Home Εικόνες Αρχικής Προτάσεις σε ζητήματα διαφάνειας για το Δήμο Δελφών
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 5 Σεπτεμβρίου, 2023

Προτάσεις σε ζητήματα διαφάνειας για το Δήμο Δελφών

Παρέμβαση από τον
Παντελή Σμαράγδη

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και των διαρκώς εξελισσόμενων μοντέλων διακυβέρνησης, η διαφάνεια και η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων γίνονται ,ολοένα και περισσότερο, βασικά θέματα συζήτησης. Καθώς πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές του 2023, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε την τρέχουσα κατάσταση της οικονομικής διαφάνειας και των εργαλείων διαχείρισης πόρων που χρησιμοποιεί ο Δήμος Δελφών, επισημαίνοντας τομείς που χρειάζονται αλλαγές και βελτιώσεις.
1. Περιορισμένη πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα :
Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εύκολη και σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα του δήμου. Ωστόσο, υπάρχει ένα προφανές κενό στη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα τέτοιων δεδομένων μιας και αναρτώνται ξεροί και δυσνόητοι ισολογισμοί όπου για να αναλυθούν και να επεξεργαστούν από τον πολίτη χρειάζονται αρκετές οικονομικές γνώσεις. Αυτό το κενό εμποδίζει τον πολίτη να κατανοήσει τις κατανομές του προϋπολογισμού, τη δημιουργία εσόδων και τις δαπάνες.
2. Απουσία διαδραστικών πλατφορμών :
Οι σύγχρονοι δήμοι αξιοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες για να προβάλλουν οικονομικά δεδομένα διαδραστικά, χρησιμοποιώντας γραφήματα. Ο Δήμος μας υστερεί στην χρήση τέτοιων εργαλείων, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους που δεν είναι φιλικές προς το χρήστη.
3. Απαρχαιωμένα συστήματα προμηθειών :
Η διαδικασία επιλογής προμηθευτών και αναθέσεων στερείται σύγχρονου, ανταγωνιστικού και διαφανούς συστήματος υποβολής προσφορών, δεδομένου ότι γίνεται με απλή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου και ο επαγγελματίας δεν λαμβάνει άμεσα την πληροφορία ούτως ώστε να καταθέσει την προσφορά του. Μια ξεπερασμένη διαδικασία προμήθειας οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα, υψηλότερο κόστος και κίνδυνο ευνοιοκρατίας.

Προτάσεις για έναν πιο διαφανή και αποτελεσματικό Δήμο:
1. Δημιουργία ενός ψηφιακού οικονομικού πίνακα :
Ο δήμος θα πρέπει να επενδύσει σε έναν διαδραστικό ψηφιακό πίνακα όπου ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Μια τέτοια πλατφόρμα μπορεί να βελτιώσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και να κάνει τον πολίτη συμμέτοχο στην διοίκηση.
2. Δημιουργία κεντρικής βάσης καταγραφής προμηθευτών :
Μια κεντρική βάση δεδομένων ,που να περιλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες του Δήμου και να είναι και εύκολα προσβάσιμη και από το ευρύ κοινό, θα βοηθούσε στον εξορθολογισμό των λειτουργιών και θα επέτρεπε την καλύτερη κατανομή των εργασιών.
3. Ενίσχυση του Ανοικτού Διαλόγου – Επικοινωνίας :
Ο Δήμος θα πρέπει να αναζητά ενεργά σχόλια από τους πολίτες εμπλέκοντάς τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ενισχύοντας την συμμετοχή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αποστολή ενημερωτικών δελτίων (newsletter) στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (e-mail) των πολιτών καθώς και με δημιουργία ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων όπου ο πολίτης θα μπορεί να αναφέρει τα προβλήματα της γειτονιάς του και να αξιολογεί την Δημοτική Αρχή ως προς το έργο της. Για τους πολίτες ,που ενδεχομένως να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα, θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα ,όπως για παράδειγμα αποστολή μέσω του λογαριασμού ύδρευσης, ούτως ώστε να μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους.

Όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, εύκολα και με ελάχιστο κόστος. Η νέα δημοτική αρχή μπορεί να συνεργαστεί με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπου στο πλαίσιο πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών, να μετουσιωθούν αυτές οι σκέψεις σε πράξη. Με την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ανανεωτική Δύναμη και με δήμαρχο τον Λουκά Αναγνωστόπουλο θα εκκινήσει μια πενταετία όπου θα αποτελεί προτεραιότητα η διαφάνεια και η λογοδοσία απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι αξίζουν ένα σύγχρονο σύστημα που να ευθυγραμμίζεται με τις καλύτερες πρακτικές, διασφαλίζοντας τη συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…