Home Πολιτισμός Προτάσεις – Προτροπές – Παρεκκλίσεις – Παρεμβάσεις – Παραινέσεις – Παρεκτροπές με αριστερό πρόσημο
Πολιτισμός - 7 Ιουλίου, 2014

Προτάσεις – Προτροπές – Παρεκκλίσεις – Παρεμβάσεις – Παραινέσεις – Παρεκτροπές με αριστερό πρόσημο

 Ιούλιος του σωτήριου έτους 2014.

Γύρω μας ένα θολό, προβληματικό, παρακμιακό, δυσανάγνωστο, ασύμβατο, καχεκτικό πολιτικό τοπίο, μια αφυδατωμένη και καταληστευμένη κοινωνία, ένας ασφυκτικός Νεοκαπιταλιστικός κυβερνητικός εναγκαλισμός, περιστοιχισμένος με εκλογικά κουφάρια αχαλίνωτης πολιτικής απληστίας και εξουσιομανίας. Τοπίο με καρεκλοκένταυρους πρασινογάλαζους εταίρους να συνθέτουν τους άφρονες, λαϊκιστές και τηλεπαραθυράτους κυβερνηστές αλλά και σοβαροφανείς εγκάθετους κρατικοδίαιτους που μόνο με απάθεια, αναλγησία και βαρβαρότητα παρατηρούν – σχολιάζουν και παραμυθιάζουν με λεκτικούς λεονταρισμούς μια απέραντη χαρτογραφημένη κοινότητα ανέργων, ακρωτηριασμένων μικρομεσαίων, αδύναμων, φτωχοποιημένων συνταξιούχων, κοινωνικών εγκλωβισμένων, οικονομικά  ευπαθών, αστέγων, πολύπαθων αγροτών, μία κοινωνία στα όρια της απόγνωσης, της αστάθειας, της εξαθλίωσης, της Βιβλικής καταστροφής και των μεγάλων ανισοτήτων.

Την ώρα λοιπόν που οι κομματικοί Σκοταδιστές, οι παραταξιακοί Αρχομανείς, οι εξωθεσμικοί Αναχρονιστές,  οι θεσμικοί Ολιγάρχες, οι Εκποιητές και Μεταπράτες της δημόσιας περιουσίας, προσδοκούν και απεργάζονται λύσεις και «εξωραϊσμούς διαχρονικής κυβερνησιμότητας ένα ανάχωμα αντίστασης και ένα προπύργιο λαϊκής βούλησης και θέλησης υψώνεται μπροστά τους θέτοντας φραγμό στα μεγαλεπήβολα και άναρχα σχέδια τους. Το ανάχωμα αυτό λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί πλέον νομοτελειακά κυρίαρχο και ζωτικό στοιχείο μιας δυναμικής πλατιάς αντιμνημονιακής, δημοκρατικής, προοδευτικής και ριζοσπαστικής συμμαχίας για την ανατροπή του σημερινού status και των άθλιων πολιτικών δεδομένων. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να ιχνηλατήσουμε και να αναλύσουμε με μία πλατιά αλλά ορθολογική οπτική γωνία το σκηνικό ρεαλιστικά με μια ξεκάθαρη αλήθεια, με θάρρος και τεχνογνωσία, πολιτική όχι επιδερμικά αλλά με σύνεση, με βάθος, με σύνθεση και ωμή πραγματικότητα αλλά και εναλλακτικότητα.  

Η ανακατάταξη, η αναστροφή, η αλλαγή, η ανασύνθεση, ο πολιτικός συμβιβασμός, ο μετασχηματισμός, η αναδιάρθρωση και η ανατροπή του φθαρμένου και μιαρού πολιτικού συστήματος και της ηθικής του κατάπτωσης δεν θα προέλθει από ασύμμετρες διαδρομές ή  μηχανιστικές λογικές στην κορυφή της πυραμίδας του πολιτικού σκηνικού. Αυτή θα προέλθει κυρίως από την ανθρώπινη βάση με την συγκρότηση και ενεργοποίηση της Συλλογικότητας, της Αλληλεγγύης, της Αξιοπρέπειας, του ήθους και του Στατικού Ορθολογισμού μιας νέας κοινωνίας, πολιτιστικής και πολιτικής πλειοψηφίας των εχεφρόνων και ενεργών πολιτών. Αυτά θα καθιερώσουν την Συμμετοχική Δημοκρατία κατά το δυνατόν και θα αναστηλώσουν τις αρχές και τις αξίες αποσυναρμολογημένης και πολύπαθης Κοινωνίας.

Όπως και άλλοτε έχω προσωπικά τονίσει και υπερθεματίσει, ο πολίτης πρέπει να καταστεί κυρίαρχος, ενεργός, δραστήριος, δημιουργικός , συμμετοχικός, φιλόξενος και καθοριστικός συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και των τεκταινομένων και όχι απλός υποτονικός, άτολμος θεατής αλλά ούτε και αμέτοχος, παθητικός και αδρανής υπήκοος.

Οι ενεργοί λοιπόν πολίτες πρέπει να «ποδοπατήσουν» και να αφομοιώσουν τον φθηνό και κατάπτυστο λαϊκισμό και το Νεοφιλελεύθερο ακροδεξιό πυρήνα των εκβαρβαριζομένων Μνημονιολάγνων κυβερνητιστών  από τους ντόπιους και ξένους επικυρίαρχους, να καταστούν καταλύτες των πολιτικών δεδομένων και να ρίξουν στον πολιτικό Καιάδα την αυταρχική τους αντίληψη, την γεννητική τους μετάλλαξη σαν σημάδι και οιωνός ριζικής πολιτικής συνέχειας και συνέπειας.

Έτσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις δομικές του αδυναμίες και τα υπαρκτά του σύνδρομα εσωστρέφειας, κέρδισε τις εκλογές, ταυτίστηκε κατά δύναμην με την εξαθλιωμένη, ταλανισμένη και αιμόφυρτη κοινωνία χωρίς όμως να αποκτήσει βαθιές ρίζες στον ευρύτερο μεσαίο αχαρτογράφητο και ακατοίκητο χώρο. Ουσιαστικά εισέπραξε ψήφο έντονης διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας, αλλά όχι πειστικής πολιτικής ηγεμονίας και κυβερνησιμότητας εξ’ αιτίας του Πολυτασικού – Πολυφωνικού και Παραφωνικού του χαρακτήρα, των τακτικισμών του, της μονολιθικότητας του αλλά κυρίως της στενής «γεωγραφικής» του περιχαράκωσης, του συγκεντρωτικού του φατριασμού, των συνιστωσών του και των μηχανισμών μέσα στους «παραδοσιακούς κομματικούς του φράχτες». Τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε η έλλειψη ενιαίου αποκρυσταλλωμένου λόγου στο κοινωνικό και οικονομικό του πρόγραμμα, παρά τις αξιόλογες στιβαρές, συγκροτημένες και σοβαρές προσωπικότητες που διέθετε.

Το ζητούμενο γι’ αυτόν δεν είναι επαναστατικά μανιφέστα ή ακραίες λεκτικές άβατες διακηρύξεις. Το ζητούμενο γι’ αυτόν είναι ότι πρέπει να αποκτήσει συλλογική ταυτότητα και να αποδείξει ότι δεν είναι κόμμα πολιτικής συγκυρίας και στιγμιαίου ευκαιριασμού.

Το ζητούμενο γι’ αυτόν είναι ένα ευρύ αυθεντικό λελογισμένο, τεκμηριωμένο, πλουραλιστικό, σοβαρό, πειστικό, στατικό και αμφίπλευρο άνοιγμα στην κοινωνία, με ενιαίο υπερβατικό, ορθολογικό  λόγο ο οποίος θα πολιτικοποιεί την καθημερινότητα των πολιτών, ιεραρχώντας τα προβλήματά της και παραμερίζοντας ιδεολογικές αγκυλώσεις να μετασχηματίσει την κοινωνία των πολιτών, διαγράφοντας την κοινωνία των κολλητών, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί συμπαγή, ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική δύναμη ανατροπής και ανασύνθεσης.

Κύριο μέλημα του η αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης ανθρωπιστικής βιβλικής κρίσης και η ανύπαρκτη κοινωνική δικαιοσύνη, η ανασύσταση και ανάταξη του κράτους πρόνοιας, ο απεγκλωβισμός από το Νεοκαπιταλιστικό εναγκαλισμό, η ορθολογική αντιμετώπιση της φορολογικής παράνοιας της μεσαίας τάξης, η «σύλληψη» της φοροδιαφυγής, η αναθεμελίωση εργασιακής ειρήνης, εργασιακών δικαιωμάτων και βασικών κεκτημένων.

Τέλος, ζητούμενο γι’ αυτόν είναι η αντιμετώπιση και η πολιτική συντριβή των αδίστακτων, αμετανόητων καταληψιών και σφετεριστών της εξουσίας που με απίστευτη υποκρισία, Φαρισαϊσμό, ιδιοτέλεια, δουλοπρέπεια, μισαλλοδοξία μας οδήγησαν σε μία καταστροφική, απάνθρωπη, στείρα και αχαλίνωτη οικονομική και κοινωνική πολιτική Μεσαιωνισμού, γενικής φτωχοποίησης και άκρατης ταξικής λιτότητας. 

Βασική θεμελιώδης αλλά και απαρέγκλιτη προϋπόθεση εδραίωσης και ύπαρξης αλλά και ομογενοποίησης του Ριζοσπαστισμού του, ο καθοριστικός εξοστρακισμός και εξοβελισμός του κατεστημένου και της διαπλεκόμενης Οικονομικής και πολιτικής Ολιγαρχίας αλλά και των υποχθόνιων σκοτεινών και υπογείων μηχανισμών συμπλέγματος εξουσίας αλλά και της «παρακρατικής ασύδοτης και αργυρώνητης «Τηλεμαφίας» που έχει σαν αιχμή δόρατος την παραπληροφόρηση και την μόνιμη επικοινωνιακή μονταζιέρα και αποτελεί τον ατσάλινο βραχίονα της εξουσίας. Αυτή ελεγχόμενη και ετεροκατευθυνόμενη τροφοδοτεί ασύστολα τον ανοίκειο και ανεξέλεγκτο κρατικό αυταρχισμό των Βάνδαλων της εξουσίας. Αυτή προετοιμάζει – προγραμματίζει και απεργάζεται «Επιχειρήσεις Αποστασίας», Συνωμοσιολογίας, δημιουργεί και συντηρεί πρακτικές εκφοβισμού, «εφιαλτισμού», εξαγοράς συνειδήσεων και κοινοβουλευτικής Αλχημείας και διαμοιράζει σε υποτακτικούς και διαχειρίσιμους κομματικούς Παγανιστές και Κομπογιαννίτες αντίδωρα εξουσίας για να τους έχει πειθήνια όργανα και ιεροεκτελεστές των ορέξεων και των ανόμων επιδιώξεων τους.

Γεγονός αναμφισβήτητο είναι ότι ο δύσβατος δρόμος για μια ιστορική πολιτική ανατροπή, χαράχθηκε και άνοιξε. Το θέμα είναι κατά πόσο θα καταστεί βατός, προσβάσιμος και προσπελάσιμος σε όλη την κοινωνία που συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιχείρηση όμως προσεταιρισμού στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων που έχουν διαφορετική ιδεολογική προσέγγιση και διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, είναι μία λεπτή χειρουργική πολιτική επέμβαση και διάβαση από «πολιτικές Συμπληγάδες» που εγκυμονεί κινδύνους και μη προβλέψιμες καταστάσεις, γιατί σε καμία περίπτωση όσοι έρχονται να συστρατευτούν μαζί του σημαίνει ότι ενστερνίζονται πλήρως τις θέσεις και τις απόψεις της Κουμουνδούρου.

Όμως απέναντι σε μία κυβέρνηση που είναι σκληρή άτεγκτη και παρανοϊκή, σε μια κυβέρνηση πολιτικών καιροσκόπων και γυρολόγων, σε μία κυβέρνηση τυχοδιωκτών και διακονιαραίων, σε μια κυβέρνηση που διευρύνει υπέρμετρα τις κοινωνικές ανισότητες, σε μια  κυβέρνηση εκτρωματική όπου επικρατεί ο άκρατος λαϊκισμός, η πλήρης αναξιοπιστία και ανεπάρκεια, ο πολιτικός ευτελισμός, ο παραταξιακός διασυρμός, η κομματική ένδεια και  ανυπαρξία, η μετάλλαξη από τις αρχές και τις αξίες των γεννητόρων της, η εσωκομματική απόγνωση, ο παραλογισμός και το στρατηγικό αδιέξοδο όλα μπορούν να συμβούν. Σε μια κυβέρνηση αφυδατωμένη και ανεδαφική που μέσα σε 20 ημέρες καταφέρνει να «χάνει λάδια» και να έχει «κλαταρισμένα μεταχειρισμένα λάστιχα» όλα είναι πιθανά και απίθανα, όλα συμβατά και ασύμβατα, όλα δυνατά και αδύνατα, όλα όμως οδηγούν νομοτελειακά στον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό εθνικό και ηθικό βούρκο.

Γιατί σε αυτήν την «κυνοπρακτική κυβέρνηση» επικρατεί ο πολιτικός ευτελισμός, ο παραταξιακός διασυρμός, γιατί αυτή η Νεοδεξιά κυβέρνηση είναι ασύντακτη, ασύνθετη, φοβική, υπερσυντηρητική, πτοημένη, ηττοπαθής και αναποτελεσματική, γιατί εκκολάφθηκε από τα μισογκρεμισμένα «πρασινογάλαζα κυνοτροφεία της διαπλοκής» ήταν, είναι και θα είναι εξαρτημένη και οχυρωμένη μέσα στα Κυκλώπεια τείχη του συστήματος των πατρόνων της οικονομικής ελίτ και της νομενκλατούρας του ασύδοτου νεοκαπιταλισμού και κάτω από τη Δαμόκλειο σπάθη του Γερμανικού οικονομικού ολοκληρωτισμού και Ιμπεριαλισμού και του διπλού πέλεκυ του Δαρβινικού Νεοφιλελευθερισμού.

Έτσι λοιπόν ενώ όλα μοιάζουν με το κρεσέντο και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, και ενώ όλα βάφονται γκρίζα και μαύρα, όλα όμως προμηνύουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταστεί ένα σύγχρονο κόμμα εξουσίας με αξιοπιστία, με όραμα, απευθυνόμενος σε χειραφετημένους εχέφρονες και σκεπτόμενους πολίτες, με βιώσιμες λύσεις, με νεωτεριστές ριζοσπαστικές προτάσεις χωρίς ακρότητες και ερασιτεχνισμούς, με πλούσια και πλουραλιστική πολιτική δράση και μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά δυσκολοδιάβατα και χαλεπά δεδομένα για τους αδικημένους, καταπιεσμένους και φτωχοποιημένους, όλα είναι δυνατά.

Με σύγκλιση με προσαρμογή, με δυναμική, με δικαιοσύνη, με την συγκρότηση ορθολογικών εφικτών προτάσεων και με αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση και πολιτικό σχεδιασμό βατό και όχι ακραίου ιδεολογικού προσανατολισμού και βασικά στηριζόμενος στο ισχυρότατο πολιτικό του χαρτί που είναι ο αρχηγός του όλα μπορούν να συμβούν και όλα μπορούν να οδηγήσουν σε οριστική καθολική πολιτική Ανατροπή. Όλα μπορούν να οδηγήσουν σε κυβερνησιμότητα και καθιέρωση Δημοκρατικών και Δημιουργικών ευέλικτων δυνάμεων στην πολύπαθη αιμόφυρτη κοινωνία καθιερώνοντας ένα αξιόπιστο δίαυλο αλληλεγγύης, συνεργασίας, κατανόησης, ανεκτικότητας, ευαισθητοποίησης, αυτονομίας, κοινωνικής ευθύνης και συνοχής, καθιερώνοντας μια πλατιά συμμαχία με την μεσαία και λαϊκή τάξη, την τάξη της έντιμης και ακηδεμόνευτης εργασίας.

Ο χρόνος θα το δείξει, ο χρόνος και οι ενέργειες των προαναφερομένων, ο χρόνος θα αποβεί καθοριστικός συντελεστής των πολιτικών πεπραγμένων σε συνδυασμό με την Ιώβειο υπομονή των πολιτών για τα μελλούμενα και την προοπτική τους. Όμως υπάρχει ένα ισχυρό δεδομένο και αυτό είναι η ανυποχώρητη βούληση και η θέληση και άλλων γνωστών αποστασιοποιουμένων, απρόβλεπτων, σιωπηλών, ισχυρών καταλυτικών συνειδήσεων που αποτελούσαν και αποτελούν νησίδες ελευθερίας και ελπίδας που παρακολουθούν σεμνά και ταπεινά, αυτοσχεδιάζουν, προβληματίζονται, συνδιαλέγονται, καταμετρούν, προσανατολίζονται, διαβουλεύονται ένα Φωτεινό Ελπιδοφόρο Αξιακό στερέωμα και μια εσχατολογική λυτρωτική προσδοκία μιας σταθερής βιώσιμης ισορροπημένης εναλλακτικής λύσης. Αυτοί έχουν και κομματική υποχρέωση αλλά βασικά και αναντίρρητα έχουν τεράστια ηθική και παραταξιακή ευθύνη και νομιμοποίηση να πράξουν τα δέοντα για το μέλλον της Πατρίδας μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…