Home Εικόνες Αρχικής Μ. Μαυρομάτης :“Έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 100 έργα υποδομών”

Μ. Μαυρομάτης :“Έχουν δημοπρατηθεί πάνω από 100 έργα υποδομών”

Έχουν εκτελεστεί πάνω από 100 έργα υποδομών σχεδόν σε όλες τις τοπικές κοινότητες του δήμου Δωρίδας αποκαλύπτει ο υπευθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ Μανώλης Μαυρομάτης και ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι το μυστικό για την καλή απόδοση είναι η συλλογική δουλειά και οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μηχανικούς του Δήμου.
Για την επιτυχή έκβαση με τον παραλίμνιο ,εκτός από τις άοκνες προσπάθεις του δημάρχου κ Καπετζώνη , τον πιστώνει και στο βουλευτή κ Μπούγα χαρακτηριζοντάς τον ως τον καταλύτη για να ακουστεί στα κυβερνητικά κλιμάκια η σημασία του έργου για την ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Επιπλέον, παραδέχεται ότι υπαρχει τοξικότητα στον τρόπο που η παράταξη του κ Γιαννόπουλου διεκδικεί το Δήμο τονίζοντας με νόημα ότι ο κόσμος βάζει στο περιθώριο τέτοιες συμπεριφορές.

ΩτΦ: Με το καλημέρα ο δήμαρχος Δωρίδας σας εμπιστεύτηκε για τα τρία πρώτα χρόνια την ευθύνη της ΔΕ Λιδωρικίου και για όλη τη διάρκεια της Τεχνική Υπηρεσίας. Κάντε μου έναν απολογισμό έργων και δράσεων αυτής της περιόδου.
Μ.Μ. : Πραγματικά , ήταν μία τεράστια πρόκληση για μένα αφενός να ανταποκριθώ στα απαιτητικά καθήκοντα της τεχνικής υπηρεσίας και την εμπιστοσύνη του δημάρχου και αφετέρου να γνωρίσω όρια του εαυτού μου που δεν ήξερα ότι είχα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι διαχειριστήκαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με αποκορύφωμα το σχεδόν επί διετίας κλείσιμο των πάντων (lockdown) . Έγιναν αρκετά όμως μέσα από συλλογική δουλειά. Κυρίως λόγω της σχέσης εμπιστοσύνης που ανέπτυξα με τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας. Έχω ξαναπεί ότι μου αρέσει οι συνεργάτες μου να είναι φίλοι μου και αυτό ακριβώς είχα. Έχουν εκτελεστεί- δημοπρατηθεί πάνω από 100 έργα υποδομών σχεδόν σε όλες τις κοινότητες μας (σε 50 από τις 55) που αφορούν κυρίως βελτίωση ύδρευσης – οδοποιίας – αθλητικών εγκαταστάσεων προϋπολογισμού σχεδόν 2.000.000 ευρω . Εδώ πρέπει να τονίσω (για μια εκτίμηση του μεγέθους ) ότι η ΣΑΤΑ τα χρήματα δηλαδή που αντιστοιχούν στις κοινότητες μας είναι περίπου 350.000 ευρω κάθε έτος. Μέσα δηλαδή σε μία τετραετία μαζί με το lockdown τρέξαμε έργα σχεδόν 6 ετών. Εκτός από αυτά έχουμε δημοπρατήσει έργα 15.000.000 ευρω περίπου ενταγμένα σε διάφορα προγράμματα (Τρίτσης – Φιλόδημος κλπ) . Ενδεικτικά θα αναφέρω τον δρόμο στην Ρετζού 700.000 ευρω, την ύδρευση του Τρικόρφου 600.000 ευρω , την αποχέτευση παραλιακών οικισμών Μαραθιάς – Μοναστηράκι – Χιλιαδού 5.200.000 ευρω , την μελέτη 700.000 ευρω για την συνέχιση της αποχετευσης στους οικισμούς Σεργούλα – Γλυφάδα – Χάνια – Σπηλιά – Τροιζόνια και Ευπάλιο – Καστράκι καθώς και νέα όδευση με νέα δεξαμενή και υδρομάστευση του νερού από το Κάλλιο στο Λιδωρίκι και όλους τους οικισμούς μέχρι και την Αμυγδαλιά, τον Βοτανικό κήπο Βαρδουσίων στους Πενταγιούς 600.000 ευρω και την βελτίωση του οδικού δικτύου στην Ερατεινή ποσού 1.700.000 ευρω κλπ. Όλα αυτά που σας αναφέρω είναι δημοπρατημένα έτοιμα προς σύμβαση δεν είναι έργα που ΘΑ γίνουν αλλά γίνονται. Με την Υπηρεσία ύδρευσης που είχα την τιμή να συνεργαστώ για 3 χρόνια αλλάξαμε πάνω από 10 χιλιόμετρα δίκτυο που παρουσίαζε βλάβες εξοικονομώντας τεράστια ποσά για τον δήμο και περιορίζοντας τις ζημιές. Μπορώ να σας αναφέρω και άλλα δεν θα σας κουράσω άλλο , θέλω όμως να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου και ιδιαίτερα την διευθύντρια στην Τεχνική Υπηρεσία την κ. Βίκυ Ζουμά γιατί πραγματικά είναι δίπλα μου στήριγμα σε όλο αυτόν τον αγώνα που δώσαμε όλον αυτόν τον καιρό μαζί κάτω από δύσκολες συνθήκες.

ΩτΦ: Πόσο εφικτό είναι ένας μικρός Δήμος όπως η Δωρίδα με λιγοστούς κατοίκους , τεράστια ανομοιομορφία και βεβαίως χωρίς επαρκή τεχνική υπηρεσία να μπει δυναμικά στο τρένο της ανάπτυξης;
Μ.Μ. : Από την προηγούμενη απάντηση μου είδατε πως παρά τις ελλείψεις και παρά το δύσκολο ανάγλυφο και την ανομοιομορφία του Δήμου μας καταφέραμε και κάναμε αρκετά . Αυτό έγινε γιατί αντισταθμίσαμε τις ελλείψεις με πρόγραμμα , με συνεργασία με σχέσεις εμπιστοσύνης. Οι μηχανικοί μας και οι συνεργάτες μας είναι άψογοι επιστήμονες που ανταποκρίθηκαν σε όλες τις δυσκολίες.
Με τα παραπάνω έργα δημοπρατημένα , με 28.000.000 ευρω έτοιμα προς δημοπράτηση και 13.000.000 ευρω κατατεθειμένες προτάσεις νομίζω είμαστε δυναμικά στο τρένο της ανάπτυξης.

ΩτΦ: Σε πρόσφατη συνέντευξη ο κ Γιαννόπουλος κατηγόρησε την παράταξή σας για αναστολή υλοποίησης των τεχνικών προγραμμάτων των κοινοτήτων. Τι απαντάτε;
Μ.Μ. : Καταρχάς απαντώ με τα πάνω από 100 έργα σε 50 από τις 55 κοινότητες προϋπολογισμού άνω των 2.000.000 ευρω . Αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ακριβώς τι συμβαίνει. Μας κατηγορούν ότι ‘’παίρνουμε’’ τα χρήματα από τις κοινότητες μας στην αναμόρφωση την οποία δεν ψηφίζουν γιατί δεν συμφωνούν με την διαχείριση που κάνουμε . Η αναμόρφωση είναι μία διαδικασία που έχει ώς εξής : Γίνεται εισήγηση από την οικονομική υπηρεσία στην οικονομική επιτροπή όπου εκεί είναι εκπρόσωποι και από την αντιπολίτευση, στην συνέχεια η οικονομική επιτροπή φέρνει την απόφαση της στο δημοτικό συμβούλιο όπου είμαστε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και είναι και δημόσια συνεδρίαση και μετά η απόφαση του συμβουλίου πηγαίνει στην αποκεντρωμένη για τελικό έλεγχο. Το λέω για να τονίσω ότι οι αναμορφώσεις είναι δημόσιες διαδικασίες χωρίς καμία ‘’αρπαγή’’ χρημάτων κάτω ή πανω από το τραπέζι, που τονίζει συνέχεια η αντιπολίτευση. Η τεχνική υπηρεσία όπως σας είπα έχει ρεαλιστικό πλάνο 6 μήνου για τα έργα που πρόκειται να εκτελέσει έτσι για να καλυφθούν έκτακτες ή άλλες ανάγκες του δήμου όπως η ναυαγοσωστική κάλυψη, οι επιδοτήσεις στους ιατρούς και καθηγητές , κλπ προβαίνουμε στις προβλεπόμενες αναμορφώσεις. Τέλος θέλω να τονίσω δύο πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι δημότες μας . Το πρώτο είναι ότι κάθε χρόνο στην ψήφιση του προϋπολογισμού όλα τα χρήματα των κοινοτήτων μας είναι στους κωδικούς τους, δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι κάτι διαφορετικό δεν θα μπορούσε να γίνει , και το δεύτερο είναι ότι εφόσον κατηγορούμαστε ότι δεν διαχειριζόμαστε σωστά τις αναμορφώσεις γιατί κανένας ποτέ δεν έφερε μία πρόταση για αναμόρφωση όπως την αντιλαμβάνεται. Είναι εύκολο να σηκώνεις το δάχτυλο και να κατηγορείς, το δύσκολο είναι να κάνεις και για να κάνεις θα πρέπει να μπορείς.

ΩτΦ : Αν επανεκλεγείτε ως παράταξη ποια σημαντικά έργα και δράσεις θα θέσετε ως προτεραιότητα;
Μ.Μ. : Προτεραιότητα μας είναι και θα είναι οι υποδομές γιατί τα μεγάλα έργα υποδομών συμπαρασύρουν μαζί τους την ανάπτυξη αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Μετά τον πολυετή αγώνα του Δημάρχου για τον παραλίμνιο και με σύμμαχο τον βουλευτή και υπουργό του Νομού μας κ. Μπούγα ο οποίος πραγματικά ήταν ο καταλύτης για να ακουστεί το δίκαιο αίτημα μας καταφέραμε να έχουμε ένα έργο το οποίο πραγματικά θα αλλάξει το τοπίο ειδικά στην ορεινή Δωρίδα και θα άρει πολλές από τις ασφυκτικές απαγορεύσεις γύρω από την λίμνη του Μόρνου, προστατεύοντας ουσιαστικά έναν από τους μεγαλύτερους ταμιευτήρες της Ευρώπης. Παράλληλα όπως σας ανέφερα έχουμε δημοπρατήσει και άμεσα θα ξεκινήσουν έργα και μελέτες για το αποχετευτικό σύστημα των παραλιακών οικισμών θωρακίζοντας έτσι το μεγαλύτερο -πληθυσμιακά- κομμάτι της Δωρίδας μας. Αυτό που θέλω να καταλάβουν οι Δημότες μας είναι ότι υπάρχει σχεδιασμός ο οποίος υλοποιείται.

ΩτΦ: Η Δ.Ε Λιδωρικίου αλλά και συνολικά ο δήμος μειώνεται πληθυσμιακά σύμφωνα και με την τελευταία απογραφή και συγχρόνως μεγάλο ποσοστό νέων μόλις ενηλικιωθεί φεύγει και δεν ξαναγυρνά. Με ποιες πολιτικές μπορεί να βοηθήσει ο δήμος ώστε αρχικά να περιοριστεί και στη συνέχεια να αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα;
Μ.Μ. : Τα τελευταία 15 χρόνια ζω, εργάζομαι και μεγάλωσα την οικογένεια μου στην Πεντάπολη, μία από τις κοινότητες του Δήμου μας. Το αναφέρω γιατί αντιμετωπίσαμε σαν οικογένεια δυσκολίες και φόβους όπως τι θα γίνει αν αρρωστήσουν τα παιδιά, που θα πάνε σχολείο, και πολλά που αντιμετωπίζει μία οικογένεια στην καθημερινότητα της. Σε αυτά τα χρόνια είδαμε υποκαταστήματα τραπεζών να κλείνουν, δημόσιες υπηρεσίες να υποβαθμίζονται και να υπολειτουργούν. Μόλις σταμάτησαν να υπάρχουν κίνητρα μοριοδότησης με αλλαγή της νομοθεσίας από την κεντρική κυβέρνηση σταμάτησαν να έρχονται καθηγητές και με το ζόρι ερχόντουσαν αγροτικοί ιατροί για να στελεχώσουν το κέντρο υγείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος προσπαθεί να κινηθεί ανακουφίζοντας όπου και όπως μπορεί. Αφού μας επιτράπηκε από την πολιτεία να δίνουμε κίνητρα μέσω χρηματικού επιδόματος σε γιατρούς και αναπληρωτές καθηγητές άμεσα με δική μου εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο – από τους πρώτους Δήμους στην Χώρα – καταφέραμε, δίνοντας επίδομα διαμονής και σίτισης σε 8 εκπαιδευτικούς και 2 ιατρούς ποσό περίπου 30.000 ευρω με το οποίο άμεσα λύθηκε το πρόβλημα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο Δήμος αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που του δίνονται από την πολιτεία. Όπως ανέφερα έχουμε άψογη συνεργασία με όλες τις Υπηρεσίες, τον βουλευτή μας, την 5η ΥΠΕ και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως είδατε επικεντρώθηκα στην παιδεία και την υγεία. Θεωρώ αυτούς τους δύο τομείς βασικές προϋποθέσεις για έναν νέο να μείνει και να δημιουργήσει οικογένεια στην περιοχή μας , εκεί στρέφουμε την προσοχή μας γιατί εκεί είναι οι βάσεις για το μέλλον.

ΩτΦ : Ιδεολογικά και οργανωτικά ανήκετε στο χώρο της ΝΔ . Πολλά μέλη της παράταξης Γιαννόπουλου σας κατηγορούν για πολιτικό οπορτουνισμό και ισχυρίζονται ότι αποκλειστικά εκείνοι εκπροσωπούν τη δεξιά παράταξη στο δήμο. Τι απαντάτε;
Μ.Μ: Τα δεξιόμετρα και οι αποκλειστικές εκπροσωπήσεις ανήκουν σε άλλες εποχές ( εκεί που ανήκουν αυτοί που τα λένε ). Εγώ είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Δωρίδος, είμαι και θα είμαι για μία Δωρίδα για όλους.

ΩτΦ: Το κλίμα μεταξύ των δύο παρατάξεων έχει πολωθεί σε τέτοιο σημείο που είδαμε σε καφενεία της περιοχής να ανταλλάσσουν προσωπικές ύβρις και όχι μόνο. Τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε σε αυτό το επίπεδο;
Μ.Μ : Δεν θέλω να το σχολιάσω, πραγματικά η τοξικότητα που υπάρχει δεν μπορεί να εξηγηθεί. Ο κόσμος όμως ξέρει καταλαβαίνει και τέτοιες συμπεριφορές τις βάζει στο περιθώριο. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, πλέον ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να μπορούν να σταθούν από την Βουλή των Ελλήνων μέχρι τα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειών διεκδικώντας, εκπροσωπώντας τον Δημο και παράλληλα να βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις σε ένα πλαίσιο που διαρκώς αλλάζει.

ΩτΦ : Η παράταξή σας στις επόμενες εκλογές θα φιλοξενήσει στα ψηφοδέλτια της δυο επικεφαλής ψηφοδελτίων. Τον κ Φλώρο που προέρχεται από τη ΝΔ και τον κ Αρτινόπουλο από το ΣΥΡΙΖΑ . Αυτό δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα επικοινωνίας στην παράταξη σας σε περίπτωση που εκλεγείτε ξανά;
Μ.Μ. : Το παρελθόν δείχνει το μέλλον, είμαστε πραγματικά ένας ανεξάρτητος συνδυασμός με στόχο το καλό του τόπου και όπως σας είπα για όλους τους Δημότες.

ΩτΦ: Πάμε στις εκλογές με τρεις παρατάξεις και όπως φαίνεται οι εκλογές θα είναι ενός γύρου. Ποιο στοιχείο πιστεύετε ότι τελικά θα κρίνει το αποτέλεσμα;
Μ.Μ. : Η ωριμότητα των δημοτών που πλέον κρίνουν με διαφορετικά κριτήρια από ότι στο παρελθόν, εκτιμούν την ειλικρίνεια, κατανοούν τα αντικειμενικά προβλήματα, αναγνωρίζουν την προσπάθεια, είναι μακριά από κομματικές παρωπίδες. Εκτός αυτού υπάρχει η αναγνώριση και η ανταπόκριση των δημοτών μας στα έργα που έχουν γίνει και αυτά που έχουν προγραμματιστεί. Τέλος μετά από όλα αυτά τα πρωτόγνωρα που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια είμαι σίγουρος ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι μπορούν και ποιοι όχι και δεν τίθεται θέμα πειραματισμού γιατί αφενός τα δημοτικά συμβούλια είναι πλέον διαθέσιμα έτσι ώστε να μπορούν να κρίνουν θέσεις , απόψεις , αποτελεσματικότητα , αφετέρου καταλαβαίνουν πολύ καλά τις ικανότητες κάποιου ότι όταν απλά λες ότι θα σηκώσεις μανίκια και θα δουλέψεις χωρίς όμως πλάνο ή συγκεκριμένο πρόγραμμα με τον τρόπο που θα το κάνεις αυτό.

ΩτΦ : Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία σας με την Περιφέρεια και το βουλευτή; Γιατί κάποιος δημότης στις εκλογές να «σταυρώσει» το Μανώλη Μαυρομμάτη;
Μ.Μ. Τόσο ως Αντιδήμαρχος όσο και ως δημότης είχα πάντα πολύ καλή συνεργασία και με την περιφέρεια και με τον βουλευτή μας. Επειδή νοιώθω ‘’υπηρεσιακός΄΄θέλω να τονίσω την άψογη επικοινωνία και συνεργασία μου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας που πραγματικά δημόσια θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω για αυτήν την καλή και άμεση επαφή. Όσο για τον βουλευτή μας σας ανέφερα και παραπάνω τα έργα τα οποία δημοπρατήθηκαν ή θα δημοπρατηθούν άμεσα και τα οποία δεν θα είχαν χρηματοδότηση αν δεν τα κυνηγούσε τόσο. Πάντα διαθέσιμος στο τηλέφωνο ή και στο γραφείο και πάντα έδινε λύση ουσίας σε όποιο πρόβλημα προέκυπτε.
Όπως σας δήλωσα θα είμαι πάλι υποψήφιος με την ομάδα του Γιώργου Καπεντζώνη, έδωσα όλον μου το αυτό σε αυτό το μαγικό ταξίδι που οι δημότες μου επέτρεψαν να κάνω. Κοιτώντας πίσω θεωρώ ότι άφησα ένα μικρό λιθαράκι σε αυτόν το τόπο που λέω και νοιώθω σπίτι μου. Ζητώ την εμπιστοσύνη του κόσμου γιατί θεωρώ ότι ο προορισμός του ανθρώπου είναι να προσφέρει στον συνάνθρωπο και μόνο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …