Home Εικόνες Αρχικής Προτάσεις και παρατηρήσεις Α. Παπαθανάση για το ν.σ. του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 27 Φεβρουαρίου, 2023

Προτάσεις και παρατηρήσεις Α. Παπαθανάση για το ν.σ. του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα

 τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις στο πλαίσιο της  ηλεκτρονικής διαβούλευσης, για το σχέδιο νόμου:» Διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού» στο τμήμα που αφορά την σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας καταθέτει η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση

Αναλυτικ’ά

Παρατηρήσεις .

Επί πολιτικού πλαισίου, ζητημάτων διαχείρισης και ειδικών προβλέψεων :

Α. Ο Φορέας Διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας δεν πρέπει να γίνει ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός με απώτερο σκοπό τον διορισμό ή τις αποσπάσεις ή τις αναθέσεις «δικών μας παιδιών», κάτι που παραδοσιακά η Δεξιά υπηρετεί με συνέπεια. 

Άρα, όλες οι ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, του Φορέα, του Διοικητικού του Συμβουλίου και του Προέδρου αυτού, οφείλουν να ακολουθούν σαφείς κανόνες διαφάνειας. 

  • Η θέση του Προέδρου του Φορέα, ΔΕΝ μπορεί να είναι απόφαση του Περιφερειάρχη, αλλά γίνεται με δημόσια προκήρυξη της θέσης, με σαφή κριτήρια και αξιολόγηση αυτών με σαφή από την αρχή βαθμολογία. Η σειρά κατάταξης των αιτούντων , επιλεγέντων θα πρέπει να συνοδεύεται με την  βαθμολογία αυτών και την ανάλυση της σύμφωνα με τα κριτήρια που εξ αρχής τέθηκαν. 

  • Το Δ.Σ. πρέπει να δημοσιεύει όλες τις προσκλήσεις του και όλες τις αποφάσεις του στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ

 

  • Το Δ.Σ. πρέπει να προκηρύσσει με δημόσιες προσκλήσεις τις θέσεις των εμμίσθων συνεργατών και των ιδιωτών εμπειρογνωμόνων και ακολουθεί διαδικασίες αξιολόγησης με κριτήρια – βαθμολόγηση που είναι δημόσια γνωστά– και να δημοσιεύει λίστες αποτελεσμάτων αξιολόγησης έμμισθων προσωπικού, συνεργατών, εμπειρογνωμόνων με  ανάλυση βαθμολογίας / κριτηρίων.

Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω πιέσεων και λογικών συντήρησης να γίνει ένας χώρος πολιτικών διορισμών. 

 

Β. Ο Φορέας, δεν μπορεί να έχει «απόσταση» από την τοπική κοινωνία και παραγωγούς.

Δεν πρέπει τα Υπουργεία να στείλουν εκπροσώπους από Αθήνα και κεντρικές υπηρεσίες τους, να είναι ένας τυπικός μηχανισμός που δεν θα μπορεί εύκολα να συνεδριάσει ή να νοιαστεί για την κατάσταση εδώ, με πιθανά προβλήματα συστηματικής δουλείας και συνεδριάσεων. 

Προτάσεις που κατέθεσα : 

  • Για να υπάρχει ουσιαστική αποκέντρωση και η τοπική κοινωνία δια εκπροσώπων της τοπικά να μπορούν να παρεμβαίνουν ουσιαστικά, τουλάχιστον οι δύο από τους τρεις  εκπρόσωπους των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να είναι υπάλληλοι που υπηρετούν στη Φωκίδα. 
  • Στα μέλη του Δ. Σ προστίθενται που προβλέπει το σχέδιο, πρέπει να προστεθούν από ένα μέλος του ΤΟΕΒ ΑΜΦΙΣΣΑΣ και ΤΟΕΒ ΧΡΙΣΣΟΥ.

 

Γ. Να «μεγαλώσει» η ευθύνη και οι  προβλέψεις του Φορέα για έργα πυρασφάλειας, διαχείρισης υδατικών πόρων, έργα ευφυούς γεωργίας. 

Στο  σκοπό, σύμφωνα με σχέδιο νόμου,,  επιδιώκονται η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη, βιώσιμη ανάπτυξη και ολοκληρωμένη διοίκηση και διαχείριση του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, όπως αυτός ορίζεται στο παρόν, ως ενιαίου συνόλου, από άποψη γεωργικής οικονομίας, ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, μέσω της σύστασης και λειτουργίας του ειδικού Φορέα Διαχείρισης του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας. 

Να προστεθούν εδώ : 

  • Στον Ελαιώνα και στους όμορους Δήμους και Κοινότητες αυτού, για την αστική και τοπική ανάπτυξη, ο Φορέας  λαμβάνει μέτρα για την πυρασφάλεια των οικισμών και των βιοτεχνικών πάρκων (πχ ποιες προβλέψεις του βιοτεχνικού πάρκου για πυρασφάλεια στο πάρκο). 

 

  • Ο Φορέας αναπτύσσει μέτρα και πολιτικές για την ανάπτυξη ευφυούς γεωργίας, μπορεί να συνεργάζεται με τους ΤΟΕΒ της περιοχής και την εξέλιξη αυτών ως δικτύου που θα αναλάβει την διαχείριση την διαχείριση του αρδευτικού έργου ελαιώνα και να συμμετέχει σε συμφωνίες με ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ ΑΕ καθώς και με εταιρίες που σκοπό έχουν την διαχείριση υδατικών πόρων και έργων παραγωγής, εκμετάλλευσης και αποθήκευσης ενέργειας.

 

Δ. Οι στρατηγικοί σκοποί του Φορέα δεν μπορούν να «ξεχνούν» την ανάπτυξη επιστημών και τεχνολογιών.  

προστίθεται στους σκοπούς, 

– Η επεξεργασία, πρόταση και ανάπτυξη έργων, προγραμμάτων και συστημάτων για την ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, οι μελέτες και τα έργα για την αναγνώριση καιρικών φαινομένων – μετεωρολογικοί σταθμοί εντός του Ελαιώνα και η συνεργασία με Ινστιτούτα και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για δράσεις ανάλυσης στοιχείων εδαφών, έρευνας, προτάσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας του Ελαιώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Κύριοι και Κυρίες της νυν Περιφερειακής Αρχής, «τα καλά νέα» ξεκινούν από τις αλήθειες των πραγμάτων.

Διαβάζω στον τύπο τον απολογισμό – σχεδιασμό του νυν περιφερειάρχη & συνεργατών …