Home Δήμος Δελφών Μετά το «λογαριασμό» από την ΕΥΔΑΠ σε αδιέξοδο η ΔΕΥΑ που απαντά με: Διακοπές νερού, νέα τιμολογιακή πολιτική και οικονομία στο ρεύμα
Δήμος Δελφών - 19 Ιουνίου, 2020

Μετά το «λογαριασμό» από την ΕΥΔΑΠ σε αδιέξοδο η ΔΕΥΑ που απαντά με: Διακοπές νερού, νέα τιμολογιακή πολιτική και οικονομία στο ρεύμα

 Μετά το «λογαριασμό» από την ΕΥΔΑΠ σε αδιέξοδο η ΔΕΥΑ που απαντά με:

Διακοπές νερού, νέα τιμολογιακή πολιτική και οικονομία στο ρεύμα

-Η αδυναμία πληρωμής, το τεράστιο έλλειμμα και η σκληρή πραγματικότητα!

-Διακοπές νερού ξεκινά η ΔΕΥΑ. «Κάποιοι είναι κατά σύστημα κακοπληρωτές, παρότι έχουν μεγάλη οικονομική άνεση», τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.

 

 

 

Στο πρώτο αδιέξοδο της σύντομης ζωής της βρίσκεται η ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών, στρυμωγμένη από την ΕΥΔΑΠ που τις στέλνει το λογαριασμό δυο ολόκληρων ετών που έχει απλήρωτο νερό, σε δυο μηνιαίες δόσεις, ενώ η διοίκησή της στρέφεται στους καταναλωτές για να μαζέψει τα χρεωστούμενα.

 

Το «μπουγιουρντί» της ΕΥΔΑΠ

 

Ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Σωτήρης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι το νερό ήταν απλήρωτο από τον Απρίλιο του 2018 στην ΕΥΔΑΠ. «Εμείς όταν αναλάβαμε πληρώσαμε τέσσερις μήνες, αλλά μετά μας πρόλαβε η πανδημία και όπως είναι γνωστό δε μπορούσαμε να εισπράξουμε. Η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ Παγίων μας βεβαιώνει ποσό 700.000 ε σε δυο μηνιαίες δόσεις τις οποίες πρέπει να καταβάλλουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ως επιχείρηση έχουμε αδυναμία να καταβάλλουμε τα ποσά αυτά και μάλιστα συσσωρευμένα», τόνισε.

Στην ερώτησή μας, αν σκοπεύει να ζητήσει διακανονισμό της οφειλής από την ΕΥΔΑΠ, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, αλλά η επιχείρηση δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. «Είναι αδύνατον να καταβάλουμε 30.000 ε σε δόσεις, 30.000 ε στην τρέχουσα κατανάλωση, συν τη ΔΕΗ, συν τις μισθοδοσίες. Θέλουμε 200.000 ε το μήνα, αλλά αυτά τα ποσά δεν υπάρχει τρόπος να εισπραχθούν. Εμείς κάθε μήνα συγκεντρώνουμε περίπου 100 με 120.000 ε», εξήγησε.

Επιπλέον ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι εκτός από την οφειλή στην ΕΥΔΑΠ που καλύπτει το διάστημα από 1/8/2018 έως και 31/7/2020 η επιχείρηση έχει υποχρεώσεις 300.000 ε στη ΔΕΗ και 200.000 ε στους εργολάβους.

 

Οι άμεσες δυνατότητες της ΔΕΥΑ

 

Η ΔΕΥΑ αυτή τη στιγμή μπορεί να λάβει δάνειο ως 1 εκ ευρώ, λύση που όμως δεν προκρίνεται σε καμιά περίπτωση. Επίσης επειδή όλες οι ΔΕΥΑ έχουν οφειλές δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα απευθείας χορηγίας, που όμως, όπως τονίζει ο κ. Σωτηρόπουλος δεν ξέρουν ούτε το ύψος, ούτε και αν αλλά και με ποιους όρους επιστρέφεται. Επίσης, μπορεί να πάρει χρηματοδότηση ο δήμος για τη ΔΕΥΑ και να επιστραφούν σε 72 δόσεις. «Όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας είναι χρεωμένες, για αυτό και διατίθεται ποσό 170.000.000 ε για τη διευκόλυνσή τους», τόνισε ο κ.Σωτηρόπουλος.  

 

Τριπλό πλάνο για την αποπληρωμή

 

Στρυμωγμένη άγρια πια η ΔΕΥΑ, με την απειλή κατασχέσεων από την ΕΥΔΑΠ, αλλά και τη Δαμόκλειο Σπάθη μιας ενδεχόμενης διακοπής στο ρεύμα των αντλιοστασίων, στρέφει την πολιτική της σε ένα τρίπτυχο που είναι και η μοναδική της δυνατότητα να συγκεντρώσει χρήματα. «Ήδη ξεκινάμε διακοπές υδρομέτρων. Όσοι δεν πληρώνουν και έχουν πάνω από έναν ανεξόφλητο λογαριασμό θα μείνουν χωρίς νερό. Κάποιοι είναι κατά σύστημα κακοπληρωτές, παρότι έχουν μεγάλη οικονομική άνεση. Δεν είναι κρίμα να έρχεται ο φουκαράς ο συνταξιούχος με το πενηντάρι στα χέρια γιατί δεν έχει παραπάνω, αλλά ο διπλανός του να είναι μεγαλοεπιχειρηματίας και να οφείλει τεράστια ποσά; Εμείς δε θα μπούμε σε πολιτική διακρίσεων. Όποιος χρωστάει θα πληρώσει, γιατί αν δε γίνει αυτό θα μείνουμε έτσι κι αλλιώς όλοι χωρίς νερό, γιατί δεν θα έχουμε ρεύμα στα αντλιοστάσια», υποστήριξε.

Το δεύτερο πράγμα που θα κάνει η ΔΕΥΑ είναι να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική. «Δεν γίνεται να έχουμε περιοχές που πληρώνουν νερό τρεις μήνες το καλοκαίρι. Θα πληρώνουμε όλοι δίκαια. Χωρίζουμε τις περιοχές σε τρεις ζώνες. Η μια ενιαία τιμολόγηση θα αφορά όσες περιοχές υδροδοτούνται από Διυλιστήριο. Η δεύτερη ενιαία τιμολόγηση θα αφορά όσες περιοχές υδροδοτούνταιαπό πηγές και η τρίτη ενιαία τιμολόγηση θα αφορά όσες περιοχές υδροδοτούνται βαρυντικά, χωρίς κανένα κόστος. Είμαστε ενιαίος δήμος και προσπαθούμε όσο το δυνατόν να έχουμε ενιαία τιμολογιακή πολιτική», τόνισε.

Ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος η ΔΕΥΑ ετοιμάζει Διεθνή Διαγωνισμό για να εξευρεθεί νέος πάροχος ενέργειας, ώστε να καταφέρει τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση που υπολογίζει στο μισό εκ αυτώ ετησίως!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά από το πολύμηνο κλείσιμο των επιχειρήσεων η αγορά δεν έχει αποκατασταθεί, ούτε έχει ισορροπήσει ακόμη. Με τις διακοπές ρεύματος ο κ. Σωτηρόπουλος φαντάζεται ότι μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα, ωστόσο καλό είναι να διατηρήσει και κάποιες αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρει, καθώς η τοπική αγορά ακόμη τρεκλίζει ζαλισμένη!

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όπως φημολογείται εντόνως το έλλειμμα της ΔΕΥΑ ξεπερνά το 1 εκ ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ όπως τόνισε και ο Δήμαρχος κ. Ταγκαλής, αλλά και παλαιότερα συνήθιζε να λέει ο προκάτοχός του, οι υπηρεσίες αυτές είτε παρέχονται από το δήμο, είτε από τη ΔΕΥΑ παράγουν ακριβώς το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Τέλος να ξεκαθαριστεί ότι οι διακοπές νερού δεν αφορούν εκείνους που θα πάνε να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές τους, αλλά εκείνους που αδιαφορούν για το χρέος και αρνούνται να το αποπληρώσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης – Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά

Στον πρόεδρο του ΤΟΕΒ απευθύνεται ο Ν. Τοπούζης Επιστολή κόλαφος για Δ.Παρασκευά -Τον κατη…