Home Συνεντεύξεις-Άρθρα Ο Δημήτρης Καραχάλιος μιλάει για τη συνεργασία του με το δήμαρχο Γ.Καπεντζώνη και τονίζει: «Αισθάνομαι δικαιωμένος»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 18 Ιανουαρίου, 2021

Ο Δημήτρης Καραχάλιος μιλάει για τη συνεργασία του με το δήμαρχο Γ.Καπεντζώνη και τονίζει: «Αισθάνομαι δικαιωμένος»

 Ο Δημήτρης Καραχάλιος μιλάει για τη συνεργασία του με το δήμαρχο Γ.Καπεντζώνη και τονίζει

«Αισθάνομαι δικαιωμένος»

-Στο πλευρό του σημερινού δημάρχου από τα έδρανα της αντιπολίτευσης του π.δήμου Τολοφώνος, ενώ αρνήθηκε να ηγηθεί σε απέναντι συνδυασμό το 2019!

-Καταλογίζει αφωνία στη ΝΟΔΕ και εξηγεί ότι με τη στάση της δικαιώνει όσους μιλούσαν για «εσωκομματικά παιχνίδια».

-Τι «συστήνει» στο Δήμαρχο για την επόμενη περίοδο και γιατί. –Εξηγεί πως θα αντιδράσει αν τεθεί θέμα διαδοχής.

 

Η απομάκρυνση των κομμάτων από την αυτοδιοίκηση είναι κάτι που ο Δημήτρης Καραχάλιος, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου στο δήμο Δωρίδας, μετουσίωσε σε πράξη από το 2006, όταν κόντρα στον υποψήφιο της ΝΔ κ. Ανδρέα Άνθιμο κατέβηκε με τον κ. Γιώργο Καπεντζώνη και έχασαν για μια ψήφο.

Σε συνέντευξή του στην ΩτΦ τονίζει ότι πιστεύει «στην ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των προσώπων απαλλαγμένα από κομματικές ταμπέλες», ενώ θυμάται εκείνη την περίοδο. Δηλώνει δικαιωμένος από την απόφασή του να κατεβεί με το σημερινό Δήμαρχο, ενώ παράλληλα είναι και «απολύτως ευχαριστημένος» από την εώς τώρα συνεργασία τους, καθώς οι δυό τους φαίνεται να έχουν πραγματικά έναν ανέφελο αυτοδιοικητικό βίο. «Ο Δήμαρχος σε όλη τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής του διαδρομής έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος της αποκέντρωσης, του διαλόγου και των συνεργασιών, ενώ δίνει χώρο στους συνεργάτες του», τονίζει.

Ούτε και όταν τον έβγαζαν μπροστά «ομοϊδεάτες» του και όχι μόνο, υποσχόμενοι ότι θα τον εκλέξουν δήμαρχο, θέλησε να κινηθεί απέναντι στον κ. Καπεντζώνη. «Η συγκεκριμένη πρόταση δεν προήλθε από «ομοϊδεάτες» μου και ιδιαίτερα από στελέχη της παράταξής μας», μας λέει για την ιστορία πια. Παράλληλα δε βιάζεται ούτε καν να τον διαδεχθεί, εκφράζοντας την άποψη ότι καλό είναι να παραμείνει στο δήμο. Ακόμη όμως και αν κάποτε τεθεί θέμα διαδοχής «υπάρχουν συλλογικά όργανα στην παράταξή μας που θα αποφασίσουν», λέει, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει και την επιτυχία της Δημοτικής Αρχής. «Η αποτελεσματικότητα της δημοτικής Αρχής αναγνωρίζεται εδώ και χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα και την ικανότητα της παράταξής τους να αποκτήσει ευρεία πλειοψηφία παρά την απλή αναλογική μας θυμίζει ότι «σε όλη την Ελλάδα, ήταν πολύ λίγες οι παρατάξεις που κατάφεραν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, έστω και οριακή, με αποτέλεσμα σήμερα εξαιτίας του νόμου της απλής αναλογικής που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές δημοτικές Αρχές να μην μπορούν να υλοποιήσουν τα προεκλογικά τους προγράμματα».

Επικριτικός στέκεται απέναντι στη στάση της ΝΟΔΕ και την πρωτοφανή αφωνία που επιδεικνύει, ενώ αναφορικά με τους χειρισμο΄ςυ της κυβέρνησης για την πανδημία εξηγεί ότι αν και «κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ευχαριστημένος από όλα όσα έγιναν, γιατί σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να κρατηθεί η ελληνική οικονομία και να μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα, εντούτοις δηλώνει ότι έχει «εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και στο κυβερνητικό επιτελείο».

 

«Οι δημότες της Δωρίδος έχουν αυστηρή, αλλά δίκαιη κρίση»

 

ΩτΦ: Πως κρίνετε την παράταξή σας και την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής σήμερα;

 

Δ.Κ.: Κριτές μας είναι οι ίδιοι οι δημότες μας, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους για τρίτη συνεχή θητεία. Σε εκείνους απολογούμαστε καθημερινά και εκείνοι είναι που θα μας κρίνουν στο τέλος κι αυτής της τετραετίας. Και πρέπει να σας πω ότι οι δημότες της Δωρίδος έχουν αυστηρή, αλλά δίκαιη κρίση, η οποία άλλωστε έχει αναγνωριστεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Συνεπώς η δική μου άποψη μπροστά στην δική τους έχει ελάχιστη σημασία. Σε κάθε περίπτωση, αποτελώντας μέλος της ομάδας της δημοτικής Αρχής με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Γιώργο Καπεντζώνη πιστεύω ότι το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα έχει θετικό πρόσημο. Αυτή η αποτελεσματικότητα της δημοτικής Αρχής αναγνωρίζεται εδώ και χρόνια.

  

ΩτΦ: Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με το δήμαρχο;

 

Δ.Κ.: Απολύτως.  Η συνεργασία μου είναι άριστη όχι μόνο με τον Δήμαρχο, αλλά με όλα τα μέλη της δημοτικής ομάδας, που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε μαζί αυτή την μεγάλη προσπάθεια για τον τόπο μας. Ο Δήμαρχος με έχει τιμήσει αρκετές φορές, αναθέτοντάς μου καίριες θέσεις στη δημοτική Αρχή, από τις οποίες πιστεύω ότι προσέφερα με όλες μου τις δυνάμεις. Έχοντας την αρωγή του Δημάρχου ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής του διαδρομής έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος της αποκέντρωσης, του διαλόγου και των συνεργασιών, ενώ δίνει χώρο στους συνεργάτες του προκειμένου απρόσκοπτα να ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο πάντα των γενικών αρχών της παράταξής μας.

 

«Ξεκαθάρισα νωρίς ότι δε με ενδιαφέρει»

 

ΩτΦ: To 2019 σας παρακαλούσαν οι ομοϊδεάτες σας να ηγηθείτε ψηφοδελτίου, γιατί δεν το κάνατε; Αν τεθεί θέμα διαδοχής στη δική σας παράταξη θα εκδηλώσετε ενδιαφέρον;

 

Δ.Κ.: Υπερβάλλετε με την λέξη «παρακαλούσαν». Είναι γεγονός πως μου έγινε πρόταση από ορισμένους συνδημότες μου, την οποία εξαρχής απέρριψα. Όχι μόνο δεν την αποδέχθηκα αλλά φρόντισα από πολύ νωρίς να  ξεκαθαρίσω πως δεν με ενδιαφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκειμένου να μην καθυστερήσω σχεδιασμούς άλλων επιτελείων. Επιπλέον επιτρέψτε μου να σας ξεκαθαρίσω ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν προήλθε από «ομοϊδεάτες» μου όπως τους αποκαλείτε και ιδιαίτερα από στελέχη της παράταξής μας.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, σας ενημερώνω πως δεν τίθεται θέμα διαδοχής. Εάν και εφόσον τεθεί, υπάρχουν συλλογικά όργανα στην παράταξή μας που θα αποφασίσουν.

 

«Είμαι δικαιωμένος για τις επιλογές μου»

 

ΩτΦ: Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 σε γενικό αλλά και προσωπικό επίπεδο;

 

Δ.Κ.: Παρά τις αλλαγές που επήλθαν λόγω του «Κλεισθένη» το  αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 στον Δήμο Δωρίδος ήταν ξεκάθαρο. Σας θυμίζω ότι σε όλη την Ελλάδα, ήταν πολύ λίγες οι παρατάξεις που κατάφεραν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, έστω και οριακή, με αποτέλεσμα σήμερα εξαιτίας του νόμου της απλής αναλογικής που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ πολλές δημοτικές Αρχές να μην μπορούν να υλοποιήσουν τα προεκλογικά τους προγράμματα.

Παρόλα αυτά, κάποιοι, χωρίς να κατανοώ την πολιτική τους σκέψη, μετέφρασαν την παρ’ ολίγον οριακή εκλογή της παράταξής μας από την πρώτη Κυριακή (47%), σε δική τους επιτυχία. Δηλαδή, το ότι κατάφεραν να υπάρξει από το 2010 για πρώτη φορά επαναληπτικός γύρος με τον Γιώργο Καπεντζώνη να ξεκινάει από το 47%, για κάποιους ήταν επιτυχία. Η μοναδική εξήγηση που δίνω σε αυτή την πολιτική σκέψη είναι ότι κάθε παράταξη πρέπει να έχει κάποιο αφήγημα για να πορευθεί στο χρόνο.  

Σε προσωπικό επίπεδο δηλώνω δικαιωμένος για τις επιλογές μου και για μία ακόμη φορά θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τους συνδημότες που τόσα χρόνια με εμπιστεύονται με την ψήφο τους. Όταν αναπτύσσεις ειλικρινή σχέση με τους δημότες, είσαι αυθεντικός, δεν περιχαρακώνεσαι πίσω από την νίκη και συμμερίζεσαι τα προβλήματα τους, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Αυτή είναι και η βασική συμβουλή μου προς όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

ΩτΦ: Πολλοί λίγοι συμπολίτες μας θυμούνται σήμερα πως είστε ο πρώτος νεοδημοκράτης που ακολούθησε το Γιώργο Καπεντζώνη από το 2006, όταν βρέθηκε απέναντι από τον Α.Άνθιμο και έχασε για μια ψήφο. Πως και γιατί ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;

 

Δ.Κ.: Έχω τονίσει στο παρελθόν πολλάκις και υπενθυμίζω και σήμερα την πεποίθηση μου για τα κριτήρια αξιολόγησης που πρέπει να θέτουν πολίτες και πολιτικοί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των προσώπων απαλλαγμένα από κομματικές ταμπέλες. Οι συνεργασίες εξάλλου σε τοπικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει νωρίτερα από το 2006. Ακόμα και η δική μου υποψηφιότητα, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, έχει στηριχθεί από πολίτες προσκείμενους σε άλλους ιδεολογικούς χώρους. Αποτελεί για χρόνια βασική αρχή μου η εν λόγω πολιτική θέση και στάση, δεν την υιοθέτησα πρόσφατα.

Στο πρόσωπο του Γιώργου Καπεντζώνη διέγνωσα νωρίς αυτά τα ηγετικά χαρακτηριστικά και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Και αισθάνομαι δικαιωμένος απέναντι στους πολίτες της Δωρίδας που το έπραξα.

 

«Να κρατήσει τα ηνία»

 

ΩτΦ: Κατά την άποψή σας ο δήμαρχος πρέπει να παραμείνει στο δήμο ή να διεκδικήσει κάποια άλλη θέση;

 

Δ.Κ.: Ο Δήμαρχος είναι έμπειρο πολιτικό στέλεχος, ικανό να αξιολογήσει κάθε κατάσταση και να λάβει την ορθότερη για τον ίδιο απόφαση. Κατά την άποψη μου ο Γιώργος Καπεντζώνης πρέπει να παραμείνει στο δήμο Δωρίδος, που ο ίδιος αγωνίστηκε να κρατήσει όρθιο και να νοικοκυρέψει σε δύσκολα μνημονιακά χρόνια. Σήμερα που οι συνθήκες είναι καλύτερες και μεγάλα έργα παίρνουν το δρόμο τους, πρέπει με την εμπειρία του και την παράλληλη επιρροή του μέσω καίριων θέσεων που κατέλαβε σε συλλογικά όργανα (ΦΟΣΔΑ, ΠΕΔ, Δίκτυο Λιμνών κ.α) εκτός ορίων του δήμου, να κρατήσει τα ηνία.

 

ΩτΦ: ΝΟΔΕ. Είστε ο αντιπρόεδρος της παρούσας νομαρχιακής. Μας εξηγείτε αυτή την αδράνεια; Προπάντων εξηγήστε μας γιατί εσείς ένα τόσο έμπειρο στέλεχος ανέχεστε αντί να απαντά το κόμμα στο ΣΥΡΙΖΑ να απαντά ο Βουλευτής;

 

Δ.Κ.: Δεν θα αρνηθώ ότι η «αφωνία» της ΝΟΔΕ Φωκίδας είναι μία λάθος τακτική την οποία πλέον δεν δικαιολογεί κανείς μας. Τουναντίον, δυστυχώς δικαιώνει κάποιους που από την πρώτη μέρα εκλογής της νέας κυβέρνησης αναφερόντουσαν σε εσωκομματικά παιχνίδια. Προφανώς μερίδιο ευθύνης έχουμε όλοι, αλλά όχι το ίδιο. Αυτοί που έχουν την αρμοδιότητα, πρέπει να συγκαλούν πρωτίστως το όργανο και να τηρούν το καταστατικό της κομματικής οργάνωσης. Με άλλα λόγια, η κομματική οργάνωση οφείλει να αναδεικνύει το έργο της σημερινής κυβέρνησης, να απαντά στις μόνιμα ανυπόστατες και ειρωνικές κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ και να ασκεί τον επεμβατικό της ρόλο για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Όσο δεν γίνεται αυτό, απαξιώνεται η παρουσία και η δυναμική της ύπαρξης της για το μέλλον.

Με τέτοιες συμπεριφορές επιτρέπουμε σε εκείνους που με την πολιτική τους εξέθρεψαν φαινόμενα Καλογρίτσα, «έστησαν» κατηγορητήρια και ετοίμαζαν «φυλακές» να μας «κουνούν το δάχτυλο».

Σήμερα είναι αλήθεια ότι ο Βουλευτής και νέος Γραμματέας Κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Μπούγας σηκώνει μόνος του ένα βάρος και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. 

 

«Έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και στο κυβερνητικό επιτελείο»

 

ΩτΦ: Είστε ευχαριστημένος από την πορεία της κυβέρνησης και τα μέτρα για την πανδημία;

 

Δ.Κ.: Η κυβέρνηση αυτή θέτει ξεκάθαρα με το έργο της, την εντιμότητα της απέναντι στις δεσμεύσεις της και την αποτελεσματικότητα της, φέρνοντας ενώπιων των ευθυνών τους όσους κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο με ψεύδη, λαϊκισμό, μισές αλήθειες, κρυφές ατζέντες και δημαγωγία.

Όσον αφορά την πανδημία, είναι αλήθεια πως έφερε στη ζωή μας τα πάνω- κάτω, επηρεάζοντας όλο τον κόσμο κι όχι μόνο την χώρα μας. Ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα για την αναχαίτιση του ιού, αλλά κυρίως, για να μείνει όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Οι συνθήκες είναι δύσκολες και η κυβέρνηση εξ αρχής προσπάθησε να ενισχύσει τους κλάδους που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ευχαριστημένος από όλα όσα έγιναν, γιατί σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να κρατηθεί η ελληνική οικονομία και να μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις για την επόμενη μέρα.

Ο αγώνας κατά της πανδημίας που δίνουμε όλοι συνεχίζεται και πιστεύω ότι θα είναι νικηφόρος, καθώς έχω εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό και στο κυβερνητικό επιτελείο.

 

ΩτΦ: Το εμβόλιο θα το κάνετε;

 

Δ.Κ.: Ασφαλώς και θα το κάνω. Το εμβόλιο είναι ο σύμμαχός μας κατά του κορωνοϊού. Ας εμπιστευτούμε τους επιστήμονες για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και την κοινωνία ως υπεύθυνοι πολίτες αυτής της χώρας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …