Home Πολιτικά - Φωκίδα Νέα εποχή για την Φωκίδα
Πολιτικά - Φωκίδα - 2 Ιουλίου, 2019

Νέα εποχή για την Φωκίδα

 του Δρ. Πάνου Α. Ευσταθίου

Ορθοπαιδικού Χειρουργού

Υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας

 

 

Διανύουμε μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους,  σε ένα αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί οι Έλληνες και τώρα καλούμαστε να τον διεκδικήσουμε.

Η  Φωκίδα υπήρξε το κέντρο του αρχαίου κόσμου, υπήρξε για αιώνες το σύμβολο της  αρχαίας  Ελλάδας.

   Σήμερα  είναι ο φτωχότερος Νομός της χώρας…  τόσο κοντά στο κέντρο των αποφάσεων, τόσο  μακριά από την ανάπτυξη και την προοπτική… Κι όμως!  Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, η γεωγραφική του θέση – βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, με πρόσβαση σε δυο ώρες από την Αθήνα, μια ώρα από Λαμία, δυο ώρες από Βόλο-Λάρισα, κάτι λιγότερο από Πάτρα, μία ώρα από την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, το κλίμα, ο ήλιος,  το οικονομικό πλεονέκτημα, η συνεργασία με αγορές εξωτερικού: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία και Ρωσία και Βαλκάνια μας οδηγούν στο να αποκτήσουμε όραμα ακόμη κι αν δεν είναι ορατό σήμερα.

   Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, μέσα από την ικανότητα, την ευφυία, την γνώση, την κατάρτιση, την καινοτομία, την εξειδίκευση και κύρια την συνεργασία μεταξύ μας, οι επιμελητηριακοί θεσμοί, οι Περιφερειακές αρχές, οι  Δημοτικές αρχές μαζί με δημιουργικούς πολίτες,  μπορούμε σε δύσκολες στιγμές να επιχειρήσουμε το μεγάλο βήμα και να δικαιώσουμε την μόνη ελπίδα ανάπτυξης σε αυτό τον ιστορικό κι ευλογημένο τόπο.

 Αντί αυτού σήμερα, αξιολογώντας και ιεραρχώντας τα βασικά προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε: οικονομική κατάρρευση, νέα κοινωνική δομή με την μετανάστευση, εσωτερική μετανάστευση, ανεργία, εγκληματικότητα, ερημοποίηση της ορεινής Δωρίδος. 

  Άλλωστε η  Φωκίδα βρίσκεται στην τελευταία κατηγορία ενισχύσεων, με ανώτατο ποσοστό κρατικής ενίσχυσης 10% λόγω της υποβολής  του Χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων, που είχε κατατεθεί από την Ελλάδα κι εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή το 2014 και καθόριζε την ένταση των ενισχύσεων… αυτό υποχρεώνει τον επενδυτή  με ίδια συμμετοχή στο 90% της επένδυσης!  με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, τη φτώχεια και την ερημοποίηση, η Φωκίδα θα έπρεπε να είναι στην ανώτατη κατηγορία, ως υπανάπτυκτη και προβληματική περιοχή.

    Για να υπάρξει λοιπόν, ελπίδα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα:

Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουριστικό προϊόν με κέντρο τους Δελφούς «και την παγκόσμια ακτινοβολία του brand name» – Βωξίτης, το μεγαλύτερο κοίτασμα ίσως της Ευρώπης – Το Δελφικό Τοπίο, ο παραδοσιακός ελαιώνας και η βρώσιμη ελιά Αμφίσσης – Παρνασσός – Χιονοδρομικό Κέντρο – Ταμιευτήρα του Μόρνου –εναλλακτικός τουρισμός  – Μαρίνα Ιτέας,  Αγκυροβόλιο Τριζονίων- Παραδοσιακός ναυτικός οικισμός  Γαλαξειδίου – ΤΕΙ  Άμφισσας – Νοσοκομείο και οι δομές υγείας — Προστατευμένες  Ζώνες NATURA – ΒΙΟΠΑ -Ιχθυοκαλλιέργειες – Αιολικά πάρκα – ανεμογεννήτριες -Κοινωνικός  – Εκπαιδευτικός – Θρησκευτικός τουρισμός- Το διεθνές Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών-Το μοναδικό σύμπλεγμα των Τριζονίων νήσων – Ιαματικές  πηγές – Ελεγχόμενη Κυνηγετική Ζώνη- Αναρριχητικά κέντρα – Ε4 – Ευρωπαϊκά Μονοπάτια.

Και επειδή χωρίς επενδύσεις και διασύνδεση δεν μπορείς να ελπίζεις, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην διεκδίκηση των αιτημάτων  δεκαετιών που δεν υλοποιούνται, όπως:

 Εμπορικό Λιμάνι στους Γαλλικούς Μώλους Ιτέας. Επισκευαστήριο τουριστικών σκαφών στην Καμμιώτισσα. Επαναπροσδιορισμός ΖΟΕ Δελφών. Πρόληψη ρύπανσης του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Ένταξη του Νομού σε ζώνη κινήτρων και ανακήρυξή του σε θύλακα ανεργίας. Καταγραφή, χαρτογράφηση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιολογικών, Βυζαντινών και νεότερων Μνημείων. Βελτίωση της θέσης του Νομού στα διευρωπαϊκά συγκοινωνιακά δίκτυα με την βελτίωση των σχετικών υποδομών. Ανάπτυξη των υποδομών ενίσχυσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Βελτίωση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού με αναβάθμιση και διεύρυνση της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης.  Επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου από τον Μπράλλο στο εσωτερικό του Νομού. Η προώθηση της ολοκλήρωσης αξόνων Ιτέας – Δελφοί – Όσιος Λουκάς – Λιβαδειά για την σύνδεση των δύο μοναδικών μνημείων της  Unesco των Δελφών και του Οσίου Λουκά.   Ο άξονας (ΠΑΘΕ) Θήβα – Ιτέα που αξιολογείται ως διεθνούς σημασίας.  Επίσης η σύνδεση με το στρατιωτικό – πολιτικό αεροδρόμιο Αράξου, σημαντική πύλη εισόδου τουριστών στον δήμο Δωρίδος.  Το  λιμάνι της Ιτέας  που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα της Ελληνικής  κρουαζιέρας. Πύλη κρουαζιέρας Διεθνούς Εμβέλειας που πρέπει επιτέλους να καθιερωθεί ως  Τουριστικό. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της καθημερινότητας (δομές, βιολογικοί καθαρισμοί, διαχείριση απορριμμάτων).

Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά, βέβαια, χρειαζόμαστε και κάτι ακόμη:

Αλλαγή νοοτροπίας. Εάν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε και πρέπει να μπορούμε να φτιάξουμε το αύριο!

 

 

Να δώσουμε την μεγάλη μάχη.

Αυτό θα πει Φωκίδα με δύναμη.                                                                                                                    Αυτό θα πει νέα εποχή για την Φωκίδα!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στο πλευρό του Πολύκαρπου η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ναυπακτίας και Δωρίδας

Ο Πολύκαρπος Τσιγγενόπουλος από το Σκάλωμα Φωκίδας είχε ένα σοβαρό ατύχημα τον Δεκέμβριο τ…