Home Πολιτισμός «Παράθυρο» για υποχρεωτική η μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος
Πολιτισμός - 18 Απριλίου, 2015

«Παράθυρο» για υποχρεωτική η μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

 Πρόταση στους συναρμόδιους υπουργούς για είσπραξη εσόδων από το «μαύρο χρήμα» που έχει βγει στο εξωτερικό έχει υποβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ο οποίος πρίν από λίγο δήλωσε χαρακτηριστικά «η πρόταση μου είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να πληρώσουν ένα ποσοστό φόρου και «να τελειώνουν».

Ο υπουργός ανακοινώνοντας τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του έτους που έκλεισε εντός των στόχων μετά την άνοδο κατά 1,052 δισ. ευρώ των εσόδων το Μάρτιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συναφθούν πράξεις repos για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου τον Ιούνιο, δεδομένου ότι ανάγκες μέχρι και το Μάιο θεωρείται ότι έχουν καλυφθεί.
 
Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι υπάρχει σχετικός νόμος του 1951, ενώ παρόμοιες προβλέψεις υπάρχουν σε Ολλανδία, Πορτογαλία και Αγγλία.
 
Το υπουργείο Οικονομικών έχει συνάψει πράξεις repos κάτω των 10 δισ. ευρώ από το καλοκαίρι  του 2014 μέχρι σήμερα προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες.
 
Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να δώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι οι φορείς που έχουν συνάψει πράξεις repos μπορούν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν να έχουν τα χρήματα τους διαθέσιμα. Χθες η Αττικό Μετρό πήρε πίσω τα 150 εκατ. ευρώ που είχε δανείσει στο ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 2,4%.
 
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν τα χρήματα για πληρωμή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα ο κος Μάρδας εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
 
«Στις 24 Φεβρουαρίου τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στο ‘κόκκινο’ με έλλειμμα 552 εκατ. ευρώ. Εκείνες τις ημέρες δεν μπορούσα να πληρώσω μισθούς και συντάξεις. Όμως τελικά όλες οι υποχρεώσεις του Δημοσίου πληρώθηκαν κανονικά. Από τότε πληρώνονται τα πάντα», είπε αν και στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι αρκετές δαπάνες του προϋπολογισμού μετατίθενται για αργότερα.
 
Ανάκαμψη εσόδων
 
Ο κος Μάρδας ανακοίνωσε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το Μάρτιο τα οποία δείχνουν υπέρβαση του στόχου εσόδων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα τα κρατικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ, έναντι 3,171 δισ. που ήταν ο στόχος, ενώ παράλληλα καταγράφεται σημαντική συγκράτηση των δαπανών στα 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχο 5,212 δισ. Έτσι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε 3,06 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία του Απριλίου για την πορεία των εσόδων είναι ικανοποιητικά ενώ περιέγραψε σειρά πρωτοβουλιών και προτάσεων για εξοικονόμηση δαπανών και αύξηση εσόδων. Συγκεκριμένα:
 
1) Έχει υποβληθεί πρόταση στους συναρμόδιους υπουργούς για είσπραξη εσόδων από το μαύρο χρήμα του εξωτερικού.
 
Η πρόταση του Δ. Μάρδα είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να πληρώσουν ένα ποσοστό φόρου και «να τελειώνουν», όπως είπε σχηματικά.
 
2) Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία μελετά γραμμή γραμμή τις 4.770 γραμμές ή κωδικούς του προϋπολογισμού για να περιοριστεί η σπατάλη.
 
3) Θα δοθεί τις επόμενες ημέρες για δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με στόχο εξοικονόμηση σε δαπάνες μετακινήσεων και διαμονής υπαλλήλων του Δημοσίου. Πληρώνουν 177 εκατ. ευρώ το χρόνο για οδοιπορικά και μετακινήσεις, υπάρχουν περιθώρια για εξοικονομήσεις.
 
4) Ετοιμάζεται επιτροπή για στοχοθέτηση εσόδων από λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών και τον παράνομο τζόγο, ενώ είναι έτοιμες υπουργικές αποφάσεις για την απογραφή όλων των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων, εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών παντού και αλλαγές στα πρόστιμα ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
 
Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι ελπίζει η διαπραγμάτευση να τελειώσει γρήγορα, ενώ ανακοίνωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί έως το Μάιο με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος και θα επικαιροποιηθεί μετά τη μεγάλη συμφωνία τον Ιούνιο.
 
Tovima.gr
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…