Home Πολιτικά - Φωκίδα Με το βλέμμα στις Βουλευτικές – Οι προθέσεις και τα μηνύματα
Πολιτικά - Φωκίδα - 3 Ιουνίου, 2019

Με το βλέμμα στις Βουλευτικές – Οι προθέσεις και τα μηνύματα

 -Οι αλαζονικές συμπεριφορές στα δυο μεγάλα κόμματα και οι λόγοι που τις καλλιεργούν.

-Τα ψηφοδέλτια που θα στήσουν είναι ενδεικτικά για τον τρόπο που εξέλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών.

 

 

Μπορεί τα βλέμματα όλων μας να είναι στραμμένα στους δήμους, για το Β γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τις σταυροδοσίες, ωστόσο εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί και να μας ανησυχεί είναι οι εθνικές εκλογές που έχουν ήδη «κλειδώσει» για την Κυριακή 7 Ιουλίου.

 

Το μήνυμα των εκλογών

 

Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχών προς τη σημερινή κυβέρνηση, εξ ου και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντελήφθη αμέσως το μήνυμα των εκλογών και από το ίδιο βράδυ εξήγγειλε την πρόθεσή του να προκηρυχθούν άμεσα οι Βουλευτικές εκλογές.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σαφείς και άμεσα αντιληπτοί. Εν τάχει θα πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μια ταχέως ανερχόμενη δύναμη, αντί να απευθύνει υγιές κάλεσμα στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, με τις οποίες θα μπορούσε να συγκλίνει, επέλεξε το δρόμο του διχασμού και της διχόνοιας, εξ ου και έμεινε κολλημένος σε ποσοστό που δεν ταιριάζουν σε κόμμα εξουσίας. Ένας από τους σοβαρότερους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή τη συντριπτική ήττα το βράδυ της 26ης Μαΐου ήταν το γεγονός ότι δεν είχε καλό στελεχιακό δυναμικό και αντί να επιλέξει να αναπτύξει ευρύτερες συνεργασίες με τα πιο υγιή στοιχεία της κοινωνίας και των κομμάτων, επέλεξε η διεύρυνση να έρθει μέσα από το πιο λαϊκιστικό κομμάτι όλων των κομμάτων στελέχη των οποίων υιοθέτησε. Στη δίκαιη διακυβέρνηση του τόπου και στη δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών δεν βοήθησαν καθόλου αρκετοί από τους βουλευτές και τα στελέχη του που προτίμησαν να κάνουν ακραία παλαιοκομματικό παιχνίδι, κάτι που στη Φωκίδα ζήσαμε στο πετσί μας.

Αναφορικά με την πολιτική του, εκείνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι όποιος δεν έπαιρνε επίδομα κοινωνικής πρόνοιας, δεν ήταν άστεγος ή πλήρως κατεστραμμένος υπέφερε. Και είναι σαφές ότι δεν ασκήθηκε «πολιτική για τους πολλούς», διότι οι πολλοί είναι μισθοσυντήρητοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι.

Θεώρησαν προφανώς ότι δίνοντας επιδόματα το τελευταίο διάστημα και αντιμετωπίζοντας τον κόσμο με μια αντίληψη που υποτιμά τη νοημοσύνη του, θα μπορούσαν να κλείσουν την ψαλίδα, χωρίς να μπουν καν στον κόπο να παραδειγματιστούν από όλους τους προηγούμενους που επιχείρησαν αντίστοιχα πειράματα.

 

Παιδικές ασθένειες ή ανίατα κωλύματα

 

Προσεγγίζοντας το συγκεκριμένο χώρο με αντικειμενικότητα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές και η άκαμπτη στρατηγική του να οφείλεται σε αυτό που κοινώς αποκαλούμε «παιδικές ασθένειες». Είναι ένας χώρος που πρόσφατα αναδείχθηκε σε πυλώνα εξουσίας, η διαδικασία αυτή ήταν βίαιη μέσα από μια σφοδρή οικονομική κρίση και το κόμμα ήταν λογικό να μην είναι προετοιμασμένο και να μην διαθέτει ικανά στελέχη να διαχειριστεί αυτή την άνοδο και την αναρρίχηση στην εξουσία.

Επίσης, ως ένα βαθμό είναι λογικό να «ζαλίστηκαν» από την απότομη άνοδό τους και αν θεώρησαν ότι ο κόσμος θα πειστεί πως είναι πιο «ωραίοι», πιο «μάγκες» και πιο «έξυπνοι» από τους άλλους και θα τους εμπιστεύεται αιώνια. Ειδικά δε, στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα έδειξαν μια προσωπολατρία που δε συνάδει με δημοκρατικό κόμμα και πολύ περισσότερο με αριστερό. Η ιστορία όμως δε χαρίζει, δανείζει και την ευκαιρία που σου δίνει θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να την αδράξεις από τα μαλλιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έκανε και παρουσίασε αμέσως σημάδια αλαζονείας. Μετά από μια μεγάλη νίκη, μια εξίσου μεγάλη ήττα σου δίνει τη δυνατότητα να συνέλθεις, να δεις τι έκανες λάθος και να ανασυντάξεις τις δυνάμεις σου.

Στο ερώτημα αν η πολιτική συμπεριφορά τους οφείλεται σε «παιδικές ασθένειες» ή ανίατα κωλύματα η πρώτη απάντηση θα δοθεί από τα ψηφοδέλτια που θα καταρτίσει ενόψει βουλευτικών εκλογών. Αν στηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσουν να είναι παντοκράτορες πολιτικοί που στη συνείδηση του κόσμου είναι απαξιωμένοι, τότε θα σημάνει ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών δεν ελήφθη εν συνόλω και ότι εξακολουθούν να πορεύονται στη λογική «θα ξεθυμώσουν και θα επανέλθουμε». Η οριστική απάντηση θα δοθεί από τον τρόπο που θα θελήσει η ηγετική ομάδα να στήσει τα κομματικά όργανα σε όλη τη χώρα, την ανανέωση και τη διεύρυνση που θα επιχειρήσει.

 

Με το ψηφοδέλτιο θα δείξει τις προθέσεις του

 

Η ΝΔ αποτελεί ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και μεγάλη απήχηση στα ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα, εξ ου και πολύ δύσκολα μπόρεσε διαχρονικά να σταθεί για δυο συνεχόμενες τετραετίες. Όταν καταφέρνει να αναρριχηθεί στην εξουσία έχει σύμμαχο τον κεντρώο ή μεσαίο χώρο, όπως συνηθίζουμε να τον αποκαλούμε. Δηλαδή τους μετριοπαθείς πολίτες που ιδεολογικά δεν μπορούν να μετακινηθούν στα άκρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και γόνος πολιτικής οικογένειας, έχει το προφίλ του μετριοπαθούς, από την πρώτη μέρα που αναμείχθηκε με την πολιτική.

Η επικοινωνιακή του τακτική δεν ήταν και η πιο πετυχημένη, αφού έπεσε σε ουκ ολίγες γκάφες. Έκανε λάθη, είπε πράγματα που διαστρεβλώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του, ενώ περισσότερο επένδυσε στην πολιτική κόπωση και τα λάθη του αντιπάλου του.

Από το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει να έρχεται γοργά στην εξουσία. Η κοινωνία όμως δεν δείχνει τις ίδιες ανοχές σε ένα δεξιό κόμμα και ένα κεντροαριστερό και αυτό το απέδειξε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τα πιο ακραία φιλελεύθερα μέτρα και δεν ακούστηκε «κιχ».

Από τα ψηφοδέλτια που θα παρουσιάσει εντός της επόμενης εβδομάδας θα φανεί αν πράγματι θέλει να κάνει μια ποιοτική στροφή στην πολιτική ή ετοιμάζεται και ο κ. Μητσοτάκης να βαδίσει στα γνωστά νερά της αλαζονείας των ηγετών που βρίσκονται στο κατώφλι της εξουσίας. Τα πρόσωπα που θα επιλέξει και οι πολιτικές που θα εφαρμόσει θα καθορίσουν το χρόνο παραμονής του στην εξουσία.

Τέλος, δεν ήταν υπέρ του κ.Μητσοτάκη και του επιτελείου του το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν οι εκλογές και το κόμμα του δεν είχε ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια των μονοεδρικών, όπως είχε δεσμευτεί. Έδειξε ότι δεν έχει η ομάδα του τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα που απαιτεί η σοβαρότητα των περιστάσεων.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Συνάντηση δικτύωσης ΣΒΘΣΕ με τον Πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στ…