Home Δήμος Δελφών “προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος και η κοινωνία”
Δήμος Δελφών - 18 Απριλίου, 2019

“προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος και η κοινωνία”

 Όταν ένας νέος άνθρωπος αποφασίζει να ανακατευτεί ενεργά με την πολιτική σίγουρα αυτό είναι άκρως ευχάριστο με την έννοια ότι δείχνει να νοιάζεται για τα προβλήματα του τόπου του και δεν υιοθέτει την αφοριστική λογική του στυλ “όλοι οι ίδιοι είναι” ή την ωχαδελφίστική “ας τρέξουν οι άλλοι να μας λύσουν τα προβλήματα”

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο κ Χαρίλαος Αγαπητός που στις επικείμενες δημοτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δ.Ε. Καλλιέων με το συνδυασμό του υποψηφίου δημάρχου κ Ταγκαλή.

Όπως μας εξηγεί στη συνέντευξη ,που ευγενικά μας παραχώρησε , θεωρεί ότι η Δ.Ε. Καλλιέων τα τελευταία χρόνια δεν είχε την αντιμετώπιση που θα της άξιζε  από την παρούσα δημοτική αρχή και στόχος του είναι αν εκλεγεί να προσπαθήσει να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα προσβασιμότητας και  επικοινωνίας της Δημοτικής ενότητας με τα αστικά κέντρα αλλά και να ολοκληρωθεί, επιτέλους, η  χαρτογράφηση και η υλοποίηση των ορειβατικών μονοπατιών, ενέργεια η οποία θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή και ταυτόχρονα θα την αναδείξει σε κέντρο ορεινού τουρισμού.

 

Πως αποφασίσατε να είστε υποψήφιος από τόσο νεαρή ηλικία;

Τα τελευταία χρόνια η δημοτική ενότητα Καλλιέων δεν είχε την αντιμετώπιση που θα έπρεπε, βλέποντας αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσα να μένω αμέτοχος και απλός θεατής. Αποφάσισα, λοιπόν, μετά από τη πρόταση του υποψηφίου δημάρχου Παναγιώτη Ταγκαλή να θέσω υποψηφιότητα. Βρίσκομαι σε μία παραγωγική ηλικία με ενθουσιασμό και όρεξη για δουλειά. Σπουδαίο ρόλο στην απόφασή μου αυτή έπαιξε και ο ίδιος επικεφαλής της παράταξης ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με κατάρτιση και γνώσεις. Πάντα προωθούσε ζητήματα της περιοχής μας στο δημοτικό συμβούλιο και υπερασπιζόταν τις θέσεις μας κάθε φορά που αντιλαμβανόταν τις αδικίες από μέρους της δημοτικής αρχής.

 

Προέρχεστε από μια μικρή περιοχή, τι ρόλο παίζει αυτό στον εξωτερικό σταυρό;

Σημαντικό είναι να μπορέσω να διεκδικήσω την ψήφο συνδημοτών μου στην εκλογική περιφέρεια στην οποία είμαι υποψήφιος. Ο εξωτερικός σταυρός είναι αρκετά δύσκολος ειδικά για υποψηφίους που συμμετέχουν για πρώτη φορά στις εκλογές και κατάγονται από μικρή περιοχή. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ευκολότερα δίδεται στους υποψηφίους των μεγαλύτερων δημοτικών ενοτήτων ή σε ανθρώπους με ιδιαίτερη δυναμική, όμως αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Καθένας θα κάνει την προσπάθειά του και θα αξιολογηθεί από τους εκλογείς.

 

Με την κ. Μαίρη Ανδρεοπούλου έχετε διαφωνήσει έντονα στο παρελθόν. Η διαφωνία αυτή έχει πολιτικά – ανταγωνιστικά κριτήρια τελικά;

Δεν θα ήθελα να το προσωποποιήσω, η διαφοροποίησή μου είναι στη γενικότερη φιλοσοφία που έχουν ως δημοτική αρχή. Εγώ διαφώνησα και διαφωνώ με την πολιτική τους η οποία εφαρμόζεται στη δημοτική ενότητα Καλλιέων μέσω της συγκεκριμένης Αντιδημάρχου. Βλέποντας κινήσεις οι οποίες ήταν εκ προοιμίου λάθος, βλέποντας πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα και  αποφάσεις που λαμβάνονταν παράνομα, λογικό είναι να μην συμφωνήσω και να δείξω τη δυσαρέσκειά μου. Η διαφωνία μου είναι καθαρά πολιτική. Η διαχείριση των θεμάτων πρέπει να γίνεται με Όρους ισονομίας και ισοτιμίας. Ανταγωνισμός θα υπήρχε αν διεκδικούσαμε την ψήφο των συνδημοτών μας στην ίδια εκλογική περιφέρεια, διαβάζοντας την εφημερίδα σας, διαπιστώνω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αλλαγή εκλογικής περιφέρειας υποψηφίων (μέσα στον ίδιο Δήμο) από αυτήν που εκλέχθηκαν και τιμήθηκαν με τη ψήφο των δημοτών  καταδεικνύει δύο πράγματα, ή ο υποψήφιος απαξιώνει την ίδια του την περιφέρεια ή ίδια η δημοτική ενότητα τον αποβάλλει.

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Δημοτικής Ενότητας Καλλιέων;

Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα και την επικοινωνία της Δημοτικής ενότητας με τα αστικά κέντρα. Όμως, μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημοτικής ενότητας Καλλιέων είναι το δημογραφικό. Ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι και σχεδόν ανύπαρκτη η παρουσία των νέων. Αντιλαμβάνομαι ότι θα περιμένατε να εστιάσω σε τεχνικής φύσεως ζητήματα όμως για μένα προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος και η κοινωνία. Σαφώς και χρειάζονται έργα και υποδομές όμως πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι θα μένουν στην περιοχή, θα εργάζονται  και θα μπορούν να τη διατηρούν ζωντανή.

 

Τι δεσμεύεστε να κάνετε αν εκλεγείτε;

Υπάρχει μία ιεράρχηση στις προτεραιότητες, δέσμευση δική μου και του συνδυασμού μας είναι να μπορέσει επιτέλους να ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση και η υλοποίηση των ορειβατικών μονοπατιών, ενέργεια η οποία θα δώσει άλλη πνοή στην περιοχή και ταυτόχρονα θα την αναδείξει σε κέντρο ορεινού τουρισμού.

 

Κατά την άποψή σας οι αντιδήμαρχοι πρέπει να είναι θεματικοί ή χωρικοί;

Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω εγώ είναι ότι τη λύση την έχει δώσει ήδη ο νομοθέτης. Υπάρχουν οι χωρικοί αλλά και θεματικοί Αντιδήμαρχοι. Βλέπουμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει απόλυτα η διάκριση μεταξύ Αντιδημάρχων δημοτικής ενότητας και Αντιδημάρχων θεματικών ενοτήτων.  Για ένα Δήμο ο οποίος εκτίνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό θα πρέπει να γίνει μία εσωτερική αναδιάρθρωση. Και τι θέλω να πω με αυτό….. ουσιαστικά να μπορέσει εφαρμοστεί Καποδιστριακή διοίκηση μέσα στον Καλλικράτη – Κλεισθένη. Αυτό, βέβαια, είναι προσωπική άποψη. Ζω σε μία περιοχή σχετικά αποκομμένη από το κέντρο του Δήμου και τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται κατά καιρούς διογκώνονται εξαιτίας συναρμοδιοτήτων του χωρικού και των θεματικών Αντιδημάρχων.

 

Ιερείς της περιοχής προσπαθούν να «σπρώξουν» συγκεκριμένους συνυποψηφίους σας. Πως κρίνετε το γεγονός και αν συμφωνείτε με την ανάμειξη της εκκλησίας στα κοινά;

Όσο αφορά το συνδυασμό μας δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο. Αντιλαμβάνομαι και δέχομαι την αυτοδιάθεση του κάθε ανθρώπου. Οι Ιερείς είναι ένα μέρος της κοινωνίας μας, έχουν άποψη και μπορούν την εκφράσουν. Αλίμονο αν τους στερήσουμε αυτό το δικαίωμα. Ως κοινωνική ομάδα είναι θεμιτό να θέλουν να στηρίξουν έναν υποψήφιο που τον θεωρούν ικανό. Όμως η θέση τους και ο ρόλος τους είναι πνευματικός. Το θέμα είναι λεπτό με πολλές ερμηνείες.

 

Χωρούν τα κόμματα στην αυτοδιοίκηση;

Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη, η αυτοδιοίκηση είναι πρόσωπα, είναι η κοινωνία μας, είναι καθημερινότητα. Ειδικά στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα σε μικρές περιοχές τα κόμματα δεν μπορούν παίξουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Δημιουργούνται συναίνεσης και σχηματισμοί από όλες τις πολιτικές ομάδες, ανεξάρτητα αν κάποιος είναι «δεξιός», «κεντρώος» ή «αριστερός», στόχος είναι το κοινό καλό.

 

Πως πιστεύετε ότι πρέπει να γίνεται η τουριστική προβολή του δήμου;

Τουριστική προβολή δεν είναι μόνο φυλλάδια, αφίσες και διαφημίσεις. Στις μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και έχουν μεγαλουργήσει γίνεται το εξής: ένας εκπρόσωπος της εταιρείας συμμετέχει σε όλες τις εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Δηλαδή έχουν έναν άνθρωπο με μία βαλίτσα στο χέρι όποιος προβάλλει την εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και στο Δήμο. Τη καλύτερη διαφήμιση βέβαια  την κάνει ο ίδιος επισκέπτης, η βιωματική εμπειρία είναι το πλέον ισχυρό χαρτί της διαφήμισης (social media)  και  προσελκύσει κόσμο. Αυτό που πρέπει να αξιοποιήσουμε από μεριά μας είναι τις απίστευτες ομορφιές του Δήμου, να συνδέσουμε το βουνό με τη θάλασσα. Δεν φτάνει μόνο να προσεγγίσουμε κόσμο, θα πρέπει να βρούμε και τρόπους να παρουσιάσουμε όλο το εύρος του δήμου και να δείξουμε όλες τις ομορφιές της περιοχής. Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για αυτό αλλά δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο σας.

 

Αυτό το διάστημα εργάζεστε στο δήμο Δωρίδας. Πείτε μας την εμπειρία σας.

Ουσιαστικά είναι η πρώτη μου επαφή με τον δημόσιο τομέα συνεργάζομαι με ανθρώπους, που έχουν δυνατότητες  και φέρνουν απτά αποτελέσματα. Βέβαια υπάρχουν  αντικειμενικές δυσκολίες στο έργο των υπαλλήλων αλλά και των αιρετών διότι είναι ένας κατακερματισμένος Δήμος ο οποίος αποτελείται από πολλές κοινότητες και οικισμούς. Παρόλα αυτά γίνεται εξαιρετική δουλειά και αξιοποιείται στο έπακρο κάθε δυνατό μέσο.

 

Μύνημα του Χαρίλαου Αγαπητού

 

Ονομάζομαι Χαρίλαος Αγαπητός και κατάγομαι από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας. Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Eπιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Tμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύντομα ολοκληρώνω επίσης, Mεταπτυχιακό Διατμηματικό, Πρόγραμμα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στην Επιχειρηματικότητα και τη Συμβουλευτική στην Αγροτική Ανάπτυξη όπως επίσης και Προπτυχιακό Πρόγραμμα στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ιδίου Πανεπιστημίου. Διατηρώ μετακινούμενη κτηνοτροφική εκμετάλλευση με την οικογένειά μου στον Αθανάσιο Διάκο ενώ τους τελευταίους μήνες εργάζομαι στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δωρίδας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση του υποψηφίου Δημάρχου Παναγιώτη Ταγκαλή και να συνεργαστούμε σε αυτήν την προσπάθεια. Έτσι είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Καλλιέων του Δήμου Δελφών. Η απόφασή μου αυτή είναι συνειδητή «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ». Συμπορεύομαι με ανθρώπους οι οποίοι έχουν κατάρτιση και τεχνογνωσία. Τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Ενότητα Καλλιέων έχει μείνει στάσιμη και οι υπάρχουσες υποδομές μέρα με τη μέρα καταρρέουν.

 

Στόχοι μου είναι:

 

 Να υποστηρίξω τα συμφέροντα των συνδημοτών μου με καθαρό και νηφάλιο λόγο, με εντιμότητα και αξιοπρέπεια.

 

 Να μπορέσει η Δημοτική Ενότητα Καλλιέων να διεκδικήσει όσα έχασε την τελευταία πενταετία, με δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις.

 

 Να υλοποιηθούν προγράμματα που βασίζονται στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και τεχνικά έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη και του επισκέπτη.

 

 Να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί ο τόπος διαλύοντας την εικόνα αδράνειας που υπάρχει σήμερα, με σύγχρονη αντίληψη διοίκησης που στοχεύει στην εξωστρέφεια διαμορφώνοντας το σωστό υπόβαθρο για το βιώσιμο «επιχειρείν»

 

Για τους παραπάνω λόγους ζητώ την έμπρακτη στήριξη, με την ψήφο σας, στο πρόσωπό μου και στο συνδυασμό Επιλογή Ευθύνης του Παναγιώτη Ταγκαλή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…