Home Δήμος Δωρίδας ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ
Δήμος Δωρίδας - 6 Μαρτίου, 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

Μετά από τρία και πλέον χρόνια εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» κοινή είναι η διαπίστωση ότι η «Αρχιτεκτονική» του όσον αφορά το Δήμο Δωρίδας αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της στρεβλής εφαρμογής του.
Η προσδοκία του νομοθέτη για τη δημιουργία ενός Δήμου που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών για μια αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση, πόρρω απέχει της πραγματικότητας.
Η ιδιόμορφη συγκρότηση του Δήμου Δωρίδας από ένα σύνολο πενήντα πέντε μικρών και διάσπαρτων χωριών, χωρίς την ύπαρξη αστικού κέντρου και χωρίς την απαραίτητη επι-κοινωνία, καθώς και η εκτός κάθε λογικής διοικητική ένταξή του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα την απόμακρη Λαμία και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με έδρα την ακόμα πιο απόμακρη Λάρισα, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη συνταγματική πρόβλεψη: «η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Ταυτόχρονα  δε εξηγούν την εμφανέστατη δυσλειτουργία του και αποτελούν τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάπτυξής του. Συμπέρασμα: το μέλλον του Δήμου προμηνύεται δυσοίωνο.
Τι κάνουμε;
Σήμερα, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές προ των πυλών, δεν αρκεί να παραμένουμε στη διαπίστωση του προβλήματος.  Πολύ δε περισσότερο δεν επιτρέπεται να το σκεπάζουμε υποβαθμίζοντάς το ή να το μεταθέτουμε για άλλη μια φοράστο μέλλον,με το επιχείρημα ότι δεν είναι του παρόντος. Αντίθετα, οι όποιοι προβληματισμοί πρέπει να μετατραπούν σε δημιουργικό διάλογο. Η συζήτηση για την υφιστάμενη χωροταξική υπόσταση του Δήμου Δωρίδας είναι τώρα ακόμα πιο επίκαιρη, επιβεβλημένη και αναγκαία.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών που συνεπάγεται η ιδιότητα του ενεργού πολίτη, θεωρούμε άκρως σημαντικό να είμαστε ωφέλιμοι, και όχι κατ’ ανάγκην αρεστοί.
Σκοπός μας: η ανάδειξη του αιτήματος για μια Νέα Αρχιτεκτονική στην περιοχή και η επικύρωσή του από την τοπική κοινωνία. Η αναζήτηση με τη βοήθεια έγκυρου επιστημονικού φορέα εκείνης της συγκρότησης, της περιφερειακής ένταξης και της οργανωτικής δομής η οποία θα εγγυάται έναν κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο Δήμο.
Επιθυμία μας: η διαπαραταξιακή υιοθέτηση του προβληματισμού μας όσον αφορά την αναζήτηση της προσφορότερης λύσης για ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Δήμο, μακριά από  οποιαδήποτε τοπικιστικά κίνητρα ή μικροπολιτική αντιμετώπιση του θέματος.
Καλούμε κάθε πολίτη του Δήμου Δωρίδας και (κυρίως) όσους εμπλέκονται ή θα εμπλακούν ενεργά στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής ή μέλη ψηφοδελτίων σε ένα δημιουργικό διάλογο.
Ανοιχτή συγκέντρωση για συζήτηση:
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, ΩΡΑ 6:30 μ.μ. στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΥΠΑΛΙΟΥ
Ομάδα Πρωτοβουλίας για μια ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…