Home Δήμος Δελφών «Πρέπει να δημιουργηθούν οι προοπτικές ώστε τα νέα παιδιά να μη μεταναστεύουν»
Δήμος Δελφών - 7 Μαΐου, 2014

«Πρέπει να δημιουργηθούν οι προοπτικές ώστε τα νέα παιδιά να μη μεταναστεύουν»

 

Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Τσαμαντάνης τονίζει: «Πρέπει να δημιουργηθούν οι προοπτικές ώστε τα νέα παιδιά να μη μεταναστεύουν»Υπερασπίζεται την πολιτική του θεώρηση τονίζοντας: «Ανήκω στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, εκείνη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο πέρασμα των χρόνων μπορεί ν’ αλλάζει ονόματα, αλλά δίνει μεγάλες κοινωνικές ανατροπές και άρει τις αδικίες».«Ο Π. Ταγκαλής ουδέποτε απασχόλησε την κοινή γνώμη ούτε ο ίδιος, ούτε και το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον με αναθέσεις έργων, μελετών και άλλων τινών από το δήμο ή άλλο δημόσιο φορέα. «Κουμπάρους», «ξαδέλφια» και «λοιπούς συγγενείς» τους έχει κρατήσει μακριά από τον πολιτικό του βίο και αυτό τον κάνει ξεχωριστό», τονίζει.

Στάθηκα στο πλευρό του κ. Ταγκαλή, αν και μου έγιναν και άλλες προτάσεις, γιατί πιστεύω ότι ένας τεχνοκράτης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το πηδάλιο ενός τοπικού διευθυντηρίου, όπως είναι ο δήμος, ειδικά τώρα που η χρηματοδοτική κάνουλα απλώς στάζει.

 Τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να ασχοληθεί για πρώτη φορά με τα κοινά εξηγεί σε συνέντευξή του ο κ. Χρήστος Τσαμαντάνης, ένας από τους επιστήμονες της νέας γενιάς που αποτελούν ελπιδοφόρο παράδειγμα ότι η Φωκίδα συνεχίζει την μακρά της ιστορία στην ελληνική πνευματική πραγματικότητα.

Ο κ. Τσαμαντάνης μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην περιφερειακή ενότητα ως ειδικός σύμβουλος αποφάσισε να αναμειχθεί στα κοινά στο πλευρό του υποψηφίου Δημάρχου Παναγιώτη Ταγκαλή. Ο Χρήστος, για όσους τον γνωρίζουν είναι από τα παιδιά που αποδεικνύουν ότι μπορείς να αποκτήσεις σπουδαία εφόδια και να διαγράψεις μια μεγάλη επιστημονική πορεία, ακόμη και αν επιλέγεις να δίνεις την προσωπική σου μάχη από τη μικρή Φωκίδα.

ΩτΦ: κ. Τσαμαντάνη είστε πολύ νέος, από τους νεότερους στο συνδυασμό σας και γενικότερα. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά, την ώρα που ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στην πολιτική;

Χρήστος Τσαμαντάνης: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι νέοι επιστήμονες της γενιάς μου έχουν φύγει από την περιοχή, ακόμη και από τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Δεν τους αδικώ. Η ανεργία είναι ένα πικρό ποτήρι που το έχω γευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δεν εγκατέλειψα όμως το σπίτι, τους φίλους και τον τόπο μου. Συνέχισα με υπομονή να προσπαθώ. Είμαι μαχητής και «πείσμων» σε αυτά τα πράγματα. Στάθηκα στο πλευρό του κ. Ταγκαλή, αν και μου έγιναν και άλλες προτάσεις, γιατί πιστεύω ότι ένας τεχνοκράτης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το πηδάλιο ενός τοπικού διευθυντηρίου, όπως είναι ο δήμος, ειδικά τώρα που η χρηματοδοτική κάνουλα απλώς στάζει. Ένας άνθρωπος σαν τον Παναγιώτη, αυτό μπορεί να το συλλέξει σταλιά – σταλιά και να το χρησιμοποιήσει επικοδομητικά, επουλώνοντας τις πολλές πληγές του δήμου, μια – μια και με απόλυτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τις ανάγκες.

Μπήκα μέσα διότι είναι πολύ άσχημο το συναίσθημα να βλέπεις τους συμμαθητές σου, τους φίλους σου να εγκαταλείπουν τη χώρα και τον τόπο. Να μεταναστεύουν σαν να είμαστε στη δεκαετία του ’50. Ξέρετε ότι έμεινα στον τόπο μου, αλλά συνέχισα να κυνηγώ τα όνειρά μου. Σήμερα είμαι υποψήφιος διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνεχίζω την πορεία μου. Δεν εγκαταλείπω ποτέ τον αγώνα. Θέλω πραγματικά να προσπαθήσω και προσωπικά και συλλογικά από την παράταξή μας, να δημιουργηθούν οι προοπτικές ώστε να έχουν λόγο τα νέα παιδιά που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια να μένουν εδώ.

 

ΩτΦ: Γιατί επιλέξατε να συνεργαστείτε με τον κ. Ταγκαλή, δεδομένου ότι ο χώρος σας «σκόρπισε» σε τρία ψηφοδέλτια; Χ.Τ.: Ο Παναγιώτης έχει δυο βασικά προτερήματα. Αφενός ξέρει να λειτουργεί απολύτως δημοκρατικά και ομαδικά, γνώρισμα δύσκολο που δεν συναντάται σε πολύ υψηλά ποσοστά στα πολιτικά πρόσωπα τοπικής ή κεντρικής κλίμακας. Δεν έχει αλαζονική συμπεριφορά και έπαρση και δεν «παίζει» το αφεντικό. Είναι από τους λίγους ανθρώπους που ξέρουν να ακούνε γι’ αυτό και νομίζω ότι θα γίνει δίκαιος δήμαρχος. Αφετέρου, είναι ορθολογιστής, μιλάει λίγο και πράττει πολύ. Θα σας πω μόνο ότι τον πολεοδομικό σχεδιασμό των Δημοτικών μας ενοτήτων είχαν παλέψει πολλές Δημοτικές Αρχές, αλλά ο Παναγιώτης που είχε πλήρως εκχωρημένη την αρμοδιότητα κατάφερε και σχεδόν τελείωσε τους περισσότερους, ενώ όσοι κόλλησαν σε γραφειοκρατικού τύπου λεπτομέρειες και αυτοί προχωρούν σήμερα. Επίσης τελείωσε με δική του μέριμνα το θέμα του Δελφικού τοπίου, όσον αφορά τη Δημοτική Ενότητα Άμφισσας. Επιπλέον, ουδέποτε απασχόλησε την κοινή γνώμη ούτε ο ίδιος, ούτε και το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον με αναθέσεις έργων, μελετών και άλλων τινών από το δήμο ή άλλο δημόσιο φορέα. «Κουμπάρους», «ξαδέλφια» και «λοιπούς συγγενείς» τους έχει κρατήσει μακριά από τον πολιτικό του βίο και αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Άλλωστε βλέπετε ότι και τώρα που διεκδικεί το δήμο κάνει ένα γόνιμο και τίμιο αγώνα με το ήθος που τον διακρίνει.

Τέλος μιλήσατε για το χώρο που ανήκω. Μπαίνω στο σχήμα Ταγκαλή φορώντας την ίδια φανέλα, την οποία τιμώ πάντα. Ανήκω στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, εκείνη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο πέρασμα των χρόνων μπορεί ν’ αλλάζει ονόματα, αλλά δίνει μεγάλες κοινωνικές ανατροπές και άρει τις αδικίες. Πιστεύω δε, πως αργά ή γρήγορα το πολιτικό κενό που έχει δημιουργηθεί θα καλυφθεί, θα ενδυναμώσει και θα πνίξει σαν ορμητικό ποτάμι τις κατεστημένες και παλαιοκομματικές αντιλήψεις.

 

ΩτΦ:  Πόσο σημαντική είναι η πενταετία που έρχεται;Χ.Τ.: Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, που προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχουμε διανύσει ούτε το μισό δρόμο. Επίσης έχουμε την Δ προγραμματική περίοδο, η οποία ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία, τόσο για τη χώρα μας όσο και για το δήμο. Δεν υπάρχει χώρος για πειραματισμούς, ευχολόγια και κενολογίες. Από την εμπειρία μου στην περιφέρεια, στο πλευρό της κ. Γιώτας Γαζή, η οποία παρεμπιπτόντως μου έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία και την ευχαριστώ γι’ αυτό, έμαθα ότι οι απαιτήσεις είναι πολλές, τα προβλήματα περισσότερα και τα χρήματα ελάχιστα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι θα πρέπει αυτοί που ηγούνται να είναι απολύτως σοβαροί και μετρημένοι. Οι Μαυρογιαλούροι ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η πιο ανέξοδη πολιτική πρακτική είναι το τάξιμο. Το θέμα είναι όμως ότι οι εκλογές σύντομα θα τελειώσουν και όσοι έχουμε ζητήσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας θα πρέπει να μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια.

 

ΩτΦ: Μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη σήμερα ή πρέπει να θεωρούμε ότι είναι όνειρο απατηλό;Χ.Τ.:
 Ο δήμος Δελφών, όπως και ολόκληρος ο νομός μας είναι από τους πιο προικισμένους τόπους. Διαθέτουμε σπάνιο φυσικό κάλος, βαριά ιστορία, μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Μπορεί ν’ αναπτυχθεί τόσο σε θερινές περιόδους, όσο και σε χειμερινές, καθώς έχουμε τρία από τα μεγαλύτερα βουνά της χώρας. Δε χρειάζεται να πούμε για τους Δελφούς με τη τεράστια σημασία τους και τον παγκόσμιο συμβολισμό τους. Ούτε για το Γαλαξίδι και τη ναυτική ιστορία που κουβαλάει. Η Ιτέα είναι τουριστική περιοχή και αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα της είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε. Στη Δημοτική Ενότητα Καλλιέων τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντική δραστηριότητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως και στη δημοτική ενότητα Παρνασσού. Η Γραβιά και η Άμφισσα φέρουν μια βαριά ιστορική κληρονομιά τόσο στον αγώνα του 1821, όσο και μεταγενέστερα, αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθεί με τις δομές που θα μπορούν να την υποστηρίξουν. Η Άμφισσα επιπρόσθετα ξέρετε ότι υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς λόγω Δελφικού Τοπίου, αυτό όμως παράλληλα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε θετικά, για την ανάπτυξη του μεγάλου ατού μας που λέγεται «παραδοσιακός ελαιώνας». Σχετικά με τη ζώνη Ά του Δελφικού τοπίου, που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του ελαιώνα ο επικεφαλής του συνδυασμού μας έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ του Μαΐου 2012, της οριοθέτησης των ζωνών Α και Β. Η πρόταση αυτή, αν και κατατέθηκε δεν εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ. Επίσης, αντίστοιχη πρόταση έχει καταθέσει και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας. Μιας και αναφερθήκαμε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες θέλω να εκφράσω την μεγάλη απορία μου, σχετικά με τη Δεσφίνα, η οποία είναι μια υπέροχη κωμόπολη και δεν καταλαβαίνω πως δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Γνωρίζω όμως ότι τέλος του 2013 εκδόθηκε το ΦΕΚ θεσμοθέτησης του ΓΠΣ Δεσφίνας. Συνεπώς έχουμε τους φυσικούς πόρους και οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο να τους αξιοποιήσουμε.

 

ΩτΦ: Μετά το Δήμο ΤΙ κε Τσαμαντάνη;

Χ.Τ.: (γέλια) Κα Γιαννούλη θα ήθελα να σας πω τα εξής: αυτή τη στιγμή με απασχολεί ο αγώνας να «κερδηθεί». Ο Δήμος πιστεύω θα πάει σε έναν εξαίρετο άνθρωπο και συνάδελφο όπως ο κος Παναγιώτης Ταγκαλής. Η 5ετία είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να πούμε οτιδήποτε. Καλό είναι τα βήματα να γίνονται ένα – ένα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…