Home Πολιτικά - Φωκίδα Μια από τις χειρότερες χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό Τεράστια η ζημιά στη Στερεά
Πολιτικά - Φωκίδα - 13 Αυγούστου, 2019

Μια από τις χειρότερες χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό Τεράστια η ζημιά στη Στερεά

 Μια από τις χειρότερες χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό

Τεράστια η ζημιά στη Στερεά

-Η πτώση στην περιοχή μας υπολογίζεται πάνω από 25% από τους επαγγελματίς εστίασης και φιλοξενίας.

-Η έλλειψη τεχνογνωσίας και η διαχείριση του θέματος από άτομα άσχετα με το αντικείμενο οδηγούν σε περαιτέρω προβλήματα.

 

 

Η φετινή είναι μια πολύ αρνητική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και οι προβλέψεις για το 2020 είναι ακόμη χειρότερες, με τη Στερεά να συμπιέζεται πολύ περισσότερο από το μέσο εθνικό όρο.

 

Οι μειώσεις των τιμών και οι συνεχείς προσφορές επιχειρούν να σώσουν την κατάσταση, οι κενές κλίνες όμως Αυγουστιάτικα προδίδουν ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

 

Η κατάσταση στη Φωκίδα και τη Στερεά

 

Οι Δελφοί προσελκύουν κλασσικό και ιστορικό τουρισμό και μάλιστα μαζικό. Όταν όμως τον Αύγουστο υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια και βρίσκει άνετα κανείς τραπέζι στα εστιατόρια, τι μπορεί να περιμένει και σε τι μπορεί να ελπίζει; Ίδια περίπου είν αι η εικόνα σε όλη τη Στερεά, όπου μέχρι και η Εύβοια έχει υποχωρήσει αισθητά, κάνοντας την Περιφέρεια και τους Δήμους που καυχιόντουσαν για τον κόσμο που έφερναν να αποδεικνύεται ότι «δεν έχουν ιδέα περί μουσικής» και όλη η αύξηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν συγκυριακή και ευκαιριακή.

 

Η έλλειψη έργων

 

Ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα της Φωκίδας είναι η έλλειψη παραλιών. Η ακτογραμμή μας είναι πολύ μικρότερη σε πλάτος από την αντίστοιχη της έναντι πλευράς του Κορινθιακού Κόλπου και αυτό φυσικά περιορίζει τόσο την ποσότητα τουριστών που μπορούν να φιλοξενηθούν, όσο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σε μια περιοχή και μια περιφέρεια που έχει πετάξει εκατομμύρια σε έργα ήσσονος σημασίας, είναι πραγματικά ακατανόητο γιατί δεν μπορούν να διαμορφωθούν πέντε μεγάλες αμμώδεις παραλίες από την Ιτέα έως και τη Χιλιαδού που σταματούν τα όρια του νομού.

Παράλληλα φυσικά μειονέκτημα αποτελεί η έλλειψη ενός βατού και ασφαλούς εθνικού οδικού δικτύου που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις τόσο των επισκεπτών μας, όσο και τις δικές μας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μοναδικό αναπτυξιακό έργο που προγραμματίστηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι ο περιφερειακός της Άμφισσας και πέραν τούδε, ουδέν!

 

Η πολιτική διαχείριση και τα προγράμματα τουριστικής προβολής που δεν υλοποιούνται

 

Τα προηγούμενα χρόνια η περιφέρεια στερεάς Ελλάδας πανηγύριζε για το διπλασιασμό των διανυκτερεύσεων εντός της Περιφέρειας, αλλά τώρα που η μείωση υπολογίζεται να ξεπεράσει το 25, κατά τους ίδιους τους ξενοδόχους, δεν βγαίνει να αναλάβει την ευθύνη. Η αύξηση των κρατήσεων οφείλεται στη γενικότερη αύξηση της επισκεψιμότητας και ήταν λογικό να διπλασιαστούν οι διανυκτερεύσεις, αφού η Στερεά είναι η πλησιέστερη στην Αθήνα Περιφέρεια, με τα καταλύματα να διατίθενται σε σαφώς οικονομικότερες τιμές. 

Η Στερεά Ελλάδα ανήκει στις περιοχές που δεν προσφέρονται για μαζικό τουρισμό, καθώς δεν έχει τις υποδομές, ούτε και το μηχανισμό να τον διεκδικήσει. Η πολιτική διαχείριση του θέματος δε, είναι απαράδεκτη, δεδομένου ότι αφενός από τους φορείς τοποθετούνται άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τον τουρισμό, αφετέρου ακόμη και οι ίδιοι οι επαγγελματίες αδυνατούν να δουν το συμφέρον τους. Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε πολιτικές θέσεις σχετικά με τον τουρισμό, όπως αντιπεριφερειάρχη τουρισμού ή πρόεδρο επιτροπής τουρισμού σε δήμους, έχουμε δει γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, ως και θεολόγους, αλλά δεν είδαμε να μπαίνει ένας επαγγελματίας του τουρισμού ο οποίος ξέρει το αντικείμενο και έχει λόγο να το τρέξει. Άλλωστε, οι επαγγελματίες ξέρουν ότι η περιφέρεια στερεάς Ελλάδας που τόσο πολύ καυχιέται για τα επιτεύγματά της, πήγαινε στις μεγαλύτερες εκθέσεις και αντί να έχει τους Δελφούς, είχε το ρυάκι στην «πέρα Ραχούλα». Όσο για τους επαγγελματίες, αντί να συστήσουν ένα σύλλογο ξενοδόχων ανά περιοχή και μια Ομοσπονδία για όλη της Στερεά, κοιτούν ο καθένας να κάνει τη δουλειά του και δεν κατανοούν ότι σε βάθος χρόνου αυτή η ιστορία γίνεται μπούμερανγκ για όλους.

 

Τα στοιχεία

 

Η ξαφνική βουτιά στις αφίξεις και στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου αλλά και το μουδιασμένο ξεκίνημα του Ιουνίου διαδέχτηκαν οι προσφορές και οι σκοτωμένες τιμές του Ιουλίου και του Αυγούστου, έχουν σημάνει συναγερμό για τον ελληνικό τουρισμό, έπειτα από πέντε χρόνια συνεχούς αύξησης των μεγεθών του.

Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα εποχικά ξενοδοχεία, όπου ελλοχεύει πλέον ο κίνδυνος οι τελικές τιμές που θα προσφερθούν για την προσέλκυση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής να αποτελέσουν παρακαταθήκη και για τα συμβόλαια του 2020.

Τις δυσοίωνες προοπτικές για τις πληρότητες αλλά και τις μειώσεις τιμών στα ξενοδοχεία της χώρας ήρθε να επιβεβαιώσει η «Έρευνα Συγκυρίας» που διενήργησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ ανατρέπουν το success story του ελληνικού τουρισμού, καθώς αποτυπώνουν με αριθμούς τη ζημιά που προκαλεί στον τουρισμό η ισχυρή ανάκαμψη των ανταγωνιστικών προορισμών της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Μαρόκου.

 

Οι ανταγωνιστικοί γείτονες

 

Ειδικότερα, η Τουρκία φέτος έχει κάνει πλήρες comeback και είναι αδιαμφισβήτητα η μεγάλη κερδισμένη του 2019 από όλους τους προορισμούς της Μεσογείου, με αρκετούς Ευρωπαίους να επιλέγουν για τις διακοπές τους τα τουρκικά παράλια, όπου ένα πεντάστερο ξενοδοχείο έχει την τιμή ενός τετράστερου (και ακόμη λιγότερο) στη σαφώς πιο ακριβή και λιγότερο ανταγωνιστική Ελλάδα. Η αύξηση των κρατήσεων στην Τουρκία, σε σχέση με πέρυσι, ανέρχεται στο 40%, ενώ δυσανάλογα (σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου) υψηλά, διψήφια ποσοστά σημειώνουν τόσο η Αίγυπτος, με άνοδο της τάξεως του 31% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, όσο και η Κύπρος, που κινείται φέτος με άνοδο κατά 19%. Στους μεγάλους κερδισμένους για το φετινό καλοκαίρι είναι και το Μαρόκο, με άνοδο κρατήσεων κατά 37% σε σύγκριση με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ καταγράφουν τη ζημιά που προκαλεί στον ξενοδοχειακό κλάδο και συνακόλουθα στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου η ανεξέλεγκτη άνθηση του θεσμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Παράλληλα, αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου τουριστικού πακέτου, καθιστώντας περισσότερο από ποτέ αναγκαία την απομείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ που αφορά τις έως τώρα επιδόσεις των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και τις προβλέψεις για ολόκληρη τη φετινή τουριστική σεζόν, το 43% των ξενοδόχων – ιδιοκτητών μονάδων εποχικής λειτουργίας διαπιστώνει ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν θα είναι μειωμένη κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, άνω του 15% των ιδιοκτητών ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κάνει λόγο για μείωση στις τιμές των μονάδων κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, η ίδια έρευνα διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

– Το 45% των μονάδων εμφάνισε ήδη μειωμένες πληρότητες κατά 24% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

– Κατά μέσο όρο, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.

– Στο ίδιο διάστημα, 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσε τις τιμές του κατά 15%, ενώ το 64% των ξενοδόχων τις διατήρησε σταθερές.

Όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, κοινή διαπίστωση είναι ότι μετά το τέλος του Μαΐου εμφανίστηκε σημαντική υστέρηση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι (ακόμα και για τον Αύγουστο), γεγονός που οδήγησε αρκετούς επιχειρηματίες στο να κάνουν γενναίες προσφορές και εκπτώσεις.

Το χειρότερο για τους ξενοδόχους είναι πως η αγορά εμφάνισε την εικόνα αυτή σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους tour operators για τα συμβόλαια του 2020. Στο σύνολό τους οι ξένοι tour operators προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις προτείνοντας μηδενικές αυξήσεις σε σχέση με το 2019.

 

Οι «διορθώσεις»

 

Πάντως, κάποιοι ξενοδόχοι κυρίως από Κρήτη και Ρόδο με πολύ υψηλής ποιότητας προϊόντα και ζήτηση, κατάφεραν να κερδίσουν αυξήσεις έως 2%.

Επισήμως, κορυφαίοι τουριστικοί φορείς της χώρας κάνουν λόγο για «διόρθωση» του ελληνικού τουρισμού, έπειτα από μακρά περίοδο ανόδου, η οποία ωστόσο πυροδοτεί μπαράζ προσφορών ακόμα και για την περίοδο αιχμής Ιουλίου – Αυγούστου, κάτι που αναφερόταν σε όλα τα αθηναϊκά μέσα κατά τους πρώτους μήνες της τουριστικής σεζόν.

Με κατώτερους του αναμενομένου ρυθμούς κρατήσεων, εμφανίζονται ήδη να κινούνται μεγάλοι δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Χαλκιδική. Ξενοδοχειακοί κύκλοι από τα Δωδεκάνησα αναφέρουν μάλιστα πως η κίνηση στα ξενοδοχεία της Ρόδου εμφανίζεται μειωμένη κατά 10%, παρά το γεγονός ότι οι εκπτώσεις που δόθηκαν ακόμα και σε μονάδες πέντε αστέρων έφθασαν έως και το 35%.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι πιέσεις των tour operators δεν εξαντλούνται απλά στην επιδίωξή τους να παγώσουν τις τιμές συμβολαίων του 2020 στα επίπεδα του 2019. Στόχος των tour operators είναι «να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις για φέτος». Οι πιέσεις αυτές τείνουν να γενικευθούν, παρά το γεγονός ότι η μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 24% σε 13% είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί συνολικά κατά 0,5%-1,8% η τιμή του ξενοδοχειακού πακέτου.

 Από την έντυπη έκδοση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

“FAR WEST” ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ Σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζόμενης σε επιχείρηση …