Home Κοινωνικοί φορείς ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινωνικοί φορείς - 8 Απριλίου, 2019

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ  ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΔΕΛΦΟΙ.  Τόπος λατρείας, ιερό του θεού Απόλλωνα και το σπουδαιότερο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Τόπος όπου γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες ιδέες του ανθρωπισμού και της οικουμενικότητας. Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να επισκέπτονται τους Δελφούς που εξακολουθούν να προσφέρουν στον ανθρώπινο πολιτισμό, δικαιώνοντας τον αρχαίο τίτλο του «ομφαλού της γης».

           Το 1981 η Ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε τη δελφική γη και καθόρισε τον τρόπο προστασίας της. Το 1987 οι Δελφοί χαρακτηρίστηκαν από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το μεγαλύτερο μέρος της και η θάλασσά της έχουν ενταχθεί στους προστατευόμενους οικoτόπους του δικτύου NATURA 2000 και ο ελαιώνας της  έχει αναγνωριστεί ως «παραδοσιακός» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

           Μεθοδικά και καταπατώντας πολλούς νόμους επί δεκαετίες η εταιρία εξόρυξης βωξίτη   δημιούργησε σεληνιακά τοπία στο βουνό των Δελφών (Παρνασσό) και τεράστιες παράνομες εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Δελφών, στην Ιτέα.

          Στις 14-12-2018 η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε το Περιφερειακό χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας  με τον οποίο χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της γης των Δελφών περιοχή   Μεταλλευτικής Δραστηριότητας , το υπόλοιπο τμήμα της δίνεται για αιολικά πάρκα, η θάλασσα για εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες. Εχουν  ήδη  αδειοδοτηθεί  μερικές από τις ανωτέρω βιομηχανικές δραστηριότητες με βάση το ψηφισθέν Χωροταξικό.

          Αυτός  ο χωροταξικός  νόμος εξασφαλίζει τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρίας   που έχει πάρει τα δικαιώματα εξόρυξης βωξίτη, της εταιρίας  που φιλοδοξεί  τις επόμενες εβδομάδες να σηκώσει  τις πρώτες της ανεμογεννήτριες  στις βουνοκορφές του Δελφικού Τοπίου  και της εταιρίας   που ανυπομονεί  να επεκτείνει τις ιχθυοκαλλιέργειές της στην θάλασσα των Δελφών. Αυτός ο χωροταξικός νόμος εξασφαλίζει επίσης την καταστροφή του Δελφικού Τοπίου.

         Η Ομοσπονδία μας διέβλεψε πριν χρόνια τις προθέσεις αυτών που μεθόδευσαν αυτό το πολλαπλό χωροταξικό έγκλημα και αγωνίστηκε να το αποτρέψει. Όσοι θεώρησαν  υπερβολές τους ισχυρισμούς μας  για τις προθέσεις  των αρμοδίων μετά τις 14-12-2018    δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία. Η επιδιωκόμενη καταστροφή είναι ήδη θεσμοθετημένη και τώρα πρέπει να ανατραπεί.

        Η Ομοσπονδία μας προσέφυγε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας  εναντίον αυτής της απόφασης αλλά γνωρίζουμε ότι ο αγώνας τώρα αρχίζει . Εργαζόμαστε  και θα συνεργαστούμε με κάθε υγιή δύναμη , κάθε φορέα και κάθε πρόσωπο  που έχουμε κοινή αντίληψη για την αξία  των Δελφών και του Δελφικού Τοπίου ώστε αυτό το επιχειρούμενο πολλαπλό έγκλημα να μαθευτεί σε κάθε γωνιά του κόσμου.  Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.  

Για το Δ.Σ. της ΑΛΚΥΩΝ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ  ΘΥΜΙΟΣ                      ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ   ΔΗΜΟΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

«Θύελλα» προκάλεσε η απομάκρυνση του «θεάτρου» από το κάστρο

«Θύελλα» προκάλεσε η απομάκρυνση του «θεάτρου» από το κάστρο Έργο 100 χλδ ε με νέο θέατρο …