Home Δήμος Δελφών Ν.Λουπάκος: «Δε βάζω καμία προσωπική φιλοδοξία πιο πάνω από τον σύνολο του συνδυασμού»
Δήμος Δελφών - 24 Μαΐου, 2019

Ν.Λουπάκος: «Δε βάζω καμία προσωπική φιλοδοξία πιο πάνω από τον σύνολο του συνδυασμού»

 Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δελφών κ.Νίκος Λουπάκος σε συνέντευξή του τονίζει:

«Δε βάζω καμία προσωπική φιλοδοξία πιο πάνω από τον σύνολο του συνδυασμού»

-«Είναι αδιανόητο να μην διασχίζει το νομό μας ούτε ένα χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου», υποστηρίζει και ξεκαθαρίζει ότι τα σοβαρά προβλήματα απαιτούν συνοχή και συνεργασία.

 

Συνέντευξη στη Γιώτα Γιαννούλη

 

Τους στόχους του για την περιοχή αναλύει σε συνέντευξή του στην ΩτΦ ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Λουπάκος καταθέτοντας παράλληλα  μια άκρως ενδιαφέρουσα άποψη για τον Κλεισθένη και τις συνεργασίες που απαιτεί η απλή αναλογική. 

Αναφορικά με το θέμα του «Κλεισθένη» αναρωτιέται πως γίνεται όποιος κατεβαίνει ως υποψήφιος δήμαρχος να λαμβάνει έδρα, ακόμη και αν συγκεντρώσει ελάχιστες ψήφους. «Δεν θα έπρεπε να υπάρχει εκλογικό μέτρο και για τους συνδυασμούς, το οποίο να προκύπτει από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του Δήμου δια τον αριθμό των εκλεγομένων συμβούλων για την εκλογιμότητα των υποψηφίων Δημάρχων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τις συνεργασίες ο κ. Λουπάκος εξηγεί ότι «απέναντι σε καίρια θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και τον τόπο μας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι. Οπωσδήποτε θα υπάρχουν διαφωνίες, θεωρώ όμως πως μπροστά στα συμφέροντα του Δήμου μας, κανένας και τίποτα δεν πρέπει να μας εμποδίζει και να μας διχάζει. Είναι επιτέλους ο καιρός, να μπορεί να γίνει αντιληπτό το σωστό ή το λάθος και να σταματήσει να γίνετε επανειλημμένως επίκληση σε ιδεολογικά ή προσωπικά κριτήρια, σε επίπεδο Δήμου, για να δικαιολογηθεί μία (αναγκαστικά) αντίθετη άποψη. Τέτοιες συνεργασίες είναι αποδεκτές με όλους όσοι έχουν μοναδικό στόχο το συμφέρον του τόπου».

Εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να ταχθεί στο πλευρό του κ. Παναγιώτη Ταγκαλή λέγοντας ότι «ξέρει να δίνει λύσεις. Το φιλότιμό του και η καθημερινή του τριβή με τον κόσμο, η αμεσότητά του και ο τεχνοκρατικός του χαρακτήρας τον καθιστούν τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση, σε έναν τόσο δύσκολα διαχειρίσιμο Δήμο», τονίζει.

Για τη συμμετοχή των Αστυνομικών στα ψηφοδέλτια εξηγεί ότι «ο Αστυνομικός κατανοεί, πιστέψτε με, την κατάσταση που η κοινωνία έχει περιέλθει, αποτελεί κομμάτι της, πληρώνει φόρους, είναι ενεργός, δραστήριος και παραγωγικός. Ο Αστυνομικός είναι ένας πολίτης της χώρας που μπορεί να ψηφίζει και να εκλέγει. Γιατί να μην μπορεί να εκλέγεται;»

 

ΩτΦ: Έχετε ξεκινήσει την αυτοδιοικητική σας πορεία από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας, πως βλέπετε σήμερα τις αλλαγές που ήρθαν με τον Κλεισθένη;

Ν.Λ.: Κυρία Γιαννούλη σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα και την ευκαιρία που μου δίνετε μέσω της εφημερίδας σας να εκφράσω και να γνωστοποιήσω τις απόψεις και τις θέσεις μου. Με το πείραμα του “Κλεισθένη” έχουν προκύψει διάφορες αλλαγές σε σχέση με τον “Καλλικράτη”, με κορυφαία τον τρόπο εκλογής των υποψηφίων, η γνωστή σε όλους απλή αναλογική. Μέχρι στιγμής ο νόμος του Κλεισθένη έχει διορθωθεί αρκετές φορές, έχουν γίνει προσθαφαιρέσεις, τα κενά είναι ακόμα πολλά ενώ σίγουρα επιδέχεται επιπλέον διορθώσεων. Η τελευταία του τροποποίηση έγινε στο μέσον της προεκλογικής περιόδου, δημιουργώντας σημαντικές παρενέργειες στον υφιστάμενο σχεδιασμό. Σημαντική προσθήκη στο νόμο του Κλεισθένη είναι η εκλογή των επικεφαλής των συνδυασμών οι οποίοι αν δεν καταλάβουν τη θέση του Δημάρχου, παίρνουν αυτοδικαίως μια θέση στο Δημοτικό συμβούλιο. To ερώτημα επομένως που δημιουργείται είναι το εξής: Δεν θα έπρεπε να υπάρχει εκλογικό μέτρο και για τους συνδυασμούς, το οποίο να προκύπτει από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του Δήμου δια τον αριθμό των εκλεγομένων συμβούλων για την εκλογιμότητα των υποψηφίων Δημάρχων; Μπορεί ένας επικεφαλής με ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό να καταλάβει θέση συμβούλου; Με λίγα λόγια λοιπόν: Απλή Αναλογική με όριο. Μόνο τότε θα έχει πραγματική αξία η απλή αναλογική. Θεωρώ πως είναι μία απροσεξία και διέλαθε της προσοχής των συντακτών του νόμου. Άποψή μου είναι ότι ο νόμος δεν θα είναι ίδιος στις επόμενες Δημοτικές εκλογές.

 

ΩτΦ: Για δεύτερη φορά στο πλευρό του κ. Ταγκαλή. Τι επιδιώκετε να υλοποιήσετε με την εκλογή σας;

Ν.Λ.: Δέχθηκα την πρόταση του Παναγιώτη Ταγκαλή, για δεύτερη φορά, γιατί γνωρίζω τον τρόπο που δουλεύει ως αυτοδιοικητικός. Συνεργαστήκαμε την τετραετία 2011-2014, όσο ήταν Αντιδήμαρχος κι εγώ Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας. Τον είδα να δίνει συνεχώς λύσεις, να είναι παρών όπου χρειαζόταν, να αφιερώνει όλο του το χρόνο για τη βελτίωση και την ανάδειξη της περιοχής ακόμα και με ιδία μέσα. Είναι άνθρωπος πρακτικός και όχι θεωρητικός. Ξέρει να δίνει λύσεις. Το φιλότιμό του και η καθημερινή του τριβή με τον κόσμο, η αμεσότητά του και ο τεχνοκρατικός του χαρακτήρας τον καθιστούν τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση, σε έναν τόσο δύσκολα διαχειρίσιμο Δήμο όπως ο δικός μας. Αν οι συνδημότες μου, δώσουν την ευκαιρία και την δυνατότητα στον Συνδυασμό “Επιλογή ευθύνης” να διαχειριστεί τον Δήμο Δελφών για την επόμενη θητεία, είμαι βέβαιος πως θα δοθούν ουσιαστικές λύσεις όπως περιγράφονται στις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού, προτάσεις εφαρμόσιμες και συνάμα υλοποιήσιμες. Θα είμαι στο πλάι του επόμενου Δημάρχου Παναγιώτη Ταγκαλή και δεν βάζω καμία προσωπική φιλοδοξία πιο πάνω από τον σύνολο του συνδυασμού και σίγουρα τίποτα πιο πάνω από τον τόπο που μεγάλωσα και που ζω. Νομίζω άλλωστε πως το έχω αποδείξει.

 

ΩτΦ: Είστε ένα πρόσωπο με έντονη πολιτιστική δράση, ενώ η φωνή σας είναι συνυφασμένη με το Αμφισσιώτικο καρναβάλι. Στο τομέα του Πολιτισμού τι αλλαγές προτείνετε;

Ν.Λ.: Σας ευχαριστώ για την αναγνώριση, μου δίνετε όμως την ευκαιρία να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό εδώ: Δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου από τους υπόλοιπους εθελοντές που συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα της Άμφισσας. Ως γνωστόν περίπου 250 εθελοντές κάθε χρόνο στις απόκριες, στερούμενοι χρόνο από τις δουλειές ή τις οικογένειές τους, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την δημιουργία των εκδηλώσεων. Είμαι ένας από αυτούς που απλά βοηθάω σε αυτό στο συγκεκριμένο κομμάτι των εκδηλώσεων. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους.

Για να δημιουργηθεί ο Δήμος Δελφών ενώθηκαν οκτώ πρώην δήμοι. Κάθε ένας από αυτούς έχει την ταυτότητά του, τα ήθη και έθιμά του, που όλα μαζί αποτελούν μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια ενός τεράστιου παζλ πολιτισμού. Κανένα κομμάτι δεν πρέπει να χαθεί και όλα μαζί το ένα δίπλα στο άλλο, πρέπει να συνυπάρχουν, να εξελίσσονται, να βελτιώνονται και σταδιακά να αναβαθμίζονται. Κανένα κομμάτι, άρα καμία εκδήλωση δεν πρέπει να καταργηθεί, να συγχωνευτεί, να μεταφερθεί ή να ενωθεί, αντιθέτως πρέπει να διατηρηθεί η παράδοση και ο χαρακτήρας κάθε περιοχής, να εμπλουτιστεί όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και να μας επιτρέπει να βιώνουμε τη διαφορετικότητα του κάθε πρώην Δήμου. Όλες μαζί, από την πιο μικρή εκδήλωση σε μία τοπική κοινότητα μέχρι τις μεγάλες εκδηλώσεις του Δήμου Δελφών, δημιουργούν αυτή την τεράστια και πολυδιάστατη κοιτίδα πολιτισμού, με προμετωπίδα, φυσικά, τους Δελφούς.

 

ΩτΦ: Ποιες υποδομές θεωρείτε ότι χρειάζεται η Φωκίδα και ιδιαίτερα ο Δήμος Δελφών και η πρωτεύουσά του;

Ν.Λ.: Ο Νομός Φωκίδας και Δήμος Δελφών συνδυάζουν αρχαία, χειμερινό τουρισμό και δασικές εκτάσεις, αλιεία, καλοκαιρινό τουρισμό, γεωργία, μεταλλεία, κτηνοτροφία. Δύσκολα συναντά κάποιος ένα Δήμο με αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη και πολύπλοκη διαχείριση. Για να μπορέσουν όλα τα παραπάνω να συνυπάρξουν, στον πιο κεντρικό νομό, κατά κοινή ομολογία, απαιτείται σωστή πρόσβαση, οδικό δίκτυο, συγκοινωνία και οπωσδήποτε συνεργασία. Είναι αδιανόητο να μην διασχίζει το νομό μας ούτε ένα χιλιόμετρο αυτοκινητοδρόμου. Η Διαγώνιος ή όπως αλλιώς ονομαστεί, αποτελεί κατά τη γνώμη μου, κορυφαία προτεραιότητα. Θα βελτιώσει άμεσα όλες τις υποδομές, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφαλείας, θα “μικρύνει” τις αποστάσεις, θα φέρει πιο κοντά το νομό, θα τονώσει οικονομικά ολόκληρη την περιοχή. Πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ανεξαρτήτως αρμοδιότητας ή θέσης να το επιδιώξουμε, χωρίς πολιτικές, κομματικές, χρωματικές ή οποιεσδήποτε άλλες αγκυλώσεις.

 

ΩτΦ: Είναι τελικά τόσο μεγάλο πρόβλημα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και σας ρωτώ γιατί είστε από αυτούς που έχετε καταθέσει αποκρυσταλλωμένη άποψη.

Ν.Λ.: Νομίζω κυρία Γιαννούλη πως δεν θα μάθουμε ποτέ αν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα και για να μην παρερμηνευτούν τα λεγόμενά μου: Το κομμάτι της οδού Σταλλού, από τη διασταύρωση με την οδό Θόαντος έως την Πλατεία Ησαΐα (πίσω από το κατάστημα ‘‘ΚΑΖΟ’’) θεωρείται πεζόδρομος!!! Αν είχε υπερυψωθεί το οδόστρωμα και είχε πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη παρέμβαση, θα είχε δημιουργηθεί όντως ένας πεζόδρομος. Σήμερα είναι θεωρητικά πεζόδρομος λόγω της ύπαρξης ενός σήματος και (για τους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων) δύο κώνων!!! Είδαμε να αλλάζουν κατεύθυνση κεντρικές οδοί και να μονοδρομούνται άλλες, μέσα σε λίγες ώρες, προκαλώντας την αναμενόμενη σύγχυση, λίγες μόνο μέρες πριν την (επίσης αναμενόμενη) κοσμοσυρροή των αποκριών (29 Ιανουαρίου 2018 η πρώτη ημέρα εφαρμογής) και οι χώροι στάθμευσης να δίνονται στους οδηγούς έξι μήνες μετά!!! Η κοινή λογική λέει, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, πως έπρεπε να πραγματοποιηθούν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις (διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δημιουργία χώρων στάθμευσης, αποχαρακτηρισμοί οδών (Λεωφόρος Σαλώνων), κατασκευή πεζοδρόμων) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στις οδούς, όταν οι πολίτες θα έχουν κατανοήσει πλήρως ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις και αντικειμενικά θα εκφέρουν άποψη. Εδώ, όπως συνέβησαν οι παρεμβάσεις, με ερασιτεχνισμό, ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν εξ’ αρχής.

 

ΩτΦ: Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα των συνεργασιών, εσείς πως σκοπεύετε να κινηθείτε;

Ν.Λ.: Η συνεργασία και η συναίνεση θα έπρεπε να αποτελούν απαραίτητα κριτήρια της πολιτικής ζωής, σε όλες τις βαθμίδες, από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Όσο κι αν φαίνεται ρομαντικό, άλλο τόσο είναι αληθινό, πως απέναντι σε καίρια θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και τον τόπο μας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι. Οπωσδήποτε θα υπάρχουν διαφωνίες, θεωρώ όμως πως μπροστά στα συμφέροντα του Δήμου μας, κανένας και τίποτα δεν πρέπει να μας εμποδίζει και να μας διχάζει. Είναι επιτέλους ο καιρός, να μπορεί να γίνει αντιληπτό το σωστό ή το λάθος και να σταματήσει να γίνετε επανειλημμένως επίκληση σε ιδεολογικά ή προσωπικά κριτήρια, σε επίπεδο Δήμου, για να δικαιολογηθεί μία (αναγκαστικά) αντίθετη άποψη. Τέτοιες συνεργασίες είναι αποδεκτές με όλους όσοι έχουν μοναδικό στόχο το συμφέρον του τόπου.

 

ΩτΦ: Είστε αστυνομικός υπάλληλος, πριν λίγα χρόνια απαγορευόταν η ανάμειξη των σωμάτων ασφαλείας στα κοινά, ενώ τώρα βλέπουμε σχεδόν κάθε συνδυασμό να έχει και τουλάχιστον έναν αστυνομικό. Ποια είναι η άποψή σας;

Ν.Λ.: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Αποτελεί επιτυχία κατά τη γνώμη μου, των Ενώσεων της Αστυνομίας και της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, η συμμετοχή των Αστυνομικών στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές κι αυτό γιατί ο Αστυνομικός είναι καθημερινά δίπλα στον πολίτη, γνωρίζει τα προβλήματα, αφουγκράζεται την κοινωνία κι έχει στενή επαφή με τον κόσμο. Δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ο κακός της υπόθεσης, όταν απλά κάνει τη δουλειά του. Ευτυχώς πλέον, αναγνωρίζεται από τον κόσμο η προσφορά της Αστυνομίας και των Αστυνομικών, που υπερβάλλουν εαυτό, σε ένα νομό που οι θέσεις συνεχώς μειώνονται τα τελευταία χρόνια.

Ο Αστυνομικός κατανοεί, πιστέψτε με, την κατάσταση που η κοινωνία έχει περιέλθει, αποτελεί κομμάτι της, πληρώνει φόρους, είναι ενεργός, δραστήριος και παραγωγικός. Ο Αστυνομικός είναι ένας πολίτης της χώρας που μπορεί να ψηφίζει και να εκλέγει. Γιατί να μην μπορεί να εκλέγεται;

 

ΩτΦ: Γιατί ένας νέος άνθρωπος σαν εσάς μπαίνει στη διαδικασία να αναμειχθεί με τα κοινά; Το ρωτώ επειδή το ενδιαφέρον των νεώτερων είναι μειωμένο για το τοπικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Ν.Λ.: Είναι γνώμη μου κυρία Γιαννούλη, πως σαν πολίτες έχουμε ένα όπλο κι αυτό λέγεται ψήφος. Ανεξάρτητα από την προσωπική προτίμηση του καθένα στις εκλογές, θεωρώ πως η σπουδαιότερη υποχρέωσή μας, είναι να ψηφίζουμε. Είναι όμως, σημαντικότερο να συμμετέχουν ενεργά στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου μας. Η απαξίωση των νέων (και όχι μόνο) για το τοπικό και πολιτικό γίγνεσθαι ξεκινά με τη μη προσέλευση στις κάλπες για την άσκηση του δικαιώματός τους. Αφήνουν την τύχη τους στα χέρια των υπολοίπων, θεωρώντας ίσως πως δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτα. Στην πραγματικότητα οι νέοι είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο για το μέλλον. Πρέπει να καθορίζουν το μέλλον τους, να συμμετέχουν δυναμικά.

Επιλέγω την ενασχόλησή μου με τα κοινά, ενσυνείδητα, γιατί αγαπάω το μέρος που μεγάλωσα, επιθυμώ με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων που μπορεί να έχει ένας Δημοτικός Σύμβουλος, ανιδιοτελώς και με ειλικρινή διάθεση. Εύχομαι πραγματικά να παρακινήσω τους συμπολίτες μου και ιδιαιτέρως τους νεότερους, να συμμετάσχουν στα κοινά έχοντας πάντα στο μυαλό μου τη φράση του Πλάτωνα: «Μία από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με τα κοινά, είναι να σε κυβερνούν κατώτεροί σου».

 

ΩτΦ: Η απλή αναλογική δεν περιλαμβάνει μπόνους, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ των συμβούλων. Εκεί τι χρειάζεται να διαθέτει κάποιος για να μην ξεφύγει με τη συμπεριφορά του;

Ν.Λ.: Στην ομάδα των υποψηφίων του συνδυασμού “Επιλογής Ευθύνης” του Παναγιώτη Ταγκαλή διακρίνω, φρεσκάδα κι εμπειρία, προετοιμασία και σοβαρότητα, ήθος και εντιμότητα, υπομονή και σύμπνοια. Αποτελούν απαραίτητα συστατικά υποψηφίων, που πρώτο τους μέλημα είναι η ανάδειξη του συνδυασμού στην πρώτη θέση. Ανεξάρτητα από την εκλογή μας ή όχι σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, η διατήρηση της ομάδας αυτής των υποψηφίων, καθ’ όλη τη διάρκεια της επερχόμενης θητείας, δίπλα στον Δήμαρχο Παναγιώτη Ταγκαλή, είναι ένα επιπλέον προσόν που μαζί με τα προηγούμενα, με οδηγούν στην εκτίμηση πως δεν θα δούμε ακραίες συμπεριφορές. Ο ανταγωνισμός ασφαλώς είναι μεγάλος, αλλά λειτουργεί και θα λειτουργήσει υπέρ του συνδυασμού και του επικεφαλής.

 

ΩτΦ: Τι δε θα θέλατε να συμβεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο, από όσα είχαν γίνει την προηγούμενη;

Ν.Λ.: Στις επερχόμενες εκλογές οπωσδήποτε θα υπάρχει ανταγωνιστικότητα καθώς ως υποψήφιοι όλων των συνδυασμών, απευθυνόμαστε και θα απευθυνθούμε σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου. Σαφέστατα καθένας από εμάς έχει τις θέσεις και τις απόψεις του και φυσικά θα τις εκθέσει στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του, προκειμένου οι τελευταίοι να αποφασίσουν και να επιλέξουν τον, κατά την άποψή τους, καλύτερο.

Δεν θα ήθελα η ανταγωνιστικότητα αυτή να μεταφραστεί σε αντιπαλότητα, δεν θα ήθελα να διχαστεί κανείς, δεν θα ήθελα να δημιουργηθούν έχθρες και να διατηρηθούν. Θα ήθελα την επόμενη μέρα να μπορώ να συζητήσω με όλους, είτε συμφωνούμε είτε όχι, να μπορώ να βοηθάω από όποια θέση κι αν βρίσκομαι, να μπορώ να βάζω το λιθαράκι μου για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της περιοχής μας. Κανείς άλλωστε δεν αναμιγνύεται με τα κοινά, έχοντας κακές προθέσεις για τους συνδημότες και για την πατρίδα του. Αυτό το χαρακτηριστικό μας ενώνει και πρέπει να μας αντιπροσωπεύει.

Έντυπη έκδοση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σ…