«Ο ιός τιμωρεί»
Η Μαλεσίνα σε μόλις ένα μήνα ξεπέρασε κάθε όριο, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλος ο δήμος Λοκρών, με συνολικά έως σήμερα 64 νοσηλευόμενους από τα 164 κρούσματα, γέμισε τις κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας και ήδη μετρά 6 νεκρούς!
Ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές βρέθηκε σε δεινή θέση, να βλέπει την περιοχή του να καταρρέει, τους συνδημότες του να υποφέρουν και την περιοχή αντιμέτωπη με το σκληρότερο lockdown που έχει επιβληθεί σε περιοχή!
Ένας γάμος, τα κρούσματα που προέκυψαν από τα γύρω εργοστάσια αλλά και η κρυφή λειτουργία καφέ της περιοχής έφερε πολύ σύντομα την κατάσταση εκτός ορίων. Σύμφωνα με το Δήμαρχο η κατάσταση ξέφυγε τόσο επειδή υποτιμήθηκε ο ιός και οι επιπτώσεις, όσο και από τη φυσική κόπωση των παρατεταμένων περιορισμών.
Παράλληλα, με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας προκλήθηκε τετραήμερη καθυστέρηση, από τη μέρα που ο δήμος ζήτησε από μόνος του μέτρα, ενώ δυστυχώς οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης ξεκίνησαν μόλις προχθές Τρίτη 16 Μαρτίου!
«Υποτιμήθηκε ο Covid 19»
ΩτΦ: Πως φτάσατε από τη μια στιγμή στην άλλη να έχετε τόσα πολλά κρούσματα και να βρεθείτε σε τόσο δεινή κατάσταση;
Θ.Ζ.: Η κακή νοοτροπία υποτίμησης του Covid 19 και ανεπαρκούς τήρησης των μέτρων από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε συνδυασμό με την κόπωση από την παρατεταμένη διάρκεια των μέτρων ήταν καθοριστικά στοιχεία για τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στο Δήμο Λοκρών.
Το μέγεθος της εξάπλωσης είναι τέτοιο που θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν εμείς και οι δίπλα μας να είμαστε εν δυνάμει φορείς του ιού. Η εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί αρχικά η υγειονομική εικόνα του Δήμου μας και στη συνέχεια η οικονομική λειτουργία του.
Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η υιοθέτηση μέτρων ατομικής υγιεινής και η συμμετοχή στους εμβολιασμούς (ανάλογα με την ηλικία) είναι επιβεβλημένα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν από κάθε κάτοικο της περιοχής μας.
ΩτΦ: Ο περιβόητος γάμος ήταν κατά τη γνώμη σας ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην τρομακτική εξάπλωση του ιού;
Θ.Ζ.: Ο γάμος ήταν ένα ακόμη στοιχείο της γενικής χαλάρωσης που παρατηρήθηκε και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν ο μοναδικός, αλλά ένας από τους λόγους της γρήγορης εξάπλωσης του ιού στην περιοχή της Μαλεσίνας. Ο ιός τιμωρεί και η γρήγορη εξάπλωση απέδειξε πως χρειάζεται αυξημένη προσοχή και πιστή τήρηση των μέτρων.
ΩτΦ: Έχει καταγγελθεί δημόσια ότι κάποια καφέ στο δήμο σας παρέμεναν ανοιχτά παραβιάζοντας το λοκ νταουν προκειμένου κάποιοι να παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Αληθεύει; Αν ναι δεν υπήρχε αστυνομία για να προβεί στα δέοντα;
Θ.Ζ.: Στην αντιμετώπιση της πανδημίας εκτός από την εξαγγελία μέτρων χρειάζεται συλλογική και ατομική ευθύνη. Όταν λείπουν η συλλογική και ατομική ευθύνη όσα μέτρα κι αν έχουν εξαγγελθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ανέφικτη. Δεν είναι τυχαίο που ενώ η χώρα βρίσκεται σε περιοριστικά μέτρα τα κρούσματα αυξάνουν. Συνεπώς, δεν λείπουν τα μέτρα, αλλά η εφαρμογή τους.
Ο δήμος ζήτησε μέτρα τέσσερις μέρες πριν επιβληθούν
ΩτΦ: Έχει ειπωθεί ότι υπήρξαν τραγικές καθυστερήσεις στη λήψη αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό του ιού με αποτέλεσμα να ξεφύγει εντελώς η κατάσταση. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;
Θ.Ζ.: Εμείς ως Δήμος ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε το πρόβλημα την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου αυξημένα μέτρα για τη Μαλεσίνα, τα οποία λήφθηκαν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου. Οι Δήμοι δεν λαμβάνουν μέτρα, εισηγούνται.
ΩτΦ: Πόσα κρούσματα είχατε ανά Δημοτική Ενότητα και μέχρι σήμερα ποιος είναι ο αριθμός των θανόντων;
Θ.Ζ.: Ο Δήμος Λοκρών κατά την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία είχε 164 κρούσματα εκ των οποίων τα 64 νοσηλεύονται. Οι ανθρώπινες απώλειες των ημερών αυτών ανήλθαν σε 6. Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από τη Μαλεσίνα.
ΩτΦ: Ποιος ήταν ο ρόλος του δήμου στην καταπολέμηση της έκτακτης κατάστασης;
Θ.Ζ.: Ο Δήμος Λοκρών έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προστασίας της δημόσιας υγείας με τη διενέργεια χιλιάδων rapid tests σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Κέντρο Υγείας Αταλάντης, με απολυμάνσεις, με τη διάθεση προστατευτικών μασκών στους κατοίκους της Μαλεσίνας με χορηγία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με την εξασφάλιση της έναρξης του εμβολιαστικού κέντρου στην Αταλάντη την Τρίτη 16 Μαρτίου κοκ.
Η πιστή εφαρμογή των αυστηρών αλλά αναγκαίων μέτρων της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία ζητήσαμε ως Δήμος, δεν ήταν ευχάριστη από κανέναν μας, αλλά ήταν επιτακτική για τη δημόσια υγεία, η οποία προηγείται της οικονομικής δραστηριότητας.
ΩτΦ: Θεωρείτε ότι θεσμικά οι δήμοι θα μπορούσαν να έχουν επιπλέον αρμοδιότητες στην καταπολέμηση του ιού ή ότι σωστά σχεδόν τα πάντα ελέγχονται από την Πολιτική Προστασία;
Θ.Ζ.: Υπό τις παρούσες συνθήκες οι Δήμοι μπορούν να αξιοποιηθούν από την πολιτεία ως μοχλοί ανάπτυξης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν την αναγκαία στήριξη από την πολιτεία σε χρηματοδοτικούς πόρους και νέες προσλήψεις για την κάλυψη της υποστελέχωσης τους.
Πιστεύω πως ο βασικός λόγος που επιλέχθηκε η Πολιτική Προστασία να καθορίζει τις αποφάσεις είναι για να υπάρχει εναρμόνιση σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι Δήμοι είναι γεγονός πως δέχονται μεγάλες πιέσεις, αλλά έχουν ένα προτέρημα, έχουν πιο άμεση εικόνα για τις εξελίξεις. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας να αξιοποιήσουν ακόμη καλύτερα τους Δήμους.
Μόλις προχθές ξεκίνησε ο εμβολιασμός στο ΚΥ Αταλάντης
ΩτΦ: Πως πάει ο εμβολιασμός στην περιοχή σας ; Ισχύει ότι οι πολίτες του δευτέρου δήμου της Φθιώτιδας αναγκάζονται να καταφεύγουν είτε στη Λαμία είτε στη Βοιωτία για εμβολιασμούς αν και θα μπορούσαν στο ΚΥ Αταλάντης;
Θ.Ζ.: Μόλις την Τρίτη 16 Μαρτίου και συνέχεια συνέχων πιέσεων του Δήμου μας επιτεύχθηκε η έναρξη εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης με το εμβόλιο της AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν προβληματισμοί σε μερίδα των κατοίκων, με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουν όλοι όσοι είχαν δηλώσει να συμμετέχουν. Μέχρι τώρα εκατοντάδες Δημότες αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές όπως στο Δομοκό, στη Στυλίδα, στο Μαντούδι, στη Λιβαδειά, στη Λαμία, στα Καμένα Βούρλα κ.α.
ΩτΦ: Ποια μέτρα ανακούφισης έχετε πάρει ως Δήμος για τους ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής σας;
Θ.Ζ.: Ο Δήμος Λοκρών έχει προχωρήσει σε εκπτώσεις ενοικίων για ελεύθερους επαγγελματίες που ενοικιάζουν δημοτικά ακίνητα, έχει προβλέψει τη δυνατότητα απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή λειτουργίας λόγω των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο του Covid 19 σε ως και 100 μηνιαίες δόσεις.
Η κατάρρευση των εσόδων είναι δραματική
ΩτΦ: Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι στιγμής στήριξη της πολιτείας στους δήμους σε σχέση πάντοτε με την πανδημία;
Θ.Ζ.: Η εξάπλωση της πανδημίας άλλαξε τις προτεραιότητες και τον προγραμματισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Νέες επιτακτικές ανάγκες δημιουργήθηκαν με άξονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός των Δήμων πλέον αντιμετωπίζουν ουσιαστικά ζητήματα στην υλοποίηση τους, εξαιτίας της έλλειψης επαρκών πόρων και των καθυστερήσεων που αναπόφευκτα προκάλεσε στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης η πανδημία.
Οι Δήμοι αν και στηρίχθηκαν από έκτακτες χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία σε καμία περίπτωση δεν έχουν καλύψει την πτώση των εσόδων των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Ειδικά στους επαρχιακούς Δήμους, όπως ο Δήμος Λοκρών που υπάρχουν τα αντικείμενα της ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, η κατάρρευση των εσόδων είναι δραματική.
“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ
“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …