Home Πολιτισμός Ο Γιώργος Σκυλογιάννης συμμετέχει στο De Differentia
Πολιτισμός - 18 Μαρτίου, 2019

Ο Γιώργος Σκυλογιάννης συμμετέχει στο De Differentia

 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), από 2 Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2019

 

Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της διαφορετικότητας διαπερνά τα τελευταία χρόνια τις συζητήσεις ανάμεσα στους καθηγητές και στους φοιτητές των Σχολών Τέχνης, καθώς η οπτικοποίηση του αλλότριου απασχόλησε τους εικαστικούς ως μείζον πρόβλημα από τον μοντερνισμό και μετά. Ωστόσο η κοινωνική του διαχείριση ως εικόνα παθογένειας μεγεθύνθηκε κατά την τελευταία κυρίως πενταετία.

 

Η απορία γιατί προσφάτως εγκαθιδρύεται μία πρόδηλη και αυτοματοποιημένη απέχθεια προς τους «διαφορετικούς» – όποιου είδους κι αν είναι αυτοί – η εύκολη ομαδοποίησή τους και μάλιστα με οπτικές εξωτερικής ειδοποιού διαφοράς, αλλά και η υποκατάσταση μιας νηφάλιας παρατήρησης πριν την παγίωση μιας οιασδήποτε άποψης από κοινωνικά παθογενείς αυτοματισμούς βίας, τίθεται ολοένα και συχνότερα μέσα στα εργαστήρια. Και τούτο επειδή σε μια εποχή άκριτα ανιεράρχητης διακίνησης κάθε είδους εικόνων μέσα από το διαδίκτυο, τα ΜΜΕ και την αμφίβολη λοιπή μαζική πληροφόρηση, οι Σχολές Τέχνης καλούνται να προμηθεύσουν σε εμάς τα οπτικά εργαλεία για την ταξινόμηση όλου αυτού του ορυμαγδού εικονικής πληροφόρησης μέσω οξυμμένων παρατηρησιακών κριτηρίων, των μόνων που μπορούν να αναχαιτήσουν τις εύκολες θυμικές αντιδράσεις που διεγείρουν τα fake news.

 

Σε αναζήτηση λοιπόν ψυχραιμίας και διερευνώντας τα πρόσφατα αίτια σταδιακής αποδόμησης των κληροδοτημάτων του Διαφωτισμού, αποδόμησης που παρατηρούμε να επεκτείνεται στην σύγχρονη Ευρώπη υποβαθμίζοντας καίρια την ποιότητα της Δημοκρατίας, κάποιοι πανεπιστημιακοί καλοτεχνίτες ήδη από τον Μάιο του 2018 άρχισαν να συζητούν με έναν γιατρό. Ένα γιατρό που από πολλά χρόνια ως ακτιβιστής αντιμετώπισε τα προβλήματα των «διαφορετικών». Αποτέλεσμα η σχηματοποίηση του ερωτήματος – πρόκλησης που θέτει το πρόγραμμα De Differentia.

 

Δέκα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και διευθυντές εργαστηρίων από τους πλέον διακεκριμένους δημιουργούς της γενιάς του ΄80 οπτικοποίησαν την απορριπτική αντιμετώπιση της διαφοράς και προκαλούν με την έκθεσή τους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) κυρίως για λογαριασμό των φοιτητών τους, από 2 Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2019, προσωπικότητες διαφορετικών γνωστικών πεδίων από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα καταθέσουν απέναντι στα έργα την άποψή τους σε έξι στρογγυλά τραπέζια την 22η, την 23η και 24η Απριλίου ενεστώτος έτους.

Τέσσερις σημαντικές γυναίκες δημιουργοί, «οι Διαφορετικές», καταθέτουν συγχρόνως την αμιγώς γυναικεία ματιά τους, ενώ ο συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Ελευθέριος Καλκάνης, θα κλείσει τον διάλογο την 6η Μαΐου  με το συμφωνικό του έργο για τρεις σοπράνο και ορχήστρα Cantata for the Lost Species με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Των εκθέσεων επιμελούνται η Ρεγγίνα Αργυράκη-Χριστοδουλίδη με συνεπιμελήτρια την Τζίνη Γεννηματά.

Οι εικαστικοί δάσκαλοι είναι:

Άγγελος Αντωνόπουλος

Δημήτρης Ζουρούδης

Γιώργος Λάππας

Αφροδίτη Λίτη

Μιχάλης Μανουσάκης

Κυριάκος Μορταράκος

Ξενής Σαχίνης

Γιώργος Σκυλογιάννης

Γιάννης Φωκάς

Γιώργος Χαρβαλιάς

 

Οι Διαφορετικές είναι :

Γρηγορία Βρυττιά

Όλγα Ζιρώ

Βίκη Μπέτσου

Σπυριδούλα Πολίτη

 

Οι φορείς που συμπράττουν στην διοργάνωση του προγράμματος είναι:

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας (ΕΕΦ) του Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)

Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία (ΕΦΕ) και η

Περιφέρεια Αττικής

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδρος: δρ. Γιάννης Μουζάλας, τ. Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αντιπρόεδρος: Ρεγγίνα Αργυράκη – Χριστοδουλίδη καθηγήτρια της ΣΚΤ του ΑΠΘ

Γραμματέας: Τζίνη Γεννηματά, υπ. Διδ. της ΣΚΤ του ΑΠΘ

 

Επικοινωνία:

Τζίνη Γεννηματά 2106462588 6972095428 jyennimata@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…