Home Πολιτικά - Φωκίδα Οι ευρωεκλογές και το πραγματικό του δίλημμα
Πολιτικά - Φωκίδα - 24 Μαΐου, 2019

Οι ευρωεκλογές και το πραγματικό του δίλημμα

 Το Ευρωκοινοβούλιο καθορίζει πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλα τα μέλη

Οι ευρωεκλογές και το πραγματικό του δίλημμα

-Ποιοι είναι οι έξι υποψήφιοι και τι πρεσβεύει ο καθένας. –Ποια η θέση τους για την οικονομική ύφεση και πως προτείνουν να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

-Γιατί δεν πρέπει να γίνονται παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές.

 

Το βράδυ της Παρασκευής η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και το λόγο παίρνουν πια οι πολίτες, οι οποίοι αύριο με την ψήφο μας θα καθορίσουμε το μέλλον της Ευρώπης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των δυο δήμων μας, εδώ στη Φωκίδα και των κοινοτήτων μας.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν το μειονέκτημα να επισκιάζουν οτιδήποτε άλλο συμβαίνει παράλληλα και ακριβώς γι αυτό το λόγο δεν πρέπει να γίνονται μαζί. Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για όλα τα κράτη μέλη, καθώς στο ευρωκοινοβούλιο ψηφίζονται πολιτικές που εισάγονται σε όλες τις χώρες που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται.

 

Μια Ευρώπη που αλλάζει

 

Κάθε πέντε χρόνια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από  τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου προτείνεται με βάση την πολιτική κοινοβουλευτική σύνθεση μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά κανόνα, ο πρόεδρος επιλέγεται από τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εάν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίξουν τον υποψήφιο με απόλυτη πλειοψηφία, ο υποψήφιος αυτός εκλέγεται. Ο πρόεδρος συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και έχει το δικαίωμα να προτείνει νέους ευρωπαϊκούς νόμους.   

Κατά τη σφοδρή οικονομική κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε έως και σήμερα, είδαμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένας υποστηρικτικός μηχανισμός. Είδαμε όμως παράλληλα και ηγέτες που αφενός δεν είχαν το μεγαλείο και το ψυχικό σθένος να προτάξουν την Ένωση πάνω από τις εθνικές γραμμές, αφετέρου δεν μπορούσαν να επιβληθούν και να περιορίσουν τις πολιτικές γραφικότητες που ξεπετάχθηκαν και απειλούν αυτό το οικοδόμημα, αλλά και τη δημοκρατική λειτουργία των χωρών – μελών που επλήγησαν.

Σε μια Ευρώπη που παραδίνεται στον εθνικισμό, τον άκρατο λαϊκισμό και όλο αυτό το διάστημα έδειχνε ανήμπορη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, οι ευρωεκλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον της. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που φαίνεται ώριμη για την ολοκλήρωσή της, με την πολιτική ενοποίησή της. Στην Ελλάδα, ειδικά τώρα, έχει δοθεί μια χροιά εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές με τα κόμματα να ζητούν να δοθεί μήνυμα στήριξης ή αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα, καθώς κάθε ευρωπαϊκό κόμμα και κάθε υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν πρεσβεύει κάτι σε ιδεολογικό πεδίο και έχει τις δικές του προτάσεις.

Ας γνωρίζουμε τους έξι που διεκδικούν το τιμόνι της Κομισιόν και παλεύουν να  διαδεχτούν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

 

Μανφρεντ Βέμπερ, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

 

Ο Μανφρεντ Βέμπερ υπήρξε υψηλόβαθμο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κεντροδεξιών κομμάτων της Ε.Ε. από νεαρή ηλικία. Τονίζει συχνά τις βαυαρικές ρίζες του, ενώ παράλληλα προωθεί το σχέδιο 10 σημείων για την Ευρώπη.

Έχει δεσμευτεί να διορίσει έναν Επίτροπο που θα επιβλέπει μια νέα σχέση με την Αφρική, με σκοπό τον έλεγχο της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται επίσης μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες, οι οποίες ωστόσο θα περιλαμβάνουν ρήτρες που απαγορεύουν την παιδική εργασία.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον Βέμπερ, και ο τομέας στον οποίο επικρίθηκε από τους συνυποψηφίους του σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αφορά την κλιματική αλλαγή, καθώς το κόμμα του μιλάει μεν για ανάγκη φιλόδοξης δράσης στο εν λόγω ζήτημα, όμως στην προηγούμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου δεν ψήφιζε ανάλογα.

«Επί τέσσερις εβδομάδες δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση για την καταδίκη του κομουνιστικού καθεστώτος του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, επειδή κάποιοι από την Ελλάδα και την Ιταλία προσπαθούσαν να το μπλοκάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα συνδέεται με τη ΝΔ, η οποία και στηρίζει τον Μανφρεντ Βέμπερ.

 

Φρανς Τίμερμανς, Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

 

Δεύτερο φαβορί και βασικός αντίπαλος του Βέμπερ, ο Ολλανδός πολύγλωσσος Φρανς Τίμερμανς – μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρωσικά – είναι ο Α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τη βελτίωση της νομοθεσίας, τις διοργανικές σχέσεις, το κράτος δικαίου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ο Τίμερμανς είναι εκείνος που μεθόδευσε, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια και διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Κατά την πρόσφατη τηλεμαχία, ο Τίμερμανς προκάλεσε αντιδράσεις όταν ερωτηθείς για την άνοδο του αντιευρωπαϊσμού παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία του Brexit με την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones.

Ο Τίμερμανς, όπως και υπόλοιποι υποψήφιοι της Αριστεράς και των Πρασίνων επιμένει στα καταστροφικά αποτελέσματα της λιτότητας και τάσσεται υπέρ του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού. Δέχτηκε ωστόσο και τη σκληρή κριτική του Βέμπερ, ο οποίος επισήμανε πως οι πολιτικές λιτότητας εφαρμόστηκαν από εκπρόσωπους και των Σοσιαλιστών που κατείχαν τα τελευταία χρόνια τις αντίστοιχες θέσεις.

 

Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)

 

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είναι η γυναίκα που τόλμησε να τα βάλει με εταιρείες-κολοσσούς. Οι έρευνες που επέβλεψε είχαν ως αποτέλεσμα τα πρόστιμα-ρεκόρ της Κομισιόν σε Google και Apple.

Η 50χρονη Βεστάγκερ είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της εμπορικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. και μαζί με την ομάδα της των 900 ερευνητών, «πειραματίζονται» για το πώς θα μπορούσε να είναι μια νέα τάξη πραγμάτων ή τουλάχιστον μια πιο ελεύθερη και πιο δίκαιη παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Η Βεστάγκερ έχει αναγνωρίσει ότι η Κομισιόν έχει αποξενώσει τους ψηφοφόρους, ενώ στο οικονομικό κομμάτι επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε τη δυνατή οικονομία και την ανάπτυξη», αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους-μέλους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Βεστάγκερ ερωτήθηκε χθες για τη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών. Η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Κύπρος είναι χώρες στις οποίες πρέπει όντως «να γίνει δουλειά», παραδέχτηκε. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι φορολογικοί παράδεισοι, τόνισε, καθώς «φορολογικοί παράδεισοι είναι εκεί όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους».

Η Βεστάγκερ θα μπορούσε να γίνει επικεφαλής της Κομισιόν εφόσον οι άλλοι υποψήφοι δεν συγκεντρώσουν πλειοψηφία.

 

Σκα Κέλερ, Κόμμα Πρασίνων

 

Ευρωβουλευτής από το 2009 με το Κόμμα των Πρασίνων, η Σκα Κέλερ είναι μία εκ των πέντε, άτυπων, υποψηφίων για την προεδία της Κομισιόν.

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει στην τηλεμαχία των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Αν και Πράσινη, ασχολείται και υπερασπίζεται ζητήματα όπως τα δικαιώματα των μεταναστών με την ίδια θέρμη που υπερασπίζεται την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιμένει ιδιαίτερα στην ανάγκη οι όποιες μελλοντικές συμφωνίες να προφυλάσσουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Νίκο Κούε, Ευρωπαϊκή Αριστερά

 

Πρώην εργαζόμενος στη μεταλλουργία, ο Νίκο Κούε κατάγεται από την Ισπανία, αλλά μεγάλωσε στο Βέλγιο.

Μοιράζεται τον ρόλο με τη Βιολέτα Τόμιτς, πρώην τηλεοπτική ηθοποιό και μέλος του κοινοβουλίου της Σλοβενίας. Αμφότερους τους στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης.

Εκφράζει την άποψη ότι η ενότητα της Ε.Ε. πλήττεται από τις πολιτικές λιτότητας.

 

Γιαν Ζάχραντιλ, Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών

 

Ο Τσέχος ευρωβουλευτής επιλέχθηκε για να θέσει το ζήτημα του περιορισμού των εξουσιών των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και της ενίσχυσης του ρόλου των μεμονωμένων κρατών-μελών.

Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση αυτή, στη χθεσινή τηλεμαχία ανέφερε δημοσκοπήσεις από την πατρίδα του, οι οποίες έδειξαν ότι το 90% των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει στην Ε.Ε., αλλά το 70% δεν θέλει την ένταξη στο ενιαίο νόμισμα.

«Είναι σαφές ότι οι πολίτες θέλουν την Ε.Ε., αλλά δεν τους αρέσουν όλα όσα προέρχονται από την Ε.Ε.», τόνισε.

Αμείλικτη, είναι η στάση του Ζάχραντιλ στο μεταναστευτικό. Έχει ταχθεί εναντίον των ποσοστώσεων στη φιλοξενία των προσφύγων και υπερασπίστηκε τα μεταναστευτικά κέντρα εκτός Ευρώπης.

 

Ευρωεκλογές 2019: Αυτά τα κόμματα διεκδικούν την ψήφο μας

 

Στις ευρωεκλογές 2019, για τους Έλληνες πολίτες υπάρχουν οι εξής επιλογές:

 

Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ.)

Ανεξάρτητοι Έλληνες Πάνος Καμμένος

Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α) – Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας

‘Αρμα Συνεργασίας Για την Ευρώπη των Εθνών Γιάννης Δημαράς Ελληνική Πολιτική Συνείδηση, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα

Δημιουργία ξανά – Θάνος Τζήμερος

Δημοκρατική Ευθύνη

Δημοσθένης Βεργής – Έλληνες Οικολόγοι

Εθνικό Μέτωπο – Πατριωτικός Σύνδεσμος – Λιοντάρια Συνεργεία για την Ελλάδα

Ελεύθερη Πατρίδα

Ελλάδα, ο άλλος δρόμος – Νότης Μαριάς

Έλληνες Ριζοσπάστες

Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος

Ελληνικό Όραμα

Ελλήνων Συνέλευσις

ΕΝΥΠΕΚΚ – Όρθια Ελλάδα

Ένωση Κεντρώων

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο

Κίνημα Αλλαγής ( Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα “ΠΑΣΟΚ” – Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών “ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ” – Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης “Ε.Δ.Ε.Μ” – Ανανεωτική Αριστερά – Προοδευτικό Κέντρο – Κινήσεις Πολιτών )

Κολλάτος- Ανεξάρτητο Πολιτικό Κίνημα- Οικολογικό Ελληνικό

Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας

Κόμμα Νέων

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής (Λαϊκή Ενότητα «ΛΑ.Ε» – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Συνεργαζόμενοι)

Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑ.Ο.Σ) – Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε)

Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή

Λ.Ε.Υ.Κ.Ο. – Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας – Ενώσεις Πολιτισμού και Ανάπτυξης

ΛΕΥΚΟ – Λαϊκές Ευρωπαϊκές Κοινωνικές Ομάδες PESG-PEOPLE’S EUROPEAN SOCIAL GROUPS

Μαρξιστικό- Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

ΜέΡΑ25

Νέα Δεξιά

Νέα Δημοκρατία

Νέα Ελληνική Ορμή

Οικολογία Πράσινοι- Αλληλεγγύη

Οικολόγοι Πράσινοι

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (Ο.Κ.Δ.Ε.)

Πλεύση Ελευθερίας – Ζωή Κωνσταντοπούλου

Πολίτες του Ηλία Ψινάκη

Ποτάμι

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Φιλελεύθερη Συμμαχία

 

Πόσους εκλέγει η κάθε χώρα

 

Η Γερμανία εκλέγει 96 ευρωβουλευτές (=αριθμός με το 2014)

Η Γαλλία 79 (+5 έναντι της εκλογής του 2014)

Η Ιταλία 76 (+3)

Η Ισπανία 59 (+5)

Η Πολωνία 52 (+1)

Η Ρουμανία 33 (+1)

Η Ολλανδία 29 (+3)

Το Βέλγιο 21 (=)

Η Τσεχία 21 (=)

Η Ελλάδα 21 (=)

Η Ουγγαρία 21 (=)

Η Πορτογαλία 21 (=)

Η Σουηδία 21 (+1)

Η Αυστρία 19 (+1)

Η Βουλγαρία 17 (=)

Η Δανία 14 (+1)

Η Σλοβακία 14 (+1)

Η Φινλανδία 14 (+1)

Η Ιρλανδία 13 (+2)

Η Κροατία 12 (+1)

Η Λιθουανία 11 (=)

Η Λετονία 8 (=)

Η Σλοβενία 8 (=)

Η Εσθονία 7 (+1)

Η Κύπρος 6 (=)

Το Λουξεμβούργο 6 (=)

Η Μάλτα 6 (=)

 

Όριο εκλογής κόμματος με βάση την εθνική νομοθεσία

 

Το εκλογικό κατώφλι για την εκλογή ευρωβουλευτή είναι 5% για την Τσεχία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Λιθουανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Το 4% ισχύει για την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σουηδία, 3% για την Ελλάδα και 1,8% για την Κύπρο.

Οι υπόλοιπες χώρες δεν θέτουν ελάχιστο όριο.

Έντυπη έκδοση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό

Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…