Home Εικόνες Αρχικής Νώντας Σχίζας «Συντάσσομαι στο πλευρό του Γ.Καπεντζώνη»
Εικόνες Αρχικής - Τοπικά - 6 Αυγούστου, 2023

Νώντας Σχίζας «Συντάσσομαι στο πλευρό του Γ.Καπεντζώνη»

Την πρόθεσή του να σταθεί για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση στο πλευρό του δημάρχου Δωρίδας κ.Γιώργου Καπεντζώνη ανακοινώνει με συνέντευξή του στην ΩτΦ ο Νώντας Σχίζας.
Παράλληλα μιλάει για το έργο της Δημοτικής Αρχής, την προσπάθεια που γίνεται στο δήμο, τονίζοντας ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη παράταξη γιατί αποτελείται από στελέχη που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά παραμένει συμπαγής η ομάδα.
Μιλάει για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας την υποστήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία, ενώ σημειώνει ότι η έκπληξη των εκλογών στη Φωκίδα ήταν η Λουκία Μαστροπέρρου, την οποία, όπως σημειώνει, κάποιοι προσπάθησαν να πετάξουν εκτός.
Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιορίστηκε με το πρόσχημα της πανδημίας, ενώ εκφράζει την πικρία του που δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει στο Συντονιστικό.

Ξανά στο πλευρό Καπεντζώνη

ΩτΦ: Οργιάζουν οι φήμες ότι θα συνταχθείτε ξανά στο πλευρό του Γιώργου Καπεντζώνη. Ισχύει; Αν ναι, γιατί;
Ν.Σ.: Ναι ισχύει. Είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσω επίσημα την υποψηφιότητά μου. Θα συνταχθώ πάλι στο πλευρό του Γιώργου Καπεντζώνη και με τον συνδυασμό «Δωρίδα για όλους», γιατί εκεί βλέπω εκτός από την εμπειρία του ίδιου και μια δυνατή ομάδα από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά που μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Υπάρχει η εμπειρία των παλαιών στελεχών αλλά και η επιλογή της ανανέωσης, που ίσως, να είναι πιο ορεξάτοι για να προσφέρουν στα χωριά της Δωρίδας.

ΩτΦ: Δέχεται ο Δήμαρχος έντονη κριτική για την πορεία και εκτέλεση των έργων. Εσείς είστε ευχαριστημένος;
Ν.Σ.: Η κριτική είναι θεμιτή. Το θέμα της εκτέλεσης των έργων αυτήν την τετραετία που τα τρία χρόνια ήταν της πανδημίας, η ίδια η κυβέρνηση τους είπε, δουλέψτε ότι έχετε δρομολογήσει και τα υπόλοιπα μεταθέστε τα στο πρόγραμμα Τρίτση, που και αυτό άργησε να συσταθεί. Συνεπώς ότι έργο δουλεύτηκε ήταν από το πρόγραμμα Φιλόδημος της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω αυτή την πενταετία να είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα καταφέρνουν

ΩτΦ: Κριτική ασκείται επίσης για την οικονομική διαχείριση που κάνει, καθώς υποστηρίζεται ότι υπάρχουν απλήρωτοι προμηθευτές για μεγάλα διαστήματα. Ποια είναι η άποψή σας;
Ν.Σ.: Αλήθεια είναι ότι αργούνε λίγο να πάρουνε τα χρήματά τους αλλά τα παίρνουν. Οι προμηθευτές που δουλεύουν με τον Δήμο παίρνουν συνέχεια αναθέσεις με αποτέλεσμα ενώ εξοφλούνται οι παλαιότερες να έχουν σε μόνιμη βάση οφειλές από τον Δήμο. Είναι όμως τα προβλήματα τόσα πολλά και καθημερινά που αν δεν προχωρήσεις κάπως έτσι τα προβλήματα της καθημερινότητας θα είναι σοβαρότερα. Για παράδειγμα όταν σπάει ένα δίκτυο πρέπει άμεσα να επέμβεις για να μην μείνει το χωριό χωρίς νερό κ.ο.κ.

ΩτΦ: Κορυφαίο θέμα στη Δωρίδα είναι τα περιβόητα αντισταθμιστικά. Είστε ευχαριστημένος από τις κινήσεις του δήμου;
Ν.Σ.: Ναι όντως είναι σημαντικό θέμα η διεκδίκηση των αντισταθμιστικών. Ο δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, με εμπεριστατωμένη μελέτη και ένα ογκωδέστατο φάκελο με έγγραφα, πήγε στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκε το θέμα και στην συνέχεια στη Βουλή των Ελλήνων. Προφανώς και για τον Δήμαρχο είναι το πιο σημαντικό έργο που θέλει να αφήσει πίσω του. Είναι ένα πάγιο ποσό που θα παίρνει ο Δήμος και θα είναι προς όφελος των δημοτών. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα έχει θετική εξέλιξη.

Μεγάλη η συμβολή του Δημάρχου

ΩτΦ: Στη Δωρίδα εκτελούνται δυο κορυφαία κυβερνητικά έργα, ο παραλίμνιος και το φράγμα. Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του δήμου για την εξέλιξη αυτή;
Ν.Σ.: Είναι δυο μεγάλα έργα όντως και συνάμα διαχρονικά. Ο παραλίμνιος αγωγός είναι ένα έργο που ο Γιώργος Καπεντζώνης το κυνηγάει από την πρώτη του τετραετία. Ίσως ήρθε η στιγμή να δικαιωθεί, θα δούμε. Το δε φράγμα στην θέση Χάρμισκο και σε αυτό έχει παίξει σπουδαίο ρόλο ο δήμαρχος και με εντεταλμένο, τον Δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Μάμαλη, κατάφερε να υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Άρα και στα δύο μεγάλα έργα έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο Δήμαρχος και ο συνδυασμός «Δωρίδα για όλους».

ΩτΦ: Για τη διαχείριση των λυμάτων η δική σας κυβέρνηση είχε άλλο σχεδιασμό μέσω των φυλακών Μαλανδρίνου. Δεδομένου ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, πόσο σοβαρή τακτική είναι κάθε κυβέρνηση να αλλάζει το στρατηγικό σχεδιασμό της για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων;
Ν.Σ.: Ναι όντως αλήθεια είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλο πλάνο, με βιολογικό στο Λιδορίκι και βιολογικό στις φυλακές Μαλανδρίνου με πολύ χαμηλότερο κόστος. Επίσης είχε χαρακτηρίσει τον παραλίμνιο Φαραωνικό έργο. Εντωμεταξύ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε απεντάξει τον παραλίμνιο. Δεν θεωρώ καλή τακτική η κάθε κυβέρνηση να αλλάζει το σχεδιασμό των έργων, γιατί με αυτόν τον τρόπο σπαταλιούνται επιπλέον χρήματα.

Έκπληξη η Μαστροπέρρου

ΩτΦ: Γιατί κατά την άποψή σας, κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;
Ν.Σ.: Εδώ θέλω να ξεκινήσω από το ψηφοδέλτιο που είχαμε στην Φωκίδα. Θεωρώ ότι τα πρόσωπα που καταρτίστηκε το ψηφοδέλτιο ήταν ικανά να το υποστηρίξουν και να φέρουν ένα καλό αποτέλεσμα. Πρώτο όνομα, αν και λίγο μεγάλος σε ηλικία, ο γιατρός και πρώην βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου. Ο Χρήστος Τσαμαντάνης για δεύτερη φορά υποψήφιος νέος και ικανός να διαχειριστεί προβλήματα του τόπου. Την έκπληξη όμως κατά την γνώμη μου την έκανε η Λουκία Μαστροπέρρου, η οποία μας ήρθε από την Αθήνα με καταγωγή από το Αλποχώρι Βαρδουσίων. Εγώ μπορώ να τη χαρακτηρίσω ως ήρεμη δύναμη, σεμνή και ταπεινή μορφωμένη με θετική ενέργεια και όρεξη για να προσφέρει στον τόπο της. Δεν θα πω περισσότερα γιατί ήμουν ένας από αυτούς που έβαλαν πλάτη για να μην την εκτοπίσουν, κάποιοι που ήθελαν να μην πάει καλά και να αναγκαστεί να φύγει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλοί οι λόγοι που κατέρρευσε, ακόμη και εμείς το ψάχνουμε. Κάποιοι σημαντικοί λόγοι κατά την γνώμη μου είναι:
Δεν καταφέραμε να εκφραστούμε σαν ένα κόμμα ομοιογενές. Να λέμε ότι αυτό είναι το πρόγραμμά μας και να εκφράζουμε αυτό. Καλή είναι η πολυφωνία και οι διαφορετικές απόψεις, αλλά εδώ εκφράζουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα και πολιτική. Χάσαμε την πολιτική μας ταυτότητα πηγαίνοντας λίγο από δω και λίγο από κει.
Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η απλή αναλογική, που προφανώς ήμασταν αναγκασμένοι να στηρίξουμε αφού ήταν δικός μας νόμος. Βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας. Την απλή αναλογική ή όποιο άλλο σύστημα το επιβάλει ο λαός και όχι τα κόμματα. Αυτοί και πολλοί άλλοι πιο ασήμαντοι λόγοι μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΩτΦ: Πως κρίνετε την τακτική της ΝΕ του κόμματος προεκλογικά και μετεκλογικά;
Ν.Σ.: Θα ξεκινήσω με δεδομένο ότι λόγω της πανδημίας αυτή η Ν.Ε. κατέληξε να αυτοδιορισθεί. Παρόλο που εγώ τότε σαν αναπληρωτής Συντονιστής ήμουν αντίθετος. Επικράτησε ο φόβος της μετάδοσης του ιού. Τα τρία αυτά χρόνια συνεδριάζαμε με τηλεδιάσκεψη και σε μακρά χρονικά διαστήματα. Εδώ θέλω να εκφράσω την πικρία μου, ενώ ήμουν συγκαταβατικός σε πολλά, όταν ζήτησα να με βάλλουν στο συντονιστικό, μου αρνήθηκαν. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί αυτά είναι εσωκομματικά μας. Την ευθύνη την αναλαμβάνουμε συλλογικά. Εξάλλου σε όλη την χώρα έγιναν περίπου τα ίδια. Μετεκλογικά τι να πω, είμαστε σε φάση διεργασιών και ανασυγκρότησης. Προφανώς και κάποια δελτία Τύπου βγαίνουν όπως και όταν πρέπει να παρθεί θέση για κάποιο θέμα θα παρθεί.

Άμεσα νέα ηγεσία

ΩτΦ: Πιστεύετε ότι μπορεί να ανακάμψει;
Ν.Σ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια βαριά ήττα αλλά έχει την θέληση και την δύναμη να αναμετρηθεί με τις απαιτήσεις των νέων συνθηκών. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στη εκλογή νέας ηγεσίας ώστε όποιος ή όποια αναλάβει να προχωρήσει τις διαδικασίες της ανασυγκρότησης του κόμματος με όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας.

ΩτΦ: Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα;
Ν.Σ.: Προφανώς και υπάρχει. Δύο λόγια για τον Αλέξη. Ήταν και είναι μεγάλος πολιτικός κατά την γνώμη μου καθώς πήρε το κόμμα από το 4% και το έφτασε στο 36%. Κυβέρνησε 5 χρόνια. Οι εποχές όμως αλλάζουν και μετά από μια συντριπτική ήττα είναι αναγκαίες οι διεργασίες για αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι στηρίζω την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος. Την θεωρώ ικανή για την ανασυγκρότηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση του προοδευτικού χώρου, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση με προοδευτική διέξοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…