Home Εικόνες Αρχικής ΠΑΣΟΚ για τα ΕΛΤΑ : Όχι στο λουκέτο των υποκαταστημάτων
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 2 Αυγούστου, 2023

ΠΑΣΟΚ για τα ΕΛΤΑ : Όχι στο λουκέτο των υποκαταστημάτων

Μετά το λουκέτο, σε πρώτη φάση του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ Ευπαλίου στη Φωκίδα, αλλά και σε άλλα 100 υποκαταστήματα ολόκληρης της χώρας,          προμηνύονται εκτός των προβλημάτων, που δημιουργούνται στον τοπικό       πληθυσμό, πρόωρες απολύσεις και αναστάτωση στις ζωές πολλών εργαζομένων, που μένουν στον αέρα.

Το έργο των ΕΛΤΑ, ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες περιοχές της Φωκίδας,   αλλά και τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, είναι πολυδιάστατο καθώς τα ΕΛΤΑ αποτελούν στήριγμα σε αυτές τις κοινωνίες όχι μόνο για τις ταχυδρομικές       υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά επιπλέον για τις πληρωμές λογαριασμών, καθώς και τις εισπράξεις συντάξεων, κυρίως των πιο ηλικιωμένων.

Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό και νέα υβριδικά μοντέλα παρουσίας που δεν στηρίζονται μόνο στο φυσικό δίκτυο, όταν το        μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων, και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται σε μακρινά χωριά και κωμοπόλεις, δεν έχει ψηφιακές γνώσεις; 

Γι’ αυτόν τον λόγο τα ΕΛΤΑ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της          επικοινωνίας και της κατ’  ιδίαν εξυπηρέτησης.

Τα ΕΛΤΑ ως φορέας παροχής καθολικής υπηρεσίας ως το τέλος του 2028     (σύμφωνα με την τελευταία σύμβαση που υπεγράφη) και επίσης με βάση τον Ν.4053/2012 Αρ. 7 παρ. 1 έχει ως υποχρεωτική του αποστολή, την παροχή        καθολικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ θέτοντας πάντα ως προτεραιότητές μας τις ανάγκες των       πολιτών, διατυπώνουμε τα εξής ερωτήματα δια των κοινοβουλευτικών μας     εκπροσώπων στο αρμόδιο υπουργείο, θέλοντας έτσι να εξασφαλίσουμε           εμπεριστατωμένες και ξεκάθαρες απαντήσεις απέναντι στο καίριο αυτό θέμα.

  • Πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων;

Μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει γενικολογίες αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιακή ανανέωση των ΕΛΤΑ, όχι όμως ακριβείς απαντήσεις για τον τρόπο, τον χρόνο και το κόστος που ακολουθούν την συγκεκριμένη απόφαση.

  • Ποια θα είναι η κατάληξη στις περιοχές με μεγάλα ποσοστά ανθρώπων   χωρίς ψηφιακές γνώσεις;  

Η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως θέλει τα ΕΛΤΑ στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά  ξεχνά πως για να λειτουργήσει όλο αυτό, θα πρέπει καθολικά ολόκληρος ο     πληθυσμός να έχει τις απαραίτητες γνώσεις για τις ψηφιακές υπηρεσίες  μέσω εφαρμογών, γεγονός που καθιστά αδύνατο αυτό το σενάριο όταν μιλάμε για λουκέτο σε υποκαταστήματα ΕΛΤΑ σε Κοινότητες όπως της Φωκίδας, όπου ο   μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 70 έτη.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, ως γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων των πιο ευάλωτων           συμπολιτών μας, στηρίζει τη λειτουργία του δικτύου των ΕΛΤΑ με διαφάνεια και κοινωνική ανταποδοτικότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι δεσμεύσεις της διοίκησης έναντι των εργαζομένων είναι απόλυτα συμβατές με τις κοινωνικές      ανάγκες και το πλαίσιο των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η 2η φάση λουκέτου που προετοιμάζουν, θα περιλαμβάνει περισσότερα υποκαταστήματα και θα πλήξει κυρίως ορεινές και αγροτικές περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους των περιοχών μας.

Καλούμε τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση και τους συλλογικούς φορείς της Φωκίδας σε επαγρύπνηση για να τους σταματήσουμε.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…