει στη Φωκίδα ο κ. Γιώργος Δελμούζος, όπως ο ίδιος υποστήριξε και εκεί απέδωσε τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες, που από ότι είπε γίνονται από ανθρώπους που ουδέποτε τα επισκέφθηκαν. Μάλιστα, αποδίδει τις ευθύνες στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας, υποστηρίζοντας ότι τους ψάχνει, αλλά δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί του γιατί προφανώς δεν έχουν ανάγκες!

«Κα Μπατζελή εμείς εδώ στη Φωκίδα κάνουμε έργο. Αν απαντάμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που γράφει κάθε μέρα ό,τι θέλει –και αυτή είναι η χαρά της Δημοκρατίας, να γράφει ο καθένας ό,τι θέλει. Ο λαός έχει γνώμη και κρίση και καταλαβαίνει τα ψέματα και τις αναλήθειες. Ο κόσμος έχει πλέον ωριμάσει είναι σοφός και καταλαβαίνει πλέον ποιος εργάζεται και ποιος δεν εργάζεται. Γράφονται πολλά για ένα και μόνο λόγο, επειδή κάνουμε έργο. Η Στερεά Ελλάδα με το Φάνη Σπανό ψηλώνει. Δημοπρατήσαμε την αρχή της διαγωνίου με 15 εκ ευρώ που αυτό έπρεπε να είναι πρωτοσέλιδο παντού. Η ΕΥΔΑΠ έδωσε το σημείο υδροληψίας. Έδωσε ο περιφερειάρχης μας από μόνος του 5 εκ ευρώ για το Μόρνο. Έδωσε 4,5 εκ ευρώ για τα νοσοκομεία, αντί των 2,3 εκ ε που είχε δώσει ο προκάτοχός του. Το νοσοκομείο Άμφισσας έλαβε 170.000 ευρώ και λέμε γιατί δεν έλαβε 600. Αυτά ζήτησε. Όλα αυτά αγαπητοί συνάδελφοι δεν αρέσουν σε κάποιους. Δεν είμαι τίποτε αν δεν κατακρίνω, έλεγε ο Καραμανλής. Ως εκ τούτου λοιπόν ασχολούνται με τα Κέντρα Υγείας τα οποία δεν ανήκουν καν στο νοσοκομείο, ανήκουν απευθείας στην ΥΠΕάρχη.  Ξέρετε ψάχνω να βρω ποιοι είναι οι διευθυντές των δυο Κέντρων Υγείας για να δω τι ανάγκες έχουν και δε με έχουν πάρει τηλέφωνο, γιατί προφανώς δεν έχουν ανάγκες. Είναι καθαρό ότι ο στόχος είμαστε εμείς και το μεγάλο έργο που κάνουμε. Νομίζω ότι αυτοί που φωνάζουν για τα Κέντρα Υγείας, ούτε τα γνωρίζουν ούτε τα έχουν επισκεφτεί», κατέληξε ο κ. Δελμούζος.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Check Also

Ο Δήμος Δελφών στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών του Ελαιώνα  Π. Ταγκαλής: «Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομίας ο παραγωγικός Ελαιώνας»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑ, 9.8.2022        Α.Δ.Τ.:60/202…