Home Π.Ε. Φωκίδας Οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν στο εξής οι ιδιοκτήτες καμένων δέντρων στον Ελαιώνα
Π.Ε. Φωκίδας - 13 Αυγούστου, 2013

Οι ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν στο εξής οι ιδιοκτήτες καμένων δέντρων στον Ελαιώνα

 Ανακοίνωση για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής οι κάτοχοι καμένων, από την πρόσφατη πυρκαγιά στον Ελαιώνα , ελιών  προκειμένου να γίνει γρηγορότερα και με μικρότερο κόστος η αποκατάσταση εξέδωσε χτες η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φωκίδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση θα πρέπει να γίνουν τα κάτωθι βήματα:
 

 

1.Εκτίμηση Ζημιάς
 
Αρχικά θα πρέπει να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα ελαιόδενδρα κάθε αγροτεμαχίου. Στην περίπτωση αυτή και ύστερα από την εμπειρία που έχει προκύψει από αντίστοιχα φαινόμενα άλλων περιοχών θα συναντήσουμε τις εξής κατηγορίες ζημιών:
I.Ελαφριές ζημιές: Έχει ζημιωθεί τμήμα του φυλλώματος ενώ οι  κύριοι βραχίονες δεν έχουν καεί. Τα δένδρα έχουν εμφανή σημεία πράσινης κόμης.
II. Μέτριες ζημιές: Το σύνολο  της κόμης του δένδρου έχει ζημιωθεί ενώ οι κύριοι βραχίονες(σταυρώματα) και ο κορμός του δένδρου δεν έχουν καεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%.
III.Σοβαρές ζημιές: Ο κορμός και βραχίονες του δένδρου έχουν καεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25%.
IV.Ολική ζημιά: Πλήρης καταστροφή των κορμών των δένδρων μέχρι την επιφάνεια του εδάφους ή και κάτω από αυτό.
    
 2. Χειρισμοί
 
-Μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου τουλάχιστον δεν πρέπει να γίνει καμία επέμβαση στα καμένα ελαιόδεντρα έως ότου αυτά δώσουν την συνολική εικόνα της δυνατότητας αναβλάστησης που έχουν.
 Στις περιπτώσεις των αρδευόμενων ελαιοκτημάτων και  αυτών που είναι δυνατόν να δεχτούν άρδευση με νερό που είναι κατάλληλο για τη δουλειά αυτή, συνιστώνται οι ελαφρές και συχνές αρδεύσεις προκειμένου να ενθαρρυνθεί μεν η αναβλάστηση των ζημιωθέντων ελαιοδέντρων αλλά να μην υποστεί ζημιά το έδαφος του ελαιοκτήματος.
Απομάκρυνση από τα ελαιοκτήματα ( μετά την καταγραφή από τον ΕΛ.Γ.Α) των υπολειμμάτων των διαφόρων καλλιεργητικών μέσων που ενδεχομένως καταστράφηκαν από την  πυρκαγιά και των πεσμένων κλάδων. Οι  κλάδοι που φέρουν καρπό δεν πρέπει να απομακρύνονται προκειμένου να γίνει η εκτίμηση από τον ΕΛ.Γ.Α.
 
3).Κλάδεμα
 
 
Η αποκατάσταση των καμένων ελαιοδέντρων βασίζεται αποκλειστικά στην αναβλάστησή τους.
Οι αναβλαστήσεις εμφανίζονται στα τμήματα του δένδρου που δεν έχουν καταστραφεί και μετά από παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος. Στο ίδιο αυτό διάστημα και στα τμήματα που έχουν καταστραφεί εμφανίζονται σχισίματα και αποκολλήσεις του φλοιού.
Οι επεμβάσεις κλαδέματος και καθαρισμού επομένως στα καμένα ελαιόδεντρα δεν επιτρέπονται μέχρι να γίνει εμφανές το μέγεθος του εγκαύματος. Αυτό υπολογίζεται να συμβεί μετά τα μέσα του Φθινοπώρου. Την πρώτη πάντως βλαστική περίοδο (Απρίλιος Μάιος) δεν αφαιρούμε καθόλου αναβλαστήσεις και όποιες τομές γίνουν στα ελαιόδεντρα πρέπει να καλύπτονται με ειδική προστατευτική αλοιφή. Ο χειρισμός αυτός θα συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην καλύτερη ανάπτυξη και  αναπροσαρμογή του ριζικού συστήματος των καμένων ελαιοδέντρων.
 
4). Άλλοι χειρισμοί

 

α) Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον περιορισμό της διάβρωσης του εδάφους ιδιαίτερα για επικλινή .ελαιοκτήματα.
β) Συνιστάται η ελαφριά λίπανση των ελαιοδέντρων με τη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων, η φυτοπροστασία με τα κατάλληλα .φυτοπροστατευτικά προϊόντα και η ήπια άρδευση και μέτρια ποσότητα νερού, για την ενθάρρυνση των αναβλαστήσεων και την προστασία τους από τις διάφορες ασθένειες των ελαιοδέντρων. Απέναντι των οποίων οι αναβλαστήσεις εμφανίζουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Προσοχή χρειάζεται στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων προσβολών από φυλλοφάγα, ξυλοφάγα έντομα και ακάρεα.
γ). Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αποφυγή της βόσκησης των ζώων προκειμένου να προστατευτούν οι αναβλαστήσεις που θα προέλθουν από τη βάση του κορμού των δένδρων, οι οποίες θα αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμες στις περιπτώσεις των δένδρων που θα χρειαστεί να καρατομηθούν.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και τια την επίλυση των ειδικών προβλημάτων που ενδεχομένως να παρουσιαστούν θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία με τους Γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητα Φωκίδας. 
    
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…