Home Π.Ε. Φωκίδας Ξεκινά ο Διαγώνιος Άξονας
Π.Ε. Φωκίδας - 21 Μαΐου, 2019

Ξεκινά ο Διαγώνιος Άξονας

 Το σπουδαιότερο έργο μακρά όλων για τη Φωκίδα είναι αναμφίβολα ο Διαγώνιος Άξονας, ο οποίος και ξεκινά με το πρώτο τμήμα Γραβιά – Μεταλλεία προϋπολογισμού 15 εκ ευρώ, όπως μας ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης. 

 
 
Το αντικείμενο του έργου
 
Το έργο εξασφάλισε μόλις χθες υπογραφή και σήμερα ανεβαίνει επίσημα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ανοίγοντας επιτέλους ο δρόμος για τη δημοπράτησή του. Ο επίσημος τίτλος του είναι «Βελτίωση Οδικού Άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο, Τμήμα: Τέλος Παράκαμψης Γραβιάς – Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη» και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προαγωγή των βιώσιμων μεταφορών και εξάλειψη των σημείων συμφόρησης σε υποδομές βασικών δικτύων» του Ε.Π. «Στερεά Ελλάδα». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης δεν έκρυψε τη χαρά του για την ένταξή αυτή, καθώς πρόκειται για ένα έργο που έχει εξαγγείλει προ διετίας, ωστόσο παρουσιάστηκαν μεγάλες καθυστερήσεις κυρίως ως προς τη «μεταφορά» του από το υπουργείο στην Περιφέρεια. Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι αμέσως ξεκινά η διαδικασία της δημοπράτησης, καθώς η περιφέρεια ήταν από καιρό έτοιμη. 
Το έργο αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο που εκτελεί η περιφέρεια, μετά τον Ασωπό και ποτέ στο παρελθόν έργο τέτοιου οικονομικού αντικειμένου δεν είχε εκτελεστεί από ΟΤΑ στη Στερεά Ελλάδα. 
Το συνολικό μήκος του έργου είναι 4,7 χιλιόμετρα και θα πρέπει να έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο στις 22 Σεπτεμβρίου του 2022. 
Σύμφωνα με το φυσικό αντικείμενο της πράξης προβλέπονται: 
1. Διαπλάτυνση του οδοστρώματος από τα 6,50m – 7,00m περίπου που είναι σήμερα, στα 11,00m με μία λωρίδα κυκλοφορίας και λωρίδα πολλαπλών χρήσεων σε κάθε κατεύθυνση. Πρόβλεψη αντιπαγετικής στρώσης 20cm στην έδραση και αντιολισθηρής στρώσης 4cm στην άνω επιφάνεια κύλισης της οδού.
 2. Πρόσθετη λωρίδα βραδυπορείας στην ανωφέρεια, από τον κόμβο της Βάργιανης μέχρι το πέρας του τμήματος. 
3. Εκσκαφή και ασφαλή διαμόρφωση των ανάντη πρανών και κατασκευή τοίχου ύψους 1,50m μεταξύ της οδού και της εκσκαφής και δημιουργία τάφρου αναχαίτισης των καταπτώσεων πλάτους 3,00m σχεδόν σε όλο το μήκος.
 4. Τοίχοι αντιστήριξης της οδού προς το Στενόρεμα σε έξι περιοχές, συνολικού μήκους άνω των 500m. 
5. Διαμόρφωση σύμφωνα με σύγχρονες προδιαγραφές κόμβου προς τον οικιστικό – τουριστικό προορισμό της Βάργιανης με τοίχο αντιστήριξης μήκους 90m προς το ρέμα και ηλεκτροφωτισμό. 
6. Γέφυρα τεσσάρων ανοιγμάτων συνολικού μήκους 121,50m και πλάτους 18,25m μετά τον κόμβο της Βάργιανης. 
7. Κατασκευή σωληνωτών και κιβωτοειδών οχετών, με πρόβλεψη στρώσεων φθοράς με κολυμβητούς λίθους και εγκιβωτισμό από σκυρόδεμα κατάντη καθώς και μία τοπική διευθέτηση του ρέματος με συρματοκιβώτια στην περιοχή του μεγάλου οχετού. 
8. Προσωρινή διαμόρφωση του κόμβου Μεταλλείων Βωξίτη στο τέλος του έργου προκειμένου η οδός να συναρμοσθεί με την υφιστάμενη.
 Επίσης, προβλέπονται οι εργασίες μετατόπισης – αποκατάστασης δικτύων Ο.Κ.Ω. και σύνδεσης με αυτά, οι αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.
 
Ο θεμέλιος λίθος
 
Η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος ο Κώστας Μπακογιάννης κάνει υπέρβαση των καθηκόντων της εντάσσοντας το έργο αυτό, καθώς με τον ίδιο προϋπολογισμό θα μπορούσε να εντάξει δέκα μικρότερα έργα και να εξασφαλίσει την εκλογική στήριξη πολλών περιοχών, προέδρων και αυτοδιοικητικών προεκλογικά. Απεναντίας, πιάνοντας το σφυγμό της  κοινωνίας και αντιλαμβανόμενοι της σπουδαιότητας του συνολικού έργου απομονώνει ένα κομμάτι και ρίχνει το συνολικό προϋπολογισμό της για τους οδικούς άξονες. Από την πλευρά της όμως η Περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο από αυτό. Το έργο περιλαμβάνει τούνελ και απαιτεί συνολικό προϋπολογισμό 680 εκ ευρώ, που ακόμη και με 50% έκπτωση καθίσταται ένα από τα ακριβότερα έργα στη χώρα. Ως εκ τούτου, εναπόκειται πλήρως στη βούληση της κεντρικής διοίκησης, αλλά και στη δυναμική του επόμενου Βουλευτή της μονοεδρικής Φωκίδας, αν θα εκτελεστεί επί συνόλου. 
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Μπακογιάννης αφήνει τη σφραγίδα του στη Φωκίδα, ξεκινώντας το σπουδαιότερο έργο για αυτήν!
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…