Home Κοινωνικοί φορείς ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Κοινωνικοί φορείς - 14 Ιουνίου, 2019

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

 

Σχεδόν καθημερινά, από το 1992, ήτοι  είκοσι επτά  χρόνια, κινούμαι με το αυτοκίνητό μου στη διαδρομή Άμφισσα Πολύδροσο. Ως εκ τούτου γνωρίζω πολύ καλά αυτόν τον οδικό άξονα της Φωκίδας που ενώνει τη Λαμία με τη Ναύπακτο.   Γνωρίζω τις στροφές, τις κλίσεις του οδοστρώματος, την ολισθηρότητά του, τις   καθιζήσεις του ασφαλτοτάπητα, τις ρηγματώσεις, είτε αυτές είναι εγκάρσιες είτε είναι κατά μήκος του δρόμου. 

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τεχνολογία των οπτικών ινών μπήκε στη ζωή μας. Τα συνεργεία των διαφόρων εταιριών κινητής τηλεφωνίας ανέλαβαν εργολαβικά τη διέλευση των καλωδίων οπτικών ινών, τέμνοντας τον ασφαλτοτάπητα σε βάθος 15-20 εκατοστά, και σε πλάτος 5 εκατοστά καθ’ όλο  το μήκος του οδικού δικτύου της Φωκίδας και ως εκ τούτου και του κεντρικού άξονα Άμφισσας-Γραβιάς. 

Παρατηρώντας τις εργασίες των συνεργείων τοποθέτησης των καλωδίων οπτικών ινών κατά την καθημερινή μου διέλευση, άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα από τις πρώτες ημέρες αποκατάστασης του οδοστρώματος. Σε μεγάλα διαστήματα της τομής του οδοστρώματος, δεν γινόταν εμφανώς πλήρης αποκατάσταση  και είτε δεν υπήρχε καθόλου άσφαλτος, είτε όπου υπήρχε ήταν χαμηλότερα από το επίπεδο του υπολοίπου οδοστρώματος. Αυτό είχε σαν συνέπεια η τομή στο οδόστρωμα να συμπίπτει με την τροχιά των δεξιών τροχών των οχημάτων που κινούνται επί του δρόμου, με επακόλουθο την αστάθεια και την αλλαγή πορείας των οχημάτων. Με την πάροδο του χρόνου στα είκοσι τρία χιλιόμετρα από την Άμφισσα ως στο 51ο χιλιόμετρο  μέτρησα δεκαοκτώ (18) σημεία του  οδικού άξονα, που οι καθιζήσεις που υπέστη το οδόστρωμα λόγω της εισροής των υδάτων της βροχής, είναι όχι μόνο εμφανείς, αλλά δυνητικά απειλούν την ασφάλεια των διερχομένων φορτηγών, λεωφορείων, τετράτροχων ή δίτροχων οχημάτων. 

Να σημειώσω εδώ πως το τμήμα Άμφισσα-Γραβιά δέχεται μεγάλη καταπόνηση από τα φορτηγά μεταφοράς βωξίτη αλλά και από φορτηγά διεθνών μεταφορών. Είναι ένας δρόμος που η χάραξή του έγινε πριν από ενενήντα περίπου χρόνια. Είναι ένας οδικός άξονας που επανειλημμένως έχουμε τονίσει πως έχει ξεπεράσει τα όριά του. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 ένα τμήμα του δρόμου, μήκους τριάντα μέτρων περίπου, δεν «υποχώρησε» απλά. Δημιουργήθηκε κατολίσθηση, αποκόπτοντας μεγάλο τμήμα του δρόμου,  συμπαρασύροντας τις μεταλλικές προστατευτικές μπάρες, την οδοσήμανση και εκατοντάδες τόνους χωμάτων  όπως φαίνεται στις επισυναπτώμενες φωτογραφίες. Ίσως ένα ή περισσότερα λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες,  φορτηγά, επιβατικά αυτοκίνητα ή δίτροχα, εκτέθηκαν σε  άμεσο κίνδυνο, ενώ ταυτόχρονα απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα των επιβατών, ίσως και η ζωή τους. Κάποιοι είπαν πως έφταιγε η πολλή βροχή. Είναι όμως έτσι;

 Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι πολιτικός μηχανικός, ούτε καν γεωλόγος. 

Με αυτές τις τραγικές σκέψεις θεώρησα  σκόπιμο να επισκεφθώ τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας τον κ. Ευάγγελο Κατσαγούνο και να του εκθέσω τους προβληματισμούς μου. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παρουσία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, με ενημέρωσε διεξοδικά για το υπαρκτό και σοβαρό θέμα των εργολαβιών των οπτικών ινών κατά μήκος όλου του οδικού δικτύου του Νομού Φωκίδας. 

Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε, ήταν το κόστος αποκατάστασης  στο συγκεκριμένο σημείο, έξω από το χωριό Ελαιώνας. Το κόστος θα φτάσει τις 300.000 ευρώ. Με πρόχειρους υπολογισμούς η αποκατάσταση σε δέκα παρόμοια σημεία που ο ασφαλτοτάπητας έχει υποστεί καθίζηση, θα φτάσει ή και θα υπερβεί το ιλιγγιώδες  ποσό των τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν από τους περιορισμένους πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.  

Θυμήθηκα τον διαγώνιο άξονα που έγινε από πολλούς υποψηφίους προεκλογική σημαία και πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης. 

Ζήτησα από τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη να μάθω αν έχουν γίνει ενέργειες κατά της εταιρίας που ήταν ανάδοχος του έργου. Μια νότα αισιοδοξίας διεφάνη και αυτή ήταν η παρουσίαση από μέρους του κ. Αντιπεριφερειάρχη κάποιων εγγράφων της υπηρεσίας τεχνικών έργων, που έδειχνε ότι οι υπάλληλοι έκαναν καλά τη δουλειά τους και διέγνωσαν εγκαίρως το πρόβλημα, ζητώντας  άμεσες ενέργειες από την εταιρεία οπτικών ινών αλλά και με ταυτόχρονη κοινοποίηση των εγγράφων στον κ. Εισαγγελέα. 

Κρίνω εδώ σκόπιμο να μεταφέρω ακριβώς ένα απόσπασμα σχετικού εγγράφου από το 2017. «Μετά από αυτοψία της Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε ότι στην επαρχιακή οδό Νο 5 παρουσιάζονται προβλήματα στην οδοστρωσία σε μεγάλη έκταση αυτής. Σε διάφορες θέσεις της εν θέματι Επαρχιακής οδού έχει αποκολληθεί η ασφαλτική επικάλυψη της τομής που υλοποιήσατε για τη διέλευση δικτύου οπτικών ινών με την ανωτέρω σχετική. Υπάρχει πλήρης αποδιοργάνωση της δομής της υλοποιηθείσας τομής με αποτέλεσμα κατά τμήματα να έχει δημιουργηθεί ανοιχτό όρυγμα επί της οδού και σε άλλα σημεία έχει εμφανιστεί καθίζηση του ασφαλτοτάπητα προς το πλάγιο όριο με τοπικές έντονες ρηγματώσεις… και να εγκυμονούνται κίνδυνοι για τα διερχόμενα επί της οδού οχήματα».

Ήδη φτάσαμε στα μέσα του 2019. Οι προειδοποιήσεις από την Αντιπεριφέρεια έγιναν  από το 2016-17. Πέρασαν τρία χρόνια. Παρότι η χώρα μας βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση, με τα  πενιχρά δημοσιονομικά της, έσπευσε σε άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο οδικό δίκτυο.

Πιστεύω πως κάθε ενεργός πολίτης θα πρέπει να κινηθεί και να ενδιαφερθεί για την απόδοση ευθυνών, τόσο της γενόμενης καταστροφής, όσο και για την πρόληψη μελλοντικής φθοράς της Δημόσιας Περιουσίας. Πρέπει να πάρουν θέση η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό Επιμελητήριο, το Σωματείο Αυτοκινητιστών, το Σωματείο Λεωφορειούχων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο  και κάθε φορέας εμπλεκόμενος ή μη, για να προασπίσουμε το Δημόσιο Συμφέρον από τη λαίλαπα οικονομικών συμφερόντων, που αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. 

Αγαπητοί συνδημότες, η αδιαφορία κάνει κακό στην οικονομία. Κάνει επίσης κακό στην οδική ασφάλεια. 

Ας μη θρηνήσουμε θύματα.

 Ας συνταχθούμε με την Αντιπεριφέρεια και ας απαιτήσουμε όλοι μαζί μέσω της Δικαιοσύνης, την αποκατάσταση των βλαβών του οδικού δικτύου του Νομού μας, όχι από το κράτος, αλλά από τις ιδιωτικές εταιρείες που στο όνομα του κέρδους  προξένησαν την παραπάνω καταστροφή και θέτουν τις ζωές των πολιτών σε άμεσο κίνδυνο.. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …