Home Δήμος Δελφών Οι ανακοινωσεις των παρατάξεων Ταγκαλή και Αναγνωστόπουλου για τις ΑΠΕ στο Γαλαξίδι
Δήμος Δελφών - 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Οι ανακοινωσεις των παρατάξεων Ταγκαλή και Αναγνωστόπουλου για τις ΑΠΕ στο Γαλαξίδι

Την επόμενη μέρα της επίμαχης συνεδρίασης για τις ΑΠΕ οι παρατάξεις των κκ Ταγκαλή και Αναγνωστόπουλου συνέχισαν την αντιμαχία τους .
Συγκεκριμένα με ανακοίνωση της η παράταξη Ταγκαλή ισχυρίζεται ότι “ Ο Δήμος Δελφών πέτυχε την αλλαγή χωροθέτησης ΑΠΕ στη θέση Μύτικας Γαλαξιδίου” και τον τοπικό αντιδήμαρχο κ Ευθ. Γρίβα να δηλώνει : «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, αλλά εξετάζουμε την κάθε περίπτωση χωριστά»
Από την πλευρά της η παράταξη του κ Αναγνωστόπουλου απάντησε ακαριαία στην ανακοίνωση Γρίβα καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για αντιδημοκρατικές διαδικασίες στο δημοτικό συμβούλιο τονίζοντας ότι σε ότι αφορά την υπόθεση των ΑΠΕ του Γαλαξιδίου έκαναν τη “νύχτα – ημέρα” επισημαίνοντας ότι η θέση της παραταξης του παραμένει κατά της αδειοδότησης.
Ακολουθούν οι δυο ανακοινώσεις

Η ανακοίνωση της παράταξης Ταγκαλή

Θετικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Μύτικας της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 αναπτύχθηκε το ιστορικό της υπόθεσης και ταυτόχρονα αναδείχτηκε η επιτυχία του Δήμου να αλλάξει η αρχική χωροθέτηση της εγκατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, το αρχικό σχέδιο της εταιρείας προέβλεπε την ανάπτυξη των σταθμών σε έκταση 1.919 στρεμμάτων, με συνέπεια να δημιουργείται οπτική όχληση στην περιοχή του Γαλαξιδίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης του τόπου (πχ τουρισμός κλπ). Ο Δήμος Δελφών απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση πήρε αρνητική θέση, ερχόμενος μάλιστα σε επαφή με εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, όπου δρομολόγησε όλες τις Νομικές ενέργειες για την αποτροπή της.
Σε συνέχεια της εν λόγω στάσης η ενδιαφερόμενη εταιρεία υπέβαλε δεύτερη και ακολούθως τρίτη τροποποιημένη πρόταση στην οποία περιορίστηκε η έκταση χωροθέτησης στα 700 περίπου στρέμματα, μηδενίζοντας πρακτικά την οπτική όχληση. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στα συλλογικά όργανα της Κοινότητας του Γαλαξιδίου και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, τα οποία γνωμοδότησαν θετικά. Βάσει των νέων δεδομένων πραγματοποιήθηκε και η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου κατά πλειοψηφία το θέμα υπερψηφίστηκε, καθώς ήρθησαν οι λόγοι της αρχικής άρνησης.
Βασικές αρχές του Δήμου Δελφών, ως προς την εγκατάσταση ΑΠΕ, όπως έχουν εκφραστεί έως και σήμερα, είναι οι εξής:
-Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τοποθετηθεί στο ΔΣ.
-Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να δίνουμε λευκή επιταγή.
-Αφουγκραζόμαστε τις απόψεις των τοπικών Κοινωνιών.
-Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει Χωτοταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Όπως ειπώθηκε κατά την εισήγηση του θέματος, η θέση του Δήμου Δελφών είναι πολιτική, εστιάζοντας στο συμφέρον των Κοινοτήτων, χωρίς να υπεισέρχεται σε τεχνικής φύσεως θέματα για τα οποία αρμοδιότητα, αλλά και γνώση, έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΠΠΟ, Δασαρχεία, Τμήματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας κ.α.), οι οποίες θεσμικά προβλέπονται να γνωμοδοτήσουν.

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου, κ. Ευθύμιος Γρίβας, σημείωσε: «Ο Δήμος Δελφών, εξετάζοντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πέτυχε στην παρούσα φάση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την εγκατάσταση ΑΠΕ στη θέση Μύτικας. Χωρίς αγκυλώσεις, αλλά και ανέξοδα λόγια, κατάφερε να αλλάξει η αρχική χωροθέτηση, μηδενίζοντας ουσιαστικά τις αρνητικές συνέπειες, μεγιστοποιώντας παράλληλα τα οφέλη για την τοπική κοινωνία».

Η ανακοίνωση τηςπαράταξης Αναγνωστόπουλου

Αντιδημοκρατικές Διαδικασίες στο Δ.Σ. Δήμου Δελφών

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Δελφών που πραγματοποιήθηκε την 27η Σεπτεμβρίου στην Άμφισσα, οι σύμβουλοι της παράταξης αποχώρησαν από την αίθουσα κατά την συζήτηση του 17ου θέματος «Γνωμοδότηση επί της από Ιούλιο 2022 Μ.Π.Ε. για την δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού έργου στον Αθανάσιο Διάκο» καταγγέλλοντας την στάση του Δημάρχου και του Προέδρου του σώματος ως καθαρά αντιδημοκρατική.
Συγκεκριμένα και μετά από την εισήγηση της Δ.Σ. Μαίρης Ανδρεοπούλου ως αγορήτριας της παράταξης για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. με παρότρυνση του Δημάρχου αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον επικεφαλής της παράταξής μας. Κάτι τέτοιο αποτελεί σαφή παράβαση του κανονισμού και μάλιστα πρωτοφανή, συνεπώς πρέπει να ερωτηθεί δημόσια ο Πρόεδρος κος Κατσικούλης εάν λειτουργεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως Πρόεδρος της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου ή απλώς χειραγωγείται από τον κο Ταγκαλή.

Επειδή και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει επισημανθεί ανάλογη συμπεριφορά, ο επικεφαλής της παράταξης Λουκάς Αναγνωστόπουλος ζήτησε από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση, μη ανεχόμενοι πλέον τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και καταγγέλλοντας παράλληλα την διαδικασία.
Η θέση της παράταξης για αδειοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης είναι αρνητική, όπως αυτό αποτυπώθηκε τεκμηριωμένα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της 26ης Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά στο 16ο Θέμα «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην θέση ΜΥΤΙΚΑΣ Δ.Ε.Γαλαξειδίου», τελικά η δημοτική αρχή κατάφερε να κάνει την «νύχτα – ημέρα»! Εκεί που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο δημοτικό συμβούλιο αρνητικά για το συγκεκριμένο θέμα (Συνεδρίαση 17ης Δεκεμβρίου 2021), η πλειοψηφούσα παράταξη άλλαξε γνώμη και εισηγήθηκε θετικά με διάφορα προσχήματα και ακατάσχετη υποσχεσιολογία. Παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων από το Γαλαξίδι καθώς και του συνόλου των παρατάξεων της μειοψηφίας, η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία.
Η δική μας θέση παρέμεινε σταθερή και αμετάβλητη, δηλαδή κατά της αδειοδότησης, θεωρώντας ότι τα όποια οφέλη δεν αντισταθμίζουν τις ζημίες στις άλλες δραστηριότητες που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή (τουρισμός, κτηνοτροφία, μελισσοκομία κλπ) καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…