Home Εικόνες Αρχικής Οι σπουδές τουριστικών επαγγελμάτων στο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού στο Γαλαξείδι: Οφέλη και προοπτικές
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 13 Ιουλίου, 2023

Οι σπουδές τουριστικών επαγγελμάτων στο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού στο Γαλαξείδι: Οφέλη και προοπτικές

Δρ. Νικόλαος Ε. Θεοχάρης*
Καθηγητής Τεχνικών Μαθημάτων
Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας

Το να διδάσκω ως εκπαιδευτικός στο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξείδι αποτελεί ιδιαίτερο προνόμιο και παράλληλα μεγάλη προσωπική ευθύνη λόγω της μεγάλης παράδοσης της Σχολής στη τουριστική εκπαίδευση της χώρας μας. Όσοι έχουν φοιτήσει ή έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς την Τουριστική Σχολή στο Γαλαξείδι, έχουν σίγουρα διαπιστώσει ότι αποτελεί ένα «μοναδικό κόσμημα» εκπαιδευτικού ιδρύματος που ξεπερνά τα όρια της ευρύτερης περιοχής του Νομού Φωκίδος, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ο οποίος αναβαθμίζεται διαρκώς.
Αναμφίβολα, η πολυδιάστατη θεώρηση του τουριστικού φαινομένου, ο κατακερματισμός και η εξατομίκευση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, θέτει ως απαραίτητη προτεραιότητα της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ του περιεχομένου της και των αναγκών των τουριστικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, οι υποψήφιοι/ες σπουδαστές/στριες που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια καριέρα στο τουρισμό, θα πρέπει αρχικά να μπορούν να βασίζονται στην εκπαίδευσή τους για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της τουριστικής βιομηχανίας.
Η αναβάθμιση της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης από το Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας παίζει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων κάθε υποψήφιου/ας σπουδαστή/ας.
Στο πλαίσιο αυτό, κύριος σκοπός του παρόντος άρθρου αποτελεί ο προσδιορισμός των ωφελειών και των προοπτικών των σπουδών στις υφιστάμενες ειδικότητες της Σχολής, καθώς και η εν γένει παρουσίαση του μακροχρόνιου εκπαιδευτικού μας έργου.
Η ιστορία του Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξείδι ξεκινά από το μακρινό έτος 1991, όπου και στεγάστηκε για πρώτη χρονιά στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» στην Ιτέα Φωκίδος. Η αρχική ονομασία της Σχολής ήταν «Τεχνική Επαγγελματική Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (Τ.Ε.Σ.Τ.Ε.) Γαλαξειδίου». Παράλληλα, βρισκόταν σε εξέλιξη η κατασκευή των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της Σχολής στο Γαλαξείδι. Η διαδικασία της κατασκευής του εκπαιδευτηρίου ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1992 και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ξεκινά η λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Γαλαξείδι.
Το 2014 δημιουργείται το Ι.Ε.Κ. Γαλαξειδίου, το οποίο ανήκει στη Μεταδευτεροβάθμια Εκπαίδευση και λειτουργεί με δύο ειδικότητες 2ετούς φοίτησης:
α) Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας
β) Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)

Η Σχολή δύναται να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της περίπου 60 σπουδαστές/στριες (ανά έτος) στις δύο (2) υφιστάμενες ειδικότητες.
Το καλοκαίρι του 2022 το Ι.Ε.Κ. Γαλαξειδίου μετονομάζεται σε Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας.
Παράλληλα, για πρώτη φορά, από το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023 λειτουργεί τμήμα Μετεκπαίδευσης στο Βόλο υπό την εποπτεία της Σχολής μας.
Όπως προαναφέρθηκε, η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι δύο (2) έτη και περιλαμβάνει τέσσερα (4) εξάμηνα διδασκαλίας θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων. Επίσης, περιλαμβάνει αμειβόμενη πρακτική άσκηση κατά τη θερινή περίοδο, γεγονός που βοηθάει τους σπουδαστές να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, δεξιότητες και επαγγελματικές γνωριμίες.
Κατά την αποφοίτησή τους οι σπουδαστές αναμένεται:
-Να κατανοούν όλους τους βασικούς τομείς της βιομηχανίας του τουρισμού.
-Να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις τεχνικές της ειδικότητάς τους.
-Να είναι σε θέση να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις ανάλογα με τη θέση που κατέχουν.
-Να αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
-Να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
-Να επιδεικνύουν κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες.
-Να αλληλεπιδρούν με εμπιστοσύνη, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον.

Αναμφίβολα, η ραγδαία ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και της φιλοξενίας αναδεικνύουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που παρουσιάζονται στους νέους και τις νέες που επιλέγουν να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα. Ως εκ τούτου, ενδεδειγμένοι τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού που μπορούν οι απόφοιτοί μας να απασχοληθούν εργασιακά είναι οι ακόλουθοι:
-Φιλοξενία-διαμονή: Ξενοδοχεία, μονάδες φιλοξενίας, κρουαζιερόπλοια, τουριστικά θέρετρα, κάμπινγκ, κ.λπ.
-Τρόφιμα & ποτά: Εστιατόρια, μπαρ, εταιρίες τροφοδοσίας, κ.λπ.
-Εκδηλώσεις: Συνέδρια, εκθέσεις, φεστιβάλ, κ.λπ.

Παράλληλα με το πρόγραμμα σπουδών, η Σχολή μας προσφέρει στους σπουδαστές της παράλληλες δράσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της επαγγελματικής και τουριστικής τους συνείδησης. Ορισμένες από τις δράσεις μας είναι:
-Σεμινάρια και ημερίδες από καταξιωμένους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
-Συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς.
-Ημέρα καριέρας με στόχο την εξασφάλιση θέσεων πρακτικής άσκησης και εργασίας σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα.
-Υπηρεσίες συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης.
-Υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας.

-Επίσης, μέσα από την ενεργοποίηση δράσεων κοινωνικής ευθύνης, εκπαιδεύουμε τους σπουδαστές μας να διακρίνονται όχι μόνο ως αυριανοί επαγγελματίες, αλλά και από νωρίς να δείχνουν την ευαισθησία τους ως πολίτες. Ως εκ τούτου, διοργανώνονται κάθε χρόνο δράσεις που αφορούν αιμοδοσία, εθελοντισμό, περιβαλλοντική συνείδηση κ.ά..
Με την ολοκλήρωση των σπουδών οι σπουδαστές αποκτούν «Βεβαίωση Επιτυχούς Κατάρτισης- ΒΕΚ». Στη συνέχεια κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) οι απόφοιτοί μας αποκτούν ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ Επιπέδου 5 στο Εθνικό και στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων (Ν. 4283/2014, ΦΕΚ 189/Α΄/10-9-2014), το οποίο είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη (εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου της Σχολής αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων της. Οι απόφοιτοι του Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας βρίσκουν σχετική απασχόληση αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Επίσης, μεγάλη πλειοψηφία των αποφοίτων μας κατέχουν ανώτερες και μεσαίες διοικητικές θέσεις σε τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ άλλοι επιλέγουν τη προσωπική τους επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς της τουριστικής βιομηχανίας.

 

Γιατί να επιλέξω να σπουδάσω στο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας του Υπουργείου Τουρισμού;

To I.E.K. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Γαλαξείδι, αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές σπουδών για όσους νέους και νέες ακολουθούν επαγγελματική κατάρτιση μετά το Λύκειο.
Στην πολυετή λειτουργία της Σχολής μας, χιλιάδες απόφοιτοι έχουν σταδιοδρομήσει, στελεχώνοντας μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αναλυτικότερα:
-Παρέχουμε δωρεάν δημόσιες και με ποιοτικά χαρακτηριστικά τουριστικές σπουδές.
-Φροντίζουμε για την συνεχή αναβάθμιση της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης, παρακολουθώντας στενά την αγορά εργασίας και τις απαιτήσεις της.
-Επενδύουμε συνεχώς σε υποδομές και εξοπλισμό για να είμαστε στο επίκεντρο εκπαιδευτικών και τεχνολογικών εξελίξεων.
-Δημιουργούμε ένα μοναδικό «κράμα» γνώσης, σύγχρονης τεχνολογίας και επαγγελματικής πρακτικής.
-Η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου της Σχολής αποδεικνύεται στην πράξη από την ταχύτητα επαγγελματικής εξέλιξης των αποφοίτων της.
-Προωθούμε τους αποφοίτους μας και είμαστε συνοδοιπόροι στη διαδρομή τους προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
-Η εμπιστοσύνη γονέων και σπουδαστών στο εκπαιδευτικό έργο της Σχολής αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη συνεχή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Το Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξείδι, συμμετέχει σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς τουριστικών σχολών, αναδεικνύοντας την ποιότητα της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης ενώ ταυτόχρονα η Σχολή κερδίζει την εγχώρια και διεθνή αναγνώριση. Η αξιοπιστία του ονόματος της Σχολής σε συνδυασμό με την εκτίμηση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, αναδεικνύει την δυναμική και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Τέλος, στη Σχολή λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης & Σταδιοδρομίας, το οποίο έχει ως κύριο σκοπό την ενημέρωση των αποφοίτων και σπουδαστών για ευκαιρίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη στην προσπάθεια των αποφοίτων και σπουδαστών για τη διασύνδεσή τους με την τουριστική αγορά εργασίας.

Οι κυριότερες δράσεις του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης & Σταδιοδρομίας είναι:
-Διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων από καταξιωμένους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
-Συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς.
-Διοργάνωση «Ημέρα Καριέρας» με στόχο την εξασφάλιση θέσεων πρακτικής άσκησης και εργασίας σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα.
Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και προσωπικής ανάπτυξης.
Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και διασύνδεσης με την αγορά εργασίας.
Αναμφισβήτητα, η επιλογή σπουδών στη ξενοδοχειακή φιλοξενία και στη μαγειρική τέχνη στο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξείδι, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για κάθε νέα και νέο που επιθυμεί να σταδιοδρομήσει στο χώρο του τουρισμού.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ

1) Παράλληλο μηχανογραφικό
Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023, καθώς και οι τελειόφοιτοι που απόκτησαν απολυτήριο Λυκείου το 2023, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν ή όχι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο τους μέχρι την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 και ώρα 24:00. https://michanografiko-diek.it.minedu.gov.gr/?fbclid=IwAR1ZMqAckJD3wgDV-EFyxez4aK9fx0PALcaQPqgkZcYSDeyLBPQ5wVDGVLk
2) Προκήρυξη Υπουργείου Τουρισμού
Σύμφωνα με την προκήρυξη του Υπουργείου Τουρισμού, οι εγγραφές για το εκπαιδευτικό έτος 2023-2024 ξεκινούν την 17.07.2023 έως και την 11.09.2023. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Τουρισμού (www.mintour.edu.gr) και της ιστοσελίδας του Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας (www.iekgal.edu.gr).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 2265041997-8
Email: [email protected]

Δρ. Νικόλαος Ε. Θεοχάρης*
Ο Νίκος Θεοχάρης είναι Καθηγητής Τεχνικών Μαθημάτων στο Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξείδι, με γνωστικό αντικείμενο: «Οργάνωση και Λειτουργία Υποδοχής Ξενοδοχείων».
Σπούδασε Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας του Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτορας Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Έχει διδάξει ως Καθηγητής Τεχνικών Μαθημάτων στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου από το 2008 έως το 2022. Επίσης, έχει διδάξει ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Λαμίας, (Παράρτημα Άμφισσας), στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά και στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας από το 1998 έως το 2011. Συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Εξωτερικός Συνεργάτης Καθηγητής στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (e-learning) από το 2016 έως σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…