Home Εικόνες Αρχικής Ο Σ.Σωτηρόπουλος σε συνέντευξή του ζητεί δημόσια συγγνώμη από όσους άθελά του κορόιδεψε για το θέμα της Γιαγτζή -Ρίχνει ευθένες σε Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο για τους Ρομά

Ο Σ.Σωτηρόπουλος σε συνέντευξή του ζητεί δημόσια συγγνώμη από όσους άθελά του κορόιδεψε για το θέμα της Γιαγτζή -Ρίχνει ευθένες σε Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο για τους Ρομά

Για το τεράστιο έργο της ΔΕΥΑ και τις καθυστερήσεις μιλάει ο πρόεδρος της κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος σε συνέντευξή του στην ΩτΦ
«Με καθυστερήσεις δε γίνεται δουλειά»
-Αναφέρεται και στην προετοιμασία έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ που τρέχουν, αλλά και όσων προετοιμάζονται για το νέο ΕΣΠΑ.
-Εξηγεί ότι τα εγκεκριμένα έργα από την Τεχνική Υπηρεσία και το ΥΠΕΣ δε μπορεί να χρειάζονται πάνω από δυο μέρες να επικαιροποιηθούν και τονίζει ότι η μελέτη για την τηλεμετρία έμεινε δέκα μήνες για μια υπογραφή.
-Ζητεί δημόσια συγγνώμη από όσους άθελά του κορόιδεψε για το θέμα της Γιαγτζή.

Με ειλικρίνεια και γενναιότητα παραδέχεται τα κακώς κείμενα της δημοτικής θητείας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος απαντώντας για τις καθυστερήσεις στα έργα, τον τρόπο λειτουργίας της Τεχνικής Υπηρεσίας, την μετακόμιση του παράνομου οικισμού των Ρομά, αλλά και τη Γιαγτζή.
Αναφέρεται φυσικά στο τεράστιο έργο που εκτελεί και προετοιμάζει, αλλά και στην κατάσταση που παρέλαβε τη ΔΕΥΑ. Απαντά οριστικά για το αν είναι βιώσιμη η επιχείρηση και εξηγεί γιατί δεν επανήλθε ποτέ η πρόταση για το κλείσιμό της.

«Η ΔΕΥΑ δεν είναι ελλειμματική»

ΩτΦ: Τελικά η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ μπορεί να της επιτρέψει τη λειτουργία της;

Σ.Σ.: Σαφέστατα ναι. Ήδη μετά το δεύτερο έτος της λειτουργίας της υπό την παρούσα διοίκηση η επιχείρηση έχει εξυγιανθεί πλήρως. Οι μόνες οφειλές σήμερα είναι 460.000 ε προς την ΕΥΔΑΠ, οι οποίες είναι σε ρύθμιση και εξοφλούνται κανονικά οι δόσεις. Καταφέραμε και εξοφλήσαμε τη μισή ΕΥΔΑΠ, καθώς οι συνολικές οφειλές ήταν 700.000 ε όταν αναλάβαμε, ενώ η ΔΕΗ που ήταν 300.000 ε εξοφλήθηκε μέχρι κεραίας. Θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε βρήκαμε 1 εκ ευρώ οφειλές.
Το επόμενο διάστημα, για την ακρίβεια στις αρχές του 2022, θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για την εξεύρεση ενεργειακού παρόχου, με στόχο την έτι περαιτέρω μείωση του ενεργειακού μας κόστους. Να συμπληρώσω δε πως με τα έξυπνα υδρόμετρα που έρχονται μέσα στο 2022, αλλά και μια σειρά άλλα έργα υποδομών που έχουμε οργανώσει, όπως και με τη διεκδίκηση της «eΔΕΥΑ», δηλαδή της ένωσης των ΔΕΥΑ, ευελπιστούμε πως στα επόμενα χρόνια θα μπορούν να δούν και σοβαρές μειώσεις στους λογαριασμούς τους οι δημότες.

ΩτΦ: Είχατε συμφωνήσει σε Δημοτικό Συμβούλιο να μελετήσετε αν μπορεί να κλείσει η επιχείρηση με πρόταση Δημάρχου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Αν και είχατε πει ότι θα κάνετε έγγραφο στο υπουργείο και θα επανέλθετε, δεν επανήλθατε ποτέ. Γιατί;

Σ.Σ.: Από το υπουργείο δεν λάβαμε απάντηση ποτέ. Το σημείο αυτό του νόμου, πιθανώς να ήταν απροσεξία του νομοθέτη και γι’ αυτό να μην απάντησε το υπουργείο. Δεν γίνεται να μην είναι αντισυνταγματικό. Δεν είναι λογικό ο κάθε δήμαρχος να κλείνει μια δημοτική επιχείρηση με εισήγησή του.
Ο λόγος πάντως που δε επανήλθε το θέμα, είναι επειδή ουδέποτε μας διευκρίνισε το υπουργείο το ρόλο του Δημάρχου.

ΩτΦ: Πως κρίνετε τη λειτουργία της ΔΕΥΑ, όταν την παραλάβατε από τον πρώην Δήμαρχο;

Σ.Σ.: Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2018 και ανέλαβα το Σεπτέμβριο του 2019. Μετέφεραν τα προβλήματα του δήμου στη νέα επιχείρηση και αυτό ήταν λογικό, αν σκεφτούμε ότι δεν έγιναν προσλήψεις, αλλά μετακίνηση προσωπικού, ούτε και υπήρχε ένα μαγικός τρόπος γίνει ως κάτι ξεχωριστό. Ήθελε χρόνο και εξακολουθεί να θέλει, για να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε μια κραταιά δημοτική επιχείρηση.
Παρόλα αυτά βλέπετε ότι καθημερινά πετυχαίνουμε πράγματα και το επίπεδο λειτουργίας της επιχείρησης είναι υψηλό, όπως και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Δίνουμε μάχη να ανταποκρινόμαστε σε όλες τις προκλήσεις και πραγματικά καθημερινά βελτιωνόμαστε, με πολύ κόπο.
Να ξέρετε πάντως πως και ο καλύτερος μάναντζερ του κόσμου, χωρίς κεφάλαια, μέσα και προσωπικό δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

«Εκτελούμε και προετοιμάζουμε έργα εκατομμυρίων»

ΩτΦ: Ποια είναι τα βασικά έργα που θα έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης εντός της θητείας σας;

Σ.Σ.: Η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Ιτέας με προϋπολογισμό 1 εκ ε ολοκληρώθηκε. Ο βιολογικός καθαρισμός της Άμφισσας με 2,4 εκ ε ολοκληρώνεται την Άνοιξη του 2022. Η τηλεμετρία 1,2 εκ ευρώ είναι σε φάση ελέγχου για ανακήρυξη αναδόχου. Το διυλιστήριο Άμφισσας 1 εκ ε, το οποίο και αυτό είναι σε φάση ελέγχου για επιλογή αναδόχου. Τα ψηφιακά υδρόμετρα 3,2 εκ ε το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στο 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Τα δίκτυα Αγίου Μηνά και Αγίων Πάντων με 1,35 εκ ε που θα δημοπρατηθεί αρχές του 2022.
Επίσης ο βιολογικός του Γαλαξιδίου 1,6 εκ ε, που αρχές του χρόνου θα δημοπρατηθεί η μελέτη των φρεατίων, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα δημοπρατηθεί ως σύνολο με το βιολογικό. Είμαστε σε φάση έγκρισης για το έργο μαμούθ, για τα δεδομένα της ΔΕΥΑ, των 17 εκ ε. Πρόκειται για την κατασκευή νέου δικτύου Άμφισσας, Ιτέας, Γαλαξιδίου, το οποίο περιλαμβάνει ταχυδιυληστίριο στο Χρισσό με αγωγούς προς την Ιτέα και την Κίρρα. Έχει και δυο δεξαμενές αποθήκευσης σε Χρισσό και Τριταία.

ΩτΦ: Ποια έργα σχεδιάζετε για την επόμενη περίοδο;

Σ.Σ.: Τα έργα που ετοιμάζουμε μελέτες για να κατατεθούν στο νέο ΕΣΠΑ με τους ενδεικτικούς προϋπολογισμούς τους είναι τα εξής:
Αντλιοστάσιο στον Άγιο Γεώργιο και δίκτυο για Αγία Ευθυμία, Βουνιχώρα, Πετεόρια, Άγιοι Πάντες, προϋπολογισμού 5 εκ ευρώ, το οποίο είναι ήδη κατατεθημένο στο επιχειρησιακό σχέδιο της περιφέρειας.
Δίκτυο ύδρευσης για την κοινότητα Προσηλίου και τους οικισμούς της από την πηγή Κρύα, περίπου 2 εκ ε.
Αντλιοστάσιο Γραβιάς και νέο δίκτυο προς δεξαμενή, προϋπολογισμού 1 εκ ε.
Δεξαμενή και δίκτυο από Καλοσκοπή έως Καστέλια με 1,5 εκ ε.
Δίκτυο ύδρευσης από μεγάλη Βρύση μέχρι τη δεξαμενή Δελφών προϋπολογισμού 2 εκ ε.
Δίκτυο ύδρευσης Λιλαίας 430.000 ε.
Δίκτυο ύδρευσης Πολυδρόσου 300.000 ε και άλλα μικρότερα δίκτυα ύδρευσης.
Επίσης έχουμε ανεπίσημη ενημέρωση ότι θα επιτραπεί η τοποθέτηση compact βιολογικών σε κοινότητες μικρότερες των 2.000 κατοίκων. Αν μας επιτραπεί Σερνικάκι, Ελαιώνας, Γραβιά, Καστέλια, Μαριολάτα, Λιλαία, Πολύδροσο είναι υποψήφιες περιιοχές για τέτοιες υποδομές.

«Δέκα μήνες για μια θεώρηση της μελέτης ήθελε η Τεχνική Υπηρεσία»

ΩτΦ: Στο έργο της τηλεμετρίας έγιναν κάποια σχόλια στο σύστημα ΕΣΗΔΗΣ από εταιρείες που δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά. Που τα αποδίδετε; Επίσης, για το ίδιο έργο αρχικά εμφανίστηκε άλλη προκήρυξη που βαθμολογούσε διαφορετικά, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στα παροχόμετρα, ενώ μετά άλλαξε και δόθηκε έμφαση στο σύστημα. Τι έγινε και γιατί;

Σ.Σ.: Η τηλεμετρία ήταν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και η μελέτη είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τα έργα του προγράμματος αυτού μπήκαν ως γέφυρα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΣ και την αρμόδια επιτροπή, τα δώσαμε στην τεχνική υπηρεσία να τα θεωρήσει εκ νέου τον Ιανουάριο του 2020. Δυστυχώς το συγκεκριμένο έργο, ενώ ήθελε απλώς μια θεώρηση και να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή για να δημοπρατηθεί, αυτό έγινε δέκα μήνες μετά. Η απάντηση που είχαμε από την Τεχνική Υπηρεσία είναι ότι αυτό έγινε λόγω φόρτου εργασίας εξ αιτίας του Αντ.Τρίτσης, των ανελαστικών ημερομηνιών που έτρεχαν και λόγω του όγκου της δουλειάς που έπρεπε να καλύψουν. Στη διακήρυξη αυτής της μελέτης, ο μηχανικός που είχε αναλάβει το έργο, άλλαξε ένα εξάρτημα, το οποίο μια από τις εταιρείες παραπονέθηκε ότι αυτό το όχημα δυσκολευόταν να το βρει στο εμπόριο. Τελικά το βρήκε και κατέθεσε προσφορά, με το διαγωνισμό σήμερα να βρίσκεται σε φάση ελέγχου για κατοχύρωση και ανακήρυξη εργολάβου.

ΩτΦ: Που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην προετοιμασία και τους διαγωνισμούς των έργων της ΔΕΥΑ;

Σ.Σ.: Όλα τα έργα της ΔΕΥΑ είναι με υπογραφή και σύνταξη από μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, θεωρημένα, εγκεκριμένα από την επιτροπή του ΥΠΕΣ. Επειδή άλλαξε ο νόμος χρειάζεται επικαιροποίηση. Δε νοείται τέτοιο έργο, το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο από την Τεχνική Υπηρεσία και το ΥΠΕΣ να χρειάζεται πάνω από δυο μέρες χρόνο για την επικαιροποίηση. Αν πρέπει να πηγαίνουν τη διαδικασία από την αρχή, τότε προφανώς δεν θα κάνουμε ποτέ δουλειά!

«Ο κανονισμός εφαρμόζεται ισότιμα σε όλους τους δημότες»

ΩτΦ: Γιατί κόβετε νερά και πως μπορεί να αμυνθεί αυτός που δεν έχει πραγματικά την οικονομική δυνατότητα;

Σ.Σ.: Οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου μπορούν να πάνε καλά για δυο παράγοντες. Ο πρώτος είναι να λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και ο δεύτερος ότι δε μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Ο κανονισμός εφαρμόζεται ίσα για όλους. Επειδή η ΔΕΥΑ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν έχει δικαίωμα να βεβαιώσει οφειλές στην εφορεία, όπως ο δήμος. Είναι μονόδρομος να ακολουθήσουμε τον κανονισμό, ο οποίος ορίζει ότι σε δυο απλήρωτους λογαριασμούς συν δέκα μέρες πρέπει να πάμε σε διακοπή. Εάν δεν το κάνουμε και παρέλθει πενταετία και παραγραφούν οι οφειλές είναι παράβαση καθήκοντος για το γενικό διευθυντή, αλλά και για τον οικονομικό διευθυντή και έχουν σοβαρές συνέπειες. Άρα, δεν πρόκειται να ρισκάρω τους συνεργάτες μου για κανέναν και για τίποτε. Όπως γνωρίζετε, είμαστε εταιρεία και κάθε χρόνο έχουμε έλεγχο, είτε από οικονομικούς ελεγκτές, είτε από επιθεωρητές περιβάλλοντος. Επίσης είναι άδικο για τους καλοπληρωτές.
Παρόλα αυτά για όσους πραγματικά δεν έχουν, υπάρχει η δικλείδα του 1/1000 των εσόδων μας που πηγαίνει για αυτό το σκοπό. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων εξάλλου, ξέρουν ποιοι άνθρωποι είναι ανήμποροι να πληρώσουν και φροντίζουμε να τους καλύπτουμε. Πέρα από αυτό, για ΑμεΑ, πολύτεκνους και χαμηλοσυνταξιούχους που είναι γραμμένοι στο ΚΕΑ, μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και να λάβουν έκπτωση 50%. Επιπλέον, επειδή όλοι μας, κάτοικοι και επαγγελματίες, μπορεί να βρεθούμε σε κάποια στιγμή, έστω πρόσκαιρα σε μια οικονομική δυσκολία, τρέχει μόνιμα ρύθμιση έως και 48 δόσεων, με ελάχιστη καταβολή 30 ε το μήνα για τους οικιακούς χρήστες και 50 ε για τους επαγγελματίες.

ΩτΦ: Αν υλοποιούσατε την πρόταση Δρακάκη και πλήρωναν οι περιοχές με πραγματικά ανταποδοτικά κριτήρια, ποια περιοχή θα διαπιστώναμε ότι ευνοείται και ποια ότι αδικείται με το ισχύον σύστημα;

Σ.Σ.: Ευνοούνται τρεις περιοχές. Η πρώτη με διαφορά είναι η Δεσφίνα η οποία είναι μια κοινότητα που έχει δικό της βιολογικό, δικό της διυληστήριο, συν τα αντλιοστάσια Α και Β που το κόστος του ρεύματος είναι τεράστιο. Η δεύτερη που ευνοείται είναι οι Δελφοί, οι οποίοι έχουν τεράστιο ενεργειακό κόστος, αλλά και πολλές και μακροχρόνιες βλάβες. Η τρίτη είναι το Γαλαξίδι, το οποίο έχει τεράστιο κόστος τόσο για να φτάσει το νερό στις παροχές, όσο και για το βιολογικό. Η δόμηση στις εκτός οικισμού περιοχές δεν έγινε οργανωμένα με σωστό δίκτυο με αποτέλεσμα να δίνει καθημερινά βλάβες. Υπάρχει ένα συνεργείο μόνιμα στο Γαλαξίδι.
Αδικούνται περισσότερο η Άμφισσα και η Ιτέα, οι οποίες δίνουν τα περισσότερα χρήματα και στην ουσία συντηρούν όλες τις άλλες περιοχές, λόγω πληθυσμού φυσικά.
Αυτό που λέει ο κ. Δρακάκης δε μπορεί να εφαρμοστεί, αφενός για το νομικό κομμάτι που ορίζει με ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν ενιαία τιμολογιακή πολιτική για όλο το δήμο, αφετέρου υπάρχει και το κοινωνικό κομμάτι. Έχουμε χωριά που για να πάρουν νερό θα έπρεπε κάθε πάροχος να πληρώνει 1000 ε το χρόνο!

«Το θέμα των Ρομά χειρίζεται ο Δήμαρχος»

ΩτΦ: Είχατε πρωτοστατήσει επί θητείας Παναγιωτόπουλου να μην εκτελεστεί το έργο του οικισμού Ρομά. Επί της σημερινής σας θητείας δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος, ούτε έχουμε δει πρόθεση να μετακινήσετε τον παράνομο καταυλισμό του ΒΙΟΠΑ. Τι έχετε να πείτε σήμερα, σε αυτούς που διαβεβαιώνατε ότι όταν γίνετε διοίκηση θα το λύσετε;

Σ.Σ.: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται ο Δήμαρχος με τον χωρικό αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο της κοινότητας Άμφισσας. Δεν έχω καμιά εικόνα για το που βρισκόμαστε. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο δήμαρχος έχει κάνει κάποιες επαφές στο αρμόδιο υπουργείο και περιμένει απαντήσεις.

ΩτΦ: Προεκλογικά δεσμευόσασταν ότι θα ανοίξει η Γιαγτζή και θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Τι λέτε σήμερα σε αυτούς που σας πίστεψαν;

Σ.Σ.Για το τεράστιο έργο της ΔΕΥΑ και τις καθυστερήσεις μιλάει ο πρόεδρος της κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος σε συνέντευξή του στην ΩτΦ
«Με καθυστερήσεις δε γίνεται δουλειά»
-Αναφέρεται και στην προετοιμασία έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ που τρέχουν, αλλά και όσων προετοιμάζονται για το νέο ΕΣΠΑ.
-Εξηγεί ότι τα εγκεκριμένα έργα από την Τεχνική Υπηρεσία και το ΥΠΕΣ δε μπορεί να χρειάζονται πάνω από δυο μέρες να επικαιροποιηθούν και τονίζει ότι η μελέτη για την τηλεμετρία έμεινε δέκα μήνες για μια υπογραφή.
-Ζητεί δημόσια συγγνώμη από όσους άθελά του κορόιδεψε για το θέμα της Γιαγτζή.

Με ειλικρίνεια και γενναιότητα παραδέχεται τα κακώς κείμενα της δημοτικής θητείας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος απαντώντας για τις καθυστερήσεις στα έργα, τον τρόπο λειτουργίας της Τεχνικής Υπηρεσίας, την μετακόμιση του παράνομου οικισμού των Ρομά, αλλά και τη Γιαγτζή.
Αναφέρεται φυσικά στο τεράστιο έργο που εκτελεί και προετοιμάζει, αλλά και στην κατάσταση που παρέλαβε τη ΔΕΥΑ. Απαντά οριστικά για το αν είναι βιώσιμη η επιχείρηση και εξηγεί γιατί δεν επανήλθε ποτέ η πρόταση για το κλείσιμό της.

«Η ΔΕΥΑ δεν είναι ελλειμματική»

ΩτΦ: Τελικά η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ μπορεί να της επιτρέψει τη λειτουργία της;

Σ.Σ.: Σαφέστατα ναι. Ήδη μετά το δεύτερο έτος της λειτουργίας της υπό την παρούσα διοίκηση η επιχείρηση έχει εξυγιανθεί πλήρως. Οι μόνες οφειλές σήμερα είναι 460.000 ε προς την ΕΥΔΑΠ, οι οποίες είναι σε ρύθμιση και εξοφλούνται κανονικά οι δόσεις. Καταφέραμε και εξοφλήσαμε τη μισή ΕΥΔΑΠ, καθώς οι συνολικές οφειλές ήταν 700.000 ε όταν αναλάβαμε, ενώ η ΔΕΗ που ήταν 300.000 ε εξοφλήθηκε μέχρι κεραίας. Θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε βρήκαμε 1 εκ ευρώ οφειλές.
Το επόμενο διάστημα, για την ακρίβεια στις αρχές του 2022, θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για την εξεύρεση ενεργειακού παρόχου, με στόχο την έτι περαιτέρω μείωση του ενεργειακού μας κόστους. Να συμπληρώσω δε πως με τα έξυπνα υδρόμετρα που έρχονται μέσα στο 2022, αλλά και μια σειρά άλλα έργα υποδομών που έχουμε οργανώσει, όπως και με τη διεκδίκηση της «eΔΕΥΑ», δηλαδή της ένωσης των ΔΕΥΑ, ευελπιστούμε πως στα επόμενα χρόνια θα μπορούν να δούν και σοβαρές μειώσεις στους λογαριασμούς τους οι δημότες.

ΩτΦ: Είχατε συμφωνήσει σε Δημοτικό Συμβούλιο να μελετήσετε αν μπορεί να κλείσει η επιχείρηση με πρόταση Δημάρχου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Αν και είχατε πει ότι θα κάνετε έγγραφο στο υπουργείο και θα επανέλθετε, δεν επανήλθατε ποτέ. Γιατί;

Σ.Σ.: Από το υπουργείο δεν λάβαμε απάντηση ποτέ. Το σημείο αυτό του νόμου, πιθανώς να ήταν απροσεξία του νομοθέτη και γι’ αυτό να μην απάντησε το υπουργείο. Δεν γίνεται να μην είναι αντισυνταγματικό. Δεν είναι λογικό ο κάθε δήμαρχος να κλείνει μια δημοτική επιχείρηση με εισήγησή του.
Ο λόγος πάντως που δε επανήλθε το θέμα, είναι επειδή ουδέποτε μας διευκρίνισε το υπουργείο το ρόλο του Δημάρχου.

ΩτΦ: Πως κρίνετε τη λειτουργία της ΔΕΥΑ, όταν την παραλάβατε από τον πρώην Δήμαρχο;

Σ.Σ.: Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2018 και ανέλαβα το Σεπτέμβριο του 2019. Μετέφεραν τα προβλήματα του δήμου στη νέα επιχείρηση και αυτό ήταν λογικό, αν σκεφτούμε ότι δεν έγιναν προσλήψεις, αλλά μετακίνηση προσωπικού, ούτε και υπήρχε ένα μαγικός τρόπος γίνει ως κάτι ξεχωριστό. Ήθελε χρόνο και εξακολουθεί να θέλει, για να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε μια κραταιά δημοτική επιχείρηση.
Παρόλα αυτά βλέπετε ότι καθημερινά πετυχαίνουμε πράγματα και το επίπεδο λειτουργίας της επιχείρησης είναι υψηλό, όπως και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Δίνουμε μάχη να ανταποκρινόμαστε σε όλες τις προκλήσεις και πραγματικά καθημερινά βελτιωνόμαστε, με πολύ κόπο.
Να ξέρετε πάντως πως και ο καλύτερος μάναντζερ του κόσμου, χωρίς κεφάλαια, μέσα και προσωπικό δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

«Εκτελούμε και προετοιμάζουμε έργα εκατομμυρίων»

ΩτΦ: Ποια είναι τα βασικά έργα που θα έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης εντός της θητείας σας;

Σ.Σ.: Η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Ιτέας με προϋπολογισμό 1 εκ ε ολοκληρώθηκε. Ο βιολογικός καθαρισμός της Άμφισσας με 2,4 εκ ε ολοκληρώνεται την Άνοιξη του 2022. Η τηλεμετρία 1,2 εκ ευρώ είναι σε φάση ελέγχου για ανακήρυξη αναδόχου. Το διυλιστήριο Άμφισσας 1 εκ ε, το οποίο και αυτό είναι σε φάση ελέγχου για επιλογή αναδόχου. Τα ψηφιακά υδρόμετρα 3,2 εκ ε το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στο 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2023. Τα δίκτυα Αγίου Μηνά και Αγίων Πάντων με 1,35 εκ ε που θα δημοπρατηθεί αρχές του 2022.
Επίσης ο βιολογικός του Γαλαξιδίου 1,6 εκ ε, που αρχές του χρόνου θα δημοπρατηθεί η μελέτη των φρεατίων, η οποία μόλις ολοκληρωθεί θα δημοπρατηθεί ως σύνολο με το βιολογικό. Είμαστε σε φάση έγκρισης για το έργο μαμούθ, για τα δεδομένα της ΔΕΥΑ, των 17 εκ ε. Πρόκειται για την κατασκευή νέου δικτύου Άμφισσας, Ιτέας, Γαλαξιδίου, το οποίο περιλαμβάνει ταχυδιυληστίριο στο Χρισσό με αγωγούς προς την Ιτέα και την Κίρρα. Έχει και δυο δεξαμενές αποθήκευσης σε Χρισσό και Τριταία.

ΩτΦ: Ποια έργα σχεδιάζετε για την επόμενη περίοδο;

Σ.Σ.: Τα έργα που ετοιμάζουμε μελέτες για να κατατεθούν στο νέο ΕΣΠΑ με τους ενδεικτικούς προϋπολογισμούς τους είναι τα εξής:
Αντλιοστάσιο στον Άγιο Γεώργιο και δίκτυο για Αγία Ευθυμία, Βουνιχώρα, Πετεόρια, Άγιοι Πάντες, προϋπολογισμού 5 εκ ευρώ, το οποίο είναι ήδη κατατεθημένο στο επιχειρησιακό σχέδιο της περιφέρειας.
Δίκτυο ύδρευσης για την κοινότητα Προσηλίου και τους οικισμούς της από την πηγή Κρύα, περίπου 2 εκ ε.
Αντλιοστάσιο Γραβιάς και νέο δίκτυο προς δεξαμενή, προϋπολογισμού 1 εκ ε.
Δεξαμενή και δίκτυο από Καλοσκοπή έως Καστέλια με 1,5 εκ ε.
Δίκτυο ύδρευσης από μεγάλη Βρύση μέχρι τη δεξαμενή Δελφών προϋπολογισμού 2 εκ ε.
Δίκτυο ύδρευσης Λιλαίας 430.000 ε.
Δίκτυο ύδρευσης Πολυδρόσου 300.000 ε και άλλα μικρότερα δίκτυα ύδρευσης.
Επίσης έχουμε ανεπίσημη ενημέρωση ότι θα επιτραπεί η τοποθέτηση compact βιολογικών σε κοινότητες μικρότερες των 2.000 κατοίκων. Αν μας επιτραπεί Σερνικάκι, Ελαιώνας, Γραβιά, Καστέλια, Μαριολάτα, Λιλαία, Πολύδροσο είναι υποψήφιες περιιοχές για τέτοιες υποδομές.

«Δέκα μήνες για μια θεώρηση της μελέτης ήθελε η Τεχνική Υπηρεσία»

ΩτΦ: Στο έργο της τηλεμετρίας έγιναν κάποια σχόλια στο σύστημα ΕΣΗΔΗΣ από εταιρείες που δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά. Που τα αποδίδετε; Επίσης, για το ίδιο έργο αρχικά εμφανίστηκε άλλη προκήρυξη που βαθμολογούσε διαφορετικά, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στα παροχόμετρα, ενώ μετά άλλαξε και δόθηκε έμφαση στο σύστημα. Τι έγινε και γιατί;

Σ.Σ.: Η τηλεμετρία ήταν στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και η μελέτη είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τα έργα του προγράμματος αυτού μπήκαν ως γέφυρα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΣ και την αρμόδια επιτροπή, τα δώσαμε στην τεχνική υπηρεσία να τα θεωρήσει εκ νέου τον Ιανουάριο του 2020. Δυστυχώς το συγκεκριμένο έργο, ενώ ήθελε απλώς μια θεώρηση και να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή για να δημοπρατηθεί, αυτό έγινε δέκα μήνες μετά. Η απάντηση που είχαμε από την Τεχνική Υπηρεσία είναι ότι αυτό έγινε λόγω φόρτου εργασίας εξ αιτίας του Αντ.Τρίτσης, των ανελαστικών ημερομηνιών που έτρεχαν και λόγω του όγκου της δουλειάς που έπρεπε να καλύψουν. Στη διακήρυξη αυτής της μελέτης, ο μηχανικός που είχε αναλάβει το έργο, άλλαξε ένα εξάρτημα, το οποίο μια από τις εταιρείες παραπονέθηκε ότι αυτό το όχημα δυσκολευόταν να το βρει στο εμπόριο. Τελικά το βρήκε και κατέθεσε προσφορά, με το διαγωνισμό σήμερα να βρίσκεται σε φάση ελέγχου για κατοχύρωση και ανακήρυξη εργολάβου.

ΩτΦ: Που οφείλονται οι καθυστερήσεις στην προετοιμασία και τους διαγωνισμούς των έργων της ΔΕΥΑ;

Σ.Σ.: Όλα τα έργα της ΔΕΥΑ είναι με υπογραφή και σύνταξη από μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, θεωρημένα, εγκεκριμένα από την επιτροπή του ΥΠΕΣ. Επειδή άλλαξε ο νόμος χρειάζεται επικαιροποίηση. Δε νοείται τέτοιο έργο, το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο από την Τεχνική Υπηρεσία και το ΥΠΕΣ να χρειάζεται πάνω από δυο μέρες χρόνο για την επικαιροποίηση. Αν πρέπει να πηγαίνουν τη διαδικασία από την αρχή, τότε προφανώς δεν θα κάνουμε ποτέ δουλειά!

«Ο κανονισμός εφαρμόζεται ισότιμα σε όλους τους δημότες»

ΩτΦ: Γιατί κόβετε νερά και πως μπορεί να αμυνθεί αυτός που δεν έχει πραγματικά την οικονομική δυνατότητα;

Σ.Σ.: Οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου μπορούν να πάνε καλά για δυο παράγοντες. Ο πρώτος είναι να λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και ο δεύτερος ότι δε μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Ο κανονισμός εφαρμόζεται ίσα για όλους. Επειδή η ΔΕΥΑ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν έχει δικαίωμα να βεβαιώσει οφειλές στην εφορεία, όπως ο δήμος. Είναι μονόδρομος να ακολουθήσουμε τον κανονισμό, ο οποίος ορίζει ότι σε δυο απλήρωτους λογαριασμούς συν δέκα μέρες πρέπει να πάμε σε διακοπή. Εάν δεν το κάνουμε και παρέλθει πενταετία και παραγραφούν οι οφειλές είναι παράβαση καθήκοντος για το γενικό διευθυντή, αλλά και για τον οικονομικό διευθυντή και έχουν σοβαρές συνέπειες. Άρα, δεν πρόκειται να ρισκάρω τους συνεργάτες μου για κανέναν και για τίποτε. Όπως γνωρίζετε, είμαστε εταιρεία και κάθε χρόνο έχουμε έλεγχο, είτε από οικονομικούς ελεγκτές, είτε από επιθεωρητές περιβάλλοντος. Επίσης είναι άδικο για τους καλοπληρωτές.
Παρόλα αυτά για όσους πραγματικά δεν έχουν, υπάρχει η δικλείδα του 1/1000 των εσόδων μας που πηγαίνει για αυτό το σκοπό. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων εξάλλου, ξέρουν ποιοι άνθρωποι είναι ανήμποροι να πληρώσουν και φροντίζουμε να τους καλύπτουμε. Πέρα από αυτό, για ΑμεΑ, πολύτεκνους και χαμηλοσυνταξιούχους που είναι γραμμένοι στο ΚΕΑ, μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και να λάβουν έκπτωση 50%. Επιπλέον, επειδή όλοι μας, κάτοικοι και επαγγελματίες, μπορεί να βρεθούμε σε κάποια στιγμή, έστω πρόσκαιρα σε μια οικονομική δυσκολία, τρέχει μόνιμα ρύθμιση έως και 48 δόσεων, με ελάχιστη καταβολή 30 ε το μήνα για τους οικιακούς χρήστες και 50 ε για τους επαγγελματίες.

ΩτΦ: Αν υλοποιούσατε την πρόταση Δρακάκη και πλήρωναν οι περιοχές με πραγματικά ανταποδοτικά κριτήρια, ποια περιοχή θα διαπιστώναμε ότι ευνοείται και ποια ότι αδικείται με το ισχύον σύστημα;

Σ.Σ.: Ευνοούνται τρεις περιοχές. Η πρώτη με διαφορά είναι η Δεσφίνα η οποία είναι μια κοινότητα που έχει δικό της βιολογικό, δικό της διυληστήριο, συν τα αντλιοστάσια Α και Β που το κόστος του ρεύματος είναι τεράστιο. Η δεύτερη που ευνοείται είναι οι Δελφοί, οι οποίοι έχουν τεράστιο ενεργειακό κόστος, αλλά και πολλές και μακροχρόνιες βλάβες. Η τρίτη είναι το Γαλαξίδι, το οποίο έχει τεράστιο κόστος τόσο για να φτάσει το νερό στις παροχές, όσο και για το βιολογικό. Η δόμηση στις εκτός οικισμού περιοχές δεν έγινε οργανωμένα με σωστό δίκτυο με αποτέλεσμα να δίνει καθημερινά βλάβες. Υπάρχει ένα συνεργείο μόνιμα στο Γαλαξίδι.
Αδικούνται περισσότερο η Άμφισσα και η Ιτέα, οι οποίες δίνουν τα περισσότερα χρήματα και στην ουσία συντηρούν όλες τις άλλες περιοχές, λόγω πληθυσμού φυσικά.
Αυτό που λέει ο κ. Δρακάκης δε μπορεί να εφαρμοστεί, αφενός για το νομικό κομμάτι που ορίζει με ευρωπαϊκή νομοθεσία ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν ενιαία τιμολογιακή πολιτική για όλο το δήμο, αφετέρου υπάρχει και το κοινωνικό κομμάτι. Έχουμε χωριά που για να πάρουν νερό θα έπρεπε κάθε πάροχος να πληρώνει 1000 ε το χρόνο!

«Το θέμα των Ρομά χειρίζεται ο Δήμαρχος»

ΩτΦ: Είχατε πρωτοστατήσει επί θητείας Παναγιωτόπουλου να μην εκτελεστεί το έργο του οικισμού Ρομά. Επί της σημερινής σας θητείας δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος, ούτε έχουμε δει πρόθεση να μετακινήσετε τον παράνομο καταυλισμό του ΒΙΟΠΑ. Τι έχετε να πείτε σήμερα, σε αυτούς που διαβεβαιώνατε ότι όταν γίνετε διοίκηση θα το λύσετε;

Σ.Σ.: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται ο Δήμαρχος με τον χωρικό αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο της κοινότητας Άμφισσας. Δεν έχω καμιά εικόνα για το που βρισκόμαστε. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο δήμαρχος έχει κάνει κάποιες επαφές στο αρμόδιο υπουργείο και περιμένει απαντήσεις.

ΩτΦ: Προεκλογικά δεσμευόσασταν ότι θα ανοίξει η Γιαγτζή και θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Τι λέτε σήμερα σε αυτούς που σας πίστεψαν;

Σ.Σ.:Δυστυχώς λόγω της απόφασης του ΣτΕ, την οποία προσωπικά δε γνώριζα, δε μπορούμε να ανοίξουμε τη Γιαγτζή. Συνεχίζω ωστόσο και σήμερα να πιστεύω πως ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας θα τόνωνε περισσότερο την κίνηση στο κέντρο. Εξάλλου, ακόμη και στο Καρπενήσι που το θεωρούμε τουριστικό θέρετρο αυτό συμβαίνει.

ΩτΦ: Ακόμη και έτσι δεν οφείλατε να το έχετε ψάξει προεκλογικά;

Σ.Σ.: Φυσικά και οφείλαμε να το κάνουμε και γι αυτό προσωπικά σε ό,τι μου αναλογεί αναλαμβάνω το πολιτικό και προσωπικό κόστος και ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη σε όσους άθελά μου τους κορόιδεψα.

ΩτΦ: Μετά από την παρούσα θητεία τι συμπεράσματα βγάλατε; Θα παραμείνετε στο δήμο για την επόμενη θητεία;

Σ.Σ.: Από τη μικρή εμπειρία μου των δυο πρώτων ετών κατάλαβα ότι για να μπορέσεις να παράγεις έργο θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με την Πολιτεία και με την αντιπολίτευση που οφείλουμε να προχωράμε όλοι μαζί για τα μεγάλα έργα. Θα πρέπει να έχουμε μια συμπαγή ομάδα που ο ένας θα στηρίζει και θα βοηθά τον άλλο και φυσικά την ανοχή της κοινωνίας. Αν αυτά δε συνυπάρχουν ποτέ δε θα γίνει τίποτε. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας.
Τα πρώτα δυο χρόνια είχα τεράστιο προσωπικό κόστος λόγω του ωραρίου και της πίεσης σε όλα τα μέτωπα. Στάθηκε αφορμή να αποκτήσω πρόβλημα υγείας το οποίο δε μου επιτρέπει να ξανασχοληθώ με τέτοιες θέσεις, γιατί το άγχος και το στρες που έχουμε καθημερινά είναι ανυπέρβλητο. Ακόμη και αν ασχοληθώ με κάποιο τρόπο θα είναι σε πολύ πιο χαλαρές θέσεις με σαφώς λιγότερη πίεση.
:Δυστυχώς λόγω της απόφασης του ΣτΕ, την οποία προσωπικά δε γνώριζα, δε μπορούμε να ανοίξουμε τη Γιαγτζή. Συνεχίζω ωστόσο και σήμερα να πιστεύω πως ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας θα τόνωνε περισσότερο την κίνηση στο κέντρο. Εξάλλου, ακόμη και στο Καρπενήσι που το θεωρούμε τουριστικό θέρετρο αυτό συμβαίνει.

ΩτΦ: Ακόμη και έτσι δεν οφείλατε να το έχετε ψάξει προεκλογικά;

Σ.Σ.: Φυσικά και οφείλαμε να το κάνουμε και γι αυτό προσωπικά σε ό,τι μου αναλογεί αναλαμβάνω το πολιτικό και προσωπικό κόστος και ζητώ ένα μεγάλο συγγνώμη σε όσους άθελά μου τους κορόιδεψα.

ΩτΦ: Μετά από την παρούσα θητεία τι συμπεράσματα βγάλατε; Θα παραμείνετε στο δήμο για την επόμενη θητεία;

Σ.Σ.: Από τη μικρή εμπειρία μου των δυο πρώτων ετών κατάλαβα ότι για να μπορέσεις να παράγεις έργο θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με την Πολιτεία και με την αντιπολίτευση που οφείλουμε να προχωράμε όλοι μαζί για τα μεγάλα έργα. Θα πρέπει να έχουμε μια συμπαγή ομάδα που ο ένας θα στηρίζει και θα βοηθά τον άλλο και φυσικά την ανοχή της κοινωνίας. Αν αυτά δε συνυπάρχουν ποτέ δε θα γίνει τίποτε. Πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας.
Τα πρώτα δυο χρόνια είχα τεράστιο προσωπικό κόστος λόγω του ωραρίου και της πίεσης σε όλα τα μέτωπα. Στάθηκε αφορμή να αποκτήσω πρόβλημα υγείας το οποίο δε μου επιτρέπει να ξανασχοληθώ με τέτοιες θέσεις, γιατί το άγχος και το στρες που έχουμε καθημερινά είναι ανυπέρβλητο. Ακόμη και αν ασχοληθώ με κάποιο τρόπο θα είναι σε πολύ πιο χαλαρές θέσεις με σαφώς λιγότερη πίεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…