Home Δήμος Δωρίδας Ορατή η Β Κυριακή;
Δήμος Δωρίδας - 12 Μαρτίου, 2019

Ορατή η Β Κυριακή;

  Η Δωρίδα θεωρητικά για πρώτη φορά οδηγείται στις κάλπες με πέντε υποψηφίους Δημάρχους   αν και ακόμη δεν ξέρουμε αν όντως θα κατατεθούν στο Πρωτοδικείο όλες αυτές οι υποψηφιότητες, που με βάση την απλή αριθμητική θα οδηγήσουν σε επαναληπτική κάλπη τη Β Κυριακή . Ή  μήπως όχι;

 

Αποδυναμωμένη η  υποψηφιότητα Φλώρου

 

Τα όσα προηγήθηκαν στη ΝΔ της Δωρίδας με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου, με την παρ’ ολίγον υποψηφιότητα Γιαννόπουλου, την ανακοίνωση Παγώνη, αλλά και τις μεγάλες διαρροές του κόμματος προς το νύν δήμαρχο έχουν αποδυναμώσει αρκετά την υποψηφιότητα του κ. Τάσου Φλώρου.

Τα όσα έγιναν με τον κ. Γιαννόπουλο εκλήφθηκαν από πολλά στελέχη ως μια μεγάλη αδικία του κόμματος τόσο στο πρόσωπό του, όσο και στο ενδεχόμενο μιας δυνατής υποψηφιότητας με προοπτική. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν ήταν απλά μια ελπιδοφόρα υποψηφιότητα, αλλά και μια «επένδυση» στην επόμενη μέρα. Πρόσωπο κοινής αποδοχής, μπορούσε να κρατήσει ενωμένο τον πυρήνα των κομματικών στελεχών. Τον αποδέχονταν και είχαν την πρόθεση να τον ακολουθήσουν, όλοι πλην των στελεχών που ήταν ήδη στον κ. Καπεντζώνη. Η αποχώρησή του από την κούρσα γέμισε απαισιοδοξία τα στελέχη της ΝΔ που δεν έβλεπαν άλλη σοβαρή υποψηφιότητα να μπορεί να μαζέψει το χώρο.

Στο μεταξύ η ανακοίνωση του κ. Παγώνη δεν εξελίχθηκε σε αυτό που ο ίδια περίμενε και αναγκάστηκε σύντομα να αποσυρθεί από την κούρσα και έδωσε χώρο στην υποψηφιότητα Φλώρου να αναπτυχθεί.

Ωστόσο, μεσολάβησε η συμφωνία Σπανού – Κουτσούμπα για την περιφέρεια και η παράταξη Φλώρου έχασε ένα πολύ δυνατό χαρτί στο Λιδωρίκι. Παράλληλα μια σειρά στελεχών, είτε αποφάσισαν να αλλάξουν στρατόπεδο, όπως οι κ.Γλυμίτσας και Μαυρομάτης, είτε να αποστρατευθούν, όπως ο κ. Αντώνης Γιαννόπουλος, ο κ. Γιάννης Κρικέλας και άλλοι ισχυροί αυτοδιοικητικοί παράγοντες του συγκεκριμένου χώρου.

Σήμερα στο πλευρό του, εκτός από τον κ. Κωσταρά και τους κ. Καγιά και Γκίκα, ουδείς γνωρίζει ποιοι άλλοι είναι στην ομάδα του κ. Φλώρου και αυτό δεν κάνει καλό στη συγκεκριμένη ομάδα, τουλάχιστον ως προς την εικόνα της προς τα έξω.

 

Η συνέχεια του  κ. Αρτινόπουλου

 

Η παράταξη του κ. Ασημάκη Θάνου έχει προσελκύσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους κ. Καλλιαμπέτσο, Παπαγεωργίου, Μάμαλη (σ.σ. αν και δεν μπαίνει δίνει μάχη), Κουτσόπουλο και άλλα γνωστά στελέχη του κόμματος στην περιοχή. Έχει όμως και αυτή η παράταξη τις απώλειές της, καθώς ο κ. Νώντας Σχίζας και όχι μόνο αυτός, βάζει πλώρη για την παράταξη του νύν Δημάρχου.

Η συγκεκριμένη υποψηφιότητα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πλασαριστεί ως η συνέχεια της παράταξης Αρτινόπουλου, αν και παράλληλα την παρουσιάζουν ως ανεξάρτητη, πατώντας στις πολιτικές καταβολές του επικεφαλή της που προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ.

Η συγκεκριμένη παράταξη προσπαθεί να καλλιεργήσει και να εκμεταλλευτεί ένα «αντικαπεντζωνικό σύνδρομο», το οποίο όμως δεν μπορεί να εδραιώσει πατώντας απλά και μόνο στην όποια κόπωση έχει επιφέρει η πολιτική παρουσία του νύν Δημάρχου. Στη μάχη που δίνει δεν έχει καταφέρει να κερδίσει γιατί δεν υπάρχουν ή δεν έχουν αναδειχθεί «σκάνδαλα» και «σκανδαλάκια» που να παραπέμπουν σε κακοδιοίκηση ή μεμπτή διαχείριση. Έννοιες όπως «διαπλοκή» και «διαφθορά» ο Δήμαρχος δεν έχει επιτρέψει να μπουν στην περιοχή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλλιεργηθεί ο «αντικαπετζωνισμός», παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους.

Ένα ακόμη μειονέκτημα της συγκεκριμένης παράταξης είναι ότι δεν πείθουν εύκολα τους δυσαρεστημένους του κ. Καπεντζώνη να τους ακολουθήσουν και να εκτεθούν μαζί τους, εκτός των άλλων, διότι η παράσταση νίκης για τον κ Καπετζώνη είναι αρκετά μεγάλη.

 

Η υποψηφιότητα που δεν περιμένουν να φτάσει στην κάλπη

 

Μια ακόμη υποψηφιότητα έχει ανακοινωθεί στη Δωρίδα. Πρόκειται για τον πρώην συνεργάτη του κ. Καπετζώνη στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες κ. Αριστοτέλη Καρβέλα. Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατεβεί κατά τις εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα και τις προγραμματικές του θέσεις.

Η ομάδα που πλαισιώνει τον κ. Καρβέλα δεν έχει γνωστοποιηθεί με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι αρνητικές προβλέψεις για το ενδεχόμενο να μην καταφέρει τελικά να καταρτίσει ψηφοδέλτιο.

Το όνομα του κ. Καρβέλα είχε ακουστεί και για το ενδεχόμενο να ηγηθεί στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για συνεργασία με τη ΝΔ. Τελικά, ανακοίνωσε την αυτόνομη και ανεξάρτητη κάθοδό του.

 

Θα μπορούσε να πάει ανέλπιστα καλά

 

Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και στη ΝΔ, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κενό που άφησε ο κ. Αρτινόπουλος δείχνει προς το παρόν δυσαναπλήρωτο, θα μπορούσε να καρπωθεί ο υποψήφιος του ΚΚΕ κ. Γιάννης Λάιος και να καταγράψει το καλύτερο δυνατό ποσοστό της παράταξής του. Τον βοηθά άλλωστε η γενικότερη παρουσία του, αλλά και ο χαρακτήρας που του που είναι καθαρά συνθετική και όχι διχαστική παρουσία.  Το ΚΚΕ όμως δεν επιθυμεί συνεργασίες και δε θέλει να διευρύνει την παράταξή του. Αρκείται να κινηθεί με ίδιες δυνάμεις και καταγράψει το ποσοστό του. Η Λαϊκή Συσπείρωση στη Δωρίδα  δείχνει να χάνει μια ιστορική ευκαιρία.

 

Δεν υπάρχει κενό

 

Τι έχει όμως ο κ. Καπεντζώνης και φαντάζει άτρωτος, αναρωτιούνται πολύ, βλέποντάς τον να ενισχύει τις δυνάμεις του στο διάβα του χρόνου και αντί για φθορά να κερδίζει κόσμο και ποσοστά;  Σαφώς δεν έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας και δεν είναι θέμα τύχης η συγκεκριμένη περίπτωση. Έχει καλή γνώση της ανθρωπογεωγραφίας, καλή στρατηγική και δεν πουλάει τους συνεργάτες του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι επί εννέα ολόκληρα χρόνια του έχουν ανεξαρτητοποιηθεί μόνο δυο σύμβουλοι. Η πρωτοκαθεδρία του ως αρχηγού δεν έχει από κανέναν αμφισβητηθεί και αυτό γιατί επιβάλλει την παρουσία του με σεβασμό στους συνεργάτες και τους αντιπάλους του. Τα ουκ ολίγα εκατομμύρια του ταμείου της Δωρίδας δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αφήσει αιχμές για τη διαχείριση που ασκεί ή έστω να πείσει μερίδα του κόσμου. Δεν δημιουργεί εντάσεις και ξέρει να πείθει τον αντίπαλό του, το τελευταίο φαίνεται έντονα μέσα στην ΠΕΔ.

Τα εννέα χρόνια της πολιτικής του παρουσίας δεν κούρασαν, για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτό το διάστημα δεν αναδείχθηκε μια πραγματικά ηγετική φυσιογνωμία που θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει. Με ένα δυνατό επιτελείο δίπλα του, έχοντας στο πλευρό του την αφρόκρεμα της αυτοδιοίκησης  και αυτό του το επέτρεψε η επιλογή του να κάνει ένα καθαρά ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.

Έχει φτάσει το Δήμο να είναι πρώτος σε όλα σε σχέση με το γειτονικό μεγάλο δήμο της Φωκίδας. Καλύτερο ταμείο, περισσότερα έργα, καλύτερες επιδόσεις παντού και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Αχίλλειος πτέρνα του η τουριστική προβολή, την οποία έχει παντελώς ξεχάσει στα συρτάρια και οι εκδηλώσεις, καθώς περιορίζεται να τιμά με την παρουσία του τα γνωστά πανηγύρια! Ωστόσο, η απόφασή του να ενισχύει οικονομικά συλλόγους και αθλητικά σωματεία τον κάνει να κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους. Ο κ. Καπεντζώνης δεν είναι εύκολο να χάσει και για έναν ακόμη λόγο. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του καλλιέργησαν την εικόνα του αήττητου και ως γνωστόν ο κόσμος συντάσσεται με το δυνατό. Αυτό του επέτρεψε και πολύ δυνατές μεταγραφές, τέτοιες που κόβουν τη φόρα και ρίχνουν το ηθικό των αντιπάλων του.

 

Δεν είναι εύκολο

 

Ετούτη την ώρα δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορεί η Δωρίδα να οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο. Μένει να δούμε και τα ψηφοδέλτια που θα δώσουν ασφαλέστερη εικόνα. Η εκλογιμότητα των υποψηφίων που θα τα στελεχώσουν θα καθορίσει και το ποσοστό που μπορούν να λάβουν. Όσο περισσότερο ανεβάσουν τα ποσοστά τους οι μικρές παρατάξεις, τόσο πιο κοντά στο β γύρο θα πλησιάζει η Δωρίδα. Η κατάρτιση ψηφοδελτίων όμως, είναι πρωτίστως θέμα επικεφαλής και οι συγκεκριμένοι, με εξαίρεση τον κ. Λάιο δεν δείχνουν να έχουν μεγάλη διείσδυση στην κοινωνία.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων του Παραρτήματος Φωκίδας της Ε.Α.Ε.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μελών και φίλων διοργανώνει το Παράρτημα Φωκίδας της Ελληνικής …