Home Πολιτικά - Φωκίδα Πού το πάει η S&B;
Πολιτικά - Φωκίδα - 15 Μαρτίου, 2013

Πού το πάει η S&B;

Πού το πάει η S&B;
Η Αλεφάντω «άλλοθι» για επικείμενες απολύσεις;
Η στάση των στελεχών της προδίδει ότι ήταν άλλοι οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους.
Το αποτέλεσμα, οι αντιδράσεις, αλλά και η συνολικότερη στάση των στελεχών της S&B για το επιφανειακό κοίτασμα της Αλεφάντω αφήνουν πολλά ερωτηματικά για το αν ενδιαφέρθηκαν ποτέ πραγματικά για το κοίτασμα.
Από την αρχή που γνωστοποιήθηκε το θέμα, πολλοί ήταν αυτοί που απορούσαν γιατί τόση επιμονή με μια εξόρυξη που η εξαγωγή της θα έδινε το μόνο το 4% της ετήσιας συνολικής της παραγωγής. Δηλαδή, αμελητέα ποσότητα για μια εταιρεία του εύρους και του κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης.
Το πρώτο στοιχείο που συνηγορεί στον προβληματισμό είναι ότι αρχικά η εταιρεία διέθετε την αριθ. 809/110687/17-7-2012 απόφαση της Διεύθυνσης Δασών, με την οποία εγκρίθηκε η επέμβαση σε δημόσια δασική έκταση, στις θέσεις «Αλεφάντω 660 – Χώρος Α» (εμβαδού 9.753,00 τ.μ., «Αλεφάντω 690-700, Χώρος Α» εμβαδού 32.205,50 τ.μ. και «Αλεφάντω 730-770-780, Χώρος Α» εμβαδού 33.936,50 τ.μ. Τ.Κ. Καστελλίων Τ.Ε. Γραβιάς του Δήμου Δελφών Ν. Φωκίδας ,συνολικού εμβαδού 75.895,00 τ.μ.)
αλλά και το Πρωτόκολλο εγκατάστασης, κάτι που σημαίνει ότι αν τους ενδιέφερε πραγματικά θα μπορούσαν από καιρό να έχουν μπει μέσα και να δουλέψουν παίρνοντας το κοίτασμα .
Αν τώρα σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε:
1.Την αναμενόμενη καθολική αντίδραση των κατοίκων-και όχι μόνο- των Καστελλίων, κάτι που ήταν αναμενόμενο στους κύκλους της εταιρίας
2.Την αντίδραση πολιτικών που παραδοσιακά δεν έχουν κακές σχέσεις με την εταιρία , όπως οι κκ Φουσέκης και Μανανάς
3.Την κάθετα αντίθετη άποψη πολλών στενών συνεργατών της εταιρίας σε τοπικό επίπεδο που είχαν διαβλέψει τις αντιδράσεις
4.Το γεγονός ότι ο κος Σανούδος αντί να αισθάνεται «πικραμένος» από την εξέλιξη αισθάνεται δικαιωμένος, όπως μας εκμυστηρευτήκαν κεντρικά στελέχη της εταιρίας που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους
τότε εύλογα δημιουργούνται πολλές απορίες και ερωτηματικά για το πραγματικό concept της εταιρίας .
Για ν’ ακριβολογούμε κανένας δεν πείστηκε από την αρχή ότι η όλη υπόθεση είναι αυτό που φαίνεται. Δηλαδή ότι η εξόρυξη στην «Αλεφάντω» είναι η πραγματική επιδίωξη της εταιρείας. Γι’ αυτό και από την πρώτη μέρα αναπτύχθηκε μια έντονη σεναριολογία, ειδικά σε τοπικούς κύκλους που έχουν μάθει να βλέπουν το δάσος και όχι μόνο το δέντρο. 
Στην κατεύθυνση αυτή καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κάθετα αρνητική, ετοιμο-πολεμική στάση του Δημάρχου Δελφών που ήταν ξεκάθαρος στη θέση του πως δε θα επιτρέψουν επέμβαση στο Κεφαλάρι του χωριού. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα, αυτοί που σχολίαζαν ότι αν πραγματικά η εξόρυξη ενδιέφερε σοβαρά την εταιρεία, ακόμη και αν διαφωνούσε ο Δήμαρχος , δε θα ήταν τόσο αρνητικός από την αρχή.
Επιπλέον, ακόμη και η «συγκέντρωση εργαζομένων» που έστειλε η εταιρεία έξω από το σχολείο που γινόταν η συνέλευση των κατοίκων έμοιαζε να είναι απελπιστικά μικρή και σε μαχητικότητα νωθρή, σε σχέση με παλαιότερες όπως πχ στο δημοτικό συμβούλιο Λιδορικίου για το «Βλαχοθανάση», ή στα τότε Νομαρχιακά Συμβούλια.
Ακόμη ένας λόγος είναι ότι ο Διευθυντής του μεταλλείου κ. Γιάννης Σανούδος δεν ακολούθησε την προσφιλή του τακτική να “διαρρηγνύει τα ιμάτιά του” ότι είναι η τελευταία επιφανειακή επέμβαση στην περιοχή, αλλά και δε δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα αρκεστεί στην έκταση της αρχική επέμβασης.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την αδιάφορη, σχεδόν παθητική στάση κεντρικών στελεχών της εταιρίας που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχναν να περιμένουν το αποτέλεσμα και να μη δίνουν δεκάρα γι’ αυτό.
Όλο το σκηνικό λοιπόν, συνθέτει ένα περίεργο παζλ, που σε πλήρη σύνθεσή του ουδείς γνωρίζει που οδηγεί. Το σύνολο των κινήσεων της εταιρείας οδήγησε αρκετούς, ακόμη και υποστηρικτές της, στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται όλο αυτό με την “Αλεφάντω” να μην ήταν μόνο η επιδίωξη να πάρει ποιοτικά καλύτερο κοίτασμα, αλλά και αν δεν τα καταφέρει, όπως και έγινε να έχει στα χέρια της ένα «άλλοθι», ότι δήθεν δηλαδή δεν βγαίνει οικονομικά και θα πρέπει να περάσει σε απολύσεις.
Μάλιστα, την άποψή τους αυτή συνδέουν με τη δήλωση του κ. Σανούδου ότι αν δε το πάρουν θα αναγκαστούν «να μειώσουν το κόστος», με κάθε τρόπο.
Και τα αμέσως επόμενα ερώτηματα είναι:
1. Θα πρέπει να περιμένουμε εντός των επόμενων μηνών απολύσεις, τις οποίες θα μπορέσουν άνετα να φορτώσουν στους αντιδρώντες και τις πολιτικές δυνάμεις που τους υποστήριξαν;;;
2. Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι ενδεχόμενες απολύσεις με τα διάφορα σενάρια πώλησης της εταιρίας , όπως επιδιώκουν οι κύριοι μέτοχοι και φάνηκε πεντακάθαρα με τις συνομιλίες με τον Όμιλο Μυτιληναίου; Μήπως επιδίωξη του κου Κυριακόπουλου είναι να μειώσει πάση θυσία το κόστος για να γίνει πιο ελκυστική σε οποιοδήποτε νέο επενδυτή βρεθεί;
Τέλος να σημειώσουμε ότι εργαζόμενοι στην εταιρία σχολιάζοντας την “εύκολη παράδοση” της εταιρίας τόνιζαν ότι φοβούνται ότι αυτά είναι τα προέορτια για τη μείωση του κόστους μέσω απολύσεων ή μείωσης των μισθών και ότι είναι αποφασισμένοι για δραση σε περίπτωση που γίνει τέτοια προσπάθεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…