Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Ο πολιτευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Καραγιάννης σε συνέντευξή του: Αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 17 Μαΐου, 2013

Ο πολιτευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Καραγιάννης σε συνέντευξή του: Αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

 Φωτο ΚΑΡΤΕΡΙΑ

Ο πολιτευτής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Καραγιάννης σε συνέντευξή του

Αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

-«Δεν μπορούμε να συνδιοικήσουμε αν δεν μετακινηθεί σε εθνικά ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζει.

-Καταγγέλλει τη Βουλευτή κ. Μανδρέκα για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι καταθέτει ερωτήσεις για τις συνέπειες που φέρνουν στην περιοχή όσα ψηφίζει.

-Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τον κ. Φουσέκη, ακόμη και αν το κόμμα του κάνει άλλη επιλογή.

 

 

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν, εξαπολύει ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πολιτευτής και Δημοτικός Σύμβουλος Δελφών.

Από το στόχαστρο του κ. Καραγιάννη δεν ξεφεύγει ούτε η βουλευτής Φωκίδας κ. Ασπασία Μανδρέκα την οποία κατηγορεί για υποκριτική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα για όσα χάνει η Φωκίδα από τις επιπτώσεις των μνημονίων που ψηφίζει.

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές και αν θα συνεργαστεί ξανά με το νυν δήμαρχο, τονίζει με νόημα ότι οι ΑΝΕΛ δεν επιβάλλουν κομματικές γραμμές.

 

 

ΩτΦ: Κε Καραγιάννη στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνονται οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να έχουν ξεφουσκώσει από τις εκλογές που έγιναν πριν από ένα χρόνο περίπου. Σας προβληματίζει αυτό;

 

Δ.Κ.: Πιστεύω ότι έχετε άδικο, διότι οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν να κρατάμε ανέγγιχτα τα ποσοστά μας, στο 7% περίπου, όσο δηλαδή ήταν και στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Αναλογιστείτε δε ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα εθνικών εκλογών –χωρίς να αποκλείεται σαφώς να τεθεί ξαφνικά- με αποτέλεσμα όμως να διεξάγονται οι έρευνες αυτές σε χρόνους χωρίς υψηλή συσπείρωση. Επιπλέον είμαστε ένα νέο κίνημα το οποίο βάλλεται από παντού. Φτάσαμε στο σημείο, γνωστοί κοινοβουλευτικοί «κλόουν» ν’ ασχολούνται μέχρι και με τις βαφές μαλλιών, γιατί δεν έχουν άλλη λάσπη να ρίξουν…. Επί τη ευκαιρία θέλω να σας ευχαριστήσω που μας δίνετε χώρο, γιατί άλλα μέσα και σε πανελλαδικό επίπεδο μας έχουν αποκλείσει και δεν μας δίνουν το δικαίωμα να εκφράσουμε τις απόψεις, τις θέσεις και το πρόγραμμά μας.

 

ΩτΦ: Είδαμε πριν λίγο καιρό τους προέδρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν σε βασικές αρχές και να γεννιέται επίσημα μια μελλοντική, ίσως ακόμη και κυβερνητική συνεργασία. Πόσο εύκολο είναι να συγκυβερνήσουν δυο κόμματα με εκ διαμέτρου αντίθετες αρχές και πολιτικές, σε όλα τα θέματα, πλην της οικονομίας;

 

Δ.Κ.: Η συμφωνία για γενικότερη συνεργασία που έγινε ήταν σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και η συνεργασία αυτή είχε στόχο τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου και μόνο για την αποκάλυψη της αλήθειας, την ανατροπή των οικονομικών κατακτητών που αποτελούν ξεκάθαρα δυνάμεις κατοχής. Με τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπω να μπορεί να γίνει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο, αν δεν μετακινηθεί από τις αρχές του σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως για παράδειγμα η ονομασία των Σκοπίων, το μεταναστευτικό, τα θέματα της εθνικής μας κυριαρχίας πχ ζώνες. Έχουμε δε και διαφορές σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής όπως το ΦΠΑ, για το οποίο εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάει στο 8% για όλα τα είδη, για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με όμορα κράτη και να κινηθεί και η οικονομία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη άποψη. 

 

ΩτΦ: Το μνημόνιο συνεργασίας του κόμματός σας με το ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε ότι σας ωφελεί σε επίπεδο δημοτικότητας;

 

Δ.Κ.: Οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο και προστέθηκαν και διάφορα κινήματα, τα οποία σήμερα έχουν φτάσει τα 11, όπως το «Άρμα Πολιτών» που πρόσκειται στο παλαιό ΠΑΣΟΚ, όπως το «Κίνημα της Πλατείας» κλπ. Οι ΑΝΕΛ είναι ένα κίνημα που περιλαμβάνει ιδεολογικά όλους τους χώρους και που μέχρι τώρα τους συστεγάζει αρμονικά. Είναι ένα αυθόρμητο κίνημα που ξεπήδησε από την ίδια την κοινωνία, καλύπτοντας μια μεγάλη της ανάγκη να εκφραστεί και ένα πολιτικό κενό, το μέγεθος του οποίου αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα αν σκεφτεί ότι με την πρώτη κάθοδο σε εκλογές συγκέντρωσε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό. Φανταστείτε το μέγεθος, καθώς πριν ακόμη την ανακήρυξή του και πριν παρουσιάσει ιδρυτική διακήρυξη είχαμε ήδη εγγραφεί 280.000 μέλη. Θα σας πω ένα παράδειγμα από την ιδρυτική μας διακήρυξη. Στο χώρο αυτό αποφασίσαμε και στο συνέδριό μας, επικυρώσαμε στην ιδρυτική μας, διακήρυξη ότι μόνο οι βουλευτές που έχουν ψηφίσει μνημόνια δεν χωράνε. Αυτός είναι ο μόνος αποκλεισμός που θέτουν οι ΑΝΕΛ και έχει περάσει στις βασικές αρχές της ίδρυσής τους.

 

ΩτΦ: Ποιά είναι η άποψή σας για την επίταξη των εκπαιδευτικών;

 

Δ.Κ.: Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή ανάλυση για την τρικομματική κυβέρνηση και να πω κάποια πράγματα για το πρώτο κοινωνικό αγαθό που τραυματίζεται θανάσιμα και είναι η παιδεία.

Σαμαράς: ζει με το σύνδρομο των Ζαππείων, ενώ ο ελληνικός λαός ζει στην πραγματικότητα την εξαθλίωση των μνημονίων.

Βενιζέλος: Ο άνθρωπος που ανήγαγε το ψέμα σε επιστήμη, ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του (και φίλων του, όπως τον Παπακωνσταντίνου).

Κουβέλης: Η αριστερά του Κολωνακίου δικαίωσε τον τίτλο της (πχ Ρεπούση προς καθηγητές: «και τι θέλετε να κλαίω επειδή θ’ απολυθείτε;»).

Τελικά οι μάσκες σιγά – σιγά πέφτουν και οι ετικέτες, όπως αυτή της αριστεράς φαίνεται να ξεθωριάζουν. Βουλευτές κυβερνητικοί λένε μεγαλοστομίες ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση που ληφθούν και άλλα μέτρα που καθημερινά λαμβάνονται, που όταν όμως έρχεται η «ώρα της κρίσης» εκστομίζουν σε «όλα ΝΑΙ». Άνθρωποι μικροί, ασήμαντοι που αυτοπροβάλλονται ως «ήρωες» και «αυτόκλητοι σωτήρες» που μπροστά στην κομματική πειθαρχία καταπίνουν τη «τσάμπα μαγκιά» τους και ψελλίζουν καταφατικά θάβοντας την ελληνική κοινωνία κάτω από σωρούς αυτοκτονιών και απόγνωσης.

Για να μπούμε στην ουσία της ερώτησής σας, πρέπει να πούμε ότι η παιδεία και κατ’ επέκταση οι εκπαιδευτικοί είναι το πρώτο θύμα. Η κυβέρνηση λειτούργησε ως «γιατρός στην απειλή μια ίωσης». Προχώρησε στο εμβόλιο πριν έρθει ο «ιός». Στην πραγματικότητα δίωξε τη σκέψη, διότι αποτελούσε μόνο μια πρόταση. Αυτό στη χώρα μας μόνο επί χούντας είχε γίνει, παρότι οι Δικτάτορες κρατούσαν τα προσχήματα και προσπαθούσαν να πείσουν ότι «διώκονται οι πράξεις και όχι οι σκέψεις». Η κυβέρνηση από την αρχή λειτούργησε με γνώμονα το γνωστό «κάλλιον το θεραπεύειν το προλαμβάνειν». Το ίδιο για παράδειγμα κάνουν και οι Αμερικάνοι και ευρωπαίοι σύμμαχοί τους που βομβαρδίζουν προληπτικά… Η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει ότι θεωρεί την απεργία «αρρώστια» και «έγκλημα» που προσπαθεί να προλάβει. Μετά από αυτό, νομίζω ότι δεν θα πρέπει να ξενίσει κανέναν αν σύντομα η κυβέρνηση αποφασίσει να «εμβολιάσει προληπτικά» όλη την κοινωνία για το «μικρόβιο της απεργίας». Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της, έχει οδηγήσει το 65% των νέων στην ανεργία, γιατί να μη θέλει να δώσουν τα παιδιά μας κανονικά τις εξετάσεις τους ώστε –χωρίς καθυστέρηση- να γίνουν άνεργα! Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της έχει οδηγήσει σε μια τριετία 120.000 πτυχιούχους Έλληνες στη μετανάστευση γιατί να μη θέλει να δώσουν κανονικά τα παιδιά μας τις εξετάσεις ώστε να σπουδάσουν, να πάρουν το πτυχίο τους και –χωρίς καθυστέρηση- να μεταναστεύσουν!

Σκέφτηκαν ότι δεν πρέπει να μετακινηθούν οι εξετάσεις, αλλά αδιαφορούν για τις φωτοτυπίες, αντί βιβλίων με τις οποίες κάνουν μάθημα τα παιδιά. Αδιαφορούν για τις 500.000 παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και λιποθυμούν κάθε μέρα από πείνα και στερήσεις. Αδιαφορούν για τους 10500 αναπληρωτές και τα παιδιά τους –διότι έχουν και αυτοί οικογένειες- που τους πετάει στο δρόμο, τους θυσιάζουν ως νέο – Ιφιγένειες στο βωμό των μνημονίων.  Συνέπειες της τραγικής πολιτικής τους, η οποία είναι και καθόλα αντισυνταγματική. Για να κάνουν τα χατίρια των δανειστών έχουν καταλύσει τα πάντα, κάθε έννοια ελευθερίας και Δημοκρατίας. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία καταρρέει και όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Έχουν καταλυθεί βασικά δικαιώματα και μετατρέπεται σε «εχθρό» όποιος τολμά να διεκδικεί. Για ποια κοινοβουλευτική Δημοκρατία μιλάμε όταν οτιδήποτε έρχεται προς ψήφιση έχει επιβληθεί από τους δανειστές και τις περιβόητες «αγορές»!

 

ΩτΦ: Στους μήνες που έχετε διανύσει είχατε και ισχυρές αποχωρήσεις, αλλά και έντονη αμφισβήτηση στην ηγεσία του κόμματος. Αυτό σας προβλημάτισε;

 

Δ.Κ.: Οι αποχωρήσεις ήταν δυο. Οι καταγγελίες του προέδρου αρχίζουν να βγαίνουν. Αυτές οι αποχωρήσεις και ο ηχηρός τρόπος που έγιναν αποτελούν άλλο ένα χτύπημα που όμως έγινε στον αέρα. Δεν μπόρεσαν να βλάψουν τη συνοχή του κινήματος, αφού ήδη ο ένας από αυτούς ψήφισε το τέταρτο μνημόνιο.

 

ΩτΦ: Παρότι δεν εκλεχθήκατε βουλευτής έχετε μια πολύ έντονη παρουσία στη Φωκίδα και παρακολουθείτε όλα τα πολιτικά ζητήματα, ενώ με παρεμβάσεις και ερωτήσεις προσπαθείτε να προωθείτε λύσεις. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την έως τώρα ενασχόλησή σας;

 

Δ.Κ.: Τα συμπεράσματα που μου ζητάτε, τα βιώνουμε όλοι μας κάθε μέρα. Τουλάχιστον εμείς ζούμε εδώ και δεν είμαστε περαστικοί και κάτοικοι των «γιορτών» και των «τριημέρων». Ο νομός υστερεί, έτη περαιτέρω μετά την κρίση, γιατί και πριν εμείς ήμασταν ουραγοί σε όλους τους δείκτες, εκτός από την ανεργία που χτυπάγαμε κόκκινο. Κατά τη δική μου άποψη αποτέλεσε ταφόπλακα το κόψιμο της δεύτερης έδρας. Όσο ήμασταν διεδρική εκλογική περιφέρεια υπήρχε πολιτικός ανταγωνισμός. Τώρα το μειονέκτημα είναι ότι ο βουλευτής που μέχρι σήμερα είναι κυβερνητικός, διότι το πανελλαδικό κλίμα συμπαρασύρει και τη Φωκίδα, λειτουργεί μονομερώς εκτελώντας μόνο τις επιταγές της κυβέρνησης στη βάση και όχι και αντιστρόφως, δηλαδή πιέζοντας για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής τους κυβερνώντες. Και εδώ να πούμε ότι είναι τουλάχιστον υποκριτικό από πλευράς των κυβερνητικών βουλευτών να χύνουν με ερωτήσεις τους κροκοδείλια δάκρυα για τα προβλήματα των περιοχών τους, αφού αυτά δημιουργούνται από τις συνέπειες της εφαρμογής τα όσα οι ίδιοι ψηφίζουν. Μάλιστα, βλέπω τις ερωτήσεις της βουλευτού Φωκίδας που προσπαθεί με επικοινωνιακά τρυκ να δείξει ότι παλεύει να πάρει ο νομός, αυτά που η ίδια με την ψήφο της του στερεί. Για παράδειγμα «κλαίει και οδύρεται» για να μη γίνει μείωση οργανικότητας σχολείων, όταν πριν λίγο καιρό την ψήφισαν. Η υποκρισία λοιπόν περισσεύει μόνο που δεν έχει καταλάβει ότι δεν απευθύνεται σε μικρόνοους και κουτόφραγκους.

 

ΩτΦ: Εκτός από πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είστε και δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος στην επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έμειναν σχολεία χωρίς θέρμανση κάποιες μέρες γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για πετρέλαιο;

 

Δ.Κ.: Αν και έχουν μειωθεί σημαντικά οι χρηματοδοτήσεις, για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο δήμο Δελφών δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα γιατί αποφασίσαμε να συμπληρώσουμε τα ποσά που υπολειπόταν με διάφορες ενέργειες του Δημάρχου, ώστε να μη μείνει κανένα σχολείο ούτε μια μέρα χωρίς θέρμανση. Ήδη έχουμε βάλει πετρέλαιο στα σχολεία ορεινών περιοχών, ώστε να έχουν αποθέματα για το νέο σχολικό έτος. Ακόμη και όταν κάναμε το διαγωνισμό, που αυτομάτως προκύπτει ένα κενό κάποιων ημερών, είχαμε φροντίσει να διασφαλίσουμε ικανό αποθεματικό για να μην παύσουν ούτε μια μέρα οι καυστήρες.

 

ΩτΦ: Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα καταρτίσουν κοινά ψηφοδέλτια με το ΣΥΡΙΖΑ, θα κατεβούν αυτόνομα ή θα επιδιώξουν ευρύτερες συνεργασίες;

 

Δ.Κ.: Αν και εκλέχθηκα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο που έγινε προ δυο περίπου εβδομάδων, δεν έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση.

 

ΩτΦ: Εσείς θα είστε στο πλευρό του νυν Δημάρχου τον Ιούνιο του 2014 ή θα συνταχθείτε με τις συνεργασίες του κόμματός σας;

 

Δ.Κ.: Το κίνημα των ΑΝΕΛ δεν επιβάλει κομματική πειθαρχία και δεν υπάρχουν κομματικές γραμμές.

 

ΩτΦ: Ωστόσο, ο κ. Φουσέκης αν είναι υποψήφιος, θα έχει στο τσεπάκι το χρίσμα της «μνημονιακής» ΝΔ. Αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα;

 

Δ.Κ.: Θεωρώ ότι η αυτοδιοίκηση είναι απαλλαγμένη από αποχρώσεις, άσχετα αν τα κόμματα βαυκαλίζονται να χρωματίζουν το χάρτη της χώρας. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε οτιδήποτε.

 

ΩτΦ: Στις Δημοτικές Εκλογές σας βοήθησαν και αιρετοί με τη σημαία της ΝΔ που κατέχουν μεγάλα αξιώματα. Αυτό έγινε λόγω προσωπικών σχέσεων ή απλώς εξυπηρετούσε η υποψηφιότητά σας την εσωκομματική τους αντιπολίτευση;

 

Δ.Κ.: Προσωπικά δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο, παρότι κυκλοφορεί ευρέως από πέρυσι. Δεν ξέρω αν έχει γίνει, αλλά αν έγινε δεν αποκλείεται να οφείλεται σε πολλούς περισσότερους λόγους από αυτούς που φέρνετε ως παράδειγμα. Εκτιμώ πάντως, ότι οι ψήφοι που έλαβα ήταν από όλους τους κομματικούς χώρους. Μιας που μου δίνετε την ευκαιρία θέλω να τους ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκαναν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…