Home Δήμος Δελφών «Μπορούν να γίνουν οικονομίες κλίμακος»
Δήμος Δελφών - 12 Ιουλίου, 2014

«Μπορούν να γίνουν οικονομίες κλίμακος»

 Τη βεβαιότητα του ότι μπορούν να περικοπούν σημαντικά τα έξοδα, εκφράζει ο νέος Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα Οικονομικά κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος στην Ώρα της Φωκίδας και τονίζει ότι πληροφορήθηκε για το προειδοποιητικό έγγραφο από την Ώρα της Φωκίδας.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας τόνισε ότι δεν εκπλήσσεται για τη σημερινή κατάσταση, διότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είχε καταγγελθεί πολλές φορές από την παράταξη Καραχάλιου στην οποία συμμετέχει και είχε επισημανθεί ο κίνδυνος να υπαχθεί σε επιτροπεία. 
«Βλέπαμε ότι η απόκλιση εσόδων – εξόδων ήταν τεράστια και επισημαίναμε τον κίνδυνο. Προσωπικά, εκτός από εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας είμαι και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Στη συνεδρίαση που έγινε στις 27 Ιουνίου, παρότι όπως φαίνεται από το έγγραφο που δημοσιεύσατε είχε έρθει από τις 20 του μήνα και την ημέρα εκείνη έληγε η προθεσμία για την παροχή εξηγήσεων, δεν μας ενημέρωσε κανένας για την ύπαρξή του. Η συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή αφορούσε την εισηγητική έκθεση για το 1ο Τρίμηνο, η οποία περιελάμβανε νόμους και κατέληγε στην αίτηση έγκρισής της από το Σώμα. Δεν μας είπαν ούτε λέξη για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Δεν μας είπαν για το έγγραφο του Παρατηρητηρίου, ούτε έγινε αναφορά στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων.
»Στην έκθεση αυτή διαπιστώσαμε ότι  υπήρχαν τεράστιες αποκλίσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στον κωδικό των ανταποδοτικών προβλέπονται εισροές 2.572.000 ε και έχουν μπει στα ταμεία του δήμου 21.000, δηλαδή το 8 τοις χιλίοις. Τα συνολικά εισπραχθέντα επί του προϋπολογισμού είναι 8,40% και οι πληρωθείσες δαπάνες 7,94%. Οι ανείσπρακτες οφειλές παρελθόντων ετών είναι 3.688.416 ε, ενώ το 1ο Τρίμηνο εισπράχθηκαν 242.616 ευρώ.
»Καθοριστικής σημασίας θα είναι η έκθεση του 2ου Τριμήνου, η οποία όπως μας ενημέρωσαν θα παρουσιαστεί άμεσα. Από τα μεγέθη αυτής της έκθεσης θα κριθεί αν ο δήμος θα υπαχθεί σε επιτροπεία. 
»Προσωπικά, αυτό το διάστημα είμαι σε φάση που ελέγχω τα στοιχεία. Μελετάω έναν προς έναν όλους τους κωδικούς εξόδων και θα μελετήσω όλες τις συμβάσεις. Αυτό που μπορώ να σας πω από τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού των εξόδων και μάλιστα σημαντικά. Με νούμερα θα είμαι έτοιμος να σας μιλήσω λίγο αργότερα. Σίγουρα όμως, υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού. Για παράδειγμα, εμείς ως παράταξη υποστηρίζαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί νομική υπηρεσία. Αφενός είναι από φαιδρό μέχρι και επικίνδυνο να μην έχει ο δήμος νομικό τμήμα, αφετέρου δαπανάμε 200.000 ετησίως σε αμοιβές δικηγόρων. Η σύσταση νομικής υπηρεσίας μπορεί να μη δύναται να μηδενίσει τα κόστη, μπορεί όμως να τα μειώσει δραστικά. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε δικηγόρους για να απαντούν σε ερωτήματα δημοτών. Δαπανάμε 75.000 ετησίως για τη συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων. Να σας θυμίσω ότι είχε ζητηθεί από την Δημοτική Αρχή ν’ αγοράσει κτίριο στο Σερνικάκι για να στεγάσει υπηρεσίες και εξοπλισμό. Το είχαμε στηρίξει γιατί συμβάλει να γίνουν οικονομίες κλίμακος που επιβάλλονται.
»Οι αναθέσεις πρέπει να περιοριστούν δραστικά. Γι’ αυτό ο νέος Δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος είπε να διαθέτει ένα ποσό απευθείας στους προέδρους για να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Όλα τα άλλα και οι πάγιες συντηρήσεις πρέπει να ομαδοποιούνται και να μπαίνουν σε διαγωνισμούς για να επιτυγχάνεται το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης. Εμείς έχουμε άλλη φιλοσοφία. Δεν είναι κανένας απόλυτα υπεύθυνος σε τίποτε. Είμαστε ομάδα. Συζητάμε τα πάντα και πιστεύω πραγματικά ότι οκτώ μυαλά είναι σίγουρα καλύτερα από ένα. Κανένας δεν είναι παντογνώστης ή σοφός. Αναλαμβάνουμε το δήμο με όρεξη για δουλειά για αυτό πιστεύω ότι θα έχουμε και απτά αποτελέσματα άμεσα. Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε –με το υλικό που έχουμε βεβαίως- και γνωρίζουμε ότι εφόσον απευθυνθήκαμε στον κόσμο και  πήραμε την εντολή του, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύσεις», κατέληξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής, όπως μας ενημέρωσε και ο Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής και θα ζητηθούν εξηγήσεις, τόσο για το εν λόγω έγγραφο, όσο και για τις προτάσεις με τις οποίες η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να το αντιμετωπίσει.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…