Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Ο κ.Νίκος Αλεξανδρόπουλος σε συνέντευξή του στην ΩτΦ τονίζει : «Απαιτείται δυνατή φωνή»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 26 Νοεμβρίου, 2017

Ο κ.Νίκος Αλεξανδρόπουλος σε συνέντευξή του στην ΩτΦ τονίζει : «Απαιτείται δυνατή φωνή»

 Τις πολιτικές του προθέσεις σχετικά με το Επιμελητήριο Φωκίδας ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην ΩτΦ ο υποψήφιος πρόεδρος κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του οργάνου είναι να αντιδρά σε πολιτικές και μέτρα που παράγουν λουκέτα. 

Ο κ. Αλεξανδρόπουλος μιλάει για την αποχώρηση του κ. Μυταρά, απαντά σχετικά με όσα ακούγονται για πολιτική υποκίνηση πίσω από την υποψηφιότητά του, μιλάει ανοικτά για την κόντρα Άμφισσας και Ιτέας, αλλά και εξηγεί πως έκανε ψηφοδέλτιο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Ανακοινώνει τις δεσμεύσεις του για τη νέα επιμελητηριακή περίοδο και προαναγγέλλει ότι θα καθιερώσει φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου σε συνεργασία με τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας, την περιφέρεια και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, εθνικού συνεδρίου παραδοσιακών επαγγελμάτων, ετήσια λειτουργία έκθεσης μεταποιημένων συνεταιριστικών προϊόντων σε συνεργασία με πολλούς αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της χώρας και έκθεσης αγροτουρισμού στην οποία οι τουριστικές δομές της κεντρικής Φωκίδας θα συνδεθούν με τον ελαιώνα της Άμφισσας και της παραλιακής ζώνης με τη λίμνη του Μόρνου. 
Ξεκαθαρίζει επιπλέον, τη θέση του σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα του νομού που προκύπτουν από τους περιορισμούς της Λίμνης Μόρνου και του Δελφικού Τοπίου.
 
 
 
“Το Επιμελητήριο οφείλει να αντιδρά σε αντιεπαγγελματικούς νόμους και μέτρα»
 
 
Τι επιδιώκετε με την υποψηφιότητά σας;
 
Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης κάθε δομή υποστηρικτική προς το «επιχειρείν» έχει τεράστια αξία και πρέπει να την εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Το Επιμελητήριο όπως λειτούργησε τα τελευταία χρόνια, έχει ατονήσει και θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, για την ουσιαστική και όχι θεωρητική, σχεδόν ακαδημαϊκή όπως γίνεται σήμερα, υποστήριξη των μελών του. 
Για να το πετύχει όμως αυτό απαιτείται η σχεδόν καθολική ενασχόληση των μελών του, είτε εκλεγμένοι, είτε όχι και εμείς θα επιδιώξουμε άνοιγμα στα μέλη μας. Αυτό συνάμα θα συμβάλλει και στην υψηλή συσπείρωση του επαγγελματικού κόσμου, την οποία θα ξεκινήσουμε πρωτίστως εσωτερικά στη νέα διοίκηση και στη συνέχεια θα την βγάλουμε έξω από τους τέσσερις τοίχους του Επιμελητηρίου. Φυσικά, απαραίτητο εργαλείο σε όλα αυτά είναι η σωστή και ευρεία προβολή όλων των προγραμμάτων, δράσεων και εκδηλώσεων που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας. 
Το Επιμελητήριο όμως, ως θεσμικό όργανο δεν περιορίζεται μόνο στη επικοινωνία με τα μέλη του, αλλά έχει και υποχρέωση να μεταφέρει τα προβλήματα στα κατάλληλα όργανα. Ακριβώς για το λόγο αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με τα τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά πάνω από όλα, όργανα διοίκησης. Αν δεν αναχθούμε σε ισότιμους συνομιλητές των κέντρων λήψεως αποφάσεων, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να συμβάλουμε καθοριστικά στην ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 
 
Τι εννοείτε ακριβώς; 
 
Πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιες έννοιες. Είναι άλλο πράγμα η δράση και άλλο η δραστηριότητα η οποία όσο έντονη και αν είναι δεν αρκεί. Και φυσικά, όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση. Είδε κανένας μας μέχρι σήμερα από το 2010 που μπήκαμε στην κρίση, μια αντίδραση του Επιμελητηρίου για όλα αυτά τα οικονομικά μέτρα που οδήγησαν σε λουκέτα πολλά μέλη μας. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να πιστεύει σοβαρά ότι το Επιμελητήριο δεν πρέπει να τοποθετείται και να διεκδικεί. Εμείς –και το ξεκαθαρίζω- αν εκλεγούμε θα έχουμε δυνατή φωνή και δε θα αρκούμαστε σε απλή ενημέρωση για μέτρα και πολιτικές που παράγουν αντιεπιχειρηματικές συνέπειες. 
 
 
«Λάθος χρόνος»
 
 
Ξεκινήσατε τρεις συνδυασμοί, γίνατε δυο. Ένα σχόλιο για τον παρ’ ολίγον συνυποψήφιό σας. 
 
Αρχικά ξεκίνησαν δυο συνδυασμοί, όπως θυμάστε. Οι δε επικεφαλής τους είναι άνθρωποι που έχουν ασκήσει διοίκηση στο Επιμελητήριο Φωκίδας και έχουν δώσει δείγματα γραφής για όσα μπορούν ή δε μπορούν να κάνουν. Η ανάγκη για ανανέωση ανθρώπων, απόψεων, αλλά κυρίως μοντέλου διοίκησης πιο φιλικού στους επαγγελματίες, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και τη διατυπώνατε και εσείς σε δημοσιεύματά σας. Αυτή  ακριβώς η ανάγκη λειτούργησε καθοριστικά να πάρουμε την απόφαση να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας.
Αναφορικά με τον συνδυασμό που αποχώρησε αυτό που μπορώ να πω, εκφράζοντας απολύτως την προσωπική μου άποψη, είναι ότι επέλεξε λάθος χρόνο να επαναδραστηριοποιηθεί, διότι η προεκλογική περίοδος συνέπιπτε με την εκδίκαση υποθέσεων που δημιουργήθηκαν από την εποχή της διοίκησης του κ. Μυταρά και αυτό εξέπεμπε λάθος μήνυμα για τη νέα διοίκηση και το αποτέλεσμα της κάλπης. 
 
Τι θα κάνετε με το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, αν εκλεγείτε;
 
Το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Εμείς, αλλά και όλοι οι επαγγελματίες, θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, όποια και αν είναι αυτή. Αν οι συνάδελφοί μας, μας κρίνουν κατάλληλους και μας εμπιστευτούν την τύχη του οργάνου, θα επιδιώξουμε άμεσα να βγούμε από τον κύκλο εσωστρέφειας στον οποίο περιδίνεται για πάνω από μια δεκαετία. Για εμάς σημασία έχουν δυο σοβαρά ζητήματα. Το ένα είναι η υποστήριξη των μελών μας και το άλλο η προστασία των συμφερόντων του Επιμελητηρίου. 
 
 
«Δεν αισθάνομαι αντίπαλο μου τον κ. Αυγερινό»
 
 
Πως κρίνετε το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου;
 
Το επίπεδο της προεκλογικής περιόδου είναι εξαιρετικό και νομίζω ότι η περιοχή δεν έχει ζήσει ανάλογο κλίμα σε καμιά άλλη εκλογική αναμέτρηση. Προσωπικά δεν αισθάνομαι αντίπαλο μου τον κ. Αυγερινό, ούτε και κανέναν άλλο επαγγελματία. Πιστεύω βαθιά πως στόχος όλων μας είναι το συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής. Η διαφορά είναι ότι ο κάθε συνδυασμός θεωρεί ότι μπορεί να το πετύχει με άλλο τρόπο και μοντέλο διοίκησης. Σε ό,τι μας αφορά πάντως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα πορευθούμε στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των μελών μας.
 
Ο κ. Μυταράς εξέφρασε την απορία του, πως καταφέρατε και στήσατε πολυάριθμο ψηφοδέλτιο αν και πρώτη φορά αναμειχθήκατε με τα κοινά;
 
Σας διαβεβαιώνω ότι αν είχαμε λάβει την απόφασή μας ένα μήνα νωρίτερα, το ψηφοδέλτιο μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό γεωγραφικά. Δε θα σχολιάσω γιατί το λέει αυτό ο κ. Μυταράς και με ποια κριτήρια λειτουργεί. Θα σας πω μόνο με πάσα ειλικρίνεια, ότι όσα χρόνια δραστηριοποιούμαι στην περιοχή έχω κερδίσει εκατοντάδες φίλους. Οι όποιες διαφωνίες προκλήθηκαν είχαν πάντα γνώμονα το κοινό όφελος όλων μας και μην ξεχνάμε ότι είναι υγιής αντίδραση μια δημοκρατικά λειτουργούσας κοινωνίας. Ευελπιστώ στην επίλυση τους το συντομότερο δυνατόν. 
 
 
«Καθιερώνουμε ετήσιες δράσεις»
 
Ποια είναι τα σχέδιά σας για την έκθεση;
 
Έκθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών της Φωκίδας πρέπει να γίνεται. Ωστόσο, θα πρέπει να επανακαθοριστεί ο χαρακτήρας της και φυσικά να είναι οικονομικά φιλική η συμμετοχή για τους επαγγελματίες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ευρεία συμμετοχή. 
Το Επιμελητήριο είναι υποχρεωμένο να διοργανώνει έκθεση για την προβολή των επαγγελματιών του κάθε χρόνο σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς.  
 
Ποιες είναι οι βασικές αρχές του προγράμματός σας για τη νέα θητεία που διεκδικείτε;
 
Εμείς δεσμευόμαστε δημόσια για τη θεσμοθέτηση κάποιων νέων πρωτοβουλιών που θεωρούμε εντελώς απαραίτητες να γίνονται και να διευρύνονται διαρκώς. Πρέπει να διοργανώνεται φεστιβάλ ελιάς και ελαιολάδου σε συνεργασία με τους Δήμους Δελφών και Δωρίδας, την περιφέρεια και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, να καθιερωθεί εθνικό συνέδριο παραδοσιακών επαγγελμάτων, την ετήσια λειτουργία έκθεσης μεταποιημένων συνεταιριστικών προϊόντων σε συνεργασία με πολλούς αγροτοκτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της χώρας και την καθιέρωση έκθεσης αγροτουρισμού στην οποία οι τουριστικές δομές της κεντρικής Φωκίδας θα συνδεθούν με τον ελαιώνα της Άμφισσας και της παραλιακής ζώνης με τη λίμνη του Μόρνου. 
 
 
«Σενάρια συνομωσίας»
 
 
Σε κάποιον που δεν θέλει να έρθει να ψηφίσει τι θα του λέγατε για να τον πείσετε; 
 
Είναι υποχρέωση όλων των επαγγελματιών του τόπου μας να συμμετέχουν στις διαδικασίες και πολύ περισσότερο τις εκλογικές, γιατί σε μια δημοκρατική κοινωνία μόνο στην κάλπη μπορεί να εκφράσει καθοριστικά την άποψή του ο πολίτης. Να επικροτήσει, να τιμωρήσει, να ανανεώσει ή να διατηρήσει καταστάσεις, ανάλογα με τις προσωπικές του αντιλήψεις. Δε μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων, όταν εμείς οι ίδιοι αδιαφορούμε και δεν επιχειρούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα όταν μας δίνετε η ευκαιρία. 
 
Αναφορικά με εσάς ακούγονται πολλά για το ποιοι είναι από πίσω σας και σας υποκινούν; 
 
Ως κοινωνία, η ελληνική, έχει μια τάση σε σενάρια συνομωσίας και αυτό γίνεται πιο έντονο όταν εμφανίζεται κάτι νέο. Κάτι που δεν καταλαβαίνουμε και μας ξενίζει. Αυτά τα είδαμε να διατυπώνονται και δημόσια πρόσφατα, όπου υπήρξαν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα και άλλα μυθεύματα. Ο καθένας από εμάς έχει την επαγγελματική του ζωή και από εκεί και πέρα έχει την προσωπική, η οποία περιλαμβάνει το οικογενειακό – συγγενικό και φιλικό του περιβάλλον. Όταν κάποιος υποστηρίζει τον φίλο του, τον κουμπάρο του, τον ξάδελφό του δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να ερμηνεύεται αφοριστικά και να ανάγεται σε πολιτικές συμφωνίες και άλλες ανοησίες. 
 
 
«Δεν υπάρχει κόντρα Άμφισσας – Ιτέας. Υπάρχει μόνο Φωκίδα»
 
 
Ο δικός σας συνδυασμός έχει έντονο άρωμα Ιτέας με αποτέλεσμα κάποιοι να επιχειρούν την ποδοσφαιροποίηση των επικείμενων εκλογών. Τι απαντάτε;
 
Οι τοπικιστικές προσεγγίσεις λειτουργούν πολύ αρνητικά σε όλα τα επίπεδα και ας μην ξεχνάμε ότι με την πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» κατάφεραν να φωλιάσουν τα πιο ακραία και επιθετικά μέτρα εναντίον των επαγγελματιών και των κοινωνιών. Δεν υπάρχει αντιπαλότητα σε Άμφισσα και Ιτέα. Υπάρχει μόνο Φωκίδα και όποιος δεν αντιμετωπίζει έτσι τα ζητήματα του νομού δεν παρέχει καλές υπηρεσίες ούτε στον τόπο του, ούτε στον εαυτό του. Αν μας τιμήσουν οι συνάδελφοι  με την προτίμησή τους θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κατανοήσουν όλοι ότι μόνο εν τη ενώσει, είναι η ισχύς.
 
Μια μεγάλη πληγή πολλών επαγγελματιών είναι οι σκληροί, ασφυκτικοί περιορισμοί από το Δελφικό Τοπίο και τη λίμνη του Μόρνου. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
 
Πιο πάνω, όταν με ρωτήσατε για το πρόγραμμά μας, αναφέρθηκα στην καθιέρωση  έκθεσης αγροτουρισμού στην οποία σας είπα ότι οι τουριστικές δομές της κεντρικής Φωκίδας θα συνδεθούν με τον ελαιώνα της Άμφισσας και της παραλιακής ζώνης με τη λίμνη του Μόρνου. Αυτό θα το κάνουμε για να εκμεταλλευτούμε θετικά τα όποια πλεονεκτήματα μας προσφέρει η ύπαρξή τους. Ωστόσο, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Εμείς θα συνταχθούμε στο πλευρό των δήμων Δωρίδας που διεκδικεί αντισταθμιστικά και του δήμου Δελφών ο οποίος επιδιώκει τη δωρεάν παροχή αδιύλιστου νερού και που σήμερα απειλείται με κατασχέσεις. Το Επιμελητήριο έχει υποχρέωση να προσπαθεί πιεστικά για την άρση των περιορισμών και την αποδέσμευση μελών του που διατηρούνται δεκαετίες σε ομηρία. Και αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να γίνεται με πυροτεχνήματα, αλλά μόνιμα, συντονισμένα και μεθοδικά. Σε αυτά τα τεράστια προβλήματα αξίζει τον κόπο να επενδύσουν οικονομικά και το Επιμελητήριο και οι τοπικοί φορείς.  
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…