Home Π.Ε. Φωκίδας Οι Πολίτες της Φωκίδας προ των ευθυνών τους
Π.Ε. Φωκίδας - 31 Μαΐου, 2019

Οι Πολίτες της Φωκίδας προ των ευθυνών τους

 Του Νίκου Δρόλαπα

 
Οι δύο πιο κρίσιμες αναμετρήσεις της επόμενης Κυριακής είναι αποφασιστικής σημασίας για τη πορεία της Φωκίδας. 
Θα κερδίσει το στοίχημα ;  Θα βγει από τον μαρασμό και την υποβάθμιση ;  η, θα αποδεχθεί παθητικά τον παραγκωνισμό και την εγκατάλειψή της, εγκλωβισμένη σε κομματικούς προσανατολισμούς, ή, ακόμη χειρότερα από ανίερες  συμμαχίες, στη Περιφέρεια και τον Δήμο Δελφών ;
Ο κ. Σπανός για το μέτριο αποτέλεσμα που έφερε τη πρώτη Κυριακή ευχαριστεί τους Στερεοελλαδίτες. 
Παρέλειψε όμως να ευχαριστήσει και το κόμμα που είναι διορισμένος αριστίδην, με δακτυλίδι, στο οποίο ταμπουρώθηκε για να διασωθεί από ένα κατά πολύ χαμηλότερο ποσοστό που έπρεπε αντικειμενικά να είχε λάβει, κρινόμενος από το ανύπαρκτο έργο της παράταξής του στη Περιφέρεια και κυρίως εδώ στη Φωκίδα.
Το ποσοστό που πήρε συνιστά κομματική επιλογή και αυτός το οικειοποιείται και το μεταλλάσσει σε δήθεν παραχθέν έργο, καλώντας πλέον τις δημοκρατικές δυνάμεις να τον στηρίξουν τη προσεχή Κυριακή. 
Τι δουλειά όμως έχει το όποιο κόμμα στη τοπική Αυτοδιοίκηση, που μόνο στραγγαλισμό μπορεί να επιφέρει, όπως συχνά διαπιστώνεται ; 
Σε απόλυτη αντίθεση με τον κ. Σπανό, ο Απόστολος Γκλέτσος,  έχει παρουσιάσει καταγεγραμμένο και επιτυχές έργο ως Δήμαρχος Στυλίδας και αυτό το παραδέχονται όλοι οι συμπολίτες του, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Για το λόγο αυτό το ποσοστό του περικλείει ισχυρή δυναμική και προσελκύει τους Πολίτες να δώσουν σε αυτόν τη τελική εντολή διακυβέρνησης της Στερεάς Ελλάδας και όπως λαμβάνονται τα μηνύματα,  η υποστήριξη στον συνδυασμό του θα ξεπεράσει με ευχέρεια το πενήντα τοις εκατό, με τις συμπράξεις που θα έχει.
Όσο δε αφορά τον ατυχήσαντα κατά τη τελευταία πενταετία Δήμο Δελφών, το ποσοστό που έλαβε ο κ. Παναγιωτόπουλος στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον  ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας, επειδή δεν είχε εκπροσωπηθεί με δικό του συνδυασμό στις εκλογές και όπως λέγεται,  κτύπησε ταβάνι, μη ελπίζοντας σε άλλη ενίσχυση από πουθενά,  δεδομένου ότι,  στον κ. Παναγιωτόπουλο συμπεριλαμβάνονται και οι ψήφοι των Ρομά με τις παράνομες μεταδημοτεύσεις, αλλά και τις Ελληνοποιήσεις.  
Έως εκεί φθάνει.
Γιατί, το πέρασμά του από το Δήμο συνοδεύθηκε μόνο από ζημίες, χρέη παλαιά, χρέη καινούργια, κακοδιοίκηση, συγκάλυψη πάσης ανομίας, αποτυχίες, διασπάθιση του Δημόσιου και του Δημοτικού χρήματος, διαχωρισμός των Δημοτών σε φίλους και τους…άλλους, επιλεκτική διανομή του χρήματος, φθάνοντας στο τέλος αυτής της περιπέτειας Δήμου και Δημοτών, να εξηγείται το φαινόμενο, πως η λαϊκή εκτίμηση στο πρόσωπο των αιρετών μετατράπηκε σε αποστροφή και  οι Δημότες έπαυσαν να τους αποκαλούν « Δημοτικούς Άρχοντες ».
Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος μετουσίωσε το αξίωμα που του έδωσαν οι Δημότες σε απόλαυση και κατάχρηση …της εξουσίας . 
Τώρα, επιχειρεί να ράψει ξανά τα….ξηλωμένα γαλόνια, τώρα που ήγγικεν η ώρα….λήξης του. 
Δεν γνωρίζουμε, αν υπάρχει άλλος Δήμαρχος που να έχει προκαλέσει τόσες ζημίες στους Δημότες και το Δήμο, όσες ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος απετέλεσε για την τοπική αυτοδιοίκηση ένα κακό πρότυπο προς…αποφυγή, πολύ δε περισσότερο, αφού έχει απολέσει και την « έξωθεν καλή μαρτυρία » ….
Για την κατάσταση όμως αυτή δεν ευθύνεται μόνο ο ‘’απερχόμενος’’ Δήμαρχος , αλλά και όσοι τον στήριξαν. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι, όλοι μαζί, υποστηριχτές και υποστηριζόμενος, συνδέονται μεταξύ τους με μηδενικό έως αρνητικό έργο στο Δήμο και το Νομό.
Και γεννάται το εύλογο ερώτημα, πως όλοι αυτοί, ως ναυαγοί και οι ίδιοι,  μπορούν να διασώσουν το ναυάγιο που οι ίδιοι δημιούργησαν με την ανικανότητά τους.  
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα « ‘’έργα’’ και τη πολιτεία » τους….
Αποχωρεί χωρίς να έχει εξηγήσει στους Δημότες γιατί δεν συνέταξε επί πέντε χρόνια τον ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ και ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του Δήμου, αφού έως τέλος Μαϊου υποβάλλεται υποχρεωτικά ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός του προηγούμενου έτους στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. 
Τα τεύχη αυτά, αποτελούν τον καθρέπτη της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Εάν δεν υποβληθούν προβλέπονται  πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις. Και ενώ δεν υποβλήθηκαν λόγω σπηλαιωδών ελλειμμάτων και παρατυπιών για τα πέντε τελευταία έτη, όπως έγινε και στο ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Άμφισσας, για το οποίο δεν έχει υποβληθεί ούτε ένας Ισολογισμός, κανένα μέτρο δεν ελήφθη κατά των υπαιτίων. 
Και το ερώτημα είναι : Ποιος ή ποιοι εμπόδισαν σε συνέργεια τους ελέγχους αυτούς και την επιβολή κυρώσεων ;  Ποιοι συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα που ενυπάρχουν στην αδυναμία υποβολής των σημαντικών για κάθε φορέα στοιχείων ; 
Αυτά θέλει να αποφύγει και δεν απαντάει συστηματικά, εδώ και πέντε χρόνια,  ο κ. Παναγιωτόπουλος.  Μήπως νομίζει ότι τα στοιχεία αυτά θα τα πάρει μαζί του και θα χαθούν ; 
Γιατί δεν χορηγεί τις καταστάσεις των μικροέργων τα οποία έδωσε, όπως τα έδωσε, χωρίς διαγωνισμό στους ίδιους και ίδιους κολλητούς , συγγενείς και συμπεθέρους, με απ΄ευθείας αναθέσεις για να  διαπιστωθεί που πήγαν εννέα εκατομμύρια ( 9.000.000 ) ευρώ, αν έγιναν όλα τα μικροέργα , αν ήσαν χρήσιμα και να δουν οι Δημότες ποιοι τα πήραν και ποιοι τα παρέλαβαν.  Πρέπει να γνωρίζουν όλοι τι έγινε με τη συνεργασία του τριγώνου Παναγιωτόπουλος – έγκριση,  Ανδρεοπούλου – υλοποίηση (;)  και Αναγνωστόπουλος – πληρωμή,  γιατί τα λεφτά είναι πολλά και με εννέα εκατομμύρια ευρώ ο Δήμος θα γινόταν Παρίσι.
Τι έγινε με το Σχολείο Καστελλίων  και το ποσό των 120.000 ευρώ που πήρε ο …παραεργολάβος, εκλεκτός φίλος του συστήματος χωρίς να εκτελέσει το έργο και ο Δήμαρχος ακούστηκε να λέει ότι θα ζητήσει από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων που είχε δώσει τη πίστωση ότι θα τα πληρώσει ο Δήμος, δηλαδή να πληρώσει ο Δήμος, εμείς οι Δημότες, τα κλεμμένα ; και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  οι παριστάμενοι κάτοικοι των Καστελλίων να φωνάζουν ‘’σε ποιες τσέπες μπήκαν τα λεφτά’’ ; 
Κανείς από τους ακριβοπληρωμένους ειδικούς  σύμβουλος δεν ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι δεν πρέπει να προβεί στη ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ των μηχανημάτων εξοπλισμού των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της Ιτέας, προϋπολογισμού 1.230.000  ευρώ,  αν δεν προηγηθεί με άλλο  ξεχωριστό έργο, η στεγανοποίηση ολόκληρου του δικτύου των αποχετευτικών αγωγών, ώστε να μην εισέρχεται σε αυτό θαλασσινό νερό και μέσω αντλιών μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟΚΑ με συνέπεια να ακυρώνει την αποτελεσματικότητα του βιολογικού καθαρισμού και να…μοσκοβαλάει η Ιτέα κατά τη Τουριστική περίοδο…..;
Τι έκανε ο…απερχόμενος για την αντικατάσταση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων στα δίκτυα ύδρευσης και το νερό που γεμίζουν από  λάσπη τα φίλτρα, στα σπίτια των συμπολιτών μας ;  
Αλήθεια, τι έγιναν τα λεφτά που πλήρωναν οι Δημότες για το νερό  όλα αυτά τα χρόνια και ο Δήμος δεν πλήρωνε την ΕΥΔΑΠ  με τα γνωστά παρατράγουδα, τα χρέη, κλπ ;   
Δύο Διευθυντές των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου έφυγαν από τη θέση τους λόγω…’’σκιών’’ υπό τη πίεση δημοσιευμάτων…..
Τι έκανε με τα Ανθίβολα των τοιχογραφιών του Παπαλουκά στη Μητρόπολη Άμφισσας, πόσα και ποια λείπουν ;
Τι απέδωσαν τα δωρεάν, αλλά πανάκριβα, ταξιδάκια αναψυχής των αιρετών ανά τα πέρατα της γης,  με το πρόσχημα της τουριστικής προβολής, όταν κρατάει κλειστά τρία Μουσεία στην Άμφισσα ;
Τι έκανε για την αποκατάσταση του Ελαιώνα Άμφισσας ; 
Δεν θα ξεχάσουμε τον κ. Παναγιωτόπουλο και για τις …σοφές επιλογές του να εγκαταστήσει στο πονεμένο ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Άμφισσας μετανάστες,  γιατί τα λεφτά που θα έπαιρνε και θα διαχειριζόταν, όπως τα υπόλοιπα, ήσαν πολλά, αφού το ποσό ήταν περίπου τρία εκατ. ευρώ…..      
Δεν θα τον ξεχάσουμε και για την εγκατάσταση 400 Ρομά σε τσιμεντένια μπλόκια αξίας  2.800.000  ευρώ, τα οποία πάλι ο ίδιος θα διαχειριζόταν. Πάλι, ήταν πολλά τα λεφτά…
Κρίμα που δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει το βάψιμο των προσόψεων των καταστημάτων της οδού Γιαγτζή προκειμένου να διασώσει το άλλο μεγάλο του έργο, το κυκλοφοριακό, που διέλυσε την αγορά της πόλης και κάνει πως δεν καταλαβαίνει…θέλοντας να στήσει στο κέντρο της Άμφισσας ένα αποκριάτικο Βλαχομπαρόκ σκηνικό, που θα το χάσουμε και μαζί του και τα λεφτά που είναι πολλά, περίπου 1.200.000 ευρώ,….
 Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι ερωτώντες της παράταξης του απερχομένου από Ιτέα, που ερωτούν τους άλλους ;
 Απάντηση δεν περιμένουμε από τον απερχόμενο κ. Παναγιωτόπουλο,  γιατί  δεν…προκάνει τώρα.  Τη δουλειά του θέλει να κάνει.  Την αρπαχτή της καρέκλας…. 
 Πόσο αλήθεια,  πιο χαμηλά θέλουν να πάνε τον Δήμο και τη Φωκίδα…..!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
       
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…