Home Εικόνες Αρχικής «Οι χρησμοί του νερού»: Μια ξεχωριστή παράσταση στους Δελφούς με την ανατολή και τη δύση του ήλιου

«Οι χρησμοί του νερού»: Μια ξεχωριστή παράσταση στους Δελφούς με την ανατολή και τη δύση του ήλιου

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου και την 1 Αυγούστου, στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, στο πλαίσιο του «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 2023.

Μια ξεχωριστή διαδραστική παράσταση χορού -χωρισμένη σε δύο μέρη- θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» 2023.

Η κάθε παράσταση αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος διαδραματίζεται στις 6.30-7.30, κατά την ανατολή του ηλίου, στον Ναό της Αθηνάς Προναίας και το δεύτερο μέρος στις 20.00-21.10, όταν πέφτει το φως, στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και για τα δύο μέρη.

Οι χρησμοί του νερού

Η σκηνοθέτρια και χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη στη νέα πρωτότυπη παράσταση Οι χρησμοί του νερού προχωρά στη δημιουργία μιας σπονδυλωτής, διαδραστικής και συμμετοχικής site-specific περφόρμανς που συνδέει την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια κρίση του νερού με το μυθικό υπόβαθρο και τη λατρεία του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Μέσα από μια νοηματική πορεία, φιλοδοξεί να συνδέσει επιστημονικές ανακαλύψεις και πορίσματα, ιστορικά γεγονότα, μυθικές οντότητες και υψηλά νοήματα, συνδέοντας τις έρευνες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών και τις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής με την παγκόσμια κρίση του νερού.

Σκοπό της παράστασης αποτελεί η αναζήτηση συνεργειών που γεφυρώνουν την τέχνη, την επιστήμη, τον αρχαίο πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Απώτερη επιδίωξη, η εύρεση νέων τρόπων εξέτασης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η εξερεύνηση δημιουργικών λύσεων που αξιοποιούν διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Μέσα από τη δημιουργία της site-specific performance, επιδιώκεται η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου ως γέφυρα μεταξύ της επιστήμης, της γηγενούς σοφίας, της πνευματικότητας και της ιστορίας, με κύριο όχημα την τέχνη, με σκοπό την διατομεακή προσέγγισή τους ως αναπόσπαστα μέρη της λύσης.

Η παράσταση ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τέχνης για να προσελκύσει το κοινό πνευματικά και συναισθηματικά. Λειτουργεί ως υπενθύμιση της ευθύνης της ανθρωπότητας να προστατεύσει τον πιο πολύτιμο πόρο του πλανήτη και ενθαρρύνει τη συλλογική δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο συναρπαστικός αρχαιολογικός χώρος των Δελφών θα αποτελέσει το σκηνικό για αυτή τη μαγευτική παράσταση, προσθέτοντας μια μοναδική και ατμοσφαιρική διάσταση στην εμπειρία των θεατών. Καθώς ο ήλιος θα δύει πάνω από τα αρχαία σπαράγματα, η συγχώνευση της αρχαίας σοφίας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης θα δημιουργήσει μια υπερβατική ατμόσφαιρα που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη.

Η παράσταση Οι Χρησμοί του νερού αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια μεταξύ ταλαντούχων καλλιτεχνών, επιστημόνων και επαγγελματιών του πολιτισμού αφιερωμένη στην έμπνευση ουσιαστικού διαλόγου και στην προώθηση της βαθύτερης κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως παγκόσμια κοινότητα.

Για τις προκρατήσεις δελτίων εισόδου πατήστε ΕΔΩ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη

Πρωτότυπη μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης

Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Παναγιώτης Γκιόκας

Πρωτότυπη κειμενογραφία, στιχουργία: Παναγιώτης Γκιόκας

Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη

Επιστημονική συνεργάτιδα: Μαριλένα Τσακουμάκη, Δρ αρχαιολόγος

Διδασκαλία εκφοράς και προσωδίας αρχαίας ελληνικής γλώσσας: Ελένη Κουλιζάκη

Υπεύθυνος φωτογραφίας, graphic/ visual designer: Αρείων Στεφανίδης

Κινηματογράφηση: Τζώρτζης Γρηγοράκης

Επί σκηνής θα βρίσκονται: Δημήτρης Γκοτσόπουλος (Eρευνητής, αρχαιολόγος), Μαρία Παπαγεωργίου (Πυθία), Αποστολία Παπαδαμάκη (Μνημοσύνη) | Μούσες: Μαίρη Γιαννούλα, Μαρία Πηνελόπη Κασιδόκωστα, Χριστιάννα Κατσιμπράκη, Κωνσταντίνα Λιόντου, Εβίνη Παντελάκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Νατάσα Σαραντοπούλου, Δάφνη Σταθάτου

Διεύθυνση παραγωγής: MENTOR / Παναγιώτης Γκιόκας, Βιργινία Βασιλάκου, Γιάννης Παππάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απάντηση Ι. Μπούγα, σε Επίκαιρη Ερώτηση της “ΝΙΚΗ” για τηΣχολή Δικαστικών Λειτουργών

Στον προγραμματισμό πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κα…