Home Κοινωνικοί φορείς Με επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελιά
Κοινωνικοί φορείς - 12 Ιουνίου, 2015

Με επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης για τον εμβολιασμό στην Ελιά

Την Τετάρτη 03.06.2015 πραγματοποιήθηκε στην Άμφισσα η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελαιοϊδιοκτητών-Ελαιοπαραγωγών «ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ» για την κατάρτιση των μελών του σχετικά με το θέμα: «Η εφαρμογή των εμβολιασμών στην ελιά».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Κων/νος Μίχος, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε την σοβαρότητα του θέματος για την συμβολή του στην αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν των πληγέντων από την πυρκαγιά του 2013 ελαιοδέντρων και συγχάρηκε τον «ΑΡΙΣΤΑΙΟ» για την πρωτοβουλία του αυτή. 

Ο κ. Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος βιοτεχνολόγος, προϊστάμενος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Τμήμα. Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας (πρώην Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών) ανέπτυξε το θέμα των εμβολιασμών με έμφαση στην ελαιοκαλλιέργεια.  Η αρτιότητα και σαφήνεια της εισήγησής του, το κατάλληλο εποπτικό υλικό, η επιστημονική τεκμηρίωση και μάλιστα με ερευνητικά δεδομένα του Ινστιτούτου και η αγροτεχνική προσέγγιση του θέματος για την σωστή εφαρμογή του στην γεωργική πρακτική κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ελαιοπαραγωγών καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση που προκλήθηκε στη συνέχεια  με αφορμή ερωτήσεις των ελαιοπαραγωγών για σχετικά θέματα που τους απασχολούσαν και αντιμετώπιζαν στην πράξη λόγω της μακράς εμπειρίας τους με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή μας.  Η ενεργητική συμμετοχή του ακροατηρίου με εύστοχες ερωτήσεις και τοποθετήσεις εντυπωσίασαν τον ομιλητή  και του έδωσαν την ευκαιρία να αναπτύξει πτυχές του θέματος που λόγω στενότητας χρόνου παρουσίασε συνοπτικά στην εισήγησή του, όπως π.χ. τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και η εφαρμογή του για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου πυρόπληκτων περιοχών, οι προϋποθέσεις και τα κρίσιμα σημεία για έναν επιτυχή εμβολιασμό κλπ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ» κ. Αριστόδημος Σκουρλέτος, γεωπόνος, κλείνοντας την απογευματινή εκδήλωση ευχαρίστησε τον εισηγητή και υπογράμμισε συμπερασματικά τα ακόλουθα δύο σημεία που τόνισε ο εισηγητής στην παρουσίασή του:

·         κάθε δέντρο έχει την ατομικότητά του και δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε αυτό κάθε φορά που θέλουμε να προβούμε σε οποιαδήποτε αγρονομική φροντίδα στον ελαιώνα μας

·         όταν έχουμε ζωηρή αναβλάστηση του αγρίου υποκειμένου ενός πληγέντος από φωτιά και κατεστραμένου του υπεργείου τμήματος ελαιοδέντρου, είναι οικονομία χρόνου και χρήματος για τον ελαιοπαραγωγό η ανασύστασή του με εμβολιασμό.  Η χρήση εμβολίων τοπικών ποικιλιών εξασφαλίζουν την άριστη προσαρμοστικότητα του νέου φυτού και την διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα παραγόμενα προϊόντα (λάδι, επιτραπέζια ελιά).

Την εκδήλωση συντόνιζε ο γεωπόνος και μέλος του συλλόγου Στάθης Σταυριανός. 

Την επομένη το πρωί, σε ελαιοτεμάχιο στην περιοχή Λογγά Σερνικακίου, ο εμπειροτέχνης επαγγελματίας εμβολιαστής κ. Κώστας Κιρκινέζος, έκανε επίδειξη τεχνικών εμβολιασμού σε αναβλάστηση αγρίου υποκειμένου (αγριελιά) ελαιοδέντρου κατεστραμμένου από την πυρκαγιά.  Ιδιαίτερη εντύπωση για την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητά του, προκάλεσε το αυτοσχέδιο εμβολιαστήρι που χρησιμοποιούσε για την εφαρμογή του πλακίτη.  Και ο κ. Κιρκινέζος βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις των ελαιοπαραγωγών για πρακτικά ζητήματα όπως η επιλογή του εμβολιοφόρου βλαστού, η καταλληλότητα του οφθαλμού, η θέση του εμβολίου, οι χειρισμοί πριν και μετά τον εμβολιασμό κλπ. τις οποίες απάντησε με προθυμία μεταφέροντας στα μέλη του συλλόγου την πολύτιμη και πολυετή πείρα που διαθέτει. 

Το ΔΣ και τα μέλη του «ΑΡΙΣΤΑΙΟΥ» ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…