Home Πολιτισμός Οι «σειρήνες», τα «παραμύθια» και η αμείλικτη πραγματικότητα
Πολιτισμός - 23 Απριλίου, 2014

Οι «σειρήνες», τα «παραμύθια» και η αμείλικτη πραγματικότητα

Σε λίγες μέρες οι δημότες Δελφών θα κληθούν στις κάλπες να εκτελέσουν το ύψιστο από το Σύνταγμα των Ελλήνων δικαίωμα του «εκλέγεσθαι». Θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιους ανθρώπους θα εμπιστευτούν την τύχη του δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας.
Η πορεία προς την κάλπη ενέχει πολλούς κινδύνους, με κορυφαίο την παραπληροφόρηση. Θα πρέπει να είμαστε όλοι καλά ενημερωμένοι, ώστε να κλείνουμε τ’ αφτιά μας στις «σειρήνες» που υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» και πλάθουν «παραμύθια για μεγάλα παιδιά», δικαιώνοντας απόλυτα την λαϊκή ρήση που θέλει το «Μανώλη με τα λόγια να χτίζει ανώγια και κατώγια».
Στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε ο κάθε ενεργός πολίτης πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πως έχουν τα πράγματα, τόσο στην Αυτοδιοίκηση, όσο και στο Δήμο μας. Στην πραγματικότητα οι κορυφαίες επιλογές δεν ανήκουν ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε στη Δημοτική Αρχή, ούτε βεβαίως και στο Δήμαρχο. Κάθε Δημοτική Αρχή έχει δικαίωμα να επιλέξει ανάμεσα στις δυνατότητες που έχει νομικά. Για να γίνω πιο σαφής, η λογική «δεν υπογράφουμε σύμβαση με εργολάβο για την αποκομιδή των απορρριμμάτων και διεκδικούμε μόνιμο προσωπικό», ακούγεται εύηχα, αλλά είναι άκρως λαϊκιστική. Οι επιλογές που έχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο στην περίπτωση αυτή είναι οι εξής δύο και είναι αμείλικτες, Είτε θα κρατήσουμε τα σκουπίδια στην πόλη να μας πνίξουν, είτε θα κάνουμε ανάθεση. Αυτό σαφώς, δεν σημαίνει ότι αφήνεσαι και δε διεκδικείς. Αλλά και μέχρι να πετύχεις το σκοπό σου πρέπει να δώσεις λύση. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχει δοθεί ούτε μια έγκριση για πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου από το υπουργείο Εσωτερικών.
Επίσης, είναι απολύτως στρεβλή η άποψη ότι μπορεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο με μια του απόφαση να ανατρέψει κεντρικές πολιτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εκλείψει ο πολιτικός λόγος από ένα καθαρά πολιτικό όργανο. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να στελεχώσει με γιατρούς το νοσοκομείο. Μπορεί όμως να πιέσει δυναμικά και συντονισμένα. Ο Δήμος δεν ανατρέπει μνημόνια. Ούτε φορομπηχτικές πολιτικές.  Για να πούμε την αλήθεια, ότι και αν ευαγγελίζεται κάθε συνδυασμός, όσο «επαναστατική» ρητορική και αναπτύσσει, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει κατά γράμμα αυτή την πολιτική θέλει δε θέλει.
Οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν λοιπόν, ποιος θα διαχειριστεί αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Χωρίς φαντασιώσεις ότι μπορούμε να γίνουμε  «νέα Υόρκη».
Οι πολίτες θα πρέπει να μελετήσουν τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε όλα τα ψηφοδέλτια και να τιμήσουν εκείνους που τους έχουν αντιμετωπίσει με τιμιότητα και ειλικρίνεια. Εκείνους που δεν τους χτυπούν στην πλάτη και δεν τους χαϊδεύουν τα αφτιά, αλλά τους λένε αλήθειες. Εκείνους που δούλεψαν ή εκτιμούν ότι θα δουλέψουν εντατικά προς όφελος του συνόλου, ακόμη και με προσωπικό τους κόστος. Και όχι εκείνους που επωφελήθηκαν και ευνοήθηκαν σε προσωπικό επίπεδο. Ούτε εκείνους που επιδιώκουν την εκλογή τους για να στέκονται κοινωνικά και επαγγελματικά.
Ειδικά, οι συμπολίτες μας που ζουν και εργάζονται σε άλλες περιοχές, ξέρουμε ότι θα ταλαιπωρηθούν να έρθουν δυο συνεχόμενες φορές. Είναι όμως μια κορυφαία υποχρέωση του πολίτη, που όσο και αν του κοστίζει θα πρέπει να το κάνει. Η θητεία που έρχεται είναι πενταετής και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναδειχθούν οι «λάθος άνθρωποι» με όποιο κόστος για το δήμο και την τοπική κοινωνία συνεπάγεται αυτό.
Τέλος, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πολίτες οφείλουν να κατανοήσουν ότι το καθήκον τους είναι τεράστιο, διότι θα πρέπει να επιλέξουν εκείνους που έχουν όραμα και μπορούν με πενιχρά οικονομικά του δήμου να πρωθήσουν λύσεις στα τόσα προβλήματα. Εκείνους που θα κρατήσουν τη διαχείριση της καθημερινότητας σε αξιοπρεπές επίπεδο. Εκείνους που θα εκμεταλλευτούν και το τελευταίο ευρώ από τα ελάχιστα προγράμματα που τρέχουν. Εκείνους, που θα εκμεταλλευτούν την 4η προγραμματική περίοδο με τεχνοκρατικό τρόπο, ώστε να μη χαθεί και η παραμικρή δυνατότητα για τον τόπο. Εκείνους που λένε λίγα και κάνουν πολλά. Εκείνους, που σέβονται τους πολίτες και τους κοιτούν στα μάτια!

Βασίλης Καραγιάννης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με το συνδυασμό «Ενωτική Πορεία Ελπίδας και Ανάπτυξης»
και επικεφαλής τον Παναγιώτη Ταγκαλή

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απάντηση Ι. Μπούγα, σε Επίκαιρη Ερώτηση της “ΝΙΚΗ” για τηΣχολή Δικαστικών Λειτουργών

Στον προγραμματισμό πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κα…