Home Συνεντεύξεις-Άρθρα «Μια μεγάλη οικογένεια η Δωρίδα»
Συνεντεύξεις-Άρθρα - 16 Μαΐου, 2019

«Μια μεγάλη οικογένεια η Δωρίδα»

 Ως άνθρωπος αποφεύγει τις εντάσεις και τις άνευ λόγου και ουσίας διενέξεις και αυτό ο κ.Μανώλης Μαυρομάτης το μεταφέρει στην ενασχόλησή του με τα κοινά. Ως υποψήφιος του κ. Γιώργου Καπεντζώνη δεν τον έχει φέρει ούτε μια φορά σε δύσκολη θέση, λειτουργώντας με σεβασμό απέναντι στον αντίπαλο.

Σε συνέντευξή του δεσμεύεται ότι αν εκλεγεί κάθε δυο μήνες θα συζητά με τους προέδρους, με στόχο να παρακολουθούν την πορεία των προγραμματισμένων έργων, αλλά και να γίνεται ουσιαστικός απολογισμός της προσπάθειας. Τεχνικές συναντήσεις θα γίνονται και με το προσωπικό του δήμου. 

Για την απόφασή του να ταχθεί στο πλευρό του κ. Καπεντζώνη εξηγεί ότι η ΝΔ δεν έχει δώσει στήριξη σε κανέναν και έχει αφήσει ελεύθερα τα στελέχη της. Μάλιστα εκτιμά ότι τα κόμματα δεν πρέπει να εισχωρούν στους δήμους και μάλιστα εκφράζει την άποψη ότι «μία δημοτική αρχή αν χρειάζεται να «ακουμπήσει» σε κάποιο κόμμα για να μπορεί να παράγει έργο φαντάζει αποτυχημένη».

Ο κ. Μαυρομάτης έχει κάνει προσπάθειες για την αλλαγή της υγειονομικής διάταξης Α5 περί προστασίας της λίμνης Μόρνου, μαζί με τον Αετό Λιδωρικίου, στη διοίκηση του οποίου συμμετέχει, τονίζοντας ότι «οι απαγορεύσεις που ισχύουν εμποδίζουν την κτηνοτροφική τουριστική ακόμα και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής».

 

«Τα στελέχη της ΝΔ είναι ελεύθερα να επιλέξουν τον συνδυασμό που θα  συμμετέχουν»

 

ΩτΦ: Τα είχαμε ξαναπεί πριν από πολλούς μήνες. Τώρα οι εκλογές είναι στην τελική τους ευθεία. Μπορείτε να μου πείτε τι αποκομίσατε;

 

Μ.Μ.: Μία πραγματικά πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη εμπειρία. Η επαφή μου και η επικοινωνία με τον κόσμο και σχεδόν όλα τα χωριά της Δωρίδας ήταν για εμένα κάτι το μοναδικό. Μέσα από την εκλογική αυτή διαδικασία επιβεβαίωσα μέσα μου τους λόγους που με ώθησαν να είμαι υποψήφιος, την διάθεση για προσφορά και την προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Το ταξίδι αυτό που τελειώνει σε λίγες ημέρες σίγουρα θα το θυμάμαι για πολλά χρόνια.

 

ΩτΦ: Υπάρχει κάτι που σας πίκρανε σε σχέση με το εκλογικό κλίμα και τις άλλες παρατάξεις;

 

Μ.Μ.: Αντιθέτως θεωρώ ότι ο πολιτικός πολιτισμός κυριάρχησε. Προσωπικά έχω πολύ καλές σχέσεις με τους υποψηφίους άλλων συνδυασμών, ιδιαίτερα όμως με τους συνυποψηφίους μου με τους οποίους πραγματικά είμαστε μία δεμένη ομάδα. Υπάρχει συναγωνισμός και όχι ανταγωνισμός στα πλαίσια της εκλογικής διαδικασίας, αλλά πάνω από όλα έχουμε στο μυαλό μας την επόμενη ημέρα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος όλοι και το τονίζω όλοι θα κληθούμε να βοηθήσουμε από όπου και αν βρισκόμαστε για δύο λόγους : Πρώτον γιατί ο τόπος μετά και την κρίση δεν έχει περιθώρια για προσωπικές φιλοδοξίες και δεύτερον γιατί στον δήμο όλοι γνωριζόμαστε και είμαστε σαν μία μεγάλη οικογένεια και σαν οικογένεια ο ένας πρέπει να φροντίζει τον άλλον.

 

ΩτΦ:  Η παράταξή σας, αν και ανεξάρτητη έχει πολύ μεγάλο ποσοστό νεοδημοκρατών. Συμφωνείτε με την επιλογή του κόμματός σας (σ.σ. ΝΔ) να μη δώσει χρίσμα ή στήριξη σε κανέναν;

 

Μ.Μ.: Οι εποχές αλλάζουν η κοινωνία αλλάζει. Έχει γίνει αντιληπτό ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση ειδικά σε μικρούς δήμους όπως τον δικό μας, η δημοτική αρχή οφείλει να είναι ανεξάρτητη, τόσο γιατί θα πρέπει ισάξια να αντιμετωπίζει τους δημότες της όσο και για την δυνατότητα των δημοτών να μπορούν να επιλέγουν αυτούς που πραγματικά θεωρούν ικανούς χωρίς κομματικά κριτήρια. Η Ν.Δ. μέσα από έγγραφα αλλά και παρουσίες στην περιοχή μας στελεχών της όπως ο κ. Αυγενάκης και ο κ. Χαρδαλιάς, δεν μπορούσε να κάνει πιο ξεκάθαρη την επιλογή της τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει δοθεί χρίσμα σε κανέναν και ότι τα στελέχη της είναι ελεύθερα να επιλέξουν τον συνδυασμό που θα συμμετέχουν.

 

ΩτΦ: Η ανεξαρτησία ενός συνδυασμού έχει διπλή ανάγνωση. Στα δύσκολα, δεν έχετε ένα κόμμα να «ακουμπήσετε». Αυτό δεν έχει κόστος;

 

Μ.Μ.: Όπως σας είπα μία ανεξάρτητη δημοτική αρχή είναι μονόδρομος. Μοναδικό μέλημα της είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δημοτών έχοντας άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς ή κόμματα. Από την άλλη επιτρέψτε μου να σας πω ότι θα θεωρώ αποτυχημένη μία δημοτική αρχή αν χρειάζεται να «ακουμπήσει» σε κάποιο κόμμα για να μπορεί να παράγει έργο.

 

«Μαύρη τρύπα που ρουφάει τις όποιες προσπάθειες»

 

ΩτΦ: Είδαμε να κάνετε μέσα από τον Αετό Λιδωρικίου, εσείς και όλα τα μέλη της διοίκησης, μια προσπάθεια για τη Λίμνη του Μόρνου. Θέλω όμως να εξηγήσετε στους αναγνώστες μας, τι σημαίνει πρακτικά να ζεις σε συνθήκες περιορισμού της περιουσίας σου.

 

Μ.Μ.: Η λίμνη του Μόρνου είναι ένας μοναδικός ταμιευτήρας νερού και ένα από τα σημαντικότερα έργα της Χώρας μας. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι σωστό να υδροδοτείς μία περιοχή εις βάρος κάποιας άλλης. Από το στολίδι της περιοχής μας που θα έπρεπε να είναι, η λίμνη του Μόρνου τελικά είναι μία μαύρη τρύπα που ρουφάει και στραγγαλίζει τις όποιες προσπάθειες ή θέληση για ανάπτυξη σε πολλούς τομείς. Οι απαγορεύσεις που ισχύουν εμποδίζουν την κτηνοτροφική τουριστική ακόμα και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. Μετά από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, με χαρά είδα πολλούς φορείς να έχουν κινητοποιηθεί προβάλλοντας την λίμνη και την αξιοποίηση της. Πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι για την επίτευξη των στόχων μας για άρση των απαγορεύσεων πρέπει να γίνει σοβαρή και δύσκολη δουλειά από όλους αναγνωρίζοντας ότι αυτό αφορά ένα έργο τόσο για την δική μας όσο και τις επόμενες γενιές. Θέλω να σας ενημερώσω ότι έχουν γίνει και άλλες ενέργειες από μεριάς μας τόσο με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΔΑΠ Παγίων όσο και με την περιφέρεια χωρίς να ανακοινωθεί κάτι γιατί αφενός σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε αυτό να συσχετιστεί με τις εκλογές και αφετέρου γιατί για να πετύχει το εγχείρημά μας θα πρέπει να γίνει με την συνεργασία πολλών φορέων και συλλόγων της περιοχής μας έτσι ώστε όλοι μαζί συγκροτημένα και οργανωμένα να το καταφέρουμε.

 

ΩτΦ: Η Δωρίδα είναι ένας τεράστιος σε έκταση δήμος. Πιστεύεται ότι μπορεί να εξυπηρετείται από ένα διοικητικό κέντρο με επάρκεια;

 

Μ.Μ.: Εκτός από την τεράστια έκταση ιδιαιτερότητα παρουσιάζει και η μορφολογία του δήμου. Οι δημότες πρέπει να εξυπηρετούνται σε κάθε ενότητα και παράλληλα οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν μεταξύ τους συντονισμό και επικοινωνία. Όπως καταλαβαίνετε η μεγάλη έκταση – απόσταση κάποιες φορές ίσως δυσκολεύει αυτήν την επικοινωνία όμως γίνονται συνεχώς προσπάθειες τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Πρέπει να τονίσουμε ότι πρόσφατα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μετά από τριμερή ενυπόγραφη συμφωνία διέθεσε στον δήμο Δωρίδας και σε άλλους επτά δήμους και δύο αποκεντρωμένες διοικήσεις το σύστημα διαχείρισης εγγράφων «ΙΡΙΔΑ» το οποίο είναι πραγματικά καινοτόμο και θα εξοικονομεί χρόνο και πόρους στην διαχείριση εγγράφων και την επικοινωνία των πολιτών και των υπηρεσιών.

 

ΩτΦ: Εκτός από δημοτικές εκλογές έχουμε και κάλπη ευρωεκλογών. Τι εκτιμάτε για τη Φωκίδα και πανελλαδικά και πως θα μπορέσουν κατά τη γνώμη σας να διαχειριστούν, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Βουλευτής μια ενδεχόμενη μεγάλη ήττα;

 

Μ.Μ.: Με την κρίση άλλαξαν πολλά, ένα από αυτά είναι οι απαιτήσεις του κόσμου από τους πολιτικούς, καθώς και τα κριτήρια με τα οποία κάνουν τις επιλογές τους.

Εκτιμώ πως τόσο στην Φωκίδα όσο και γενικά στην υπόλοιπη Χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την ανταπόκριση του κόσμου . Η διαχείριση που όλοι πρέπει να κάνουμε από οποία πλευρά και να βρισκόμαστε είναι να σηκώσουμε τα μανίκια και ο καθένας μας από όπου μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε η περιοχή μας και όλη η Ελλάδα να ορθοποδήσει όπως άλλωστε της αξίζει.

 

ΩτΦ: Θέλω να μου πείτε ένα έργο για το οποίο δεσμεύεστε αν εκλεγείτε ότι θα υλοποιηθεί και δε θα το διαπραγματευτείτε με τίποτε.

 

Μ.Μ.: Από τον Δήμαρχο κ. Καπεντζώνη ανακοινώθηκαν πρόσφατα έργα τα οποία έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα για τον Δήμο Δωρίδας ύψους πάνω από 20 εκ. Ευρώ. Ενδεικτικά σας αναφέρω την «Προμήθεια/Τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών», προϋπολογισμού 354.726 ευρώ έργο το οποίο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, την «Αποχέτευση Παραλιακών Οικισμών ΔΕ Ευπαλίου», προϋπολογισμού 10.478.000 ευρώ, την «Ανακατασκευή του Γηπέδου Λιδωρικίου», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ, έργο το οποίο κατατέθηκε και αξιολογείται, τις «Αναπλάσεις Χώρων και Βοτανικός Κήπος Βαρδουσίων», προϋπολογισμού 726.000 ευρώ το οποίο και αυτό κατατέθηκε και αξιολογείται. Καταλαβαίνετέ ότι η δέσμευση για την υλοποίηση των παραπάνω έργων είναι αυτονόητη. Πέρα από αυτά όμως λόγω του ότι υπηρετώ εδώ και σχεδόν 19 χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία έχω μάθει να δουλεύω αποτελεσματικά και μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Αυτό λοιπόν για το οποίο δεσμεύομαι πέρα από τα μεγάλα έργα είναι ότι θα αλλάξει τελείως η επικοινωνία και η καθημερινότητα των δημοτών. Δεσμεύομαι για συναντήσεις κάθε 2 μήνες τουλάχιστον με τους προέδρους των κοινοτήτων στις κοινότητες τους παρουσία των κατοίκων όπου μετά το πέρας αυτών ο πρόεδρος θα έχει στα χέρια του ένα έγγραφο με αυτά που συζητήθηκαν και στην επόμενη συνάντηση μας θα υπάρχει έλεγχος για τις ενέργειες του δήμου πάνω σε αυτά. Δεσμεύομαι για συχνές συναντήσεις με το προσωπικό του δήμου για την αποτελεσματικότερη συνεργασία και την εύρυθμη λειτουργία αυτών. Δεσμεύομαι ότι ο δημότης θα λαμβάνει απάντηση σε κάθε έγγραφο που αποστέλλει στον δήμο. Όπως σας έχω ξαναπεί δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσει να λέει πολλά αν και πολλά ακόμα θα μπορούσα να σας πω και προτιμώ να με κρίνουν από τα έργα μου. Αυτά για τα οποία δεσμεύτηκα εξαρτώνται αποκλειστικά από εμένα και δεν θα έχω καμία δικαιολογία αν δεν γίνουν.

Θέλω να πιστεύω ότι η παρουσία μου στην περιοχή τόσο σαν Αστυνομικός όσο σαν οικογενειάρχης αλλά και μέσα από τους συλλόγους και φορείς που είμαι μέλος έχει αξιολογηθεί θετικά από τους συνδημότες μου. Μπορεί να μην γεννήθηκα εδώ αλλά έχω αποδείξει ότι αγαπώ πραγματικά τον τόπο αυτόν όχι μόνο γιατί η γυναίκα μου είναι από εδώ αλλά γιατί επέλεξα να δημιουργήσω την οικογένεια μου ζώντας εδώ τα τελευταία 11 χρόνια και βιώνοντας τα ίδια προβλήματα με όλους προσπαθώντας όπως μπορώ να συμβάλλω για την επίλυσή τους.

Ζητάω από τους συνδημότες μου να με εμπιστευτούν όχι γιατί θα τους λύσω όλα τα προβλήματα αλλά γιατί δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για την επίλυση τους. Τελικός στόχος μου είναι τα παιδιά μας να έχουν την δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον και να αφήσω πίσω μου κάτι καλύτερο από αυτό που παρέλαβα. Και αυτό είναι η μεγαλύτερη δέσμευση μου και δεν θα το διαπραγματευτώ με τίποτα.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τον χρόνο που διαθέσατε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …