ΟΧΙ στις απολύσεις των καθαριστριών του Νοσοκομείου Άμφισσας, Μονιμοποίηση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ
Στο τέλος του Ιούνη πρόκειται να απολυθούν 6 καθαρίστριες οι οποίες είχαν προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου πριν ενάμιση χρόνο. Η πρόσληψή τους είχε γίνει για την «αντιμετώπιση απρόβλεπτων ή επειγουσών περιστάσεων» όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας. Παρόλο που οι συγκεκριμένες καθαρίστριες καλύπτουν πάγιες ανάγκες της καθαριότητας του Νοσοκομείου, η διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρά στην απόλυσή τους εν μέσω πανδημίας και ετοιμάζεται να παραδώσει την καθαριότητα σε εργολάβο. Αυτές τις μέρες καθημερινά στο Νοσοκομείο εργάζεται μόνο μια καθαρίστρια καθώς οι υπόλοιπες κατ’ εντολή της διοίκησης βρίσκονται σε άδεια, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ίδια την εργαζόμενη και την εξαντλητική εργασία της ώστε να καλύψει την καθαριότητα ολόκληρου του ιδρύματος αλλά την ανεπαρκή η με καθυστέρηση καθαριότητα κρίσιμων χώρων του νοσοκομείου, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.
Η περίπτωση της απόλυσης των καθαριστριών του Νοσοκομείου της Άμφισσας δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια, χιλιάδες εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Εργάζονται σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου ανθυγιεινές συνθήκες, με κουτσουρεμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους συναδέλφους. Είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την εργασιακή ανασφάλεια, με την “αβεβαιότητα” για το αύριο και με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους ή και, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών.
Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εργασίας σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας και τυχόν απόλυση τους -εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους- θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο. Αντιμετωπίζουν συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια “αναγνωρίζουν το ρόλο τους” και δίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις -κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων- παράταση στις συμβάσεις τους αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημά μας για μονιμοποίησή τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου καθώς και η απόρριψη από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης 130 Ομοσπονδιών και Σωματείων για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Οι πρόσφατες εκ νέου εξαγγελίες του πρωθυπουργού για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
Διεκδικούμε:
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή των συμβάσεων τους άμεσα σε αορίστου χρόνου.
Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.
Το Δ.Σ.
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…