Home Εικόνες Αρχικής Να μη δεχτούμε την εργασία, για τα παιδιά μας, με τη μαγκούρα στο χέρι κυνηγώντας τα ένσημα μέχρι τον τάφο.
Εικόνες Αρχικής - 27 Ιουλίου, 2023

Να μη δεχτούμε την εργασία, για τα παιδιά μας, με τη μαγκούρα στο χέρι κυνηγώντας τα ένσημα μέχρι τον τάφο.

   Με πρόσχημα τη συμπλήρωση των ενσήμων σε ανασφάλιστους υπερήλικους ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, η κυβέρνηση, ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές, επιχειρεί, μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να παρατείνει τον εργάσιμο βίο, να αυξήσει την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης πέρα και από τα φυσικά της όρια.

   Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ γίνονται ο “δούρειος ίππος” για να αυξηθούν τα όρια εργασίας. Είναι τα γνωστά προγράμματα άγριας εκμετάλλευσης των ανέργων, οι οποίοι μετά από χρόνια ανεργίας “επιστρατεύονται” για να μπαλώνουν τρύπες με “τρεις κι εξήντα” σε δήμους και άλλες υπηρεσίες.

   Η διάταξη αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους, αφού πλέον όλο και πιο δύσκολα θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της δουλειάς με ημερομηνία λήξης. Μια κατάσταση που τους οδηγεί να μη θεμελιώνουν κανένα ουσιαστικό δικαίωμα από όσα έχουν απομείνει, να μη συγκεντρώνουν ένσημα κ.λπ., οπότε τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότεροι θα πέφτουν στα «νύχια» του άρθρου που φέρνει δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια.

    Τι φταίει που υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη; Αυτό το ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι στο  Δήμο Δελφών και Δωρίδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, στα ξενοδοχεία της περιοχής, στο Μουσείο Δελφών, στα ντιλίβερι  κ.α. Είναι η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, η εποχική εργασία, οι ολιγόμηνες συμβάσεις, το μισό ένσημο, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Όλα αυτά είναι έργο της μίας πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά, εδώ και δεκαετίες, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Αυτά καταδικάζουν χιλιάδες νέους εργαζόμενους στο ανελέητο κυνήγι του μεροκάματου και του ένσημου, αφού πρώτα τους κάνουν επαίτες και εκλογική πελατεία στους δημαρχαίους.  Οι χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι με 4 έως 8 μήνες ασφάλισης τον χρόνο, για να συμπληρώσουν τις 4.500 μέρες ασφάλισης χρειάζονται 30 και 45 ημερολογιακά έτη.

    Μας λέει η κυβέρνηση ότι η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα είναι «οικειοθελής», αλλά πόσο  οικειοθελές είναι να βγάζεις στην παραγωγή έναν άνθρωπο στα 74 έτη, όταν στην ουσία τον εκβιάζεις ότι δεν θα έχει μια αξιοπρεπή ζωή στα τελευταία χρόνια της ζωής του;.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, «καραμέλα» των κυβερνήσεων,

 ώστε να αυξάνουν τα όρια ηλικίας.

  Αντί αυτή η αύξηση να είναι μια θετική έκβαση για τον άνθρωπο, να ζει περισσότερο και πιο ποιοτικά, με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της ιατρικής. θεωρείται ως αρνητική από τα κόμματα που υπηρετούν το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.

  Σήμερα που η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο λόγω της τεράστιας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, δίκαια, επίκαιρα και αναγκαία αιτήματα είναι:

v  Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, επίσης,  ως πραγματικού συντάξιμου χρόνου,

v  Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους, αναγνώριση αυτών των ενσήμων ως συντάξιμων,

v  Αύξηση του επιδόματος των υπερηλίκων ανασφαλίστων χωρίς να αναγκάζονται να μετατρέπονται σε κακοπληρωμένους και φθηνούς εργαζόμενους.

v  Μείωση του ορίου ηλικίας για τη σύνταξη,

v  Μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας,

v  Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Για όλα αυτά να βγούμε στους δρόμους του αγώνα,

με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…