Μελέτη σκοπιμότητας για διαγώνιο και όρια περιφέρειας
Μια αμφιλεγόμενη πρόταση έκανε στην τοποθέτησή του ο κ. Νίκος Στουπής, επικεφαλής της παράταξης Στερεά σε Νέα Τροχιά, κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Ευπαλίου.
Ο κ. Στουπής, πρότεινε να γίνει σήμερα ένας σχεδιασμός 30-50 ετών (!) που να περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή του κάθετου άξονα στην ΠΑΘΕ που θα ενώνει την Ιόνια Οδό, τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική πύλη εισόδου, με το λιμάνι της Κύμης, την Ανατολική πύλην εισόδου της χώρας.
Επίσης η συγκεκριμένη μελέτη θα ασχοληθεί με το αν πρέπει να ταυτιστούν τα διοικητικά όρια με τα γεωγραφικά όρια της Στερεάς.
Πιο συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
Έγινε μια κουβέντα για το θέμα της Ανάπτυξης. Αυτό που θα ήθελα να πω καταρχήν , από την εμπειρία μου ως ασχολούμενος με τα ζητήματα της ανάπτυξης, είναι ότι φρούδες ελπίδες τρέφει στον λαο της Δωρίδας, όποιος υπόσχεται ότι ο Τουρισμός η «Τουριστική Μονοκαλλιέργεια» και μάλιστα , όπως άκουσα, «η μονοκαλλιέργεια της μονοκαλλιέργειας», ο Θρησκευτικός Τουρισμός, θα φέρει ανάπτυξη στη Δωρίδα. Ποτέ δεν έχει συμβεί ο Τομέας των Υπηρεσιών να μπορέσει από μόνος του να φέρει Ανάπτυξη.
Όταν μιλάμε για ανάπτυξη μιλάμε για συνέργειες και των τριών τομέων της Οικονομίας. Ειδικά μάλιστα για να είναι σταθερή η Ανάπτυξη θα πρέπει και οι τρεις τομείς να είναι σε ισόρροπη σχέση. Και κυρίως όταν μιλάμε για Ανάπτυξη μιλάμε από τη σκοπιά της συμβολής και των τριών Τομέων στο ΑΕΠ. Και βέβαια το επόμενο στάδιο είναι το ποιός καρπώνεται αυτή την ανάπτυξη. Κοιτάχτε το παράδειγμα των Δελφών και των ξένων τουριστών που ελλιμενίζονται με κρουαζιερόπλοια στην Ιτέα. Ούτε νερό ούτε σάντουιτς δεν αγοράζουν από τους Δελφούς. Τα φέρνουν μαζί τους τα τουριστικά γραφεία. Τέτοια ανάπτυξη θέλουμε;
Κάνω τρεις προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο και που μπορούμε σαν Περιφέρεια να συμβάλλουμε.
Πρώτο, να δώσουμε ώς Περιφερειακό Συμβούλιο μια υπόσχεση – και είναι πεδίο δόξης λαμπρό για τον Περιφερειάρχη τώρα που μας «κουνά μαντήλι» για άλλους τόπους στη πολιτική του διαδρομή- , να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το θέμα του αρδευτικού του Μόρνου. Προφανώς δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάη, προφανώς πρέπει να παρακολουθήσουμε και με επιμονή να το κλείσουμε, να είναι η προμετωπίδα για τη συνεισφορά μας στον Πρωτογενή Τομέα για την περιοχή.
Δεύτερο, που πρέπει να πάρουμε άμεσα θέση. Εγκρίθηκε το Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεας. Με μία τεράστια ανακολουθία που προσβάλει και το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο και την έννοια της Περιφερειακότητας. Όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψη ορισμένες παρατηρήσεις, αλλά η έκφραση που συμπεριλήφθηκε περι αποκλειστικής λατομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας είναι προβληματική. Ξέρω ότι ο Δήμος Δελφών ετοιμάζει να κάνει προσφυγή στα πλαίσια των ημερομηνιών. Ζητώ να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης και να πάρουμε απόφαση σήμερα, ότι μαζί θα πάμε να προσβάλουμε τη συγκεκριμένη απόφαση στο συγκεκριμένο σημείο. Προτείνω επίσης οι Υπηρεσίες να εξετάσουν εάν υπάρχουν άλλα σημεία αντιγνωμίας από αυτά που είχαμε ψηφίσει σαν Περιφερειακό Συμβούλιο και η προσφυγή να αφορά και εκείνα τα συγκεκριμένα σημεία. Στη κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν και οι σχετικές διαμαρτυρίες προς τη Κυβέρνηση για το απαράδεκτο της συμπεριφοράς της και να τονισθεί η ανάγκη επανεξέτασης της συγκεκριμένης πολιτικής της.
Τρίτον, μια πρόταση που τη θεωρώ σοβαρή, και για να μην ληφθεί ως προεκλογική, δεν τη προτείνω παραταξιακά, αλλά στο Περιφερειακό Συμβούλιο να την υιοθετήσει θεσμικά, επειδή η Ανάπτυξη έρχεται με βαθιές τομές, και μοιάζει με το σκάκι, όπου μια κίνηση συμπαρασύρει όλη τη σκακιέρα. Θα πρότεινα σε ομοψυχία και έξω από κάθε παραταξιακή λογική, η απόφασή μας για να είναι χρήσιμη για τον λαό της Δωρίδας, Να χρηματοδοτήσουμε μια διαγνωστική μελέτη σκοπιμότητας για δύο πράγματα:
1.Δημιουργία του κάθετου άξονα στην ΠΑΘΕ που θα ενώνει την Ιόνια Οδό, τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική πύλη εισόδου, με το λιμάνι της Κύμης, την Ανατολική πύλην εισόδου της χώρας, και θα ενώνει όλη την Περιφερεια και θα μπορούσε να ενταχθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Είναι ένα έργο που σίγουρα η πραγματοποίησή του μπορεί να αφορά χρονικό ορίζοντα 30-50 χρόνων αλλά εάν θέλουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να αφήσουμε κάτι, πέρα από το κλείσιμο λακούβας στο οδόστρωμα, για τις μελλοντικές γενιές.
2.Θεωρώ ότι είναι η ώρα να μελετήσουμε, στα πλαίσια της συζήτησης επανακαθορισμού των ορίων Διοικητικής οργάνωσης της Χώρας εάν πρέπει να προχωρήσουμε στην ταύτιση των Γεωγραφικών ορίων της Στερεάς Ελλάδος με αυτά των Διοικητικών ορίων.»
Στο Μαραθιά Δωρίδας: Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό
Στο Μαραθιά Δωρίδας Βγήκαν μαχαίρια για το λογαριασμό Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο λογαρι…