Home Δήμος Δελφών Ο Δήμαρχος απαντά στον Λ.Αναγνωστόπουλο: «Φταίνε οι πρώην»

Ο Δήμαρχος απαντά στον Λ.Αναγνωστόπουλο: «Φταίνε οι πρώην»

Ο Δήμαρχος απαντά στον Λ.Αναγνωστόπουλο: «Φταίνε οι πρώην»

 

κ. Αναγνωστόπουλε, η καθυστέρηση έχει ονοματεπώνυμο, αλλά με στοιχεία όχι με ανέξοδα λόγια…

 

 

 

Συνηθίζεται να γράφουμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπου καλούμαστε να τοποθετηθούμε πως «με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών…», όμως αν συνεχίσουμε να το πράττουμε δεν θα είμαστε ειλικρινείς. Καμία έκπληξη λοιπόν δεν νιώσαμε, ούτε θα νιώσουμε στο μέλλον, παρατηρώντας τη μείζονα μειοψηφία του Δήμου μας να δημοσιολογεί αναπαράγοντας ψεύδη, με σκοπό το να παραμείνει στα φώτα της δημοσιότητας, προσπαθώντας ταυτόχρονα μέσω αυτής της τακτικής να διασώσει έστω κάτι από την πολιτική της γύμνια (για όποιον παρακολουθεί τα Δημοτικά Συμβούλια τούτο είναι περιττό να το αναφέρουμε).

 

Για «βάλτωμα των έργων και την τεράστια ευθύνη της Δημοτικής αρχής», μιλά στην πρόσφατη παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, παραθέτοντας μάλιστα και παραδείγματα. Προς ενημέρωση των δημοτών μας, και μόνο, ας δούμε λίγο την κατάσταση αυτών, κι ας κρίνουν εκείνοι ποιος πρεσβεύει την αλήθεια και ποιος το ψέμα (και) στην προκειμένη περίπτωση.

 

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΑΜΦΙΣΣΑΣ

 

Προϋπολογισμός: 442.500,00 €

 

Έργο ενταγμένο από την προηγούμενη θητεία, δημοπρατημένο και με ανάδοχο. Ένα έργο όμως που ΔΕΝ θα μπορούσε ποτέ να εκτελεστεί γιατί ΔΕΝεπιτρέπεται να εκδοθεί άδεια δόμησης (τυφλό οικόπεδο) και τέμνεται κατά το 1/3 από τη ζώνη απαλλοτρίωσης της Εθνικής οδού και από τη ζώνη προστασίας του αγωγού της ΕΥΔΑΠ. Ακόμα και αν υλοποιούταν ΔΕΝθα μπορούσε να αδειοδοτηθεί γιατί ΔΕΝ πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης Νομοθεσίας!

 

ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΙΤΕΑΣ

 

Προϋπολογισμός: 365.000,00 €

 

Υπήρχε μελέτη αρχιτεκτονική με έγκριση από το ΥΠΠΟ, η οποία όμως ΔΕΝ μπορούσε να προχωρήσει καθώς ΔΕΝ πληρούσε τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της οποίας φυσικά ΔΕΝ είχε λάβει την έγκριση. Αλλάξαμε όλο το σχεδιασμό, λάβαμε όλες τις εγκρίσεις, εξασφαλίσαμε την πρόσθετη χρηματοδότηση με την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας (1,5 εκ. ευρώ), εκδώσαμε άδεια δόμησης (το οικόπεδο συμπεριλαμβάνει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με ότι συνεπάγεται αυτό) και τα αποστείλαμε στην Περιφέρεια, που μας ζήτησε να δημοπρατήσει το έργο.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ PARKING)

 

Προϋπολογισμός: 1.500.000,00 €

 

Υπήρχε μελέτη αρχιτεκτονική με έγκριση από το ΥΠΠΟ, χωρίς συμβόλαια, χωρίς έγκριση Δασαρχείου, η οποία ΔΕΝ μπορούσε να υλοποιηθεί γιατί ΔΕΝπληρούσε τις προδιαγραφές σχεδιασμού χώρων στάθμευσης οχημάτων (δεν έστριβαν τα μικρά οχήματα, ενώ είχαν ληφθεί ως λεωφορεία σχεδιασμού, αστικά λεωφορεία!). Αλλάξαμε μελετητή, εξασφαλίσαμε την πρόσθετη χρηματοδότηση με την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας (3,3 εκ. ευρώ), ολοκληρώσαμε τη νέα αρχιτεκτονική μελέτη και την υποβάλουμε στο ΥΠΠΟ για εκ νέου έγκριση.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

 

Προϋπολογισμός: 850.000,00 €

 

Έργο ενταγμένο σε χρηματοδότηση με ένα σχέδιο (χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη), το οποίο ΔΕΝ πληρούσε τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, χωρίς λοιπές μελέτες και χωρίς προϋπολογισμό! Επανασχεδιάσαμε τις εγκαταστάσεις, διορθώσαμε τα συμβόλαια και τις υποβάλαμε στη ΓΓΑ, ενώ αναμένουμε την έγκριση για να προχωρήσουμε.

 

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ) ΣΤΗΝ Δ.Ε ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ Δ.ΔΕΛΦΩΝ

 

Προϋπολογισμός: 280.000,00 €

 

Εντάχθηκε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, είχε αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, χωρίς έγκριση του ΥΠΠΟ. Όταν αποστείλαμε τις μελέτες για έγκριση στο ΥΠΠΟ, τις απέρριψε και ξεκινήσαμε εκ νέου όλες τις μελέτες από την αρχή! Έχουν πλέον ολοκληρωθεί, έχουμε λάβει έγκριση από το ΥΠΠΟ, ολοκληρώσαμε τεύχη δημοπράτησης και προϋπολογισμό, απ’ όπου προκύπτει συνολικό κόστος 500.000 ευρώ, για το οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια για την εξασφάλισή του.

 

Καθυστερήσαμε μας κατηγορεί ο κ. Αναγνωστόπουλος, μόνο που τα παραπάνω, ενδεικτικά στοιχεία, αφενός δεν αντέχουν σε καμία αμφισβήτηση, αφετέρου έχουν ονοματεπώνυμο ως προς το ποιος ευθύνεται για το ότι ο χρόνος κύλησε χωρίς τα συγκεκριμένα έργα να έχουν ήδη υλοποιηθεί. Αυτή είναι η μοίρα άλλωστε των έργων όταν τα διαχειρίζονται άνθρωποι που αδυνατούν να υποστηρίξουν το μέγεθος της ευθύνης.

 

Προφανώς, και εκ του αποτελέσματος κρίνοντας από το τι και πως το κληρονομήσαμε, ο κ. Αναγνωστόπουλος θεωρεί πως η δημόσια διοίκηση συναντά την πολιτική μέσω «μπαλωμάτων». Επιτρέψτε μας να έχουμε διαφορετική αντίληψη, καθώς η έως σήμερα πορεία μας σε θέση ευθύνης στο Δήμο Δελφών δε συνοδεύεται από τέτοιες πρακτικές, επιλέγοντας την ουσία και όχι τα ανέξοδα λόγια στα οποία αρέσκεται ο κ. Αναγνωστόπουλος.

 

 

Το κείμενο στο οποίο απαντά ο δήμαρχος είναι το κάτωθι:

 

Το βάλτωμα των δημοτικών έργων και οι τεράστιες ευθύνες Ταγκαλή.

 

 

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 21ης Μαρτίου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Ταγκαλής, ενημέρωσε το σώμα ότι λόγω των μεγάλων αυξήσεων που έχουν επέλθει στις τιμές της ενέργειας καθώς και στα υλικά των κατασκευών, πολλά από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογούνται στον δήμο μας, κινδυνεύουν να χαθούν, εάν δεν έχουν ήδη χαθεί. Μάλιστα διευκρίνισε ότι μόνον όσα πραγματοποιούνται μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ προχωρούν προς το παρόν απρόσκοπτα.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση ναι μεν περιγράφει την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα, από την άλλη όμως πλευρά επιχειρεί να αποκρύψει τις πραγματικές αιτίες και τις μεγάλες ευθύνες  που έχει ο δήμαρχος και η παράταξή του για το κυριολεκτικό «βάλτωμα» των δημοτικών έργων την τελευταία  τριετία.

 

Αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος, με άρθρο παρέμβασή του στα τοπικά ΜΜΕ, ενημέρωσε αναλυτικά για τα έργα που είχαν δρομολογηθεί σε όλες τις δημοτικές ενότητες κατά την περασμένη θητεία, αλλά και για το ποιά είναι η σημερινή κατάσταση. Μάλιστα κατέληγε σχεδόν προφητικά «Εν κατακλείδι, προτείνω και παροτρύνω δημόσια τον κ. Δήμαρχο να αναδιατάξει άμεσα τις δυνάμεις του Δήμου! Ας μείνουν λίγο παραπίσω σκέψεις και σχέδια δευτερεύουσας σημασίας. Το επείγον σήμερα είναι να απορροφηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό αυτά τα εξασφαλισμένα κονδύλια και να εκτελεστούν τα σημαντικά παραπάνω αναπτυξιακά έργα και προγράμματα. Η πρόκληση είναι μεγάλη και η κλεψύδρα έχει πλέον αρχίσει να αδειάζει.»

 

Δυστυχώς και μετά από μόνο λίγες ημέρες ο κος Ταγκαλής και με πρόσχημα την δραστική αύξηση των κοστολογίων κατασκευής, μας ενημέρωσε για τις αρνητικές εξελίξεις. Θα μπορούσαν όμως τα γεγονότα να είχαν διαφορετική τροπή; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι.

Θα μπορούσαν, εάν ο ίδιος ο δήμαρχος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, εργάζονταν με συνέπεια να υλοποιήσει άμεσα τα δεκάδες έργα και δράσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Αντ’ αυτού προτίμησε να βρει ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να «παγώσει» σχεδόν το σύνολο των έργων. Άλλοτε  του έφταιγαν οι μελέτες που ήταν ελλιπείς, άλλοτε του έφταιγε ο σχεδιασμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής, άλλοτε οι κυβερνητικές ή οι περιφερειακές επιλογές, όλο και έβρισκε τρόπους να βάλει τρικλοποδιές σε όλα αυτά που είχαν σχεδιαστεί και που σίγουρα εάν προχωρούσαν θα έκαναν και την διαφορά για τον τόπο μας.

Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος. Τον χώρο στάθμευσης βαρέων οχημάτων στην Δ.Ε. Άμφισσας, την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στην Δ.Ε. Ιτέας, τον δημοτικό χώρο στάθμευσης στους Δελφούς, το αθλητικό κέντρο Δ.Ε. Παρνασσού, την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου και τόσα άλλα ακόμη.

 

Σήμερα λοιπόν, είναι ξεκάθαρο σε όλους τους δημότες, ότι η αναιτιολόγητη χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση σχεδόν του συνόλου των προγραμματισμένων και δρομολογημένων έργων και δράσεων μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση, όπου οι προϋπολογισμοί των έργων θα αναθεωρηθούν υποχρεωτικά, οι εργολάβοι θα αδυνατούν να ανταποκριθούν με τα σημερινά κοστολόγια και θα εγκαταλείπουν τα έργα ακόμη και προτιμώντας να πληρώσουν τις ρήτρες καθυστέρησης.

Από την άλλη πλευρά προφανώς τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα αρχίσουν να εκλείπουν, μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και η κυβέρνηση θα αναγκασθούν να δεσμεύσουν οικονομικούς πόρους, προκειμένου να στηρίξουν τις βασικές λειτουργικές και ανελαστικές δαπάνες τους, (μισθοδοσία και συντάξεις, εκπαίδευση, σύστημα υγείας, κοινωνική μέριμνα κ.α.), αλλά και να συγκρατήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Το συμπέρασμα είναι προφανές. Όταν αφήνεις τον χρόνο να κυλήσει αναιτιολόγητα, σίγουρα θα βρεθείς ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος και ανέτοιμος όταν οι πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις αλλάξουν προς το χειρότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…