Home Δήμος Δωρίδας Προσέχουν για να έχουν!: Προληπτικά μέτρα… από το Δήμο Δωρίδας για το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου
Δήμος Δωρίδας - 12 Οκτωβρίου, 2014

Προσέχουν για να έχουν!: Προληπτικά μέτρα… από το Δήμο Δωρίδας για το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου

Προληπτικές κινήσεις για την διασφάλιση της παραμονής και λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου, ξεκινάει ο Δήμος Δωρίδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου προβλέπεται να συγχωνευτούν πολλά αστυνομικά τμήματα.
 
Ο Δήμος Δωρίδας ακολουθώντας το ρητό «προσέχω για να έχω» και για να μη βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων, φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, όπου ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Αντωνόπουλος θα αναλύσει την υφιστάμενη κατάσταση ενώ θα προτείνει να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης ώστε να κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές με το Υπουργείο, την Βουλευτή και τους αρμόδιους φορείς.
Στα επιχειρήματα του Δήμου συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών θα πρέπει να βασίζεται σε καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των πολιτών και όχι σε κριτήρια που στοχεύουν μόνο στη μείωση του κόστους, ενώ καθιστά σαφές ότι έχει τεθεί το θέμα ξανά στο παρελθόν το θέμα των συγχωνεύσεων των αστυνομικών τμημάτων. 
Επιπλέον επισημαίνεται πως στην όποια αναδιοργάνωση και με βάση την αρχή της εγγύτητας θα πρέπει να λαμβάνεται η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως φορέας διοίκησης που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη, με δεδομένο ότι η ύπαρξη των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως αποδέκτες τους πολίτες.
Παράλληλα ο κ. Αντωνόπουλος στη σχετική εισήγησή του εστιάζοντας στο Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου, απαριθμεί τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά που καθιστούν απαραίτητη την παραμονή της υπηρεσίας στην Κοινότητα.
Συγκεκριμένα το Α.Τ. Ευπαλίου αστυνομεύει 22 Τοπικές Κοινότητες και 22 οικισμούς, καθώς και το νησί Τριζόνια. Εξυπηρετεί 7.217 μόνιμους κατοίκους ενώ αποτελεί την πολυπληθέστερη Κοινότητα του Δήμου Δωρίδας. Επίσης κατά τη θερινή περίοδο παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ο οποίος σχεδόν πενταπλασιάζεται, ενώ λειτουργεί μεγάλος αριθμός καταστημάτων, στα οποία πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι από την αστυνομία. 
Επιπρόσθετα η γειτνίαση με μεγάλες πόλεις της Αχαΐας, όπως η πάτρα κλπ και της Αιτωλοακαρνανίας όπως η Ναύπακτος, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο κλπ συμβάλλει στην επισκεψιμότητα της περιοχής όλο το έτος. 
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η εδαφική έκταση της αρμοδιότητας που ανέρχεται σε 300 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει την ευθύνη αστυνόμευσης 59,6 χιλιομέτρων του Εθνικού Δικτύου Ιτέας – Αντιρρίου και Αντιρρίου – Λιδωρικίου.
Ακόμα, οι πλησιέστερες αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού Φωκίδας είναι το Αστυνομικό Τμήμα Λιδωρικίου και η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας στην Άμφισσα που απέχουν 70 και 90 χιλιόμετρα αντίστοιχα.
Τέλος επισημαίνεται ότι το οίκημα στο οποίο στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου έχει παραχωρηθεί δωρεάν και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…