Home Εικόνες Αρχικής Με εισήγηση Ταγκαλή η ΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει Ειδικό πρόγραμμα για παραδοσιακούς οικισμούς

Με εισήγηση Ταγκαλή η ΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει Ειδικό πρόγραμμα για παραδοσιακούς οικισμούς

Με εισήγηση Ταγκαλή η ΠΕΔ αποφάσισε να ζητήσει

Ειδικό πρόγραμμα για παραδοσιακούς οικισμούς

-Η αδυναμία βελτίωσης των κτιρίων, οδηγεί ιδιοκτήτες στην εγκατάλειψή τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ετοιμόρροπα.

-Οι συνολικά 17 παραδοσιακοί οικισμοί της Στερεάς Ελλάδας σήμερα αποκλείονται από τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση.

 

 

 

Το πολύ σοβαρό πρόβλημα της αδυναμίας συμμετοχής παραδοσιακών οικισμών σε προγράμματα χρηματοδότησης για οικίες και επιχειρήσεις ζητεί να θεραπευτεί άμεσα η ΠΕΔ με παρέμβασή της προς το υπουργείο. Το θέμα εισηγήθηκε στην ΠΕΔ ο δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο οποίος είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος κ.Κώστα Σκρέκα.

 

Οι παραδοσιακοί οικισμοί της Στερεάς

 

Η διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών συνεπάγεται με την απαγόρευση των ιδιόκτητων κτιρίων να τα διαχειρίζονται όπως επιθυμούν οι κάτοχοί τους. Τα κτίρια αυτά δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για οικίες και επιχειρήσεις, γιατί δε μπορούν να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά τους. Η αδυναμία χρηματοδοτήσεων οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες να τα εγκαταλείψουν, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να θεωρούνται δημόσιος κίνδυνος και να είναι ετοιμόρροπα.

Παραδοσιακοί οικισμοί θεωρούνται οι οικισμοί που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα που είχαν στο παρελθόν καθώς και τον τοπικό τους χαρακτήρα. Οι χαρακτηρισμένοι με νομοθετική ρύθμιση παραδοσιακοί οικισμοί στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 800.

Στη Στερεά Ελλάδα παραδοσιακοί οικισμοί είναι 17 συνολικά. Ειδικότερα:

 

Π.Ε. Βοιωτίας:

Αράχωβα

 

Π.Ε. Εύβοιας:

Κύμη (τμήμα οικισμού)

Σκύρος (χώρα)

Άγιος Ιωάννης

 

Π.Ε. Ευρυτανίας:

Καρπενήσι

Δομιανοί

Φουρνά

Φιδάκια

 

Π.Ε. Φθιώτιδας:

Αμφίκλεια

Αχινός

 

Π.Ε. Φωκίδας:

Γαλαξίδι

Δελφοί

Κουπάκι

Κροκύλειο

Χρισσό

Χάρμαινα

Ζόριανος

 

Ειδικό πρόγραμμα ζητεί η ΠΕΔ

 

Στη συνεδρίασή της η ΠΕΔ αποφάσισε να υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας σε παραδοσιακούς οικισμούς, το οποίο θα προβλέπει τα εξής:

Παροχή αντισταθμιστικού οφέλους στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις παραδοσιακών οικισμών, δεδομένης της απαγόρευσης υλοποίησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, λόγω των περιορισμών που υφίστανται στους εν λόγω οικισμούς.

Θέσπιση ειδικής κατηγορίας, με διακριτό προϋπολογισμό, για τις κατοικίες και επιχειρήσεις των παραδοσιακών οικισμών στις σχετικές δράσεις του ΥΠΕΝ.

Στους παραδοσιακούς οικισμούς, να μην υπάρχει η απαίτηση στις σχετικές δράσεις περί αύξησης της ενεργειακής κατηγορίας ενός κτιρίου, κατά 3 κλάσεις.

Στη συζήτηση του θέματος ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Νίκος Σουλιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη ειδικής αντιμετώπισης των παραδοσιακών οικισμών στις αιτήσεις συμμετοχής σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα μίλησε για τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας να δίνονται κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς, δεδομένης της ιδιαιτερότητάς τους και του αυξημένου κόστους των σχετικών παρεμβάσεων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση έχει καταστήσει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων πιο επίκαιρη και πιο αναγκαία από ποτέ. Στους παραδοσιακούς οικισμούς ωστόσο, οι περιορισμοί δόμησης και παρεμβάσεων για να διασφαλίζεται η ομοιογένεια των κτιρίων, καθιστά τις επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης ιδιαιτέρως κοστοβόρες και στις περισσότερες περιπτώσεις ασύμφορες για τους πολίτες. Είναι δίκαιο οι πολίτες των παραδοσιακών οικισμών να προστατευθούν από την ενεργειακή κρίση και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τους οικισμούς μας ζωντανούς, δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους για τη διαμονή τους σε αυτούς. Θεωρώ ότι πρέπει να προβλέπεται ειδικό καθεστώς για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στις περιοχές αυτές για να διασφαλίζεται η ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων. Προτείνω: 1ον Να παρέχονται αντισταθμιστικά οφέλη, δεδομένης της απαγόρευσης υλοποίησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, λόγω των περιορισμών που υφίστανται στους παραδοσιακούς οικισμούς, 2ον Να θεσπιστεί ειδική κατηγορία, με διακριτό προϋπολογισμό, για τις κατοικίες και επιχειρήσεις των παραδοσιακών οικισμών στις σχετικές δράσεις του ΥΠΕΝ και 3ον Στους παραδοσιακούς οικισμούς, να μην υπάρχει η απαίτηση στις σχετικές δράσεις περί αύξησης της ενεργειακής κατηγορίας ενός κτιρίου, κατά 3 κλάσεις», όπως σημείωσε ο κ. Ταγκαλής.

Με την εισήγηση συμφώνησαν τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ, που υπερτόνισαν την ανάγκη εκπόνησης ειδικού προγράμματος, ώστε να προστατεύονται οι παραδοσιακοί οικισμοί.

 

Η επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος

 

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει το θέμα, υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ταγκαλής είχε αποστείλλει την υπ αρ. 6954/2022/7-4-2022 επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα. Στην επιστολή με θέμα «Ειδική αντιμετώπιση των παραδοσιακών οικισμών του Δήμου Δελφών στις αιτήσεις συμμετοχής σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας του ΥΠΕΝ», ανέφερε τα ακόλουθα:

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι κάτοικοι του Δήμου Δελφών όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες της οποίας έρχονται να προστεθούν στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα.

Μοναδικό φάρο ελπίδας και μεγάλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων ποσών που καλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του δήμου μας να πληρώσουν, αποτελούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης τεχνολογιών ΑΠΕ του Υπουργείου σας.

Ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», με τη συμμετοχή πολλών πολιτών μας, ενώ αναμένονται σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας αντίστοιχα προγράμματα για τις επιχειρήσεις καθώς και για τους ΟΤΑ.

Η ύπαρξη περιορισμού δόμησης η οποία προστατεύει την Αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά (Δελφοί, Γαλαξείδι, Χρισσό), καθιστά τη υπαγωγή των αιτήσεων των κατοίκων τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΥΠΕΝ σχεδόν αποτρεπτική, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις επιλέξιμες παρεμβάσεις της αντικατάστασης ανοιγμάτων με μεταλλικά κουφώματα, της εγκατάστασης ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας στις όψεις των κτιρίων.

Συμφωνούμε για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών μας για τους οποίους είμαστε περήφανοι, αλλά οι περιορισμοί τους χωρίς ειδική αντιμετώπιση από την πολιτεία και παροχής αντισταθμιστικών οφελών προς τους πολίτες, θα δημιουργήσουν έντονα προβλήματα διαβίωσης ειδικά στους οικονομικά ασθενέστερους.

Κύριε Υπουργέ,

είναι δίκαιο οι πολίτες των παραδοσιακών οικισμών του δήμου μας να προστατευθούν από την ενεργειακή κρίση και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε τους οικισμούς μας ζωντανούς, δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους των για τη διαμονή τους σε αυτούς.

 

Για τους παραπάνω λόγους σας ζητούμε:

  1. την παροχή αντισταθμιστικών οφελών για την απαγόρευση υλοποίησης των παρεμβάσεων

εξοικονόμησης ενέργειας που σας αναφέραμε

  1. Τη θέσπιση ειδικής κατηγορίας με ξεχωριστό προϋπολογισμό για τις κατοικίες και επιχειρήσεις

των παραδοσιακών οικισμών στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου σας

  1. Η μη απαίτηση αύξησης της ενεργειακής κατηγορίας ενός κτιρίου σε παραδοσιακό οικισμό

κατά 3 μονάδες μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων

Πιστεύω ότι θα δείξετε το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για τον ιστορικό μας δήμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Σαν το «τρένο που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν»…

Παρακολουθώντας κανείς διαχρονικά τα Περιφερειακά Συμβούλια, θα έχει καταλήξει στο συμπέρα…