Ξενοφών Χασούρας : “Χρειαζόμαστε μια ισχυρή , μονοκομματική κυβέρνηση”
Για τα μεγάλα έργα της ΝΔ, τους προσωπικούς του στόχους, αλλά και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου μιλάει ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Ξενοφών Χασούρας σε συνέντευξή του στην ΩτΦ.
“Πάμε μπροστά, σταθερά και δυνατά για μια καλύτερη Ελλάδα ή γυρίζουμε πίσω!”
ΩτΦ: Κατά γενική ομολογία ήσασταν η έκπληξη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Πως προέκυψε η υποψηφιότητα σας;
Ξ.Χ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για μια μεγάλη ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές. Ανανέωση που φτάνει στο 50% των ψηφοδελτίων του κόμματός μας. Με αυτή τη κίνηση ο Πρωθυπουργός θέλησε να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους με όρεξη να προσφέρουν στην Πατρίδα μας και να μετάσχουν ενεργά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η ανανέωση έγινε με όρους αξιοκρατίας και με μια διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης των νέων προσώπων. Τα όργανα του κόμματος ζήτησαν όπως είχε γίνει και με το Μητρώο Στελεχών στις προηγούμενες εκλογές να σταλούν βιογραφικά που θα αξιολογηθούν για την επιλογή των υποψηφίων. Αυτό έγινε και στην περίπτωσή μου. Αξιολογήθηκε το βιογραφικό μου, η επαγγελματική μου πορεία και εμπειρία και η προσφορά μου στην τοπική κοινωνία και την Παράταξη. Το κόμμα αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τίμησαν με την επιλογή τους. Ήταν μια έκπληξη αλλά είναι και μεγάλη τιμή και αναγνώριση για μένα που με γεμίζει με αίσθημα ευθύνης και δύναμη.
ΩτΦ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για τη ΝΔ αλλά και τη χώρα;
Ξ.Χ.: Τα διλήμματα είναι γνωστά. Οι πολίτες επιλέγουν για το αύριο. Για το τι χώρα θέλουν. Μια ισχυρή, παραγωγική, πράσινη και ψηφιακή, κοινωνική και δίκαιη Ελλάδα – αυτή που δημιουργεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή μια Ελλάδα παρία της Ευρώπης. Μια χώρα οπισθοδρομική και δέσμια ιδεοληψιών περασμένων δεκαετιών; Μια χώρα που προστατεύει τα σύνορά της ή μια χώρα ξέφραγο αμπέλι;
Αυτό είναι το δίλημμα. Πάμε μπροστά, σταθερά και δυνατά για μια καλύτερη Ελλάδα ή γυρίζουμε πίσω!
“Η δημογραφική συρρίκνωση του νομού μας συνδέεται με την υπανάπτυξη του.”
ΩτΦ: Με ποιες πολιτικές θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξει η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Φωκίδας αλλά και η οικονομική ανάπτυξή σας;
Ξ.Χ.: Το Δημογραφικό είναι το μεγάλο Εθνικό ζήτημα. Ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε συνολικά και όχι μόνο στην Φωκίδα. Παρά τα όσα έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση της γονιμότητας και την αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού, όπως η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου στην Κυβέρνηση αποκλειστικά για την στήριξη της οικογένειας (αναφέρομαι στο Υφυπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας), αλλά και για την ενίσχυση με 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, πρέπει σίγουρα να γίνουν περισσότερα. Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη. Η δημογραφική συρρίκνωση του νομού μας συνδέεται με την υπανάπτυξη του. Χρειαζόμαστε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης, περισσότερες θέσεις εργασίας και φυσικά καλύτερες υποδομές υγείας και παιδείας. Για να το καταφέρουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Το φυσικό κάλλος των ορεινών μας ως βάση τουριστικής ανάπτυξης αλλά και τα υψηλής ποιότητας και ονομαστά αγροτικά μας προϊόντα που μπορούν με τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και προώθηση να δημιουργήσουν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας και οικονομίες κλίμακας για την περιοχή μας.
ΩτΦ: Τι έχετε να απαντήσετε στη κατηγορία της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι στα 4 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ έγιναν ελάχιστα πράγματα για την ανάπτυξη της περιοχής;
Ξ.Χ.: Πως είναι αστήριχτη! Ήταν η Νέα Δημοκρατία που υλοποίησε μια σειρά από μεγάλα έργα υποδομής που δίνουν προοπτική στο Νομό μας!
Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά την δημοπράτηση του «διαγώνιου άξονα» του τμήματος δηλαδή Μπράλος – Άμφισσα που συνδέει την περιοχή μας με τους μεγάλους οδικούς άξονες τις χώρας.
Την δημιουργία του φορέα διαχείρισης και η προστασία και ανάδειξη του Ελαιώνα της Άμφισσας.
Την δημιουργία του φράγματος στην Ερατεινή
Την επανένταξη του «παραλίμνιου» που απεντάχθηκε το 2014 αναίτια και πολλές άλλες μικρότερης «εμβέλειας» παρεμβάσεις,Ας μας παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση το δικό της κυβερνητικό έργο και ο απλός συνδημότης μας να κάνει την σύγκριση.
ΩτΦ: Ποιος είναι ο εκλογικός προσωπικός σας στόχος;
Ξ.Χ.: Υπήρξα σε όλη μου τη ζωή ενεργός πολίτης αλλά και στρατιώτης της παράταξης. Για μένα πάνω από όλα σημασία έχει το καλό του τόπου μας και η θετική παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας. Είμαι συνυποψήφιος με άλλα δύο έμπειρα στελέχη της παράταξης.
Η Φωκίδα είναι μονοεδρική όλοι μας διεκδικούμε το προνόμιο και την ευθύνη να αγωνιστούμε για το καλό του τόπου μας. Εγώ θα δώσω την μάχη μου όχι απλά για την εκλογή μου και για να αναδείξω όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της Φωκίδας αλλά και για να αποκτήσει ο τόπος μας τη θέση που του αξίζει.
Από την επόμενη μέρα απ’ όποια θέση και αν είμαι, θα συνεχίσω να πράττω αυτό που πολύ καλά ξέρω και ξέρουν και οι συμπολίτες μας και ειδικότερα της Δωρίδας. Δε φοβάμαι τις ευθύνες – δεν φυγομάχησα ποτέ.
“Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση και αυτή θα είναι μονοκομματική”
ΩτΦ: Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενδεχομένως ακόμη και από τις πρώτες κάλπες να μπορεί να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ . Ποια είναι η άποψή σας;
Ξ.Χ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει ξεκάθαρα. Η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας στην χώρα μας δοκιμάστηκαν και απογοήτευσαν. Αν θέλουμε μια Ισχυρή Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση και αυτή θα είναι μονοκομματική. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας όπου ο ένας θα είναι «όμηρος» του άλλου και όπου οι ελάσσονες εταίροι, τα μικρά κόμματα θα εκβιάζουν τον εκάστοτε Πρωθυπουργό για να εξυπηρετήσουν τη δική τους ατζέντα.
ΩτΦ: Αν παρόλα αυτά δεν μπορέσει να γίνει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ α ο κ Ανδρουλάκης επιμείνει να θέτει εκτός του κ Μητσοτάκη θα αποκλείατε να υπάρξει συνεργασία με την Ελληνική Λύση;
Ξ.Χ.: Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κόμμα, με αρχές. Είναι ένα κόμμα που έχει ταυτιστεί με την εδραίωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά το ΄74. Με ακραίες φωνές και απόψεις σαν αυτές που εκφράζονται από την Ελληνική Λύση δεν υπάρχει σημείο επαφής.
ΩτΦ: Θα ήσασταν υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού με το ΣΥΡΙΖΑ;
Ξ.Χ.: Εδώ θα επαναλάβω ακριβώς ότι και παραπάνω. Με ακραίες φωνές και απόψεις δεν έχουμε τίποτα κοινό. Ειδικά με το κόμμα του λαϊκισμού, και το τελειώνω εδώ, θέτοντας όρια στην συζήτησή μας και στον «πολιτικό πολιτισμό» όπως εγώ τον αντιλαμβάνομαι, γιατί θα μπορούσα να μιλήσω για «τυχοδιωκτισμό» κλπ. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές μας με το κόμμα που δεν δίστασε να διακινδυνεύσει την έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ! Συνεπώς είμαι κατά!
ΩτΦ: Από αρκετούς ακούω το σλόγκαν «όλοι ίδιοι είναι. Οι πολιτικές είναι προκαθορισμένες από τους δανειστές» Τι τους απαντάτε;
Ξ.Χ.: Το ότι δεν είναι όλοι ίδιοι το απέδειξε αυτή τη τετραετία τη Νέα Δημοκρατία! Εργαστήκαμε σκληρά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες. Το γεγονός πως ότι είπαμε το κάναμε, συνέβαλε για να αρχίσει το “όλοι ίδιοι είναι” να χάνει την δύναμή του. Τώρα στο ουσιαστικό σκέλος της ερώτησής σας για του δανειστές. Η χώρα εχει υποχρεώσεις αλλά το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεις έχει σημασία. Σκεφτείτε και συγκρίνεται την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Το μείγμα της οικονομικής της πολιτικής με την τιμωριτική υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Που οδήγησε σε ανάπτυξη που δεν έφτανε ούτε το 1% και σε στασιμότητα σε μισθούς και συντάξεις. Η φιλελεύθερη και σύγχρονη και φιλική στην Αγορά και τις επενδύσεις πολιτική αυτής της κυβέρνησης τι αποτέλεσμα είχε; Ανάπτυξη πάνω από 2%, πάνω από το μ.ο. της Ευρωζώνης, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μείωση ή κατάργηση πάνω από 50 φόρων!
Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι!
«Χειροκρότησαν όλοι τον πρόεδρο»
ΩτΦ: Πως σχολιάζετε το τεταμένο κλίμα που επικρατεί τελευταία στη Δωρίδα; Τι θα συμβουλεύατε τους συναγωνιστές σας στα ψηφοδέλτια των κ.κ. Καπετζώνη και Γιαννόπουλου;
Ξ.Χ.: Όσον αφορά τον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας προς τη μεγάλη εκλογική νίκη των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, δεν διακρίνω καμία ένταση παρά ομοψυχία και συστράτευση. Δείγμα αυτού που σας λέω αποτέλεσε η επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δωρίδα, όπου τα στελέχη μας σύσσωμα υποδέχθηκαν και χειροκρότησαν τον ηγέτη του κόμματος μας ο ένας δίπλα στον άλλο.
Και αυτό δεν αποτελεί δίκη μου διαπίστωση αλλά όλων όσων παραβρέθηκαν στην κεντρική πλατεία του Ευπαλίου.
Νομίζω πως πιο σαφείς δεν μπορώ να γίνω.
Τελεία και παύλα.
Λ. Αναγνωστόπουλος: Το πρόγραμμα δράσης της πενταετίας για τη Δ.Ε. Άμφισσας
Η ομάδα της «Ανανεωτικής Δύναμης Δήμου Δελφών», με επικεφαλής τον Λουκά Αναγνωστόπουλο παρ…