Home Δήμος Δωρίδας Μια σοβαρή καταγγελία από την παράταξη Όραμα για τη Δωρίδα «Σε ανωμοτί καταθέσεις Δήμαρχος και δυο αντιδήμαρχοι για ρύπανση»

Μια σοβαρή καταγγελία από την παράταξη Όραμα για τη Δωρίδα «Σε ανωμοτί καταθέσεις Δήμαρχος και δυο αντιδήμαρχοι για ρύπανση»

Μια σοβαρή καταγγελία από την παράταξη Όραμα για τη Δωρίδα

«Σε ανωμοτί καταθέσεις Δήμαρχος και δυο αντιδήμαρχοι για ρύπανση»

-«Δεν έχουν προϋπολογισμό και ορίζουν με κατεπείγουσα διαδικασία αμοιβή 10.000 ε για δικηγόρο», σημειώνει.

-Αναφέρεται σε σειρά μέτρων που έχει προτείνει η παράταξη για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφαλή διαχείριση των αστικών λυμάτων.

 

 

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η νέα καταγγελία του επικεφαλής της παράταξης Όραμα για τη Δωρίδα κ. Θάνου Ασημάκη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης και οι δυο Αντιδήμαρχοι κ. Σταύρος Πολίτης και Μανώλης Μαυρομάτης έχουν κληθεί από τον Εισαγγελέα σε ανωμοτί καταθέσεις για το αδίκημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος με αδιάθετα λύματα στο Μόρνο.

Μάλιστα ο κ. Ασημάκης ισχυρίζεται ότι ο δήμος δεν έχει προϋπολογισμό και εντούτοις έφερε ποσό 10.000 ε με κατεπείγουσα διαδικασία για αμοιβή δικηγόρου σχετικά με την εν λόγω υπόθεση.

Παράλληλα αναφέρει πλήθος προτάσεων που κατά καιρούς έχουν καταθέσει για την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Η δημοτική αρχή για ακόμα μια φορά εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων εκθέτοντας το Δήμο μας.

Έχοντας φτάσει σχεδόν στα μέσα Μαρτίου και μη έχοντας ενεργό προϋπολογισμό καλούμαστε να αναθέσουμε με τη διαδικασία του κατ επείγοντος σε δικηγόρο, με αμοιβή 10.000€ την υπεράσπιση του δημάρχου Καπεντζώνη και των αντιδημάρχων Πολίτη και Μαυρομάτη.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της απόφασης ανάθεσης: «Την παραγγελία ΑΒΜ 2021-884/30-11-2021 του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας προς διακρίβωση 1)παράβαση άρθρου 28 Ν.1650/1986 κατ’ εξακολούθηση (98 ΠΚ) 2)συνέργειας δια παραλείψεως στην υπό στοιχείο 1 πράξη 3)παράβαση καθήκοντος με τις συνοδευόμενες από 15-2-2022 εκθέσεις εξέτασης χωρίς όρκο των: α. Δημάρχου Δωρίδος, κ. Γεωργίου Καπεντζώνη, β. Αντιδημάρχου Δ. Δωρίδος κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και γ. Αντιδημάρχου Δ. Δωρίδος κ. Σταύρου Πολίτη». «Αντικείμενο της παρούσης είναι η μελέτη και επεξεργασία φακέλου ποινικής υπόθεσης, αναφορικά με διερευνώμενη πρόκληση ρύπανσης των υδάτων και εν γένει υποβάθμιση του περιβάλλοντος εκ της φερόμενης διάθεσης ανεπεξέργαστων λυμάτων στη λίμνη του Μόρνου.»

Πάγια τακτική της δημοτικής αρχής Καπεντζώνη είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε όλο το δήμο, με παράνομες χωματερές, με κατασκευή έργων αποχέτευσης που βαφτίζονται όμβρια, με ορισμό αντιδημάρχου καθαριότητας, σύμβουλο που η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας για θέματα περιβάλλοντος έχει καταγράψει στην οικία του να  διοχετεύει τα βοθρολύματα σε διπλανό αυλάκι.

Θέματα που η παράταξη μας έχει αναδείξει τόσο με δελτία τύπου αλλά κυρίως στα δημοτικά συμβούλια με κύριο σκοπό τη συζήτηση και εύρεση λύσεων.

Όπως στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής του Λιδορικίου, που έχει τις ιδιαιτερότητες της, με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τους περιορισμούς λόγω του ταμιευτήρα, προτείναμε ως προσωρινή λύση (και μέχρι την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του παραλίμνιου αγωγού) τη συλλογή των λυμάτων στη δεξαμενή του ανενεργού βιολογικού καθαρισμού και την ασφαλή μεταφορά τους. Παράτυπη μεν αλλά πολύ καλύτερη περιβαλλοντικά από τη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων σε ρέμα με φυσικό αποδέκτη τη λίμνη.

Σε άλλες κοινότητες που δεν προβλέπονται αντίστοιχα μεγάλα έργα, όπου πάλι λύματα διοχετεύονται σε ρέματα και δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί έχουμε προτείνει την κατασκευή μικρών κομπακτ βιολογικών (όπως σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες).

Επιπρόσθετα έχουμε ζητήσει από τη δημοτική αρχή την αγορά βυτίων λυμάτων για την ασφαλή και οικονομική μεταφορά από τις παραθαλάσσιες περιοχές και το νησί των Τριζονίων εως ότου, και εκεί κατασκευαστούν τα απαραίτητα αποχετευτικά δίκτυα (τα οποία αν και υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια πάλι η δημοτική αρχή καθυστερεί να υλοποιήσει).

Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή κωφεύει διαχρονικά στις προτάσεις μας, καταλήγοντας να σπαταλάμε χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους και πρόστιμα, αντί να σχεδιάζονται και να εκτελούνται με τα χρήματα αυτά πολύτιμα έργα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Κύριοι και Κυρίες της νυν Περιφερειακής Αρχής, «τα καλά νέα» ξεκινούν από τις αλήθειες των πραγμάτων.

Διαβάζω στον τύπο τον απολογισμό – σχεδιασμό του νυν περιφερειάρχη & συνεργατών …