Home Πολιτικά - Φωκίδα Οι πρωταγωνιστές και τα αουτσάιντερ της ονοματολογίας στους δήμους Δελφών και Δωρίδας
Πολιτικά - Φωκίδα - 22 Φεβρουαρίου, 2013

Οι πρωταγωνιστές και τα αουτσάιντερ της ονοματολογίας στους δήμους Δελφών και Δωρίδας

 

 

Κάτι λιγότερο από ενάμιση χρόνο πριν τις επόμενες Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές -και ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το θέμα της παράτασης των εν ενεργεία αυτοδιοικητικών αρχών- οργιάζουν τα σενάρια για την επόμενη μέρα στη Φωκίδα.
Το προηγούμενο διάστημα μάλιστα είδαμε σε τοπικά ιστολόγια σενάρια για γέλια και για κλάματα που έφεραν ως εν δυνάμει υποψηφίους, ανθρώπους είτε που η Φωκίδα αγνοεί την ύπαρξή τους, είτε που δεν έχουν απολύτως καμία δυναμική ή ακόμη και άτομα που εμφανίζονταν υποψήφια σε ένα χώρο στον οποίο δεν άνηκαν ποτέ και δεν ανήκουν και σήμερα.
 
Η πολιτική κατάσταση
 
Πριν μιλήσουμε για πρόσωπα θα πρέπει να σταθούμε στα γενικά χαρακτηριστικά των εκλογών που έχουμε μπροστά μας. Είναι καθαρό ότι έχουμε ξεφύγει από τις κομματικές παρατάξεις. Δεν θα δούμε δηλαδή κομματικούς συνδυασμούς και αν υπάρξουν τέτοιοι δεν θα έχουν καμιά τύχη. Άλλωστε, τα τελευταία δύο χρόνια στην κοινωνία ο μόνος διαχωρισμός που επικρατεί και είναι ικανός να επηρεάσει, είναι οι ευρωπαϊστές και οι αντιευρωπαϊστές. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν δεν είναι απίθανο τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ.), να προχωρήσουν σε συνεργασία για την αυτοδιοίκηση, με στόχο όχι μόνο ν’ αναδειχθούν φίλα προσκείμενες διοικήσεις, αλλά και να είναι ελεγχόμενες.
Ωστόσο και στη βάση της κοινωνίας διαφαίνεται η ανάγκη για ανανέωση του πολιτικού σκηνικού και καθαρά αυτοδιοικητικά σχήματα. Στη βάση αυτή λοιπόν δεν αποκλείεται να δούμε σχηματισμούς με ετερόκλητα ιδεολογικά μέλη.
Το μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο δήμο Δελφών, όπου από την επόμενη μέρα των εκλογών του 2010, άρχισε να συζητείται η «αποχώρηση» Φουσέκη.
 
Μόνο να φεύγει δεν δείχνει
 
Η αποχώρηση Φουσέκη μπορεί να συζητείται αλλά ποτέ δεν έρχεται. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι υπάρχει περισσότερο στη φαντασία αυτών που την επιθυμούν. Φαίνεται όμως ότι κινδυνεύουν για μια ακόμη φορά να απογοητευτούν. Ο νυν δήμαρχος Νίκος Φουσέκης αν και δεν έκρυψε ποτέ την πρόθεσή του να μετακομίσει στη Βουλή, δεν κινείται σε λογικές και πρακτικές εξόδου από την ενεργή πολιτική σκηνή. Εθνικές εκλογές δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά και πρόθεση του κ. Φουσέκη να αποχωρήσει από τα κοινά. «Δεν θα φύγει αν δε χάσει», λένε αυτοί που τον γνωρίζουν και είναι γεγονός. Εφόσον λοιπόν δεν μπορεί να πάει στη Βουλή, η πλατεία Κεχαγιά είναι μονόδρομος για την παραμονή του στα κοινά.
Πρέπει δε να λάβουμε υπόψη ότι ενημέρωσε τα μέλη της παράταξής του, κατά τη συνάντηση στη Γραβιά, ότι θα συνεχίσει αν του ζητηθεί. Από την άλλη πήρε το σκέλος των έργων και των οικονομικών, που είναι οι αρμοδιότητες με τη μεγαλύτερη προβολή και ένας άνθρωπος που σκέφτεται να τα παρατήσει, δεν είχε λόγο να το κάνει αυτό. Κράτησε ακόμη και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού όπως και των Διοικητικών Υπηρεσιών. Οι αρμοδιότητες που κράτησε αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του δήμου. Αυτές δε που μοίρασε με εξαίρεση τα πολεοδομικά αφορούν δευτερευούσης σημασίες Διευθύνσεις και Τμήματα. 
Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για το Αλαφόκαστρο, η οποία είναι πιθανόν ανά πάσα στιγμή ν’ ανατρέψει όλα τα δεδομένα.
Εκτός απροόπτου πάντως όλες οι κινήσεις του νυν Δημάρχου παρουσιάζουν την πρόθεση του να συνεχίσει. Άλλωστε και λογικά να το δει κανείς δεν θα κατέβαλε τόσο μεγάλη προσπάθεια για να βοηθήσει κάποιον άλλο. Πάντως αν τελικά είναι υποψήφιος ο νυν Δήμαρχος, δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα για τους αντιπάλους του.
 
Δύσκολο να το αποτολμήσει
 
Ένα όνομα που συζητιέται πολύ ως αντίπαλο δέος στον κ. Φουσέκη είναι της νυν αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώτας Γαζή. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι αφενός για να βοηθήσει στα εκλογικά ποσοστά του κ. Βενιζέλου, αφετέρου επειδή εκτιμά πως ο κ. Περγαντάς δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία.
Ωστόσο αυτό το σενάριο φαίνεται να μην έχει καμία πραγματική βάση, καθώς από τη μία πλευρά η κ. Γαζή έχει «κουράσει» πολιτικά με τη χρόνια ενασχόλησή της με τα κοινά, ενώ από την άλλη είναι σχεδόν απίθανο να πλειοψηφήσει και ειδικά στο δήμο Δελφών. Ακόμη και το 2010 που ήταν η καλύτερη εποχή για το ΠΑΣΟΚ, την πρώτη Κυριακή έχασε τη Φωκίδα, ενώ τη δεύτερη Κυριακή κατάφερε να επικρατήσει μόνο στη Δωρίδα και αυτό με τη συμπαράσταση του κ. Καπεντζώνη και των στενών του συνεργατών που είχαν εκλεγεί στον Α’ γύρο. Είναι δύσκολο λοιπόν η κ. Γαζή να τολμήσει αυτόνομη κάθοδο, απεναντίας θα επιδιώξει ξανά να μπει υπό τη σκέπη ενός ευρύτερου σχήματος για να έχει ελπίδες να εκλεγεί.
 
Μπορεί να κάνει σκληρό προεκλογικό αγώνα
 
Απεναντίας περισσότερες πιθανότητες παρουσιάζει μια υποψηφιότητα του επιχειρηματία κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου, αφού έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά σε χορηγίες συλλόγων, σωματείων και ομάδων, αλλά και έχει την οικονομική άνεση για έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα.
Στα πλεονεκτήματα του κ. Παπαϊωάννου είναι η συνεργασία του με τους ομίλους των κυρίων Κυριακόπουλου και Μυτιληναίου, των οποίων έχει αναλάβει υπεργολαβίες. Στην ουσία όμως οι δύο εταιρείες και κυρίως η S&B έχουν ισχυρή επιβολή στη συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού τους και μπορούν να κατευθύνουν κάποιες εκατοντάδες ψήφους.
 
Επιδιώκουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους
 
Ο ανεξάρτητος συνδυασμός των πρώην Δημάρχων Ασημάκη Ασημακόπουλου και Αριστείδη Παπαλάιου, φαίνεται ότι δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Είναι ένα σενάριο που μπορεί να οδηγήσει σε μια υπολογίσιμη δύναμη, που αν σχεδιαστεί καλά μπορεί να εξασφαλίσει νικηφόρα προοπτική, προσκρούει όμως στη βούληση και των δύο πρώην Δημάρχων να ηγηθούν. Είναι πιθανόν όμως αυτή η προσωπική φιλοδοξία να ξεπεραστεί, αφού ο ένας δεν μπορεί να σχηματίσει παράταξη με προοπτική νίκης, δίχως τον άλλον. Μάλιστα, θυμόμαστε όλοι ότι ο κ. Παπαλάιος το 2010 δεν κατάφερε να καταθέσει από μόνος του συνδυασμό.
 
Θα επιμείνει και ο κ. Καραχάλιος
 
Ξανά υποψηφιότητα είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσει και ο κ. Αποστόλης Καραχάλιος και πιθανότατα χωρίς το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά, για την πολιτική του οποίου έχει εκφραστεί αρνητικά κατ’ επανάληψη.
 
Η γοητεία του «νέου»
 
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί που θεωρούν ότι ο κ. Φουσέκης έχει γίνει τρόπον τινά «πολιτικό κατεστημένο» εκτιμούν ότι ο δήμος θα κερδίζονταν με ένα νέο άκαυτο και άφθαρτο πρόσωπο.
Πιστεύουν ότι ένα νέο παιδί με αξίες και όραμα μπορεί να εμπνεύσει και να κάνει τους ψηφοφόρους πιο εύκολα να το εμπιστευτούν από κάποιον παλιό και δοκιμασμένο. Αυτό το σενάριο όμως χάνει στην επόμενη μέρα των εκλογών αφού για να μπορέσει να διοικήσει το νέο – άπειρο – παιδί θα πρέπει πίσω του να υπάρχει μια έμπειρη και ισχυρή ομάδα.
 
Το αντάρτικο των βουνών
 
Ήδη μια ομάδα ανθρώπων στις ορεινές περιοχές του δήμου, διαφόρων αποχρώσεων, έχουν συνταχθεί γύρω από έναν πυρήνα, προκειμένου να κάνουν μια κίνηση που θα καλύψει τις δικές τους ανάγκες. Στην πορεία προς τις εκλογές αυτή η κίνηση θα συνεργαστεί προφανώς με κάποιο μεγαλύτερο σχήμα.
 
Το 40% θα φρενάρει τη νίκη
 
Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν φτάνει η πρόθεση να πάρουν το δήμο. Τα παλιά στελέχη και οι συνιστώσες δεν επιτρέπουν σε νέες μεταγραφές να βγουν μπροστά.
Πολύ δύσκολα θα αφήσουν να ηγηθεί είτε ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, είτε κάποιο από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετακινηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ του 40% θέλει να καπελώνει τα πάντα, δεν εμπιστεύεται τους καινούριους και βλέπει με δυσπιστία την εξουσία, και όλα αυτά αποτυπώνονται στις νέες δημοσκοπήσεις.
 
Θα κατεβάσει συνδυασμό και η Χρυσή Αυγή;
 
Ακόμη και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές επιχειρήθηκε να κατεβάσει συνδυασμό ο ΛΑΟΣ, κάτι που τελικά δεν έγινε. Η Χρυσή Αυγή πάντως δύσκολα θα καταφέρει να στελεχώσει παράταξη που χρειάζεται 70 άτομα για ένα αξιοπρεπές ψηφοδέλτιο.
 
Λειψανδρία στη Δωρίδα
 
Το μόνο σίγουρο μέχρι τώρα είναι πως ο κ. Καπεντζώνης θα είναι ξανά υποψήφιος. Από εκεί και πέρα με το δικό του τρόπο δήλωσε «παρών» ο κ. Μπάμπης Κόκκινος που είναι και ο επικρατέστερος υποψήφιος από πλευράς της ΝΔ, καθώς έχει πολλούς υποστηρικτές εδώ, αλλά και επαφή με το κέντρο.
Άλλη μια ευκαιρία θα επιδιώξει ο κ. Τάσος Παγώνης αν και η αντιπολιτευτική του τακτική είναι ανεπαρκέστατη, ενώ επικεφαλής παράταξης επιθυμεί να τεθεί και ο πρώην δήμαρχος Λιδωρικίου κ. Γιώργος Κουλούλας.
Τέλος το ΚΚΕ θα κατεβάσει το δικό του συνδυασμό, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και τέταρτη παράταξη από το ΣΥΡΙΖΑ.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…