Home Δήμος Δελφών Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να λύσει τα προβλήματα με τις μεταλλευτικές εταιρείες: Αστειότητες τα «περί ελέγχων»
Δήμος Δελφών - 22 Ιουνίου, 2015

Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να λύσει τα προβλήματα με τις μεταλλευτικές εταιρείες: Αστειότητες τα «περί ελέγχων»

 Πολλά και διάφορα λέγονται αυτό το διάστημα, ως προς τους κανόνες της διαχείρισης του βωξίτη και το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και των θέσεων εργασίας. Η αλήθεια όμως είναι πολύ μακριά. Η διαχείριση του ορυκτού πλούτου μπορεί να γίνει είτε από το κράτος, είτε από ιδιώτη. Στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του εθνικού πλούτου εκχωρείται σε εταιρείες ακόμη και ξένων συμφερόντων, με το ελληνικό δημόσιο να νοικιάζει και να θυσιάζει τα βουνά για μισθώματα αστεία, έως και γελοία. Το βασικό επιχείρημα των κρατούντων κεντρικά και τοπικά είναι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν αυτές οι επιχειρήσεις και που υποτίθεται ότι λειτουργούν ως αντιστάθμισμα για τη ζημιά. 

Οι πρόσφατες απολύσεις στην ΚΕΡΝΕΟΣ (σ.σ. γαλλικών συμφερόντων) κατέδειξαν το αυτονόητο. Αυτό που το 93,7% του Ελληνικού Λαού, συνειδητά ή όχι, αρνείται να παραδεχτεί. Αντισταθμίσματα δεν υπάρχουν, διότι ο κάθε ιδιώτης ενδιαφέρεται μόνο για ένα πράγμα, το κέρδος του. 
Στην περίπτωση λοιπόν αυτή έχουμε να επιλέξουμε, ανάμεσα σε αυτό που είπε ο Βουλευτής κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου πως «τα μεταλλεία ανήκουν στο λαό» και άρα τα κρατικοποιούμε, κάτι που ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πολύ εύκολα και άνετα να το κάνει, είτε τα αφήνουμε στον ιδιώτη και δεν παραπονιόμαστε. 
Αυτό πάντως που είπε ο κ. Κωστοπαναγιώτου για συνεχείς ελέγχους, μου θυμίζει τη φάρσα του βοσκού με το λύκο στα πρόβατα. Πήγε και η Επιθεώρηση Μεταλλείων. Ε, και; Μήπως δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν τα πρόστιμα ή μήπως θα φοβηθούν τα λεκτικά νταηλίκια του Βουλευτή, όταν μάλιστα ξέρουν ότι έχουν το νόμο με το μέρος τους. 
Και αφού λοιπόν έχουμε αποφασίσει ότι θέλουμε ιδιωτικών συμφερόντων τα κέρδη από την εκμετάλλευση του εθνικού ορυκτού μας πλούτου, το ερώτημα που μπαίνει είναι αν και κατά πόσο μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας και να τις κάνουμε ποιο φιλικές για το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Τις μέρες αυτές κυρίαρχο αίτημα αποτελεί η απαίτηση «εντοπιότητας». Βάσει του Ελληνικού Συντάγματος, αλλά και της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας κάτι τέτοιο ρητά και κατηγορηματικά δεν μπορεί να επιβληθεί. Να θυμηθούμε δε, ότι ακόμη και στο δημόσιο τομέα, κάποιες λίγες φορές που επιβλήθηκε για ειδικούς λόγους, αναιρέθηκε λίγο αργότερα, γιατί όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους» και φυσικό είναι να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Οπότε η εντοπιότητα στην ιδιωτική εταιρεία δεν παίζει να επιβληθεί, τουλάχιστον με το ισχύον νομικό πλαίσιο. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Καταρχάς να αλλάξει η νομοθεσία. Λένε ότι βάσει τις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν μπορεί να περιοριστεί ο ιδιώτης. Αυτό είναι μέγα ψέμα. Αν ίσχυε δεν θα υπήρχε πλαφόν απολύσεων. Όταν δε, μιλάμε για εταιρείες που εμπορεύονται για ίδιον όφελος κάτι που ανήκει σε όλους, είναι σαφές ότι θα έπρεπε να υπάγονται σε ειδικό καθεστώς, ενώ το ελληνικό δημόσιο δεν θα έπρεπε να περιορίζει το ρόλο του σε αυτόν του εκμισθωτή, αλλά θα έπρεπε να διατηρεί το δικαίωμα της παρεμβατικότητας. Ο εκμισθωτής, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες θα έπρεπε να μπορούν να αλλάζουν τη ρότα και το σχεδιασμό των εταιρειών αυτών, όταν αισθάνονται ότι το δημόσιο συμφέρον πλήττεται. Οι εταιρείες αυτές το έχουμε ξαναπεί, θα πρέπει βάσει νόμου να λογοδοτούν στην κοινωνία και πολύ περισσότερο την τοπική.
Ο έλεγχος, εκτός του ότι δεν μπορεί εύκολα να γίνει, δεν δίνει και αποτελέσματα, ούτε καν για να βελτιωθούν τα στοιχειώδη. Για να δούμε πόσο πολύ κοροϊδεύουν αυτοί που τον επικαλούνται, θα πρέπει να μελετήσουμε στατιστικά στοιχεία. Πόσες φορές η Επιθεώρηση Μεταλλείων έχει πάει στην εν λόγω εταιρεία και σε κάθε εταιρεία; Ούτε μια φορά το χρόνο. Η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος πάει μετά από καταγγελία. Μάλιστα, τώρα είχε ειδοποιηθεί ένα μήνα πριν η Επιθεώρηση Μεταλλείων, με κοινοποίηση στον κ. Εισαγγελέα από το Σωματείο και όμως άργησαν τόσο πολύ, που από ότι είπε ο Βουλευτής στη συγκέντρωση των εργαζομένων χρειάστηκε να παρέμβει για να έρθουν οι Επιθεωρητές! Για ποιόν έλεγχο μιλάμε λοιπόν; Γι’ αυτόν που θα κάνουν μια φορά το χρόνο και αν; Ή μήπως τελείωσαν οι δικαιολογίες και οι προφάσεις; Ή μήπως θα «φοβηθούν» ένα πρόστιμο;
Αυτά είναι μπούρδες! Αρλούμπες για να περνάει η ώρα μέχρι να μοιραστούν τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. 
Όσον αφορά για τους δυο Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη βεβαίως και έχουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αφού οι εταιρείες αυτές, όπως και όλες οι μεγάλες εταιρείες απολαμβάνουν διαχρονικά τις διευκολύνσεις των αρχών για τις αδειοδοτήσεις τους. Εφόσον λοιπόν έχουν ευθύνη, έχουν και υποχρέωση να φρενάρουν το πρόβλημα. Άλλωστε, σε λίγο καιρό η ΚΕΡΝΕΟΣ θα διεκδικήσει νέα άδεια, είτε για αποκάλυψη, είτε για έρευνα. 
Ωστόσο, ακόμη και αν καταφέρουν προσωρινά να μπλοκάρουν τις απολύσεις οι τοπικοί αιρετοί, θα πρέπει άμεσα να λυθεί το θέμα της θωράκισης της ελληνικής νομοθεσίας, διαφορετικά θα καλούμαστε κάθε τρεις και λίγο να αντιμετωπίσουμε το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα. Και το κλειδί για τη λύση του κρατά μόνο ο Βουλευτής,  ο οποίος σε συνεργασία με συναδέλφους του που έχουν παρόμοιες εταιρείες στις περιφέρειές τους, οφείλουν να προωθήσουν άμεσα σχέδιο νόμου για τη ριζική αλλαγή της νομοθεσίας. 
 
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…