Home Δυτική Ελλάδα Να ανοίξουν άμεσα τα μαγαζιά στην πόλη μας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Δυτική Ελλάδα - 7 Απριλίου, 2021

Να ανοίξουν άμεσα τα μαγαζιά στην πόλη μας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έθεσε το θέμα με τις εξελίξεις γύρω από το λιανεμπόριο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει την Αχαΐα από το άνοιγμα των καταστημάτων, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να ανοίξουν τα μαγαζιά της Πάτρας, όπως σε όλη τη χώρα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Υπογραμμίζει ότι μια σειρά προτάσεις του δήμου, όπως τα μαζικά τεστ σε χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας δεν έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση. Επισημαίνει, ακόμα, ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, επαγγελματίες βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και στέκεται στο πλευρό τους στο αίτημα για άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Αναλυτικά στην εισήγησή του ο δήμαρχος τονίζει:

«Η πόλη μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων πρόληψης της διασποράς του Covid-19.

Δυστυχώς, ενώ αυτό αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση στις διάφορες συσκέψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, παρακολουθούμε μία εκτενή περιγραφή και παράλληλα έκφραση ικανοποίησης για τα μέτρα που έλαβε μέχρι σήμερα.

Όταν μία πόλη, μία χώρα, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό απαιτεί και μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Παρά τις συνεχείς προτάσεις μας εδώ και ένα χρόνο, για λήψη μέτρων όπως μαζικά τεστ στους μεγάλους χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για να υλοποιηθεί η αναγκαία ιχνηλάτηση και η επιδημιολογική παρακολούθηση, να “τρέξει” ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, να προχωρήσει η επίταξη μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της πόλης, αυτά δεν έγιναν δεκτά.

Οι ενενήντα φορείς της πόλης που διεκδικούν αυτά τα αιτήματα, συνεχίζουν την προσπάθεια και η ζωή τούς δίνει δίκιο.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα και μάλιστα χωρίς να παίρνει αυξημένα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με εξαίρεση την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι φτάσαμε ως εδώ με τα καταστήματα κλειστά, με lockdown. Έχει αποδειχτεί ότι υπερμεταδότες του ιού δεν είναι οι μικρομεσαίοι του λιανεμπορίου, το αντίθετο, όσο λειτουργούσαν έδωσαν διαπιστευτήρια στην τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων, σε αντίθεση με τους μεγάλους του χώρου, όπου υπήρχαν αναμονές, ουρές, προβλήματα.

Η κυβέρνηση πρέπει να επανεκτιμήσει την απόφασή της. Να ανοίξουν τα μαγαζιά στην πόλη μας άμεσα, όπως σε όλη τη χώρα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού, συμφώνησε στο θέμα της αύξησης των κλιμακίων που διενεργούν rapid tests και ζήτησε από τον κ. Αρκουμανέα να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση και ήδη έχουμε ένα επιπλέον κλιμάκιο. Αυτό είναι το ελάχιστο, πρέπει να δρομολογηθεί και η υλοποίηση των υπόλοιπων αιτημάτων.

Ο δήμος, μετά την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης, να σταματήσει τη διενέργεια των rapid tests στον Κοινωνικό Οργανισμό, προχώρησε στην αγορά 1.000 τεστ. Μετά τις διαμαρτυρίες μας, ο ΕΟΔΥ θα μας χορηγεί 200 τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα γίνονται από νοσηλευτές του Κοινωνικού Οργανισμού. Εάν στην πόλη μας, στους χώρους εργασίας, γίνονταν τριπλάσια τεστ, θα είχαμε πολύ σημαντική μείωση των κρουσμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά.

Ο δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων, θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να περιορίσει τη διασπορά, για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, επαγγελματίες, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση. Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, αντιμετωπίζουν ζημιές από τους προηγούμενους μήνες, συσσωρευμένα χρέη. Οδηγούνται στην καταστροφή. Οι πολυεθνικές, οι “όμιλοι”, τρίβουν τα χέρια τους, γιατί θα επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος τους να απαλλαγούν από τους “ενοχλητικούς” μικρομεσαίους. Ήδη με την εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, που αφορά κυρίως στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η άνιση μάχη οξύνεται, με αποτέλεσμα την καταστροφή των μικρών εμπόρων – επαγγελματιών.

Μάλιστα, η σημερινή άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οφείλεται δυστυχώς στη διαχρονική πολιτική όλων των ως τώρα κυβερνήσεων, καθώς η καθεμία “έπαιρνε” τη σκυτάλη από την προηγούμενη και τους χτυπούσε ακόμα περισσότερο, μέσω της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, μέσω της χειροτέρευσης συνολικά των όρων ζωής τους.

Η κυβέρνηση οφείλει, επιπλέον των μέτρων που αποφασίσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο στις 17/3/2021 στη συζήτηση για τη στήριξη των διεκδικήσεων της ΕΙΝΑ, να πάρει μέτρα στήριξης, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου. Να μη γίνεται διακοπή ρεύματος στα καταστήματα από τους παρόχους Ενέργειας, καθώς και να παρθούν μία σειρά άλλα μέτρα τα οποία αναφέρονται στο προτεινόμενο ψήφισμά μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσεων

Απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ το καθαρό και ποιοτικό νερό σε ένα περιβάλλον προκλήσε…