Home Αθλητικά Ο υγιής αθλητισμός σημαντική γραμμή άμυνας της κοινωνίας
Αθλητικά - Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 11 Αυγούστου, 2023

Ο υγιής αθλητισμός σημαντική γραμμή άμυνας της κοινωνίας

Γράφει ο Γιάννης Κούγιας

πρόεδρος του Απόλλωνα Ευπαλίου

Συνηθίζαμε για χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες, να λέμε ότι η βία αποτελεί μονοπωλιακό κρατικό προσόν. Μία μικρή παρατήρηση στο τι συμβαίνει γύρω μας, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στο ότι αυτό, ως φαινόμενο, έπαψε πλέον να ισχύει, καθώς μεταφέρεται στην ίδια την κοινωνία. Μία κοινωνία που «μαθαίνει» πλέον πολύ εύκολα να γίνεται συνένοχη, ξεχνώντας ή απορρίπτοντας ότι μπορεί να θυμίζει το παρελθόν κοινωνιών με σταθερές δημοκρατικές αξίες και χαρακτηριστικά.
Ο φασισμός είναι εδώ και γιγαντώνεται πανευρωπαϊκά, με τρόπο τέτοιο που δε θα φάνταζε απίθανο, αν δούμε προσεκτικά τα γεγονότα, με σχέδιο δρομολογούμενο «χειρουργικά» από τις ίδιες τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις.
Αφορμή για την παραπάνω εισαγωγή είναι η πρόσφατη ναζιστική «βόλτα» στην Αθήνα, με όλο τον δολοφονικό οπλισμό, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώριο κάποιας άλλης εξήγησης. Φτάνουμε στο σημείο να λέμε πως θα ήταν καλύτερα να πρόκειται για επιχειρησιακή ανικανότητα, όμως δυστυχώς αυτό δεν φαντάζει και το μόνο πιθανό.
Χθες, σήμερα, αύριο δεν πενθεί η Αεκ, ο Άρης ή οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του θιάσου που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο, χθες, σήμερα, αύριο πενθούν κυρίως οι γονείς και κατ’ επέκταση πενθεί η ίδια η δημοκρατία από την παραίτηση ενός λαού που έπαψε να διεκδικεί και να αγωνίζεται.
Σε πρόσφατη αρθρογραφία μου είχα αναφέρει ότι, ζούμε στην Ελλάδα του «τρέξε να σωθείς», όπου στοχευμένα επιχειρείται η ανάδειξη της ατομικής ευθύνης ως η πλέον σημαντική, αφήνοντας σε δεύτερο ρόλο εκείνη που αφορά τους θεσμούς και τις αρχές του τόπου. Τί πιο παράλογο για ένα κράτος που καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να πειστούμε ότι είναι σοβαρό και κυρίως οργανωμένο.
Ως άνθρωπος που ασχολούμαι ενεργά με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, και που πρόσφατα αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της κοινωνίας της Δωρίδας, μέσω την επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, θεωρώ χρέος μου να επιχειρήσω να δώσω απαντήσεις στην πράξη στα παραπάνω ζητήματα. Δεν αυταπατάται κανείς ότι ένας μικρός δήμος μπορεί να έχει τη λύση σε βασικά δομικά κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτά που γεννούν γεγονότα σαν το πρόσφατο θλιβερό στη Νέα Φιλαδέλφεια, όμως στο μέτρο του δυνατού οφείλουμε να είμαστε παρόντες δημιουργώντας εκείνες τις συνθήκες που θα μειώσουν τις πιθανότητες επανάληψής τους.παρέμβασης, το οποίο θα συμφωνηθεί από όλους ή από τους περισσότερους δυνατούς, αποτελώντας τον μπούσουλα παρεμβάσεων του δήμου όποιος κι αν έχει τα ηνία αυτού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…