Home Π.Ε. Φωκίδας Ο πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, πανεπιστημιακός Δημήτρης Παναγιωτόπουλος τονίζει για τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο «Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία»
Π.Ε. Φωκίδας - 30 Νοεμβρίου, 2020

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, πανεπιστημιακός Δημήτρης Παναγιωτόπουλος τονίζει για τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο «Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία»

 Ο πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, πανεπιστημιακός Δημήτρης Παναγιωτόπουλος τονίζει για τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο

«Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία»

-«Αποτελεί ατυχή επίκληση να χρήζει κανείς εαυτόν και αλλήλους προλογίζοντες, «καπεταναίους» του τόπου, όπως αναφέρεται στο προλογικό του σημείωμα», σημειώνει ο γνωστός καθηγητής για τον «καπετάνιο Δελμούζο», κατά δήλωσή του!

 

 

 

Το τσουνάμι αντιδράσεων για την έκδοση του περιβόητου ημερολογίου καλά κρατεί, με την ένωση Δωριέων Επιστημόνων και τον πρόεδρό της, πανεπιστημιακό, Δημήτρη Παναγιωτόπουλο να παίρνει τη σκυτάλη από τη Δωρική Αδελφότητα και το Σύλλογο Αρτοτινών.

Η σφοδρή ενόχληση των Συλλογικοτήτων, των αυτοδιοικητικών, αλλά και των κατοίκων της Δωρίδας αφορά το γεγονός ότι με χρήματα της Περιφερειακής Ενότητας τυπώθηκε ένα βιβλίο που παρουσιάζει ως τετελεσμένο τόσο το θέμα της καταγωγής, όσο και το θέμα του ονόματος του κορυφαίου ήρωα της επανάστασης Αθανασίου Διάκου.

Ο γνωστός πανεπιστημιακός κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος με πολύ καυστικό ύφος καθιστά ανιστόρητο τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο, ενώ του συνιστά ότι «έπαρση δικαιούται μόνο η σημαία», κατηγορώντας ευθέως ότι διχάζει με τοπικισμούς.

Σε αντίθεση με τους άλλους Συλλ΄πγους της Δωρίδας οι Επιστήμονες αποστέλουν την επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη. Κοινοποιείται δε, στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φωκίδας κ Γιώργο Δελμούζο, την Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος κ. Παναγιώτα Σπυροπούλου, τους Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Δωρίδος, τους  Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Δωρίδος, όπως και το Σύλλογο Αρτοτινών Δωρίδος «Αθανάσιος Διάκος».

Στην επιστολή με θέμα «Ιστορική πραγματικότητα και ανιστόρητες αναφορές για τον Ήρωα της Επανάστασης του 1821 Αθανάσιο Διάκο», αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

Η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.ΕΠ) στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, έχει εκπονήσει και καταθέσει στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου Δωρίδος ειδικό πρόγραμμα δράσεων και ερευνών με θέμα : «Η συμβολή των Δωριέων στην Επανάσταση του 1821».

 Ο εορτασμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία για επιστημονική προσέγγιση της ιστορικής πραγματικότητας, εθνική αυτογνωσία, ουσιαστική έρευνα, σκάλισμα αρχείων, ανάδειξη γεγονότων και προσώπων-γνωστών ή άγνωστων μέχρι σήμερα- που, με τις πράξεις τους, έδωσαν νόημα στον αγώνα για την Ελευθερία.

Βασικός πυλώνας του εορτασμού είναι ο σεβασμός στην ιστορική πραγματικότητα, χωρίς σκόπιμες στρεβλώσεις και επάρσεις τοπικιστικού χαρακτήρα.

Δυστυχώς, κάποιοι δεν σεβάστηκαν αυτή τη βασική αρχή, με αποτέλεσμα να είναι

επιβεβλημένη η παρέμβασή μας προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Η επιλογή να αγνοήσουμε αυτές τις σκόπιμες, ή έστω κατ ελάχιστο λόγω ανεπαρκούς

γνώσης στρεβλώσεις, ως μη σοβαρές, θα έδινε την εντύπωση, ότι τις αποδεχόμαστε και θα  δημιουργούσε την εδραία πεποίθηση στους πολίτες ότι είναι όντως πραγματικές.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην έκδοση «Ημερολογίου 2021» του Δήμου Δελφών, που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δια της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, όπου γίνονται ανιστόρητες αναφορές σχετικά με τον ήρωα Αθανάσιο Διάκο.

Η αναφορά της Άνω Μουσουνίτσας ως τόπου γέννησης του Διάκου, αντί της Αρτοτίνας που είναι η πραγματική γενέτειρα του, καθώς και το φερόμενο ως επίθετό του, φέρνει πάλι στην επιφάνεια ξεπερασμένες και αντιεπιστημονικές απόψεις, που έχουν ως στόχο τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας.

Η παρουσίαση των επιχειρημάτων που τεκμηριώνουν την ιστορική αλήθεια θα απαιτούσε δεκάδες σελίδες και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Οι κειμενογράφοι και οι θεσμικοί παράγοντες του Δήμου Δελφών που προλογίζουν, θα έπρεπε να έχουν επαρκή γνώση της ιστορικής πραγματικότητας, άλλως να μην παίρνουν θέση σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, που έχει δημιουργήσει παλαιόθεν τη γνωστή ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες των Δήμων της Φωκίδας.

Ο θεσμικός παράγοντας της Περιφέρειας όμως που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου, όπως αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογο, την έκδοση ημερολογίου έχει υποχρέωση να έχει ενωτικό λόγο και πρακτική και να στέκεται πάνω και πέρα από τοπικιστικές λογικές και μεθοδεύσεις.

Το αξίωμα που διακονεί κανείς επιβάλει να εκπέμπει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες τον υψηλό ενωτικό συμβολισμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας αντί της τοπικιστικής έπαρσης.

Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία του έθνους. Αποτελεί επομένως ατυχή επίκληση να χρήζει κανείς εαυτόν και αλλήλους προλογίζοντες, «καπεταναίους» του τόπου, όπως αναφέρεται στο προλογικό του σημείωμα.

Ο Αθανάσιος Διάκος, γέννημα της Αρτοτίνας Δωρίδος, ως άλλος Λεωνίδας στάθηκε ηρωικά στην Αλαμάνα και με τον μαρτυρικό του θάνατο, κατέστη εθνικό σύμβολο της παλιγγενεσίας του Έθνους των Ελλήνων. Η θυσία του Αθανασίου Διάκου το ’21 επικύρωσε το «ελευθερία ή θάνατος» και εξύψωσε το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων. Ήταν και παραμένει ένα διαχρονικό Εθνικό σύμβολο για το πώς οι σκλάβοι γίνονται ελεύθεροι, και πως η θυσία θέτει τα όρια στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η υποχρέωση και η ευθύνη μας απέναντι στην ιστορία να θέτουμε ακέραια την εικόνα των γεγονότων και τον υψηλό τους συμβολισμό με τις θυσίες των προγόνων μας, είναι μέγιστη και αδιαπραγμάτευτη. Οφείλουμε δε, να είμαστε πολέμιοι της ιστορικής ανακρίβειας και μετά πάσης προσοχής να χειριζόμαστε εθνικά θέματα σε τοπικό επίπεδο.

 Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Παναγιωτόπουλος

Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού

Πανεπιστημίου Αθηνών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Check Also

Ο Δήμος Δελφών στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών του Ελαιώνα  Π. Ταγκαλής: «Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομίας ο παραγωγικός Ελαιώνας»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑ, 9.8.2022        Α.Δ.Τ.:60/202…